Παναθηναϊκός: «Μεγαλώνει» με πωλήσεις επιπέδου Αλεξανδρόπουλου, πληγώνεται με το μεταγραφικό slow motion

Παναθηναϊκός: «Μεγαλώνει» με πωλήσεις επιπέδου Αλεξανδρόπουλου, πληγώνεται με το μεταγραφικό slow motion

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός: «Μεγαλώνει» με πωλήσεις επιπέδου Αλεξανδρόπουλου, πληγώνεται με το μεταγραφικό slow motion

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την απίστευτη κατάσταση στη μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού μετά και τη σωστή πώληση του Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου, ένα μήνα μετά το πρώτο επίσημο ματς της σεζόν.

Ταξιδεύει, λοιπόν, και ο Αλεξανδρόπουλος. Aισίως ο 13ος παίκτης του Παναθηναϊκού που αποχωρεί αυτό το καλοκαίρι! Και εκείνος που - λογικά - «πόνεσε» περισσότερο τους φίλους της ομάδας, αλλά γέμισε και περισσότερο το ταμείο της. Δεν έχει πουλήσει και πολλούς άλλωστε, ούτε παλαιότερα, ούτε εφέτος. Αν αναλογιστούμε ότι έφυγε ως ελεύθερος στα 25 του ο Χατζηγιοβάνης, δόθηκε στην Ανκαραγκουτσού ο Μακέντα μόνο και μόνο για να εξοικονομηθεί το τεράστιο συμβόλαιό του και πωλήθηκε αντί 400.000 ευρώ ο Καρλίτος στη Λέγκια Βαρσοβίας, αντιλαμβανόμαστε ότι έχει πολύ δρόμο ακόμα ο Παναθηναϊκός σ' αυτό το πεδίο. Βελτιώνεται όμως! Σαφώς προοδεύει στη χάραξη της δικής του πολιτικής, ώστε να βάζει εκείνος σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις τους δικούς του όρους.

Εκεί όπου δεν βελτιώνεται είναι στο scouting, στο σχεδιασμό, στον μεταγραφικό του μηχανισμό. Αν και πόσο θα το «πληρώσει» σ' αυτή τη σπουδαία ευκαιρία που του παρουσιάζεται στο εφετινό πρωτάθλημα, θα φανεί στην πορεία. Το σημερινό στιγμιότυπο, πάντως, δείχνει το εξής: ένα μήνα μετά το πρώτο ευρωπαϊκό του παιχνίδι, μία εβδομάδα μετά την έναρξη του πρωταθλήματος και τρεις μήνες μετά τον τελικό με τον ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός έχει τέσσερις χαφ αν «βαφτίσουμε» δεκάρι τον Μπερνάρ στα 29 του! Απίθανο; Κι όμως παναθηναϊκό! Τέσσερις, εκ των οποίων διαθέσιμοι για τα επόμενα δύο παιχνίδια είναι τρεις.

Παροιμιώδης καθυστέρηση με ανυπολόγιστο κόστος

Η απόφαση για τον Μαουρίσιο και τον Λούντκβιστ είχε ληφθεί από το... Πάσχα. Η απόφαση για τον Βιγιαφάνιες ελήφθη τον Ιούνιο, όπως και για τον Γκατσίνοβιτς δεδομένου ότι τότε ο Γιοβάνοβιτς είχε επιλέξει να μην «ακολουθήσει» τη Χοφενχάιμ στις απαιτήσεις της (1,3 εκατ. Ευρώ). Είχε χρόνο γι' αυτές τις θέσεις ο Παναθηναϊκός. Κι αν «οσμιζόταν» την κατάσταση με τον Αλεξανδρόπουλο θα έπρεπε να είχε προβλέψει ότι μετά τον αποκλεισμό από τη Σλάβια (ο οποίος περιόρισε τον αριθμό των αγώνων στη σεζόν) το όνομά του θα «κυκλοφορούσε» σε αρκετά ευρωπαϊκά γραφεία για να πωληθεί στο «πικ» της έως τώρα καριέρας του: Κυπελλούχος Ελλάδας, όντας διεθνής πλέον και με 35 συμμετοχές στην περυσινή σεζόν. Ομως ο Παναθηναϊκός δεν ήταν έτοιμος.

Ο Παναθηναϊκός που αν παραταχθεί στο Ηράκλειο με 4-3-3 δεν θα έχει αλλαγή χαφ στον πάγκο του, ακόμα δεν βρίσκεται ούτε καν στην τελική ευθεία για τον έναν από τους δύο μέσους που χρειάζεται! ΑΝ αποκτήσει τελικά δεύτερο μέσο θα το δείξει η... υπηρεσία που έλεγαν και οι παλιοί. Διότι στο αρχικό μεταγραφικό πλάνο – χωρίς την πώληση Βέλεθ- προβλεπόταν απόκτηση στόπερ, αλλά τελικά αποκτήθηκε μόνο ο Μάγκνουσον στη θέση του Ισπανού...

Εχει επισημανθεί δεκάδες φορές στο Gazzetta και από τον Νίκο Αθανασίου: ο Παναθηναϊκός υστερεί σε στελέχη και μεταγραφική «ομάδα», η οποία θα καθιστά ανεξάρτητο το κλαμπ από τον οποιοδήποτε προπονητή. Δεν έχει τεχνικό διευθυντή, δεν έχει ικανό στελεχιακό τιμ για τα μεταγραφικά, γι' αυτό και συνεχίζει να βασίζεται στις προτάσεις των μάνατζερς.

Ματς πολύ ειδικών συνθηκών στο Ηράκλειο

Μ' αυτά και μ' αυτά, ο Παναθηναϊκός παίζει την Κυριακή στο Ηράκλειο ένα παιχνίδι υπερ-ειδικών συνθηκών. Θυμίζει λίγο το περυσινό στο «Κλεάνθης Βικελίδης», στο οποίο είχε αγωνιστεί χωρίς έντεκα παίκτες, αποσπώντας σχετικά εύκολα 0-0. Αυτή τη φορά δεν λείπουν έντεκα. Ομως δύσκολα σε κάποιο από τα επόμενα ματς μέχρι τη λήξη της σεζόν θα απουσιάζουν ταυτόχρονα ο Μπερνάρντ, οι δυο βασικοί στόπερ (Μάγκνουσον – Σένκεφελντ) και θα έχει μείνει ο Γιοβάνοβιτς με τρεις μέσους (Ρουμπέν, Τσέριν, Κουρμπέλη).

Υπ' αυτές τις προϋποθέσεις τα περιθώρια είναι στενά. Αν θυμηθούμε (ανεξάρτητα από τα διαιτητικά σοβαρά λάθη) πώς «έσκασε» ο Παναθηναϊκός μετά το 60' σε αμφότερα τα ματς με τη Σλάβια, αν συνυπολογίσουμε το πόσο safe και συντηρητικά διαχειρίστηκε ο Γιοβάνοβιτς το τελευταίο ημίωρο εναντίον του Ιωνικού στην πρεμιέρα, το συμπέρασμα είναι σαφές. Αυτός ο κυριολεκτικά και μεταφορικά (λόγω της μεταγραφικής ανετοιμότητας) τραυματισμένος Παναθηναϊκός καλείται εναντίον του προβληματικού στην πρεμιέρα ΟΦΗ να διαχειριστεί «χειρουργικά» το κουτσουρεμένο έμψυχο δυναμικό του. Ο Γιοβάνοβιτς καλείται να υπολογίσει την παραμικρή λεπτομέρεια και να προετοιμάσει όλα – μα όλα – τα σενάρια. Το ιδανικό για τον Παναθηναϊκό θα είναι να αποκτήσει προβάδισμα στο πρώτο ημίχρονο, όταν η αρχική ενδεκάδα του θα έχει φουλ καύσιμα και ενέργεια, ώστε στο δεύτερο μέρος να χτίσει την στρατηγική του βάσει των χώρων που σίγουρα θα βρει κενούς.

Αλλωστε στην επίθεση έχει επιλογές. Είναι η μοναδική ομάδα του πρωταθλήματος που έχει αυτή τη στιγμή στο ρόστερ πέντε εξτρέμ (Παλάσιος, Αϊτόρ, Βέρμπιτς, Μπερνάρ, Βαγιαννίδη) και τρεις χαφ. Και τι εξτρέμ μάλιστα! Πλην του «Βάγια», οι άλλοι τέσσερις μπορούν να αγωνιστούν σε τρεις θέσεις μεσοεπιθετικά: αυτό,ναι, είναι πολύ σημαντικό πλεονέκτημα στις σημειώσεις του κόουτς. Και θα δούμε πώς θα το αξιοποιήσει κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...