Τι είδαμε στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Τι είδαμε στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τις ανέτοιμες ομάδες, για τους πέντε μεγάλους που έχασαν, για την ομάδα που τον απογοήτευσε και για αυτήν που δεν θα κινδυνεύσει…

Το πρωτάθλημα ξεκίνησε λοιπόν και μάλιστα στην ώρα του, που δεν είναι και το σύνηθες. Ισως σε αυτό να οφείλεται ότι δεν διέκρινα καμία από τις 14 ομάδες να είναι έτοιμη. Δεν το περίμεναν μάλλον ούτε αυτές ότι θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα στην ώρα του. Προσέξτε, όχι έτοιμες 100%, αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί, αλλά ούτε καν έτοιμες για την πρεμιέρα. Οι περισσότερες είτε είναι υπό κατασκευή και θα… κατασκευαστούν μέσα από τους επίσημους αγώνες, ή απλώς έχουν σχηματίσει τα ρόστερ τους, αλλά θέλουν δουλειά για να γίνουν ομάδες. Κάποιο σύνολο που να το είδα και να είπα «αυτή είναι πραγματικά έτοιμη ομάδα για να παίξει με βάση τις δυνατότητές της», δεν υπήρξε.

Ας τις δούμε όλες όμως μία μία.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Κορμπεράν τόλμησε στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Για την ακρίβεια, τόλμησε και ρίσκαρε πάνω από το κανονικό που επιτρέπει ο ίδιος ο Ολυμπιακός ως club, ο Τύπος και ο κόσμος του. Μην κοιτάτε που τα «δεύτερα» ή σε ορισμένες περιπτώσεις και τα «τρίτα» που χρησιμοποίησε στη βασική ενδεκάδα νίκησαν τον ΠΑΣ. Σκεφτείτε μόνο τι θα είχε γίνει αν όλοι οι «μεγάλοι» είχαν νικήσει και ο Ολυμπιακός είχε κάνει γκέλα, επειδή ο προπονητής του ξεκίνησε με βασικούς τους Ανδρούτσο, Κούτρη, Χασάν κ.ο.κ.

Ο Κορμπεράν θα άκουγε σήμερα χίλια δύο και ακόμη και το club θα έσπευδε να του τονίσει, αν δεν το έχει καταλάβει, ότι «πάντα ο πρώτος στόχος είναι το πρωτάθλημα μίστερ…». Τόλμησε λοιπόν και δικαιώθηκε εκ του αποτελέσματος. Από την άλλη το να μιλήσουμε για αυτή την ενδεκάδα του Ολυμπιακού και τις δυνατότητες της δεν έχει νόημα διότι πιθανότατα αν την ξαναδούμε να είναι μόνο σε κάποιο ματς Κυπέλλου. Παρά ταύτα ο Κορμπεράν κέρδισε τους παίκτες και τους έκανε να αισθανθούν όλοι σημαντικοί και ότι τους υπολογίζει και επίσης μας δείχνει τα πρώτα δείγματα της φιλοσοφίας του μέσα στο παιχνίδι που είναι θετικά.

ΠΑΟΚ

Το κλίμα που είχε διαμορφωθεί είναι ότι ο ΠΑΟΚ φέτος θα είναι μία ομάδα που όχι απλώς δεν θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα, αλλά θα κινδυνεύσει να βρει και Ευρώπη. Όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν μία υπερβολική και αυθαίρετη κρίση. Είναι σίγουρο ότι είναι ανέτοιμος. Είναι σίγουρο ότι ο προπονητής ψάχνει λύσεις στα δεδομένα προβλήματά του και τις αναζητεί μέσα από τα ματς.

Οι παίκτες του <span id=ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν το γκολ εναντίον του Παναιτωλικού" data-entity-type="file" data-entity-uuid="2170d30d-6980-4f6b-ae5a-b4e5292b4207" src="/sites/default/files/inline-images/2021-07/PAOK%20-%20PANAITOLIKOS.jpg" />

Η ακαδημία (ευτυχώς δείχνει να το καταλαβαίνει ο Λουτσέσκου) μπορεί να του δώσει κάποιες απαντήσεις στα προβλήματα του. Ο Τσαούσης, ο Κουλιεράκης, ο Κωσταντέλιας, είναι περιπτώσεις για το ροτέισον και κάποιος από αυτούς ίσως μας δείξει ο χρόνος ότι είναι και για κάτι παραπάνω, ακόμη και για βασικός. Ο ΠΑΟΚ έχει ζητήματα, αλλά έχει και προπονητή και αυτό είναι πάντα το πιο σημαντικό. Μου μοιάζει δύσκολο να διεκδικήσει μέχρι τέλος το πρωτάθλημα, αλλά όχι εντελώς απίθανο αν πάρει και έναν - δύο παίκτες σε θέσεις που πονάει κι’ αν κάνει και ένα καλό σερί τώρα στις αρχές, προκειμένου να φρενάρει την εσωστρέφεια και την γκρίνια και να γεμίσει αυτοπεποίθηση. Αλλά τα σενάρια του να μην βγει Ευρώπη είναι αστεία και ανάξια σχολιασμού.

ΑΡΗΣ

Μεγάλος ενθουσιασμός και ως ένα βαθμό δικαιολογημένος. Ο Αρης έχει όντως καλό ρόστερ, πολύ καλό ρόστερ, καλύτερο πιθανόν από κάθε άλλη χρονιά, αλλά θέλουμε ακόμη λίγο χρόνο για να σιγουρευτούμε για αυτό. Ακόμη όμως σίγουρα δεν έχει πολύ καλή ομάδα. Είναι λίγο μαγική εικόνα το 3-0 με τον Λεβαδειακό και στο πρώτο ημίχρονο δυσκολεύτηκε πολύ και… έφαγε πολλές φάσεις.

Ο Αρης παραμένει όπως και στα ευρωπαϊκά ματς μία σοφτ ομάδα σε ό,τι έχει να κάνει με την ανασταλτική λειτουργία της και δεν έχει ακόμη την απαραίτητη ισορροπία στο παιχνίδι του. Ο Μανού Γκαρθία ίσως να είναι αυτός που τη δίνει, όπως και ο Ντιοπ που τώρα αρχίζει και παίζει και πιθανόν το 4-2-3-1 να του ταιριάζει περισσότερο από το 4-4-2. Με αυτές τις αλλαγές στο δεύτερο ημίχρονο έγινε καλύτερος. Ο Γκρέι είναι ολοκληρωμένος σέντερ φορ κι’ ας έχασε με τον Λεβαδειακό γκολ και ο Μανού Γκαρθία μπορεί να γίνει ατραξιόν του πρωταθλήματος.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Πέρυσι ο Παναθηναϊκός έπαιξε ένα αντίστοιχο ματς στη Λεωφόρο με αυτό που έπαιξε στην φετινή πρεμιέρα με τον Ιωνικό. Ηταν ένα Παναθηναϊκός – ΟΦΗ που τελείωσε 0-0. Ο Νιόπλιας όπως και ο Σπανός πίεσαν αφόρητα τον Πέρεθ, χάλασαν την κυκλοφορία μπάλας του Παναθηναϊκού, τον μπλόκαρε και τον σταμάτησε στο μηδέν. Φέτος το ίδιο έκανε και ο Ιωνικός, αλλά το ταμπλό έγραψε 1-0 για τον Παναθηναϊκό. Γιατί;

Πρώτον, γιατί ο Παναθηναϊκός είναι πιο έτοιμος φέτος ως ομάδα, δεύτερον γιατί ο σέντερ φορ φέτος είναι ο Σπόραρ που τη μισή φάση μπορεί να την γκολ ή έστω κερδισμένο πέναλτι. Για αυτό λοιπόν ένας προβληματικός Παναθηναϊκός με αρκετά ζητήματα στο ματς και χωρίς να είναι καλός, τελικά νίκησε μία ομάδα, η οποία και φέτος θα είναι καλή. Αυτή είναι και η διαφορά μιας ομάδας που πάει για ευρωπαϊκό εισιτήριο, από μία ομάδα που πάει για πρωτάθλημα. Για τον Τσέριν έχω γράψει από όταν ήρθε, ότι τα χαρακτηριστικά του είναι τέτοια, που όλοι τον παρουσιάζουν ως συμπληρωματικό και εγώ τον βλέπω βασικό.

ΑΕΚ

Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να μιλήσεις για την ΑΕΚ της πρεμιέρας. Είναι πολλά τα θετικά που έχεις να σταθείς, είναι και μία μεγάλη απορία που σου προκύπτει από τον τρόπο παιχνιδιού της. Οι πολλές απουσίες της Λαμίας, η οποία χτυπήθηκε από τον Covid και η έλλειψη των γρήγορων δικών της εξτρέμ από το ματς, δεν μας επέτρεψαν να δούμε τι θα συνέβαινε με την ΑΕΚ να παίζει με Τσούμπερ, Αμραμπάτ στα άκρα και τρεις στόπερ που δεν είναι ιδιαίτερα γρήγοροι, πολύ ψηλά.

Πρέπει να περιμένουμε τα προσεχώς για να δούμε τι έχει σκεφτεί ο Αλμέιδα. Κατά τα άλλα η ατομική ποιότητα ορισμένων παικτών είναι δεδομένη, η αναβάθμιση της ποιότητας του ρόστερ, επίσης, το πρέσινγκ ψηλά εξαιρετικό και το κέφι των παικτών ενθαρρυντικό. Φυσικά το ξεκίνημα με εκτός έδρας νίκη με 3-0 το πιο σημαντικό όλων. Καλός Πινέδα, σπουδαίος Γιόνσον, εξαιρετικοί όμως ήταν οι παλιοί, Τζαβέλας και Αραούχο.

Τα πρώτα συμπεράσματα... κάτω από το Big-5

Από τους υπόλοιπους θα σχολιάσω τα εξής. Ο ΠΑΣ είναι εντελώς νέα ομάδα. Νέος προπονητής και 8-9 νέοι παίκτες στην ενδεκάδα. Θέλει χρόνο για να δέσει, θέλουμε χρόνο για να καταλάβουμε. Είναι αδύνατον όμως νομίζω να κάνει αντίστοιχη πορεία με την περσινή. Θα είναι σίγουρα πιο κάτω.

Ο ΟΦΗ ήταν η μεγάλη απογοήτευση της πρεμιέρας. Όμως επειδή κάπου πήρε το μάτι μου μία ανακοίνωση φίλων ΟΦΗ, οφείλω να γράψω ότι στην Ελλάδα η αχαριστία είναι εθνικό σπορ και η βλακεία ανίκητη. Αυτό δεν σημαίνει ότι στον ΟΦΗ δεν πρέπει να ασκηθεί κριτική. Ο ΟΦΗ άργησε στο σχεδιασμό του περισσότερο από κάθε άλλη ελληνική ομάδα. Ακόμη του λείπουν δύο τρία βασικά κομμάτια του παζλ, και άλλα 3-4 έχασαν σχεδόν όλη την προετοιμασία. Ο Νιόπλιας είπε ότι θα φτιάξει καλή ομάδα και τον πιστεύω, μόνο που ο ΟΦΗ πρέπει να θυμάται ότι παίζει σε πρωτάθλημα 26 αγωνιστικών κι’ αν χάσει τις πρώτες 3-4 για να μπορέσει να κάνει τις μεταγραφές του και να ετοιμαστεί, αυτό μπορεί και να αποδειχτεί μοιραίο για το στόχο της εξάδας αν δεν του πάνε τα αποτελέσματα και μείνει πίσω.

Ο Ατρόμητος ήταν καλός, αλλά επειδή ο ΟΦΗ ήταν τόσο κακός δεν μπορώ να βγάλω ξεκάθαρο συμπέρασμα ακόμη. Θα περιμένω ένα δύο ακόμη παιχνίδια για να καταλάβω αν ισχύει αυτό που έγραψα πριν αρχίσει το πρωτάθλημα, ότι η ομάδα του Περιστερίου ίσως να είναι η πιο βελτιωμένη ομάδα σε σχέση με πέρυσι και η εξάδα ένας εφικτός στόχος.

Ο Παναιτωλικός έδειξε ότι έχει ζητήματα, περισσότερα από όσα θα έπρεπε να έχει για την εποχή, υπό την έννοια ότι δεν άλλαξε πολύ σε σχέση με πέρυσι, αλλά ήταν ένα δύσκολο πρώτο ματς και θα χρειαστεί να τον περιμένουμε για να δούμε, αν ήταν τυχαίο γεγονός ή όχι.

Ο Ιωνικός θα είναι και φέτος καλός και δεν θα κινδυνεύσει σε καμία των περιπτώσεων νομίζω, ενώ ο Αστέρας Τρίπολης παρά το γεγονός ότι δεν άλλαξε σημαντικά το ρόστερ του, έχει αλλάξει τόσο πολύ τον τρόπο παιχνιδιού του, που ο νέος προπονητής θα χρειαστεί χρόνο. Νομίζω όμως ότι είναι σε καλό δρόμο.

Ο Βόλος θα κυμανθεί πάνω κάτω στα περσινά επίπεδα αρκεί βέβαια να παραμείνουν ο Φαν Φέερτ και ο Φερνάντες, οι οποίοι και φέτος θα είναι ατραξιόν του πρωταθλήματος.

Οσο για τον Λεβαδειακό, θα σταθώ στο ότι έχει έναν προπονητή που βάζει την ομάδα να παίξει ποδόσφαιρο. Ηταν ξεκάθαρο αυτό στην πρεμιέρα και πολύ ευχάριστο. Αλλά για την δυναμικότητά του θα χρειαστεί να τον δούμε σε 3-4 ματς για να καταλάβουμε.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.