Wyscout Analysis: Τι είδους παίκτης είναι ο Τρουιγιέ που πήρε ο Παναθηναϊκός;

Wyscout Analysis: Τι είδους παίκτης είναι ο Τρουιγιέ που πήρε ο Παναθηναϊκός;

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Wyscout Analysis: Τι είδους παίκτης είναι ο Τρουιγιέ που πήρε ο Παναθηναϊκός;

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout σκιαγραφεί το αγωνιστικό προφίλ του 22χρονου Γάλλου μέσου του Παναθηναϊκού.

Ο Αλέξις Τρουιγιέ μαζί με τον Ένις Τσοκάι αποτέλεσαν τα δύο τελευταία αποκτήματα του Παναθηναϊκού στη καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο. Για το αγωνιστικό προφίλ του Αλβανού μέσου ο άνθρωπος που τον ανέδειξε στη Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ, ο Γκόραν Τόμιτς, μας ανέλυσε διεξοδικά τι είδους παίκτης είναι ο 23χρονος μέσος και σήμερα με την βοήθεια του Wyscout θα επιχειρήσουμε να σκιαγραφήσουμε την ποδοσφαιρική ταυτότητα του Τρουιγιέ.

Eνός ποδοσφαιριστή που αποτελεί «προϊόν» της φημισμένης ακαδημίας της Ρεν και έφτασε μέχρι την Εθνική Νέων της Γαλλίας, δεν κατάφερε να βρει χρόνο συμμετοχής στη Νις και στην μία και μοναδική του ολοκληρωμένη σεζόν σε πρώτη ομάδα, ήταν πρωταγωνιστής στην άνοδο της Οσέρ στη Ligue1. Oι «πράσινοι» τον απέκτησαν ως ελεύθερο από την Νις, με τον γαλλικό σύλλογο να κρατά 10% ποσοστό μεταπώλησης ενώ το συμβόλαιό του είναι κοντά στις 200.000 ευρώ ετησίως.

Η θέση και τα χαρακτηριστικά

Ο Τρουιγιέ έχει αγωνιστεί στα περισσότερα παιχνίδια της καριέρας του είτε ως εσωτερικός μέσος είτε ως επιτελικός, πίσω από τον επιθετικό. Σε κάποια ματς χρησιμοποιήθηκε και στο αριστερό «φτερό». Θέσεις και ρόλοι απόλυτα φυσιολογικοί και συμβατοί με βάση τα χαρακτηριστικά του. Ο 22χρονος μέσος είναι ένας playmaker που μπορεί να αγωνιστεί τόσο στο «8» όσο και στο «10». Θέλει να έχει την μπάλα στα πόδια του, αναζητά συνέχεια την οργάνωση και την δημιουργία στις επιθέσεις της ομάδας του και διαθέτει άρτια τεχνική κατάρτιση. Ο ποδοσφαιρικός του «εγκέφαλος» είναι προγραμματισμένος με επιθετική σκέψη.

φφφ

Υστερεί σε δύναμη και σωματικά προσόντα, είναι πιο «ντελικάτος» σε σχέση με τον Τσέριν ή τον Τσοκάι για παράδειγμα και το στιλ του θυμίζει αυτό του Λούκας Βιγιαφάνιες στη περσινή σεζόν όπου «υπηρέτησε» τον ρόλο του δημιουργού. Έχει καλή ταχύτητα και έκρηξη στα πρώτα μέτρα με την μπάλα. Του αρέσει να αποφεύγει τον αντίπαλο με περιστροφή γύρω από τον άξονά του.

Όπως προκύπτει και από το heatmap τα πατήματά του είναι κυρίως στο μεσαίο τρίτο του γηπέδου και στο επιθετικό τρίτο και λιγότερο στο αμυντικό. Δεν αμελεί το μαρκάρισμα, πιέζει με ένταση αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ο παίκτης που θα κάνει την διαφορά σε αυτό το κομμάτι, των κλεψιμάτων και της επανάκτησης της κατοχής.

Τα... αγαπημένα του διαγώνια ανοίγματα

Με πολύ καλή τακτική παιδεία ο Τρουιγιέ παίρνει σωστές τοποθετήσεις στη μεσαία γραμμή για να γίνει κάτοχος της μπάλας. Όταν βρίσκεται σε «χαμηλά» μέτρα, αρκετές φορές επιλέγει είτε να «κουβαλήσει» την μπάλα είτε να επιχειρήσει να την στείλει στην αδύναμη πλευρά του αντιπάλου για να προσφέρει το 1vs1 στον εξτρέμ της ομάδας του στον ελεύθερο χώρο. Δεν είναι τυχαίο πως ανά παιχνίδι έχει σχεδόν 3 μακρινές μεταβιβάσεις, με το ποσοστό ευστοχίας να κυμαίνεται στο 54,3%. Σε αυτό το κομμάτι ενώ διαθέτει καλό δεξί πόδι θα πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικός όσον αφορά το timing των επιλογών αυτών.

γγγ

γγγ

Διαβάζει σε ικανοποιητικό βαθμό το παιχνίδι, «βλέπει» καλά το γήπεδο και στην Οσέρ που πρωταγωνίστησε στη Ligue2 ήταν ένας από τους κινητήριους μοχλούς στην ανάπτυξη της ομάδας.

Οι κάθετες το δυνατό σημείο, του λείπει η ποιοτική εκτέλεση

Όταν βρίσκεται ψηλότερα στο γήπεδο, ο νεαρός χαφ προσπαθεί να κάνει την διαφορά με κάθετες μεταβιβάσεις στη πλάτη της άμυνας. Είτε απέναντι σε οργανωμένη άμυνα είτε στο επιθετικό transition. Τον αδικούν πέρα για πέρα οι 2 μόλις ασίστ που έγραψε πέρσι στην Οσέρ, λόγω των κακών επιλογών των συμπαικτών του στα τελειώματα των φάσεων. Από κει και πέρα, είχε συμμετοχή συνολικά σε 6 γκολ της ομάδας του. Ο Τρουιγιέ παρότι ολοκλήρωσε την σεζόν με 1.72 σουτ ανά παιχνίδι, θα πρέπει να βελτιωθεί στο κομμάτι της εκτέλεσης για να μπορέσει να γίνει πιο επιδραστικός και ουσιαστικός στο παιχνίδι.

γγγ

γγγ

Το ότι ένας ποδοσφαιριστής σουτάρει από απόσταση(όπως για παράδειγμα ο Τσοκάι ή ο Γκάνεα στον Άρη) δεν σημαίνει πως έχει καλό σουτ, ειδικά όταν οι προσπάθειες που καταλήγουν στον στόχο είναι πάρα πολύ λίγες. Ο Τρουιγιέ δεν εκβιάζει καταστάσεις, βρίσκεται κοντά στην περιοχή αλλά στο finishing θα χρειαστεί δουλειά.

Το συμπέρασμα

Ο Γάλλος μέσος έχει κάποια στοιχεία που ήταν λογικό κι επόμενο να κινήσουν το ενδιαφέρον των ανθρώπων του Παναθηναϊκού, οι οποίοι ήθελαν να προσθέσουν έναν «καθαρό» δημιουργικό μέσο ακόμη στο έμψυχο δυναμικό, πέρα από τον Μπερνάρντ. Φυσικά του λείπει η εμπειρία, οι παραστάσεις και η διάρκεια αλλά ως «πακέτο» προσθέτει στοιχεία και χαρακτηριστικά που δεν τα έχει ούτε ο Ρούμπεν, ούτε ο Κουρμπέλης αλλά ούτε και ο Τσέριν. Στα 22 του έχει αρκετά περιθώρια βελτίωσης, εξέλιξης και προόδου και τα υπόλοιπα θα φανούν στο χορτάρι. Στον μοναδικό κριτή των πάντων στο ποδόσφαιρο.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.