Χάμες - Μαρσέλο: Δυο αυθεντικοί Galacticos στο λιμάνι του Πειραιά!

Νίκος Κικίδης
Χάμες - Μαρσέλο: Δυο αυθεντικοί Galacticos στο λιμάνι του Πειραιά!

bet365

Το ταξίδι στη Ρεάλ, ο συνοδοιπόρος Μαρσέλο και η επανένωση στον Πειραιά! Ο Χάμες Ροντρίγκες συναντά ξανά τον Βραζιλιάνο στον Ολυμπιακό, σε μια συνεργασία που ξυπνά μνήμες από τα παλιά!

«Όποιος πιστεύει ότι το φυσικό μέγεθος, η ταχύτητα και η δύναμη έχουν οποιαδήποτε σχέση με την ικανότητα ενός ποδοσφαιριστή, κάνει πολύ λάθος. Ακριβώς το ίδιο λάθος με εκείνους που θεωρούν ότι τα τεστ IQ έχουν σχέση με το ταλέντο. Οι καλοί ποδοσφαιριστές δεν χρειάζεται να είναι τιτάνες, σμιλευμένοι από τον Μιχαήλ Άγγελο. Στο ποδόσφαιρο, η ικανότητα είναι πολύ πιο σημαντική από το σχήμα και σε πολλές περιπτώσεις η δεξιότητα είναι η τέχνη να μετατρέπεις τους περιορισμούς σε αρετές»!

Το δόγμα του κορυφαίου Ουρουγουανού συγγραφέα, Εδουάρδο Γκαλεάνο, αν και αμφισβητήσιμο από πολλούς στη σημερινή εποχή της... μηχανολογίας και της αποστειρωμένης τακτικής, βρήκε απόλυτη εφαρμογή στην περίπτωση του Χάμες Ροντρίγκες. Το καλοκαίρι του 2014 άλλωστε εκείνος ο «άβγαλτος» πιτσιρικάς δεν είχε να επιδείξει και πολλά σε σωματικό επίπεδο.

Δίχως ταχύτητα για σλάλομ και κούρσες, λιγόψυχος στα μαρκαρίσματα και στην προστασία της μπάλας και φοβικός απέναντι σε... θηρία διπλάσιου διαμετρήματος, ο Χάμες είχε περιορίσει τις εμπειρίες του με τις φανέλες των Πόρτο και Μονακό. Κατά την παρουσία του στο Μουντιάλ της Βραζιλίας ωστόσο με την εθνική Κολομβίας, ο κόσμος σαν να αποδέχτηκε μονομιάς την αμφιλεγόμενη ατάκα του Γκαλεάνο.

Ο 23χρονος μεσοεπιθετικός με την αλέγρα φύση, το δαντελένιο άγγιγμα της μπάλας, την άκοπη ντρίμπλα και τους κεραυνούς που εκτόξευε εναντίον των αντιπάλων διέλυσε όλες τις αμφιβολίες για την ποιότητα και κυρίως τη βιωσιμότητά του στο κορυφαίο επίπεδο. Το ίδιο καλοκαίρι, η Ρεάλ Μαδρίτης τίναξε τη μπάνκα στον αέρα για να τον αγοράσει από τη Μονακό έναντι του ποσού των 80 εκατομμυρίων ευρώ και να τον ενσωματώσει σε μια ομάδα που έσφυζε από σούπερ σταρς, υποσχόμενη να καταδυναστεύσει στο πέρασμά της ολόκληρη την Ευρώπη.

James Marcelo

Η μεταγραφή στη Ρεάλ και η γνωριμία με Μαρσέλο

Ήταν τότε που ο Κολομβιανός γνώρισε για πρώτη φορά τον πρώην αρχηγό και θρύλο των Μερένγκες, Μαρσέλο, τον οποίο περιμένει πλέον καρτερικά να συναντήσει και πάλι στην ερυθρόλευκη πλευρά της Ελλάδας και το λιμάνι του Ολυμπιακού. Δυο αρτίστες της μπάλας, δυο υπηρέτες της στρογγυλής θεάς που γύρω από τη συνεργασία και τη συνύπαρξή τους στη Μαδρίτη εξυφάνθηκαν μερικές από τις κορυφαίες ιστορίες στο παγκόσμιο στερέωμα.

Ένα ποδοσφαιρικό ανθολόγιο με ατελείωτους πρωταγωνιστές, αλλά και συνάμα ένα ταξίδι στα αστέρια με αφετηρία την άγονη πρώτη σεζόν μετά το La Decima που παραδόξως εξελίχθηκε στη αρχή του πιο ιστορικού three-peat στο Champions League. Αμφότεροι στέκονταν εκεί, σαν πρίγκιπας και βασιλιάς για να το αντικρίσουν. Μετά τη μεταγραφή του στη Ρεάλ, ο Κολομβιανός θεωρητικά ήταν ένα ακόμη γρανάζι που θα βοηθούσε τους Μερένγκες να κατακτήσουν όλες τις κορυφές. Αν και δεν διακρινόταν για την εργατικότητά του εντός των τεσσάρων γραμμών, ο Χάμες είχε την ποιότητα και την δεξιοτεχνία για να καθορίσει έναν αγώνα σχεδόν ολομόναχος.

Την πρώτη του σεζόν στη Μαδρίτη (2014-2015) ο Κάρλο Αντσελότι το πρώτο διάστημα επέλεξε να τον χρησιμοποιήσει σαν αντικαταστάτη του Ντι Μαρία στη μεσαία γραμμή της Ρεάλ, ένα πείραμα ωστόσο που δεν ήταν τόσο επιτυχές. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός άλλωστε δεινοπαθούσε στο ανασταλτικό κομμάτι, ενώ παράλληλα δεν μπορούσε να ξεδιπλώσει με τόση άνεση τα επιθετικά του χαρακτηριστικά.

Στα μέσα της χρονιάς ο Ιταλός τεχνικός τελικά αποφάσισε να πάρει δραστικά μέτρα, μετατρέποντας τον Κολομβιανό σε δεξί εξτρέμ. Τα αποτελέσματα; Συναρπαστικά! Ο Χάμες ολοκλήρωσε την πρώτη του χρονιά στη Ρεάλ με απολογισμό 17 γκολ και 15 ασίστ, όμως τα ατομικά του στατιστικά ξέφτισαν μπροστά στην αποτυχία των Μερένγκες να πανηγυρίσουν έναν μεγάλο τίτλο (πρωτάθλημα, Κύπελλο, Champions League). Ο Μάιος του 2015 σημάδεψε την αποτυχία της Βασίλισσας, με την πρώτη χρονιά συνεργασίας των Χάμες - Μαρσέλο να ολοκληρώνεται με μια αίσθηση απογοήτευσης και πίκρας.

James Zidane

Τα (πολλά) ασημικά και το εμπόδιο... Ζιντάν

Το ταξίδι ωστόσο βρισκόταν μονάχα στην αρχή. Αν και ο Χάμες είδε τον μέντορα και δεδομένα μεγαλύτερο θαυμαστή των ικανοτήτων του, Κάρλο Αντσελότι, να αποχωρεί από τον πάγκο, η επόμενη χρονιά στέφθηκε με επιτυχίες.

Έπειτα από ένα σύντομο και αποτυχημένο πέρασμα του Μπενίτεθ από τον πάγκο, ο Ζινεντίν Ζιντάν σήκωσε μανίκια τον Γενάρη του 2016 και οδήγησε τους Μερένγκες στην κατάκτηση του Champions League έπειτα από... διάλειμμα ενός έτους. Ο Χάμες κράτησε για πρώτη φορά το πιο βαρύ ασημικό στην αγκαλιά του, με τον Μαρσέλο να στέκεται δίπλα του ως ένας από τους «μπαρουτοκαπνισμένους».

Για τον Κολομβιανό βέβαια δεν ήταν όλα... ρόδινα. Η άφιξη του Ζιντάν στην τεχνική ηγεσία σήμανε και την προοδευτική φθορά στην καριέρα του, καθώς ο Γάλλος δεν εκτιμούσε ιδιαίτερα τις αρετές του και ιδίως το mentality που επεδείκνυε κατά τη διάρκεια των αγώνων. Τα οκτώ γκολ και οι δέκα ασίστ που μοίρασε τη σεζόν 2015-2016 βίωσαν μια μικρή βελτίωση την επόμενη χρονιά (11 γκολ, 12 ασίστ), αλλά οι σχέσεις μεταξύ των δυο ανδρών είχαν επιδεινωθεί μέσα σε αυτό το διάστημα.

Η κατάκτηση του δεύτερου σερί Champions League αλλά και της La Liga δεν ήταν αρκετή για να... γλυκάνει τα πράγματα, με τον Φλορεντίνο Πέρεθ να παίρνει την κατάσταση επ΄ώμου και να στέλνει τον Χάμες δανεικό για δυο χρόνια στη Μπάγερν Μονάχου.

Η επιστροφή του Χάμες και το άδοξο τέλος

Τα δυο χρόνια στο Μόναχο πέρασαν αλλά η κατάσταση πίσω στη Μαδρίτη δεν είχε αλλάξει για τον Χάμες. Ο Ζιντάν είχε επιστρέψει στην τεχνική ηγεσία έπειτα από... διάλειμμα μερικών μηνών και η διάθεσή του απέναντι στον Κολομβιανό μεσοεπιθετικό παρέμενε απαράλλαχτη. Ακολούθησε ακόμα μια αναγκαστική συνεργασία μεταξύ των δυο, με τον Κολομβιανό να παίρνει 728 αγωνιστικά λεπτά σε όλες τις διοργανώσεις με απολογισμό ένα γκολ και δυο ασίστ.

Το καλοκαίρι του 2020 σημάδεψε το φινάλε του από τη Μαδρίτη και συνάμα μια πορεία λουσμένη από τρόπαια. Δυο Champions League, δυο πρωταθλήματα, δυο ευρωπαϊκά Super Cup και ένα Super Cup Ισπανίας ήταν η «κληρονομιά» του Χάμες στην ισπανική πρωτεύουσα, τίτλοι που μοιράστηκε υπό την συντροφιά του Μαρσέλο.

Πλέον η μοίρα έφερε τους δρόμους τους να διασταυρωθούν ξανά με φόντο το λιμάνι του Πειραιά. Μετά τις ημέρες δόξας στη La Liga, οι δυο τους αυτή τη φορά δίνουν νέο ραντεβού για να παρουσιάσουν παρέα τα μαγικά τους στο χορτάρι του «Γ. Καραϊσκάκης». Μια συνεργασία βγαλμένη από τα πιο τρελά όνειρα των οπαδών του Ολυμπιακού που πλέον μπορούν να απολαύσουν δυο αυθεντικούς Galacticos, ντυμένους στα ερυθρόλευκα!

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα