Eίναι ο ΠΑΟΚ ο πιο αδύναμος κρίκος;

Eίναι ο ΠΑΟΚ ο πιο αδύναμος κρίκος;

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Eίναι ο ΠΑΟΚ ο πιο αδύναμος κρίκος;

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για το κύμα εσωστρέφειας που απειλεί να πνίξει ξανά τον ΠΑΟΚ, αλλά και τις πραγματικές αστοχίες και αδυναμίες της ομάδας του Λουτσέσκου.

Ο ΠΑΟΚ είναι στη 2η θέση της βαθμολογίας, πίσω από τον Παναθηναϊκό, τον οποίο υποδέχεται στην Τούμπα την ερχόμενη Κυριακή και με μοναδική «γκέλα», μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα μία ισοπαλία στην Κρήτη με τον ΟΦΗ (1-1).

Παρά ταύτα αν κρίνεις από την ατμόσφαιρα γύρω από την ομάδα, αλλά και από τις αντιδράσεις των φίλων του ΠΑΟΚ στα social media σε καθημερινή βάση, θα σου δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο Δικέφαλος του Βορρά, βουλιάζει. Θα πει κάποιος - και σωστά - "εσύ είσαι ο πρώτος που λες ότι δεν κρίνεις ποτέ από το αποτέλεσμα, γιατί ζητάς από τον κόσμο του ΠΑΟΚ να κρίνει από αυτό"; Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη το αποτέλεσμα, αν και συνήθως οι οπαδοί των μεγάλων ομάδων με βάση αυτό πορεύονται κι’ ας πάμε στην ουσία. Ασφαλώς και ο ΠΑΟΚ φαίνεται πως έχει κάνει λάθη το τελευταίο διάστημα στις μεταγραφικές επιλογές του.

Τα δύο βασικά λάθη στη μεταγραφική περίοδο

Είναι αλήθεια ότι ο ΠΑΟΚ δεν έκρινε σωστά για την κορυφή της επίθεσής του. Πρώτα πούλησε πέρυσι τον Γενάρη τον Κάρολ Σφιντέρσκι και μετά το περασμένο καλοκαίρι χώρισε τους δρόμους του με τον Ακπομ και στη συνέχεια παραχώρησε και τον Αντόνιο Τσόλακ στους Ρέιντζερς. Στη θέση τους, αποφάσισε να στηρίξει τον Ολιβέιρα που έχασε όλη την προηγούμενη σεζόν με ρήξη χιαστών και ακόμη σε αγωνιστικό επίπεδο δεν έχει επανέλθει ούτε καν στο 50% των δυνατοτήτων του και να αποκτήσει έναν ελεύθερο επιθετικό αμφιβόλου ποιότητας για τα κυβικά του ΠΑΟΚ, τον Μπράντον Τόμας.

Ο Ολιβέιρα σε ματς ΠΑΟΚ - Λαμία

Προφανώς και εδώ κάτι δεν πήγε καλά και αυτό είναι ένα δεδομένο πρόβλημα που ο ΠΑΟΚ ήδη το πληρώνει αγωνιστικά, αφού δυσκολεύεται πολύ στο γκολ με βάση τις ευκαιρίες που δημιουργεί. Αλλωστε στην Κρήτη αυτός ήταν ο λόγος που άφησε δύο βαθμούς, ότι δεν μπόρεσε να φτάσει σε δεύτερο τέρμα παρά τις πολλές ευκαιρίες που έφτιαξε.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι το περίφημο δεκάρι. Ο ΠΑΟΚ από τον περασμένο Ιανουάριο αγοράζει και μάλιστα ακριβά δεκάρια και δεκάρι δεν έχει. Ο Φελίπε Σοάρες κόστισε πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ τον περασμένο χειμώνα και ο Κουαλιάτα περίπου δύο εκατ. ευρώ φέτος το καλοκαίρι. Ο Μπίσεσβαρ ανανέωσε, ο Ελ Καντουρί στην Τούμπα είναι και ο Λουτσέσκου συχνά πυκνά και δημόσια αναφέρεται είτε στο δεκάρι που δεν έχει, είτε νωρίτερα μέσα στη μεταγραφική περίοδο στο δεκάρι που ήθελε να αποκτήσει. Και εδώ προφανώς είτε η συνεννόηση τεχνικού διευθυντή και προπονητή δεν ήταν καλή, είτε οι επιλογές (αν και για τον Κουαλιάτα είναι πάρα πολύ νωρίς για να το πούμε) ήταν κακές.

Η δημιουργία νέας ομάδας και η καθοριστική επιλογή

Ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία ομάδα είναι που της προέκυψαν αστοχίες και μάλιστα κατά τα φαινόμενα σοβαρές στο μεταγραφικό παζάρι. Από την άλλη όμως ήταν γνωστό ότι ο ΠΑΟΚ φέτος το καλοκαίρι θα επιχειρούσε μία ριζική ανανέωση του ρόστερ, ώστε να χαμηλώσει το μέσο όρο ηλικίας της ομάδας, αλλά και για να προχωρήσει στην δημιουργία της νέας ομάδας για τα επόμενα χρόνια. Ηταν βέβαιο ότι η πρώτη χρονιά θα είχε ζητήματα, κραδασμούς και αποτυχίες. Πιθανόν ο ΠΑΟΚ φέτος, όπως και πέρυσι άλλωστε, να μην κατακτήσει κάποιο τίτλο, αλλά κατά την άποψή μου ο μεγάλος στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία αυτής της νέας ομάδας. Να δημιουργηθεί δηλαδή ο κορμός πάνω στο οποίο θα στηριχτεί η ομάδα τα επόμενα χρόνια. Από αυτό θα κριθεί νομίζω αν ο ΠΑΟΚ θα έχει μία επιτυχημένη σεζόν φέτος.

Ο Νάρεϊ πανηγυρίζει με τον Κούρτιτς

Τι θέλω να πω με αυτό; Ότι αν ο ΠΑΟΚ φέτος δεν μπορέσει να αναδείξει εκείνους τους 7-8 παίκτες πάνω στους οποίους θα στηριχτεί και τα επόμενα χρόνια, τότε ναι θα έχει αποτύχει, ακόμη κι’ αν κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας. Αν ο ΠΑΟΚ το ερχόμενο καλοκαίρι χρειαστεί να φτιάξει από την αρχή μία άλλη νέα ομάδα, γιατί φέτος θα είναι βασικοί οι παίκτες που το καλοκαίρι θα φύγουν, είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω λήξης συμβολαίων (Βιεϊρίνια, Κούρτιτς, Μπίσεσβαρ, Ελ Καντουρί, Ολιβέιρα, Μπράντον Τόμας, κ.τ.λ.π), τότε δεν θα είναι μόνο η φετινή σεζόν μία μεταβατική σεζόν, αλλά και η επόμενη στην οποία πάλι θα πρέπει να αποκτηθούν τουλάχιστον 6-7 βασικοί παίκτες και συνεπώς πάλι θα μιλάμε για μία νέα ομάδα που χρειάζεται χρόνο κ.ο.κ.

Είναι λοιπόν νωρίς για να έχει κυριεύσει τον ΠΑΟΚ τόση εσωστρέφεια, όσο κι’ αν είναι δεδομένο ότι έγιναν λάθη. Από την άλλη και το ίδιο το κλαμπ θα πρέπει να πάρει ορισμένες αποφάσεις. Αν έχει αποφασίσει να στηριχτεί σε παίκτες που του χρόνου δεν θα τους έχει, προκειμένου πάση θυσία, αυτή την Κυριακή και κάθε Κυριακή να πάρει το αποτέλεσμα και να αφήσει πίσω το πρότζεκτ της νέας ομάδας, τότε θα πρέπει να ξέρει ότι θα κριθεί με βάση την αποτελεσματικότητά του. Και τότε ναι, νομίζω πως ο ΠΑΟΚ μπορεί να αποδειχτεί ο πιο αδύναμος κρίκος της εφετινής σεζόν. Απομένει να διαλέξει ο ίδιος σε ποιο… γήπεδο θέλει να κριθεί;

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.