Μέσακ Ντζου, ένα παιδί που κατέκτησε την Ευρώπη και ήρθε στον ΟΦΗ

Μέσακ Ντζου, ένα παιδί που κατέκτησε την Ευρώπη και ήρθε στον ΟΦΗ

Γιώργος Ντυμένος
Μέσακ Ντζου, ένα παιδί που κατέκτησε την Ευρώπη και ήρθε στον ΟΦΗ

bet365

Ο Μέσακ Ντζου που θα συνεχίσει στον ΟΦΗ έχει πάρει EURO U17 και EURO U19, στα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα ήταν τερματοφύλακας και στόπερ, ενώ εκτός από την μπάλα... φημίζεται και για τις επιδόσεις του στο μπιλιάρδο και το πινγκ-πονγκ.

Στην ποδοσφαιρική μας «πραγματικότητα» βρίσκεται πλέον ο Μέσακ Ντζου, αφού ο 23χρονος μεσοεπιθετικός (παίζει κυρίως στο δεξί άκρο) βρίσκεται από χθες (27/9) στη χώρα μας για λογαριασμό του ΟΦΗ. Πιτσιρικάς αλλά επί χάρτου «ψημένος» και παράλληλα με πολλαπλούς τίτλους ως «Campeão da Europa» σε επίπεδο μικρών Εθνικών ομάδων, θα αποτελέσει την τελευταία χρονικά προσθήκη των Κρητικών στη σεζόν.

Αν και 11 ετών, έπαιζε με τους 17χρονους

Ας πάρουμε όμως λίγο το story από την αρχή. Γεννημένος στο Μπισάου (κατάγεται από τη Γουινέα Μπισάου) βρέθηκε παιδί ακόμη οικογενειακά στην Πορτογαλία, όπου έκανε τα πρώτα του βήματα στην τοπική ομάδα Εστρέλα ντε Αμαδόρο. Ωστόσο το μεγάλο… σχολείο για εκείνον ήταν οι αλάνες, αφού ήταν (πολύ) μικρότερος από τον αδερφό του και έπαιζε συνεχώς κόντρα σε 17χρονους ενώ εκείνος ήταν μόλις 11. Αυτόματα «μεγάλωσε» απότομα και σταδιακά έφτασε μέχρι τις ακαδημίες της Μπενφίκα.

Μάλλον ήταν το «ριζικό» του να φορέσει τη φανέλα των «Αετών της Λισαβόνας» αφού ο πατέρας του είναι μεγάλος fan του club και κάπου στα 12 του καθιερώθηκε στα «φτερά» και ευρύτερα τη γραμμή κρούσης. Πρωτύτερα έπαιζε κάτω από τα γκολπόστ (!) και ύστερα μετατοπίστηκε στα στόπερ, όμως η… μανία του να παίρνει την μπάλα και να πηγαίνει μπροστά τον έστειλε μπροστά!

Πρωταθλητής Ευρώπης με την U16 και την U19, στην κορυφαία ομάδα του EURO U19 2017

Παράλληλα άλλαζε και η σωματοδομή του, δυνάμωνε, αποκτούσε ταχύτητα και σταδιακά καθιερώθηκε βασικός τόσο στους «μικρούς» της Μπενφίκα όσο και στα Under της Πορτογαλίας, Βλέπετε πήρε την υπηκοότητα και ο Ντζου έγινε παγκοσμίως γνωστός μέσω του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος, όπου και αναγορεύτηκε σε… συλλέκτη EURO.

Με την U16 των Ιβηρων έφτασε το 2016 στην κορυφή της Ευρώπης στην τελική φάση που έγινε στο Αζερμπαϊτζάν, με την U19 στο αντίστοιχο του 2018 της Φινλανδίας, ενώ με την ίδια ομάδα ένα χρόνο πριν «σταμάτησε» στον τελικό στο EURO που διοργάνωσε η Γεωργία (έχασε από την Αγγλία), σε ένα τουρνουά που συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία του ομάδα. Για την ιστορία το όνομά του ήταν μαζί με εκείνα των Μασούντ Μοντ της Τσέλσι, Ντιόγκο Τάλοντ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ντιόγκο Κόστα της Πόρτο.

Η «διδαχή» του Κριστιάνο Ρονάλντο που την «ακολουθεί» πιστά

Υπό αυτές τις συνθήκες λογίζονταν πια ένα μεγάλο project για το πορτογαλικό ποδόσφαιρο, ενώ για πάντα θα θυμάται την πρώτη του συνάντηση με τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ως «μόνιμος» στα νεαρά ηλικιακά αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της χώρας βρέθηκε κάποια στιγμή τετ α τετ με τον μεγάλο σούπερ σταρ που είναι και το ίνδαλμά του και... έπιασαν κουβέντα. «Μου είπε να μην τα παρατήσω και η ΄στιγμή’ μου θα έρθει», σχολίασε ο νεαρός για την πρώτη του γνωριμία με τον CR7 και η διδαχή που του έδωσε είναι κάτι που δεν θα ξεχάσει ποτέ.

Μέλος της φουρνιάς της Μπενφίκα που έφτασε μέχρι τον τελικό του Youth League

Πάντως ο Ντζου δεν ξεχώριζε μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και συλλογικό αφού η Μπενφίκα πρωταγωνιστεί στο Youth League, ξέχωρα φυσικά από τους εγχώριους τίτλους που κατέκτησε εκείνα τα χρόνια. Ετσι το 2017/18 έφτασε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης όπου το πορτογαλικό club ηττήθηκε (2-1) από τη Σάλτσμπουργκ και εκείνος ήταν μέρος μίας εξαιρετικής φουρνιάς που βγήκε τότε από το Ντα Λουζ, της οποίας «ηγούνταν» ο Ζοάο Φίλιξ που πλέον συνεχίζει στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

Μάλιστα στο διάστημα που έπαιζαν πλάι πλάι ήταν αμφότεροι υποψήφιοι για το βραβείο του Golden Boy για 2019, αν και ο νέας εξτρέμ του ΟΦΗ δεν κατάφερε να διακριθεί στη λίστα που καταρτίστηκε. Ωστόσο η παρουσία του και μόνο στον σχετικό κατάλογο ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της «Γηραιάς Ηπείρου» αποτυπώνει πως… κάτι είχε.

«Κολλητός» του γνώριμού μας Αντρέ Σίλβα, στη Γουέστ Χαμ δεν «κόλλησε»

Μέχρι που φτάσαμε στον Γενάρη του 2019, οπότε μπήκε στο αεροπλάνο με προορισμό το Λονδίνο. Η Γουέστ Χαμ αποφάσισε τότε να επενδύσει σε ταλέντα από την Πορτογαλία και σε διάστημα λίγων μηνών απέκτησε εκείνον, τον Αντρέ Σίλβα-γνώριμό μας από το πέρασμά του από τον Αρη-και τον Γκονζάλο Καρντόσο. Οι τρεις τους έγιναν εύλογα «αυτοκόλλητοι» αφού βρέθηκαν πιτσιρικάδες σε μία μεγαλούπολη όπως είναι η αγγλική πρωτεύουσα και μάλιστα ο πρώην μεσοεπιθετικός των «κίτρινων» - νυν της Ντιζόν - είναι ένας από τους καλύτερους φίλους του. Ωστόσο στα «σφυριά» τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα ήθελε.

Επειδή δεν γνώριζε καλά αγγλικά έμενε μόνος σε ένα σπίτι δίπλα στο προπονητικό κέντρο ώστε να αποφεύγει τις μετακινήσεις, ενώ μερικούς μήνες μετά ταλαιπωρήθηκε και από ένα πρόβλημα τραυματισμού στο γόνατο που τον άφησε εκτός για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι απαιτήσεις στην Αγγλία ήταν πολλές, ο ανταγωνισμός τεράστιος και πρόσφατα δεν ανανεώθηκε το συμβόλαιό του. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπήρξαν συζητήσεις με άλλες ομάδες (π.χ. ΚΠΡ), όμως δεν προχώρησαν και κάπου εκεί εμφανίστηκε ο ΟΦΗ. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά, αφού μπήκε στο αεροπλάνο και έφτασε στην Κρήτη.

Του αρέσει το μπιλιάρδο και το πινγκ-πονγκ, μεγάλος fan του Netflix

Οσο για τον ίδιο ας δούμε πώς περιγράφει τον εαυτό του. «Είμαι γρήγορος, με τεχνική κατάρτιση και θέλω να σημειώνω γκολ για την ομάδα», είπε παλαιότερα για το στυλ παιχνιδιού του. Οσο για τα εκτός αυτού προβάλει μαθηματικά βέβαιο πως θα του αρέσει η ελληνική κουζίνα όπου το αγαπημένο του φαγητό είναι το κοτόπουλο με ρύζι, ενώ θα αναζητήσει… αντίπαλο για μπιλιάρδο και πινγκ πόνγκ! Βλέπετε είναι λάτρης και των δύο, άρα στις αποστολές του ΟΦΗ- και όχι μόνο - αναμένονται… μεγάλες σχετικές «μάχες». Στην επιτραπέζια αντισφαίριση μάλιστα έχει να το λέει πόσο καλός είναι.

Παράλληλα φαντάζει βέβαιο ότι θα κάνει σύνδεση στο Netflix καθώς βλέπει φανατικά σειρές (καθηλώθηκε με το Power και το Narcos) και χαλαρώνει με ραπ αλλά και πορτογαλική μουσική. Αυτός είναι λοιπόν ο Μέσακ Ντζου.

Ο Μέσακ Ντζου με αριθμούς

Γουέστ Χαμ U21: 29 αγώνες/4 γκολ/1 ασίστ
Μπενφίκα U21: 23 αγώνες/2 γκολ/0 ασίστ
Πορτογαλία U20: 13 αγώνες/2 γκολ/0 ασίστ
Πορτογαλία U19: 23 αγώνες/5 γκολ/2 ασίστ
Πορτογαλία U18: 2 αγώνες/1 γκολ/1 ασίστ
Πορτογαλία U17: 3 αγώνες/1 γκολ/1 ασίστ
Πορτογαλία U16: 8 αγώνες/3 γκολ/0 ασίστ

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα