Αν δεν είχε τον Τερζή, ο Άρης θα είχε ήδη χάσει τη χρονιά

Αν δεν είχε τον Τερζή, ο Άρης θα είχε ήδη χάσει τη χρονιά

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Αν δεν είχε τον Τερζή, ο Άρης θα είχε ήδη χάσει τη χρονιά

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την επιλογή της διοίκησης του Άρη να απολύσει τον προπονητή με τον οποίο επιχείρησε μια τόσο μεγάλη αλλαγή στο ρόστερ της ομάδας.

Δεν είναι εύκολο να εξηγήσεις, αν μείνεις μόνο στην αγωνιστική εικόνα και τα αποτελέσματα μιας ομάδας, την επιλογή που κάνει μια διοίκηση να απολύσει τον προπονητή που προσέλαβε πριν από 6 μήνες και σχεδίασε μαζί του το σημερινό της ρόστερ. Δηλαδή δεν μπορείς να βρεις μια πειστική εξήγηση μόνο μέσα από την ανάλυση της συμπεριφοράς της ομάδας στους 6 επίσημους αγώνες που έχει δώσει μέχρι εδώ. Και προφανώς δεν αποτελεί “εξήγηση” ότι μετά από 2 αγωνιστικές πρωταθλήματος η ομάδα έχει μια νίκη και μια ήττα. Με άλλα λόγια, δεν είναι εύκολο για κάποιον που δεν ζει τον Άρη από μέσα ή έστω από κοντά το να κατανοήσει το γιατί αυτός που αποφασίζει έκρινε σκόπιμο να διώξει τον Χέρμαν Μπούργος στο τέλος του Αυγούστου.

Δεν απαιτεί μεγάλη ανάλυση το γεγονός ότι ο Άρης δεν έχει κινηθεί καλά στον σχεδιασμό της σεζόν. Έκανε 10+ μεταγραφές, άλλαξε τουλάχιστον 15 ποδοσφαιριστές του “περσινού” ρόστερ, και σε διάστημα 40 ημερών από το πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν έδιωξε τον προπονητή με τον οποίο σχεδίασε ή τουλάχιστον υλοποίησε όλη αυτή την ανανέωση του ρόστερ του.

Οποιος και αν είναι ο επόμενος, ο Άρης θα χάσει χρόνο. Αν υπάρχει τρόπος να μικρύνει το απαραίτητο διάστημα προσαρμογής του νέου προπονητή, αυτός περνά μόνο από τον Τόλη Τερζή. Ο Άρης έχει χτίσει αυτό το προνόμιο - να έχει ένα μόνιμο μέλος του τεχνικού επιτελείου τον τελευταίο καιρό, ο οποίος είναι και ένας κανονικός προπονητής. Η δική του παρουσία είχε αποτελέσει και κατά την προηγούμενη αλλαγή προπονητή την εγγύηση της “διάρκειας” και της “ομαλότητας”. Στη δεδομένη στιγμή ο Τερζής αποτελεί την “μνήμη του συστήματος”. Δηλαδή είναι ένας προπονητής που μετείχε στη διαδικασία της χάραξης στρατηγικής βάσει της οποίας έγιναν όλες αυτές οι αλλαγές στο ρόστερ και ήταν δίπλα στον Μπούργος τον καιρό που εκείνος έχτιζε τη νέα ομάδα. Άρα είναι κάποιος που μπορεί να “βάλει στο νόημα” τον νέο προπονητή, αλλά και να του αναλύσει τις όποιες σκέψεις του σχετικά με τις αλλαγές επί της πεπατημένης του Μπούργος προκειμένου ο Άρης να φτάσει μέχρι την διακοπή του πρωταθλήματος που θα δώσει λίγο χρόνο στον νέο προπονητή για δουλειά και αλλαγές.

Όλοι εμείς, από μακριά, δεν ήμασταν στο μυαλό του Μπούργος και δεν γνωρίζουμε πώς κινήθηκε με την διοίκηση για να σχηματίσει την φετινή ομάδα. Δεν έχουμε εύκολη εξήγηση σχετικά με τις αδυναμίες που παρουσίασε στη φάση άμυνας, ούτε ξέρουμε πώς δούλευε ο Αργεντινός προπονητής για να καλύψει αυτές τις αδυναμίες. Σε αντίθεση με εμάς όμως ο Τερζής έχει επίγνωση. Και είναι ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει τον νέο προπονητή να μπει στο νόημα.

Προφανώς ότι και να κάνει ο Τερζής, η πορεία του Άρη στη σεζόν που μόλις άρχισε δεν πρόκειται να κριθεί από αυτόν. Δηλαδή αν ο διάδοχος του Μπούργος δεν είναι κάποιος με την ικανότητα να διαχειριστεί αποτελεσματικά μια τόσο μεγάλη πρόκληση, το να παραλάβει μια ομάδα “άλλου” και να επιχειρήσει μαζί της να κάνει τον πρωταθλητισμό που “έταξε” η διοίκηση στον κόσμο, η προσπάθεια δεν θα φέρει αποτέλεσμα όσο καλά και αν δουλέψει δίπλα του ο Έλληνας προπονητής. Αν όμως δεν υπήρχε σήμερα ο Τερζής, ο Άρης θα είχε ήδη χάσει τη σεζόν. Διότι όποιος και αν ήταν ο επόμενος προπονητής, μέχρι να καταλάβει πού ήρθε, ποιους παρέλαβε, πώς έπαιζαν, πώς μπορούν να παίξουν και να τους επικοινωνήσει όλες τις αλλαγές, ο Άρης θα είχε χάσει κάθε πιθανότητα να δημιουργήσει εγκαίρως μια ανταγωνιστική ομάδα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.