Wyscout analysis: Αυτά μπορεί να περιμένει ο Παναθηναϊκός από τον Τσέριν

Wyscout analysis: Αυτά μπορεί να περιμένει ο Παναθηναϊκός από τον Τσέριν

Wyscout analysis: Αυτά μπορεί να περιμένει ο Παναθηναϊκός από τον Τσέριν

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout σκιαγραφεί και παρουσιάζει το αγωνιστικό προφίλ του Άνταμ Τσέριν που απέκτησε ο Παναθηναϊκός.

Μετά τον Γιούρι Λοντίγκιν και τον Κρίστιαν Γκάνεα, ο Παναθηναϊκός προχώρησε στην τρίτη του μεταγραφική κίνηση αυτό το καλοκαίρι με την απόκτηση του Άνταμ Τσέριν από την Νυρεμβέργη αντί 800.000 ευρώ.

Ο 23χρονος διεθνής Σλοβένος μέσος καλύπτει τον βασικό ''κανόνα'' του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, καθώς προέρχεται από γεμάτες σεζόν, η καριέρα του βρίσκεται σε ανοδική πορεία και ήταν πρωταγωνιστής την τελευταία διετία τόσο στη Ριέκα όσο και στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του.

Τα βασικά για τον Τσέριν τα γνωρίζουμε, πάμε τώρα να σκιαγραφήσουμε και να παρουσιάσουμε το αγωνιστικό προφίλ του νεαρού ποδοσφαιριστή μέσα από αναμετρήσεις, στοχευμένα βίντεο και στατιστικά που μας προσφέρει η κορυφαία πλατφόρμα ανάλυσης ποδοσφαίρου, Wyscout.

H θέση και τα χαρακτηριστικά

Από τα 18 του μέχρι και σήμερα, από την Ντομζάλε μέχρι την Ριέκα και την Εθνική Σλοβενίας, ο ρόλος που υπηρετούσε σχεδόν πάντα ο ποδοσφαιριστής ήταν αυτή του κεντρικού μέσου. Είναι ένα απόλυτα ισορροπημένο ''8άρι'', το οποίο μπορεί να παίξει τόσο ως εσωτερικός χαφ σε τριάδα όσο και ως δίδυμο σε 4-2-3-1 ή σε 3-4-1-2, με τις δύο αυτές διατάξεις να είναι οι κυρίαρχες στον κροατικό σύλλογο όπου έπαιξε δανεικός για δύο χρόνια. Σε μερικά ματς, πολύ λιγότερα, χρησιμοποιήθηκε ως επιτελικός αλλά και ως αμυντικός μέσος.

Φυσικά αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία και σημασία είναι ο τρόπος που παίζει, τα χαρακτηριστικά του, ο ιδιαίτερος ρόλος του πάνω στο χορτάρι. Ο Τσέριν είναι ένας σύγχρονος box to box που μπορεί να παίξει με την ίδια αποτελεσματικότητα έξω και από τις δύο περιοχές.

Όπως προκύπτει και από το heatmap της καριέρας του, τα πατήματά του είναι στο μεσαίο τρίτο του αγωνιστικού χώρου, αν και του αρέσει να κάνει κάθετες κινήσεις και να πατά στο αντίπαλο ''κουτί'' για να ανοίξει χώρους ή να γίνει κάτοχος της μπάλας.

ψψψ

Στη Ριέκα έβγαινε αρκετές φορές και στα άκρα για να συνδυαστεί με τον μπακ και τον εξτρέμ της ομάδας, προσφέροντας υπεραριθμία και καλές συνεργασίες. Η ταχύτητά του είναι σε καλά επίπεδα, βγάζει ένταση στο παιχνίδι του αλλά υστερεί σε σωματική δύναμη και στις εναέριες μονομαχίες παρά το γεγονός πως δεν είναι κοντός. 1.80.

μοωε

Μεγάλο του προσόν οι αποφάσεις και οι εκτελέσεις στα στημένα

Αυτό που τον έκανε και τον κάνει να ξεχωρίζει, είναι οι αποφάσεις που παίρνει πάνω στο χορτάρι, ειδικά με την μπάλα στα πόδια. Με 88.7% επιτυχία στις πάσες και 61.7% στις μακρινές μεταβιβάσεις, ο Τσέριν είναι ένας μέσος που θα διασφαλίσει την καλή κυκλοφορία της μπάλας με μικρές και κοντινές εναλλαγές, είναι εκείνος που θα δώσει την μπάλα και θα κάνει αμέσως κάθετη ή διαγώνια κίνηση για να δημιουργήσει υπεραριθμίες και αναστάτωση στην αντίπαλη άμυνα. Δεν είναι ένας οργανωτής, δεν είναι playmaker, αλλά ένα πολύ ουσιαστικό ''σκαλοπάτι'' προς το αντίπαλο τέρμα. Ο άριστος χειρισμός της μπάλας και τα εξαιρετικά πρώτα του κοντρόλ τον βοηθούν να διαχειρίζεται εύκολα την πίεση των αντιπάλων και να βρίσκει σχεδόν πάντα τη σωστή επιλογή.

δδ

Ξέρει πότε και που θα πασάρει, ξέρει πότε να ντριμπλάρει(ικανός σε αυτό το κομμάτι με 2.2 ανά παιχνίδι), έχει πολύ καλές τοποθετήσεις και γενικά εμφανίζει την εικόνα ενός πολύ έξυπνου ποδοσφαιριστή μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Από κει και πέρα, οι περισσότερες από τις ασίστ που έχει προσφέρει αλλά και οι xAsist(δηλαδή οι υποσχόμενες ασίστ που δεν έγιναν γκολ από τους συμπαίκτες του) προέρχονται από τις εκτελέσεις των στατικών φάσεων. Ο 23χρονος άσος έχει εξαιρετικές εκτελέσεις με το δεξί(είναι λάθος η αναφορά πως είναι αριστεροπόδαρος, ίσα-ίσα που το αριστερό του δεν είναι τόσο καλά δουλεμένο) τόσο από το κόρνερ όσο και από στημένες μπάλες έξω από την περιοχή. Όχι απευθείας εκτελέσεις, σε αυτές δεν είναι καλός, αλλά σε μεταβιβάσεις που φέρνουν την μπάλα με πολύ καλές προϋποθέσεις εντός της περιοχής.

Ιδανικός για τις transition επιθέσεις του Παναθηναϊκού

Στο μυαλό του Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν βρίσκεται τo ''βιογραφικό'' ή έστω μόνο αυτό, όπως δυστυχώς έχει μάθει το περιβάλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου να κρίνει τις μεταγραφές. Ο Σέρβος τεχνικός κοιτάζει πρωτίστως χαρακτηριστικά, σημεία που μπορούν να ''κουμπώσουν'' ιδανικά στο αγωνιστικό του σχέδιο. Το σύνολο του έμπειρου κόουτς έπειτα από πολύ δουλειά και... πλύση εγκεφάλου έγινε μία ομάδα που διαχειρίζεται πολύ καλά τις καταστάσεις στο επιθετικό transition. Ο τρόπος που παίζει την θέση και αντιλαμβάνεται την παρουσία του μέσα στο γήπεδο ο Τσέριν είναι απόλυτα συμβατός και σε αυτό το κομμάτι.

Υπάρχει ένα γκολ του 23χρονου ποδοσφαιριστή που είναι πραγματικά ο ορισμός των όσων αναφέρουμε παραπάνω. Στο παιχνίδι της Σλοβενίας με την Σερβία, ο διεθνής άσος επανακτά την κατοχή στη μεσαία γραμμή, λειτουργεί άμεσα στο τρανζίσιον, όπου λαμβάνει τρεις τέλειες αποφάσεις. Το άνοιγμα του παιχνιδιού στα άκρα, την κάθετη κίνηση προς την αντίπαλη περιοχή και το ιδανικό τελείωμα για να στείλει την μπάλα στο πλεκτό.

τσ

αα

Πειθαρχημένος ανασταλτικά

Όπως είπαμε και παραπάνω, ο Τσέριν είναι ένας απόλυτα ισορροπημένος μέσος. Στο ανασταλτικό κομμάτι δεν είναι ο παίκτης που στις περισσότερες περιπτώσεις θα βγει σαν... σκύλος να κλέψει την μπάλα, αλλά καλύπτει σωστά τους χώρους, είναι άρτιος τακτικά και ο τρόπος που αμύνεται προσφέρει ασφάλεια στην ομάδα του. Με 7.59 επανακτήσεις κατοχής ανά παιχνίδι προσφέρει ουσιαστικά στην άμυνα, με το 43% των κλεψιμάτων να είναι στο αντίπαλο μισό, στοιχείο που ψάχνει ο Παναθηναϊκός στο παιχνίδι του, με τις επανακτήσεις ψηλά στο τερέν.

Το συμπέρασμα

Η μεταγραφή του Τσέριν σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο αντιμετωπίστηκε με πολύ μεγαλύτερο προβληματισμό από ότι θα έπρεπε. Στα δέκα χρόνια της εποχής Αλαφούζου, ο Παναθηναϊκός δεν είχε ξαναδαπανήσει ποτέ ένα ποσό 800.000 ευρώ για την αγορά ενός ξένου 23χρονου διεθνούς ποδοσφαιριστή. Το ''τριφύλλι'' εκτός από έτοιμους παίκτες, έχει ανάγκη και από αθλητές με προοπτική και σημαντική μεταπωλητική αξία.

Σε καθαρά ποδοσφαιρικό επίπεδο τώρα, ο νεαρός χαφ μπορεί να έρχεται ως μία εναλλακτική λύση στο έμψυχο δυναμικό αλλά αν συνεχίσει να δείχνει τα όσα δείχνει στην Σλοβενία και συνεχίσει να κάνει τα όσα έκανε στη Ριέκα, είναι δεδομένο πως θα χτυπήσει άμεσα την... πόρτα της ενδεκάδας, καθώς διαθέτει ένα πακέτο, το οποίο πρωτίστως ταιριάζει στο πλάνο του Γιοβάνοβιτς.

Και όπως έχουμε αναφέρει και κατά το παρελθόν αυτό είναι και το μεγαλύτερο ''όπλο'' του Παναθηναϊκού στο μεταγραφικό παζάρι. Η δεδομένη και ξεκάθαρη άποψη του προπονητή για τους παίκτες που χρειάζεται, για τα χαρακτηριστικά που έχει ανάγκη, ώστε να υπηρετούν στο μέγιστο βαθμό τα δικά του ''θέλω''.

Y.Γ1: Αυτά τα κείμενα και κάθε κείμενο με ποδοσφαιρική ανάλυση για μία μεταγραφή του Παναθηναϊκού δεν έχουν σκοπό ούτε να ''ανεβάσουν'' ούτε να ''κατεβάσουν'' έναν παίκτη. Εξάλλου ο τίτλος δεν είναι τυχαία εδώ και μια διετία ο ίδιος σε όλους και απλά αλλάζει το όνομα. ''Τι μπορεί να περιμένει ο Παναθηναϊκός από τον X''. Αντιδημοσιογραφικό; 100%. Ποδοσφαιρικό; Επίσης 100%.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι... ψάρια θα πιάσει ένας νεοφερμένος και όπως έχουμε αναφέρει μία μεταγραφή που μπορεί να επηρεαστεί θετικά ή αρνητικά από δεκάδες παραμέτρους. Ανθρώπινες και ποδοσφαιρικές. Από την στιγμή, όμως, που έχουμε την ευτυχία, την δυνατότητα αλλά και την... τρέλα να ''βουτάμε'' με τις ώρες στο Wyscout μπορούμε να διαμορφώσουμε μία εικόνα για τον πρότερο βίο του ποδοσφαιριστή, το ποδοσφαιρικό του dna, αυτά που τον κάνουν να ξεχωρίζει και όχι απλά να αναλωνόμαστε σε συμμετοχές, βιογραφικά και ξερούς αριθμούς με γκολ και ασίστ.

Κάποια στιγμή το περιβάλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου πρέπει να κοιτάξει μπροστά και να απαγκιστρωθεί από τις άμπαλες λογικές των 80's, των 90's και των 00's που έχουν δημιουργήσει γενιές και γενιές ανθρώπων που δεν θέλουν να κατανοήσουν τα βασικά γύρω από το άθλημα και τους κανόνες του.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.