Μπρούνο Κόστα, ένας πολυπράγμων αθλητής αλλά και άνθρωπος για τον Αρη

Μπρούνο Κόστα, ένας πολυπράγμων αθλητής αλλά και άνθρωπος για τον Αρη

Γιώργος Ντυμένος
Μπρούνο Κόστα, ένας πολυπράγμων αθλητής αλλά και άνθρωπος για τον Αρη

bet365

Ο Μπρούνο Κόστα που «φλερτάρει» με τον Αρη είχε ίνδαλμα των Ντέκο, μικρό τον συνέκριναν με τον Λούτσο Γκονζάλες, ήταν πρωταθλητής στο σκάκι, ασχολήθηκε με το καράτε και πέρασε σε ένα από τα καλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Πορτογαλίας που αφορούν τους υπολογιστές.

Μπρούνο Κόστα λοιπόν και ο 25χρονος κεντρικός μέσος ενδέχεται να μπει στην «πραγματικότητά» μας αφού βρίσκεται κοντά στον Αρη και είναι πολύ πιθανό να αποκτηθεί με τη μορφή του δανεισμού από την Πόρτο.

Παιδί του Ντραγκάο, ο κεντρικός κεντρικός μέσος προβάλει ως μία άκρως ενδιαφέρουσα περίπτωση, όχι μόνο με την αγωνιστική του παρουσία αλλά και εκτός αυτής, αφού η μπάλα δεν «αναλώνεται» μόνο με τα εντός των τεσσάρων γραμμών τεκταινόμενα.

Από παιδί στο Ντας Αντας, πρωταθλητής στο σκάκι, ενώ ασχολήθηκε με την κολύμβηση, το καράτε και το ρόλερ χόκεϊ

Γεννημένος στο προάστιο Ολιβέιρα ντε Αζεμέις του Οπόρτο από πιτσιρικάς ήταν μόνιμος στο γήπεδο των «δράκων», τότε ήταν το Ντας Αντας, όπου και πήγαινε μαζί με τον πατέρα του και τον παππού του. «Είμαι ευγνώμων που μου μετέδωσαν το πάθος τους για το ποδόσφαιρο, Θυμάμαι όλες εκείνες τις στιγμές, αλλά και τα παιχνίδια που έβλεπα», σχολίασε μεταγενέστερα για εκείνα τα χρόνια.

Ομως ο μικρός που το πλήρες όνομά του είναι Μπρούνο Χαβιέ Αλμέιδα Κόστα ήταν από παιδί άκρως πολυπράγμων και με πολλά ενδιαφέροντα. Ξεκίνησε με την κολύμβηση, στα τέσσερά του άρχισε να κάνει ρόλερ χόκεϊ σε σύλλογο, ασχολήθηκε και με το καράτε, ενώ στα επτά του αναδείχθηκε πρωταθλητής στην περιοχή του στο σκάκι!

Για αυτό άλλωστε μεταγενέστερα είχαν να... λένε στα ενδότερα της Πόρτο για τις «μάχες» του πάνω από μία σκακιέρα κυρίως με τον γκολκίπερ Βάνα αλλά και άλλους παίκτες του club!

Αριστος μαθητής, πέρασε στο Instituto Superior de Engenharia do Porto

Την ίδια στιγμή όμως ήταν και άριστος μαθητής, εκ των κορυφαίων. Πώς τα κατάφερνε, μόνο ο ίδιος ξέρει αλλά πήρε απολυτήριο λυκείου με εξαιρετικό βαθμό και ξεκίνησε ακαδημαϊκή καριέρα σε ένα από τα πλέον φημισμένα ιδρύματα της πατρίδας του γύρω από τους υπολογιστές, το ISEP (Instituto Superior de Engenharia do Porto). «Δεν ήταν εύκολο και πήγαινα τα βράδια στο μάθημα, Αλλά εκείνα τα χρόνια (σ.σ. εννοώντας τα εφηβικά του) δεν ήταν ακόμη βέβαιο πως θα συνέχιζα σε υψηλό επίπεδο στο ποδόσφαιρο», ανέφερε σχετικά σε μία συνέντευξή του αναφορικά με το τότε.

Η πικρία του; Πώς δεν έχει πάρει ακόμη το πτυχίο του, κάτι που υπογράμμισε πως είναι στα άμεσα σχέδιά του να συμβεί κάποια στιγμή στο μέλλον.

«The magician 10» αλλά και «El Comandante»

Με φαμίλια fans της Πόρτο ήταν εύκολο να εξηγηθεί το πώς σε ηλικία 12 ετών βρέθηκε στην ακαδημία τους, ενώ προηγουμένως έκανε το «αγροτικό» του σε εκείνη της Φεϊρένσε, που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης.

Τα πρώτα χρόνια μάλιστα τον πήγαιναν οι δικοί του, ενώ μετά ο σύλλογος ανέλαβε τη μετακίνησή του από και προς το προπονητικό κέντρο των «μικρών» του, αφού σε εκείνον και δυο-τρία άλλα παιδιά της περιοχής διατέθηκε ταξί για τις ανάγκες τους.

Ο καιρός περνούσε, ο Κόστα όχι μόνο καθιερώθηκε στις «μικρές» ομάδες των «δράκων» αλλά άρχισαν να τον ακολουθούν δύο παρατσούκλια. Οι δικοί του άνθρωποι των φώναζαν «The magician 10» επειδή ήταν θαυμαστής του Ντέκο, ενώ αρκετοί που τον έβλεπαν εν δράση άρχισαν να τον αποκαλούσαν «El Comandante» δηλαδή «Ο στρατηγός», με αφορμή τις ομοιότητες που είχε στο στυλ παιχνιδιού του με τον Λούτσο Γκονζάλες, τον Αργεντινό χαφ που έχει γράψει ξεχωριστή ιστορία στην Πόρτο.

Ντεμπούτο στο Ανφιλντ

Στα τμήματα υποδομής κατέκτησε αρκετά αντίστοιχα πρωταθλήματα Πορτογαλίας, στα ματς των «μεγάλων» ήταν ακόμη και ball boy, ενώ καλούνταν συνεχώς και στις Εθνικές ομάδες της χώρας.

Το 2017 με την U20 συμμετείχε στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νοτίου Κορέας όπου οι Ιβηρες έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά και μάλιστα σημείωσε, μεταξύ άλλων, ένα γκολ. Σε εκείνο το τουρνουά μάλιστα πήγε με «προίκα» τις 21 εμφανίσεις που είχε κάνει στο Youth League με την Πόρτο και στις οποίες είχε ήδη αφήσει καλές εντυπώσεις (3 γκολ).

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν ήταν τυχαίο που συχνά-πυκνά «ανέβαινε» στους «μεγάλους» και μάλιστα ήταν δηλωμένος στη Λίστα Β' για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο καιρός περνούσε και στις 6 Μαρτίου του 2018 το όνειρό του έγινε πραγματικότητα.

Η Πόρτο έπαιξε εκείνο το βράδυ στο Ανφιλντ κόντρα στη Λίβερουλ, στο δεύτερο παιχνίδι της φάσης των «16» του Champions League και στη ρεβάνς του 5-0 που είχε ηττηθεί στην πρώτη αναμέτρηση. Εύλογα δεν «κυνηγούσε» κάτι και ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο του έδωσε την ευκαιρία.

Βασικός στο ντεμπούτο με τους «δράκους» και μάλιστα αγωνίστηκε σε όλη την αναμέτρηση που έληξε χωρίς σκορ, ενώ μετά το φινάλε ο γνώριμός μας από τη θητεία του στον ΠΑΟΚ ως παίκτης και νυν 48χρονος κόουτς είπε τα καλύτερα για εκείνον. Αυτόματα «συστήθηκε» στην ποδοσφαιρική πιάτσα και ήταν η νύχτα που σε επίπεδο μπάλας πέρασε τη διαχωριστική γραμμή που χωρίζει το παιδί από τον άνδρα.

Το πρώτο νταμπλ και Πορτιμονένσε

Μέχρι τον Γενάρη του 2020 «ανεβοκατέβαινε» μεταξύ πρώτης και δεύτερης ομάδας, ενώ το 2019 έπαιξε ως αλλαγή και στους δύο προημιτελικούς του Champions League ξανά κόντρα στους «reds». Παράλληλα ήταν ήδη μέλος της U21 της «Βραζιλίας της Ευρώπης» και τότε πάρθηκε από κοινού μία σημαντική απόφαση που αφορούσε το μέλλον του.

Η Πορτιμονένσε της πρώτης κατηγορίας ενδιαφέρονταν πολύ για τις υπηρεσίας του και υπήρξε deal για χάρη του με τους «Δράκους» που και ήθελαν να τον δώσουν κάπου ώστε να πάρει ματς στα πόδια του και παράλληλα δεν επιθυμούσαν να τον «χάσουν», ενώ εκείνος στα 22 του πια αναζητούσε να πάει κάπου και να παίζει σερί.

Λόγω των παραπάνω η συμφωνία των εμπλεκόμενων πλευρών ήταν κάπως... δαιδαλώδες, αφού η Πόρτο θα διατηρούσε το 50% των δικαιωμάτων του αλλά και το δικαίωμα να «ματσάρει», εάν το επιθυμούσε, οποιαδήποτε πρόταση έρχονταν για χάρη του. Μέχρι το φινάλε της αγωνιστικής περιόδου (2019/20) έπαιξε σε 17 ματς, άρχισε να αποκτά ρυθμό και το καλοκαίρι του ίδιου έτους «έσκασε» το τηλέφωνο που άλλαξε τη ζωή του.

Η σούπερ σεζόν με την Πάσος Φερέιρα

Προηγουμένως ανακηρύχθηκε πρωταθλητής και Κυπελλούχος αφού η Πόρτο κατέκτησε το νταμπλ και εκείνος ήταν μέλος της στο πρώτο μισό της περιόδου και λίγο αργότερα αποδέχθηκε την πρόταση της Πάσος Φερέιρα ώστε να συνεχίσει εκεί δανεικός. Αυτόματα επέστρεψε στην ευρύτερη περιοχή του Οπόρτο και στο «Ντα Μάτα» έκανε... πράγματα και θάματα.

Το 2020/21 ήταν εκ των κορυφαίων όλου του πρωταθλήματος, το club έκανε με εκείνον μπροστάρη την καλύτερη σεζόν της ιστορίας του (τερμάτισε 5ο και εξασφάλισε ένα «εισιτήριο» για το Conference League), ενώ ο Κόστα αποκόμισε πολλά ατομικά βραβεία.

Το φινάλε της αγωνιστικής περιόδου τον βρήκε με τέσσερα γκολ και τρεις ασίστ σε 31 εμφανίσεις του, «γέμιζε» τον άξονα της Πάσος και η Πόρτο αντιλήφθηκε πως δεν είναι πια το ταλέντο που ήξερε αλλά ένας ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής.

Επιστροφή στο Ντραγκάο ως «έτοιμος» παίκτης και οικογενειάρχης

Το αποτέλεσμα όλων αυτών; Επιστροφή στο Ντραγκάο με νέο τριετές συμβόλαιο συνεργασίας, ενώ η Πορτιμονένσε έβαλε ένα (πολύ) σεβαστό ποσό στο ταμείο της ώστε να «αποχωριστεί» τα μισά του δικαιώματα. «Οταν έφυγα αισθάνθηκα πως άφησα τους γονείς μου στο σπίτι και ότι έπρεπε να πακετάρω και να φύγω από το πατρικό μου. Χαίρομαι που έγινα καλύτερος άνθρωπος αλλά και παίκτης και έτσι κατάφερα να επιστρέψω», ήταν τα πρώτα του λόγια μόλις έβαλε ξανά την μπλε και άσπρη φανέλα.

Πέρσι προσέθεσε ακόμη ένα νταμπλ στο παλμαρέ του, το «κοντέρ» του... έγραψε 21 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις και τα δημοσιεύματα των ημερών ανέφεραν πως ήταν η «ψυχή» της φιέστας.

Ο μεγαλύτερός του θαυμαστής είναι ο δύο ετών γιος του Λούκας, τον οποίο και εύλογα υπεραγαπά όπως άλλωστε και τη σύζυγό του Μαρία που αποδέχθηκε την πρόταση που της έκανε στις Μαλβίδες και με φόντο μία μεγάλη καρδιά από λουλούδια. Λάτρης των τατουάζ, όσο για τους κολλητούς του δεν είναι άλλοι από τα τους τρεις σκύλους του, αφού από μικρός έμαθε να αγαπά τους ανθρώπους αλλά και τα ζώα.

Καλύτερός του συμπαίκτης; Δύσκολη η ερώτηση, αν και πάντα έχει να λέει για το πόσο πολύ τον βοήθησε ο Εκτορ Ερέρα ο διεθνής χαφ από το Μεξικό με μεγάλη καριέρα σε Πόρτο και Ατλέτικο Μαδρίτης, ο οποίος και είχε τον Κόστα από... κοντά όταν βρέθηκε στους «μεγάλους» των «Δράκων».

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα