Παναθηναϊκός: Τι είδους παίκτης είναι ο Ένις Τσοκάι;

Παναθηναϊκός: Τι είδους παίκτης είναι ο Ένις Τσοκάι;

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: Τι είδους παίκτης είναι ο Ένις Τσοκάι;

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για όσα άκουσε από τον Γκόραν Τόμιτς που ανέδειξε τον Ένις Τσοκάι στη Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ αλλά και όσα... αλίευσε από το Wyscout για τον Αλβανό μέσο του Παναθηναϊκού.

Ο Παναθηναϊκός κάλυψε στο φινάλε του παζαριού τα μεγάλα του κενά στη μεσαία γραμμή με δύο μεταγραφές. Τον Αλέξις Τρουιγιέ από της Νις(ως ελεύθερος, με 10% μεταπώλησης) και τον Ένις Τσοκάι από την Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ(αγορά 1 εκατομμυρίου ευρώ), οι οποίοι αποτελούν επιλογές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Ο Σέρβος προπονητής για ακόμη μία φορά απέδειξε κομμάτι της ποδοσφαιρικής του φιλοσοφίας, επιλέγοντας ''παίκτες ομάδας'' που τα χαρακτηριστικά τους ταιριάζουν απόλυτα στο αγωνιστικό του πλάνο, αδιαφορώντας για εντυπώσεις, βιογραφικά και πράγματα που μπορεί να αρέσουν στους φιλάθλους αλλά δεν αποτελούν προτεραιότητα για τους προπονητές. Περισσότερα για το κομμάτι των μεταγραφών θα πούμε από Δευτέρα.

Στο σημερινό σημείωμα θα ασχοληθούμε με τον Ένις Τσοκάι και στις απαντήσεις που μπορεί να πάρει κανείς στην ερώτηση ''τι είδους παίκτης είναι'';

Αυτή την φορά δεν θα αναλύσουμε το νέο μεταγραφικό απόκτημα μόνο με την βοήθεια του Wyscout αλλά θα δώσουμε τον λόγο στον άνθρωπο που τον ανέδειξε στη Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ(2017-2021).

Στον Κροάτη προπονητή, Γκόραν Τόμιτς, με τον οποίο ο Τσοκάι αγωνίστηκε σε 48 παιχνίδια, σκοράροντας 3 φορές. Ο Τόμιτς που κατά το παρελθόν αγωνίστηκε στα ελληνικά γήπεδα με την φανέλα της ΑΕΚ(1997-1998) σκιαγράφησε το προφἰλ του 23χρονου Αλβανού μέσου, καθώς τον γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα.

Ο λόγος στον Τόμιτς:

''Γνωρίζω άριστα τον Ένις, μαζί μου στη Λοκομοτίβα έγινε βασικός και αναδείχθηκε. Αν θα έπρεπε να τον χαρακτηρίσω με μία λέξη αυτή θα ήταν ''μαχητής''. Ένας... σκύλος μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Κατά την άποψη μου και με βάση τα χαρακτηριστικά του μπορεί να υπηρετήσει άριστα δύο ρόλους. Είτε να είναι ο ένας από τους δύο κεντρικούς μέσους σε ένα 4-2-3-1 για παράδειγμα, είτε ο ένας από τους τρεις σε μια διάταξη με τριάδα στη μεσαία γραμμή, σε ένα 4-3-3 για παράδειγμα.

Είναι ένας box to box χαφ, όντας καλύτερος πιο κοντά στην δική του περιοχή, χάρη στις ανασταλτικές του αρετές. Κλεψίματα, επανακτήσεις κατοχής, πολύ aggresive pressing. Διαθέτει αστείρευτες δυνάμεις, το σώμα του είναι δυνατό και είναι ο ορισμός του team player. Μπορεί να δώσει και την ψυχή του για την ομάδα και τους συμπαίκτες του.

ψφφ

Δεν είναι ο μέσος που θα δημιουργήσει πολλά πράγματα στο επιθετικό τρίτο αλλά είναι εκείνος που θα προσφέρει την απόλυτη ισορροπία σε ένα σύνολο. Είναι άρτιος τεχνικά, του αρέσει να ανοίγει το παιχνίδι με διαγώνιες μακρινές μεταβιβάσεις και να πατάει στην αντίπαλη περιοχή. Μέσα στο πέρασμα των χρόνων κατάφερε να βελτιωθεί και στο κομμάτι των επιλογών στα τελευταία μέτρα και αυτός είναι ένας τομέας που θα τον έκανε ακόμη καλύτερο. Δηλαδή να μπορεί να παίρνει καλύτερες αποφάσεις κοντά στην αντίπαλη περιοχή, να γίνει πιο απειλητικός και ουσιαστικός έξω από το ''κουτί'' του αντιπάλου.

Όσον αφορά την προσωπικότητά του είναι ένα παιδί που ζει μόνο για το ποδόσφαιρο. Πολύ εργατικός, απόλυτος επαγγελματίας. Θέλει να πετύχει πολλά στην καριέρα του και χαίρομαι που έκανε αυτή την μεταγραφή στον Παναθηναϊκό. Μου έκανε εντύπωση πως τόσα χρόνια δεν είχε κάνει το επόμενο βήμα. Θεωρώ πως έχει ένα πακέτο που θα βοηθήσει την νέα του ομάδα και σας διαβεβαιώνω πως αν μπορούσα να τον έχω σε κάθε μου ομάδα, θα το έκανα με μεγάλη μου χαρά''.

Αριθμοί με ενδιαφέρον για τον Τσοκάι

Από την περιγραφή του Τόμιτς, να περάσουμε σε μερικούς αριθμούς από το Wyscout, οι οποίοι επί της ουσίας επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα του Κροάτη τεχνικού. Στο φετινό πρωτάθλημα, στο οποίο ο Τσοκάι ήταν ο πιο αποτελεσματικός αμυντικός μέσος μέχρι να αποχωρήσει, ο 23χρονος χαφ έχει:

φφφ

*9.07 επανακτήσεις κατοχής ανά παιχνίδι, εκ των οποίων το 39.2% είναι στο δεύτερο μισό του γηπέδου. Αριθμός που δείχνει την επίδρασή του σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού και μην ξεχνάμε πως ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που επιδιώκει την άμεση ανάκτηση της κατοχής.

*60% κερδισμένες μονομαχίες

*6.25 μακρινές μεταβιβάσεις ανά παιχνίδι, εκ των οποίων το 61% ήταν εύστοχες.

*5 πάσες προς το επιθετικό τρίτο ανά παιχνίδι, επίσης στοιχείο που δείχνει την όχι μεγάλη του συμμετοχή στα ''πράγματα'' που γίνονται ψηλότερα στον αγωνιστικό χώρο.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.