Φυσικά δεν θα τελειώσει καλά αυτό το πρωτάθλημα

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Φυσικά δεν θα τελειώσει καλά αυτό το πρωτάθλημα

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την τοξικότητα που γεννά η σύγκρουση των συμφερόντων στο ελληνικό πρωτάθλημα, και την μόνη λύση στο πρόβλημα.

Πρέπει να μη ζεις εδώ, στην Ελλάδα, για να μην έχεις καταλάβει ότι το φετινό πρωτάθλημα της Superleague “δεν θα τελειώσει”, δηλαδή ότι οι μεγάλες ομάδες δεν θα “σκοτωθούν” μόνο μεταφορικά αλλά είναι εξαιρετικά πιθανό να σκοτωθούν και κυριολεκτικά - είτε στο επίπεδο των μπράβων είτε στο επίπεδο των οπαδών. Τόση τοξικότητα, τέτοιος φανατικός και τυφλός οπαδισμός, τόση προπαγάνδα πώς θα εκτονωθούν; Ποιος θα την πληρώσει;

Πλέον έχουν καταλάβει ακόμη και τα μικρότερα παιδιά ότι αυτό που συμβαίνει, λόγω της σύγκρουσης συμφερόντων που γίνεται πιο μεγάλη λόγω των δύο εισιτηρίων για τα προκριματικά του Champions League και του εισιτηρίου για το Europa League, βάζει στο ελληνικό πρωτάθλημα μεγαλύτερη τοξικότητα συγκριτικά με τα αμέσως προηγούμενα χρόνια.

Δεν έχει κανένα νόημα να αναλύσω ότι το σημερινό σύστημα αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Όλο αυτό που συνέβη με τον ορισμό και εν συνεχεία την αντικατάσταση του Τάσου Σιδηρόπουλου στο ντέρμπι φωνάζει καθαρά ότι όσοι είχαν την ευθύνη για την στρατηγική και την υλοποίηση του σχεδίου για την διαιτησία στο νέο πρωτάθλημα έχουν αποτύχει.

Και τι μπορεί να συμβεί πρακτικά σήμερα; Στην πραγματικότητα η μόνη λύση που υπάρχει για το πρωτάθλημα, στο κομμάτι της διαιτησίας, είναι αυτό της επιστροφής στο προηγούμενο καθεστώς, δηλαδή στις ημέρες που η UEFA επέλεγε, χωρίς να ρωτά κανέναν Ελληνα, τους αρχιδιαιτητές και έφερνε ξένους διαιτητές για όλα τα μεγάλα παιχνίδια.

Δεν έχω ιδέα αν υπάρχει κάποιος, από αυτούς που έχουν την ευθύνη για το κοινό συμφέρον - το γενικό, όχι μόνο το ποδοσφαιρικό, που να θέλει να λύσει το πρόβλημα και να προλάβει το κακό. Όμως αν δεν ενεργήσει κάποιος, που έχει τη δύναμη να ενεργήσει, προς αυτή την κατεύθυνση, αυτό το πρωτάθλημα θα γεννήσει πολλή και ανεξέλεγκτη βία.

Σήμερα, που οι ιδιοκτήτες ομάδων ελέγχουν αμέτρητα Μέσα Ενημέρωσης, οι ποδοσφαιρόφιλοι βομβαρδίζονται από μηνύματα προπαγάνδας. Με τόση προπαγάνδα, τόσο οπαδικό μίσος, τέτοια τοξικότητα, είναι νομοτελειακό να γεννήσει βία το ελληνικό πρωτάθλημα.

Στα Media δεν αναλογεί η ευθύνη να λύσουν το πρόβλημα· αναλογεί όμως η ευθύνη να υποδείξουν μια λύση. Στην προκειμένη περίπτωση το ζήτημα δεν είναι καν στενά κυβερνητικό, δεδομένου ότι μια κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στο ποδόσφαιρο. Της αναλογεί όμως της κυβέρνησης να επικοινωνήσει την επικρατούσα κατάσταση στην UEFA και να ζητήσει την παρέμβασή της, διότι το πρόβλημα αποτελεί ήδη πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και είναι δεδομένο ότι θα μεγαλώσει. Διότι αυτό που συμβαίνει στο ποδόσφαιρο θα γεννήσει βία.

Είμαι βέβαιος ότι δεν πρόκειται να υπάρξει “αυτεπάγγελτη” παρέμβαση της UEFA, διότι εδώ και χρόνια η UEFA μας έχει αποδείξει ότι δεν θέλει να “μπλέκει” με αυτή την ευθύνη. Γι’ αυτό και είμαι βέβαιος ότι σήμερα δεν πρόκειται να υπάρξει ριζική αλλαγή στο καθεστώς της ελληνικής διαιτησίας. Αν βρίσκω ένα νόημα για να γράψω αυτό το σημείωμα και να το μοιραστώ, είναι συνειδησιακό. Θέλω στην επόμενη κηδεία οπαδού ή οπαδών να παρηγορώ τον εαυτό μου με την ιδέα ότι εγώ μιλούσα για το πρόβλημα εκ των προτέρων - όχι εκ των υστέρων.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.