Wyscout analysis: Η εξαιρετική μετάβαση του Παναθηναϊκού και ο super Τσέριν

Wyscout analysis: Η εξαιρετική μετάβαση του Παναθηναϊκού και ο super Τσέριν

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Wyscout analysis: Η εξαιρετική μετάβαση του Παναθηναϊκού και ο super Τσέριν

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout γράφει για την αρετή του Παναθηναϊκού του Ιβάν Γιοβάνοβιτς που έφερε το πέναλτι του Σπόραρ, την ολοκληρωμένη εμφάνιση του Άνταμ Τσέριν στο 1-0 επί του Ιωνικού και την αξία της επέμβασης του Αλμπέρτο Μπρινιόλι.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε ιδανικά το νέο πρωτάθλημα, νίκησε 1-0 τον Ιωνικό στη πρεμιέρα της Λεωφόρου και έβαλε στο σακούλι το πρώτο «τρίποντο» της σεζόν. Το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς μπορεί να μην εντυπωσίασε με την εμφάνισή του, μπορεί να μην βρήκε τον ρυθμό και την παραγωγή φάσεων που θα ήθελε στο δημιουργικό κομμάτι, αλλά είναι μία ομάδα δουλεμένη, μία ομάδα που «μεταφέρει τις αρετές της από την περσινή αγωνιστική περίοδο.

Εξάλλου, ο βασικός κορμός έχει παραμείνει, οπότε υπάρχει η συνέχεια στη πρόοδο και την εξέλιξη των «πρασίνων». Για την γενικότερη εικόνα του παιχνιδιού τα είπαμε το βράδυ της Κυριακής και σήμερα με την βοήθεια του Wyscout θα αναφερθούμε σε επιμέρους στοιχεία της αναμέτρησης που έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στην επικράτηση του «τριφυλλιού».

Άμεση επανάκτηση, εξαιρετική μετάβαση και ατομική ποιότητα

Ο Παναθηναϊκός δεν επέτρεψε στον Ιωνικό να παίξει, είχε συντριπτική κατοχή(67%-33%) και ολοκλήρωσε το παιχνίδι με τον δείκτη του pressing(PPDA: passes allowed per defensive action) στο 5.57, δείγμα του σχεδίου για άμεση επανάκτηση της κατοχής της μπάλας, ένα στοιχείο που έχει βάλει από πέρσι στην ομάδα του ο Γιοβάνοβιτς και το δούλεψε σημαντικά και στη φετινή προετοιμασία.

Oι «πράσινοι» απέναντι σε οργανωμένη άμυνα δεν μπόρεσαν να φτιάξουν αξιόλογες ευκαιρίες και η φάση που φέρνει το πέναλτι του Σπόραρ ξεκινά από ένα κλέψιμο στο κέντρο του γηπέδου πριν καν προλάβει ο Ιωνικός να αλλάξει τρίτη πάσα. Πούγγουρας και Κώτσιρας δημιουργούν 2vs1 με τον Μάντζη και ο κεντρικός αμυντικός του «τριφυλλιού» με δυναμισμό στο μαρκάρισμα, κλέβει την μπάλα.

φφφ

Σε εκείνο το σημείο υπάρχει ανισορροπία στη μεσαία γραμμή του αντιπάλου, καθώς απουσιάζει ο Μεντόζα που έχει ανέβει να προσφέρει βοήθεια. Ο Ρούμπεν διαβάζει το κενό και πασάρει κάθετα στον Αϊτόρ, ο οποίος... βγάζει το ψωμί του και μάλιστα πολύ καλά από την κίνηση ανάμεσα στις γραμμές, παίζοντας περισσότερα «μέσα» πάρα έξω. Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός στέλνει την μπάλα με την μία και με την ιδανική δύναμη στο κομμάτι του ελεύθερου χώρου, όπου ο Σπόραρ μπορεί να γίνει απειλητικός και από κει και έπειτα ξεκινά το δείγμα της ατομικής ποιότητας του Σλοβένου στράικερ.

ffdf

Δεν κοντρολάρει την μπάλα, την αφήνει να περάσει στον χώρο, έχει αντιληφθεί τον Μύγα, του «τσιμπάει» την μπάλα και στην συνέχεια κερδίζει το πέναλτι από την ανατροπή του Χουτεσιώτη.

γγγ

Με τέσσερις πάσες(Πούγγουρας-Κώτσιρας-Ρούμπεν-Αϊτόρ) και μέσα σε 12'' ο Παναθηναϊκός βρέθηκε από φάση άμυνας, μέσα στη περιοχή του αντιπάλου, κερδίζοντας την εσχάτη των ποινών που έφερε το 1-0 από τον Αϊτόρ.

Ο υπέροχος κύριος Τσέριν

Ντεμπούτο και τι ντεμπούτο στο ελληνικό πρωτάθλημα για τον Άνταμ Τσέριν. Ο Σλοβένος μέσος υπηρέτησε τον ρόλο του εσωτερικού μέσου στα δεξιά στο 4-3-3 του Γιοβάνοβιτς, επί της ουσίας μπήκε στα... παπούτσια του Γκατσίνοβιτς αλλά είχε σαφέστατα καλύτερη ανασταλτική συμπεριφορά από τον Σέρβο που συνεχίζει την καριέρα του στην ΑΕΚ. Είτε στον κεντρικό άξονα(περισσότερο) είτε στα πλάγια(λιγότερο) ο 23χρονος ποδοσφαιριστής ήταν μία μόνιμη πηγή αξιόλογων ενεργειών.

Ο διεθνής μέσος του Παναθηναϊκού είχε εξαιρετικές αποφάσεις με την μπάλα στα πόδια, πολύ καλές επιλογές στις ντρίμπλες και μαζί με τον Κώτσιρα και τον Παλάσιος ή τον Αϊτόρ όταν άλλαξαν πλευρές οι δύο ακραίοι, δημιούργησαν ένα πολλά υποσχόμενο «τρίγωνο».

Στο 62' «έφτιαξε» με ωραία κάθετη πάσα ένα πλάγιο τετ-α-τετ στον Τσέριν από την θέση που πέρασε σε φάση ανάπτυξης το μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, είτε ψάχνοντας κάθετα περάσματα, είτε δημιουργώντας 1-2, είτε δημιουργώντας ανισορροπίες με κάποια ντρίμπλα. Το ρεπερτόριο που έδειξε ο Τσέριν ήταν αρκετά μεγάλο και τα πρώτα δείγμα γραφής ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ενώ θα μπορούσε να σκοράρει στο 47' με σουτ έξω από την περιοχή που έβγαλε δύσκολα ο Χουτεσιώτης.

hhh

ggg

Αναλυτικά ολοκλήρωσε το παιχνίδι με:

40/45 πάσες συνολικά, 10/14 που πέρασαν την μπάλα μπροστά

5/7 ντρίμπλες

2 πάσες εντός περιοχής

5 επανακτήσεις της κατοχής

2 σουτ, 1 στον στόχο

Ακόμη ένα αξιοσημείωτο γεγονός της παρουσίας του Τσέριν είναι οι αστείρευτες δυνάμεις που έδειξε στο χορτάρι της Λεωφόρου, με την απόδοσή του να μην επηρεάζεται, να έχει την ίδια ηρεμία και φρεσκάδα από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Η διάρκεια βέβαια είναι εκείνη που θα κρίνει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό αλλά μέχρι στιγμής επιβεβαιώνει τον πρότερο ποδοσφαιρικό του βίο.

Η αξία της επέμβασης του Μπρινιόλι

Η ιστορία της πρεμιέρας του Παναθηναϊκού θα είχε γραφτεί διαφορετικά αν ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι δεν έκανε μία από τις αποκρούσεις της αγωνιστικής αν όχι την πιο σημαντική και πιο δύσκολη. Στο τετ-α-τετ με τον Μάντζη, ο Ιταλός πορτιέρε «ψάρεψε» τον αντίπαλο επιθετικό και κατέγραψε μία επέμβαση ίση με 0.59XcG. Δηλαδή 59 στις 100 αυτή η φάση, εκεί που πάει η μπάλα, καταλήγει στο πλεκτό και ο αριθμός αυτός επιβεβαιώνει το πόσο «μεγάλη» ήταν η απόκρουση του «πράσινου» κίπερ.

ggg

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.