Πάρντιου: «Δεν πιστεύω στα συμβόλαια αλλά στην προσωπική σχέση»

Πάρντιου: «Δεν πιστεύω στα συμβόλαια αλλά στην προσωπική σχέση»

Βασίλης Βλαχόπουλος
Πάρντιου: «Δεν πιστεύω στα συμβόλαια αλλά στην προσωπική σχέση»

bet365

Ο Άλαν Πάρντιου δήλωσε λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου και εξήγησε για ποιον λόγο ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Άρη με συμβόλαιο περιορισμένης διάρκειας αλλά και γιατί είναι δύσκολο να περάσει στο 100% τη φιλοσοφία του στην ομάδα.

Η συνάντηση του Βρετανού προπονητή του Άρη με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ των «κίτρινων» έγινε στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Νέου Ρυσίου. Η εμπειρία χρόνων στα γήπεδα και στο κορυφαίο Πρωτάθλημα του κόσμου (Premier League) φάνηκε μέσα από την άνεση τοποθέτησής του για κάθε ζήτημα. Όπως για παράδειγμα για το αν ο ρόλος του θα είναι αντίστοιχος μ’ αυτόν που έχουν οι προπονητές στην Αγγλία όπου ουσιαστικά «μανατζάρουν» το κλαμπ.

«Θα διαχειριστώ την ομάδα όπως γνωρίζω μέσα στο γήπεδο και στο προπονητήριο. Δεν έχω ασχοληθεί ακόμη με στοιχεία όπως η αγορά, η πώληση ή ο δανεισμός παικτών. Είχα ένα μικρό διάστημα στην ομάδα, συζητήσαμε να έρθουν κάποιοι παίκτες, δεν τα καταφέραμε με το πρόεδρο. Η επαφή μου με τα μεταγραφικά έχει σταματήσει, διότι προφανώς ολοκληρώθηκε η μεταγραφική περίοδος, αλλά σε λίγο καιρό θα ανοίξει ξανά το «παράθυρο». Όταν δηλαδή θα έχουμε φέρει την ομάδα σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση κοντά στα δικά μου θέλω. Τότε ίσως να έχω λίγο περισσότερο χρόνο να αρχίσω να κοιτάω για μεταγραφές. Σίγουρα οι μεταγραφές θα γίνουν μετά από συζήτηση μεταξύ του προέδρου, των διευθυντών, τον επικεφαλής του σκάουτινγκ κι εμένα. Αλλά αυτό είναι φυσιολογικό για μένα. Έτσι λειτουργούμε στην Αγγλία», είπε και συμπλήρωσε:

«Η δουλειά που έχει γίνει στην ομάδα από το τμήμα σκάουτινγκ, πριν έρθω εγώ είναι εξαιρετική. Οπότε δεν πρόκειται ποτέ να πω ότι ξέρω καλύτερα από αυτούς. Γνωρίζουν την αγορά καλύτερα από μένα, αλλά σίγουρα θα πω την άποψή μου. Ας πούμε ότι θέλουμε αριστερό μπακ. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η εξής: θα μου δώσουν κάποια ονόματα. Θα τους δω. Θα προσθέσω και δικά μου ονόματα και στη συνέχεια θα πάρουμε την απόφαση ανάλογα και με τα διαθέσιμα χρήματα. Δεν ξέρω αν στην Ελλάδα δουλεύουν αλλιώς, αλλά για μένα αυτό είναι το φυσιολογικό. Επίσης υπάρχει και το άλλο. Μπορεί η ομάδα να θέλει έναν παίκτη και να μου πει ότι τον θεωρεί επένδυση και πως θα τον αποκτήσει κι ότι πιστεύει ότι με την προπόνηση θα γίνει παίκτης πρώτης ομάδας. Για παράδειγμα όταν ήμουν στη Νιουκάστλ το κλαμπ πήρε δύο νεαρούς παίκτες από την Νότιγχαμ και τους δώσαμε κατευθείαν δανεικούς. Γενικά δεν έχω πρόβλημα, γιατί πιθανόν να μην είμαι σε μια ομάδα για πολύ μεγάλο διάστημα. Αυτά τα δύο παιδιά έμειναν χρόνια στη Νιουκάστλ κι ο ένας έγινε αρχηγός της ομάδας. Τον υπογράψαμε, αλλά δεν ήταν δική μου επιλογή. Αλλά δεν είχα πρόβλημα γιατί ήταν μία επένδυση του κλαμπ».

Ο Πάρντιου

«Η ομάδα δεν θα γίνει ποτέ… ομάδα του Πάρντιου»

Είναι μια ερώτηση που δέχθηκε τρεις φορές στις ισάριθμες «συναντήσεις» του με τους εκπροσώπους του Τύπου. Αρχικά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» όταν έφτασε για λογαριασμό του Άρη κι εν συνεχεία μετά τον αγώνα με τον Ολυμπιακό. Δηλαδή, για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να φτιάξει την ομάδα πάνω στη δική του φιλοσοφία.

«Η ομάδα δεν θα γίνει ποτέ… ομάδα του Πάρντιου. Είναι ήδη ομάδα. Είναι η ομάδα του Άρη. Θα δημιουργήσω ένα σύνολο ανάλογα με αυτό που έχω εδώ πέρα. Δεν μπορώ να τους πω ξαφνικά ότι θα παίξουμε με πέντε στην άμυνα, τρεις στο κέντρο και δύο επιθετικούς. Νομίζω ότι η ομάδα, με τον σχηματισμό που έχει τώρα, το 4-3-3, δουλεύει πολύ καλά. Οι παίκτες που έχουμε είναι για να παίζουν αυτό το σύστημα. Σίγουρα βέβαια θα προσπαθήσω να αλλάξω μερικά πράγματα σχετικά με το πως προσεγγίζουμε το παιχνίδι. Έχουμε προσθέσει κάποια στοιχεία στην πίεση και στο πως λειτουργούμε στην άμυνα και σιγά-σιγά θα προχωρήσουμε», απάντησε.

Ο Πάρντιου επανέλαβε ότι κυρίως δύο ήταν οι λόγοι που τον οδήγησαν στην απόφαση αποδοχής της πρότασης του Άρη. «Το πιο σημαντικό για μένα ήταν ότι διαπίστωσα πως ο Άρης είναι μια καλή ομάδα. Ήθελα να έχω μια ευκαιρία να γίνω προπονητής σε ευρωπαϊκό σύλλογο (σ.σ. εκτός Αγγλίας εννοεί) κι αυτό ήταν ένα δέλεαρ. Ένας σημαντικός λόγος ακόμη ήταν και το ότι η ομάδα διεκδικεί εισιτήριο στο Conference League, στο Europa League κι ελπίζω ακόμα και στο Champions League. Επίσης, οι απαντήσεις που πήρα σε ερωτήσεις που έκανα στο πρόεδρο. Διαπίστωσα ότι είναι πεινασμένος, νέος, θέλει να πετύχει πράγματα και μου άρεσε αυτό. Το ίδιο πεινασμένος είμαι κι εγώ. Είχα μία απογοήτευση στην Ολλανδία γιατί δεν είχαμε πολύ χρόνο, με τον COVID κτλ. Όταν έγινα τεχνικός διευθυντής στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας είχα 2-3 προτάσεις, αλλά σκεφτόμουν ‘’να κοουτσάρω από μέσα ή να είμαι έξω;’’. Κι έπειτα αναγκάστηκα να αναλάβω προπονητής στην ομάδα σε μία πολύ κακή περίοδό της. Ο τεχνικός είχε απολυθεί, ακολουθούσαν δύσκολα παιχνίδια και είχαμε πολλούς τραυματισμούς. Δεν έπρεπε να αναλάβω. Το έλεγα και τότε. Αλλά κατά κάποιο τρόπο λυπήθηκα τους παίκτες και το staff και είπα να τους βοηθήσω. Ακόμη κι έτσι όμως, εκείνο το μικρό διάστημα που ανέλαβα την ΤΣΣΚΑ ένιωσα ότι επέστρεψε εκείνη η ωραία αίσθηση και ο ενθουσιασμός».

«Αν ήμουν νεότερος πιθανότατα δεν θα υπέγραφα αυτή τη συμφωνία»

Ο έμπειρος τεχνικός έδωσε απάντηση σ’ ένα ερώτημα που δημιουργήθηκε από την ημέρα κοινοποίησης της συμφωνίας του με τον Άρη καθώς (συνήθως) οι συνεργασίες με χρονικό ορίζοντα ενός έτους μεταξύ ομάδων και προπονητών δεν δείχνουν την ύπαρξη εμπιστοσύνης. «Είναι σημαντικό να αισθάνομαι άνετα κι εγώ. Αν ήμουν νεότερος πιθανότατα δεν θα υπέγραφα αυτή τη συμφωνία. Θα έλεγα ότι θέλω τουλάχιστον δύο χρόνια. Αλλά δεν έχω πρόβλημα. Είμαι έμπειρος προπονητής. Αν χάσω τη δουλειά μου εδώ, θα βρω αλλού. Δεν φοβάμαι την απόλυση. Έχω έναν νέο σε ηλικία πρόεδρο, που θέλει να κερδίζει. Στο τέλος της χρονιάς, ό,τι και να γίνει, θα καθίσουμε και θα συζητήσουμε. Τι θέλεις να κάνουμε; Είδες τι μπορώ να κάνω εγώ. Μπορεί να πει ότι θέλει άλλον προπονητή. Κανένα πρόβλημα. Δεν είναι εγώ ή ο πρόεδρος. Είναι γενικά για μια καλή κατάσταση για το κλαμπ. Να καθίσουμε και να δούμε στο τέλος τι θέλουμε και που μπορούμε να πάμε. Μπορεί να πω εγώ ότι ζήτησα 2-3 πράγματα και δεν έγιναν, φεύγω. Ή ο πρόεδρος να πει, έπρεπε να τερματίσουμε πιο ψηλά, γεια σου. Δεν πιστεύω στα συμβόλαια. Το πιο σημαντικό είναι η προσωπική σχέση», είπε.

Ο Πάρντιου

«Στον Άρη ταιριάζει το 4-3-3»

Ο Άλαν Πάρντιου παραδέχθηκε ότι το σχήμα που του αρέσει είναι αυτό με τους δύο αμυντικούς χαφ στον άξονα της μεσαίας γραμμής με τη σημείωση όμως ότι το καλύτερο σύστημα για μια ομάδα είναι αυτό που μπορεί να το υποστηρίξει. «Επειδή έχω 4-5 πολύ τεχνίτες παίκτες, τον Ματέο, τον Μανού, τον Έντουιν Ροντρίγκες, τον Μαντσίνι, τον Ζερβίνιο κ.α., θα ήμασταν λίγο αδύναμοι στην άμυνα αν παίζαμε κάτι άλλο εκτός από 4-3-3. Στις περισσότερες ομάδες μου πάντως, προτιμούσα τέσσερις αμυντικούς και δύο πολύ «δυνατούς» χαφ», είπε και ρωτήθηκε τόσο για τον Ζερβίνιο όσο και για το αν χρειαζόταν ενίσχυση της ομάδα στην κορυφή της επίθεσης.

«Ήταν μία κουβέντα που κάναμε με τον πρόεδρο προς το τέλος της μεταγραφικής περιόδου. Το προσπαθήσαμε, αλλά δεν καταφέραμε να πάρουμε έναν παίκτη που θα θεωρούσαμε ιδανικό για την ομάδα. Αν με ρωτάτε, ναι αυτή είναι μία θέση που θα χρειαστεί να ενισχυθούμε στην επόμενη μεταγραφική περίοδο. Δεν έχω πρόβλημα με το στιλ του επιθετικού αρκεί να είναι… φίλος με το γκολ. Και να ξέρετε ο Αντρέ Γκρέι, στα παιχνίδια που έχει αγωνιστεί μέχρι στιγμής, μπορεί να κάνει περισσότερα. Έχουμε μιλήσει γι’ αυτό. Έχουμε επίσης τον Ζερβίνιο που μπορεί να παίξει εκεί και τον Πάλμα. Οπότε οκ, ίσως να ήθελα έναν άλλο επιθετικό, αλλά είμαι ικανοποιημένος με αυτούς που έχω. Για τον Ζερβίνιο που με ρωτάτε, είμαι πολύ χαρούμενος με τη δουλειά του. Δουλεύει πολύ σκληρά, έχει ακόμη και προσωπικό γυμναστή. Μπορώ να διαβεβαιώσω τον κόσμο ότι δουλεύει σκληρά, όπως όλοι».

Δεδομένου του σοβαρού τραυματισμού του Γιάκουμπ Μπράμπετς ρωτήθηκε για το επίπεδο ετοιμότητας του Νικολά Ν’Κουλού. «Μετά από καλά νέα, όπως για παράδειγμα η νίκη μας επί του Ολυμπιακού, υπάρχουν πάντα και κακά νέα. Έχασα τον Ντουκουρέ, τώρα χάνω τον Γιακούμπ. Είναι δύο πολύ σημαντικοί παίκτες για την ομάδα. Έχω κάποιες επιλογές για την άμυνα. Πιστεύω επίσης ότι και ο Πίρσμαν μπορεί να παίξει εκεί».

«Δεν είμαι τζογαδόρος, απλά μου αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο»

Εξηγώντας τη λογική του στο ποδόσφαιρο ο Άλαν Πάρντιου θυμήθηκε κάτι που του είχε πει ένας σπουδαίος προπονητής και σημείωσε ότι είναι θιασώτης του επιθετικού ποδοσφαίρου. «Θυμάμαι έναν προπονητή που μου είπε: ‘Είσαι τζογαδόρος στον αγωνιστικό χώρο’. Γιατί πάντα θέλω να κερδίζω και πάντα κάνω αλλαγές για να παίξω πιο επιθετικά. Στην πραγματικότητα δεν είμαι καθόλου τζογαδόρος. Μου αρέσει οι ομάδες μου να πιέζουν και να πετυχαίνουν γκολ. Δεν μου αρέσει το 0-0 ή το 1-0. Εννοείται ότι θα το πάρω σαν σκορ, αλλά γενικά μου αρέσει οι ομάδες μου να πιέζουν μπροστά. Και μου άρεσε πολύ αυτό που κάναμε με τον Ολυμπιακό», απάντησε και στάθηκε ότι πάντα μετράει το αποτέλεσμα υποστηρίζοντας όμως ότι η ανάγκη εξασφάλισης αυτού δεν του δημιουργεί αφόρητη πίεση. «Υπάρχει πάντα πίεση. Πολύ περισσότερο όταν πλησιάζεις σ’ έναν τίτλο. Τα προηγούμενα χρόνια απ’ όσο έμαθα η ομάδα έφτασε κοντά στο Κύπελλο. Ξέρω τα συναισθήματα. Τώρα δεν είναι κάτι για το οποίο νιώθω πίεση, αλλά όσο θα πλησιάζουμε εκεί σίγουρα θα αυξάνεται».

«Με ανησυχούν οι νέοι παίκτες»

Αναφέρθηκε και στους νεαρούς ποδοσφαιριστές που έχει ο Άρης εξηγώντας ότι αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να πάρουν παιχνίδια, γεγονός το οποίο τον ανησυχεί. «Ανησυχώ για το ότι δεν έχουν παιχνίδια στα πόδια τους. Κάποιοι παίζουν στην Κ19. Είναι κακό για το κλαμπ ότι δεν μπορεί να έχει β’ ομάδα. Χρειάζομαι λίγο χρόνο για να αποκτήσω άποψη. Ίσως τους τσεκάρω σε κάποια φιλικά παιχνίδια. Είναι κάτι που θα το κοιτάξω. Είναι σε καλό επίπεδο πάντως, όχι ακόμη για να παίξουν στην πρώτη ομάδα, αλλά με δουλειά, δεν απέχουν πολύ. Χαίρομαι να δουλεύω με νεαρούς, γιατί μαθαίνουν συνέχεια. Κι έτσι όπως δουλεύω μοιάζει με διδασκαλία οπότε ελπίζω να αναπτυχθούν», είπε και αναφέρθηκε σ’ ένα από τα συμπεράσματα που αποκόμισε, τον περιορισμένο ρόλο των Ελλήνων παικτών στις ομάδες.

Ο Πάρντιου

«Στην Αγγλία υπάρχει κανόνας για συγκεκριμένο αριθμό παικτών που πρέπει να είναι στην ομάδα, αλλά εδώ δεν έχει κάτι ανάλογο. Προσωπικά κι όχι σαν προπονητής του Άρη, πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρχουν τέτοιοι κανόνες και στην Ελλάδα. Θα είναι καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Να είναι υποχρεωτικό, για παράδειγμα, να έχεις 5-6 Έλληνες παίκτες στην αποστολή. Ο κόσμος με ρωτάει αν μαθαίνω ελληνικά. Λέω οκ, κάποιες λέξεις σίγουρα, αλλά δεν μου είναι χρήσιμα στην προπόνηση. Όπως τα ισπανικά για παράδειγμα».

Ο Άλαν Πάρντιου κατέληξε αναφερόμενος στο ποιοτικό επίπεδο της ομάδας του Βόλου λέγοντας ότι «…έχουν μια καλή ομάδα» για να αναφερθεί στις εγκαταστάσεις του Άρη και στο «Κλ. Βικελίδης». «Μου αρέσει πάρα πολύ το γήπεδό μας, το γεγονός ότι οι κερκίδες είναι τόσο κοντά στον αγωνιστικό χώρο. Μου αρέσουν επίσης τα αποδυτήρια. Το προπονητικό κέντρο μας χρειάζεται κάποιες αλλαγές, θα το συζητήσω με τον πρόεδρο. Ξέρω ότι υπάρχουν σχέδια για νέο γήπεδο και νέο προπονητικό και καταλαβαίνω ότι ο πρόεδρος ίσως να μη θέλει να δαπανήσει πολλά χρήματα γι’ αυτό που είμαστε τώρα, αλλά ίσως μπορούν να γίνουν πράγματα, που θα γίνεται να μεταφερθούν και στο καινούριο».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα