Ο Σαββίδης αύξησε τις πιθανότητες επιτυχίας της αλλαγής στον ΠΑΟΚ

Ο Σαββίδης αύξησε τις πιθανότητες επιτυχίας της αλλαγής στον ΠΑΟΚ

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο Σαββίδης αύξησε τις πιθανότητες επιτυχίας της αλλαγής στον ΠΑΟΚ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την επιλογή του μεγαλομετόχου να αναλάβει την ευθύνη για την αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου.

Είναι πολύ καλό νέο για τον ΠΑΟΚ η “επανεμφάνιση” του Ιβάν Σαββίδη, δηλαδή η επιλογή του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ να επικοινωνήσει προς την πλατιά μάζα των οπαδών της ομάδας τις σκέψεις και τα οράματά του για τον ΠΑΟΚ. Είναι σαν να τραβά μια γραμμή ο Σαββίδης και να αλλάζει τη στάση του, την ίδια ώρα που βοηθά την ομάδα στις δημόσιες σχέσεις με τους οπαδούς της.

Ο ΠΑΟΚ άλλαξε επιχειρηματικό μοντέλο, και την απόφαση, όπως πολύ καλά είχαμε καταλάβει στην διάρκεια του τελευταίου περίπου τριμήνου, την είχε πάρει ο Σαββίδης. Είναι όμως πολύ σημαντικό, έως και καθοριστικό για την επιτυχία αυτής της αλλαγής η σωστή επικοινωνία. Ο ΠΑΟΚ έκανε δημόσιες σχέσεις, εξήγησε στα ενδιαφερόμενα μέρη ότι αλλάζει μοντέλο και επιδιώκει πλέον την ανάδειξη ποδοσφαιριστών και τις πωλήσεις προκειμένου με αυτό τον τρόπο να μπει στην εποχή που θα ζει από τα έσοδά του. Μόνο που αυτή την επικοινωνία την έκανε αφηρημένα, δηλαδή δίχως την υπογραφή αυτού που αποφασίζει για όλα, του “αφεντικού”. Τώρα πια, μετά από την δημοσιοποίηση του περιεχομένου της συνομιλίας που είχε με τα στελέχη του ΠΑΟΚ ο Σαββίδης, όλα είναι ξεκαθαρισμένα. Και με το παραπάνω, δεδομένου ότι με τον τρόπο του ο Σαββίδης ανέλαβε και την ευθύνη για τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό, ο οποίος ήταν μια συνέπεια της αλλαγής στην πολιτική.

Διαχρονικά στην εποχή Σαββίδη, η επικοινωνία ήταν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που περιέγραψε ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ σε αυτή τη συνομιλία. Δηλαδή μετά από κάθε αποτυχία, εκείνος έβγαινε από το κάδρο της ευθύνης και ήταν αυτός τον οποίο τα media προέτρεπαν να τα αλλάξει όλα και να “πάρει κεφάλια”. Τώρα, που ο Σαββίδης ανέλαβε την ευθύνη για την αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου είναι προς όλους σαφές ότι δεν υπάρχουν “μαθητευόμενοι μάγοι”, στους οποίους πάντοτε έπεφτε, αφηρημένα ή και ονομαστικά, η ευθύνη για την στρατηγική.

Με όσα είπε, ο Σαββίδης αύξησε τις πιθανότητες επιτυχίας αυτής της αλλαγής στην επιχειρηματική στρατηγική. Διότι ενίσχυσε την επίγνωση του κόσμου και βοήθησε να διαμορφωθεί η ενδεδειγμένη νοοτροπία και στην κερκίδα. Τώρα που όλοι ξέρουν ότι ο Σαββίδης δεν σκοπεύει να πληρώνει για πάντα από την τσέπη του, λογικά θα είναι πιο υποστηρικτικοί και πιο ανεκτικοί στο νέο ξεκίνημα. Όταν μάλιστα γνωρίζουν ότι ο μεγαλομέτοχος στρέφει όλους τους πόρους στο έργο της κατασκευής του γηπέδου και του προπονητηρίου, δεν μπορούν να έχουν και “παράπονο”. Διότι μπορεί πάντα ο οπαδός να ζητά περισσότερα από τον μεγαλομέτοχο, λες και από κάπου προκύπτει η υποχρέωση του μεγαλομετόχου σε μια ποδοσφαιρική ομάδα να “τα χώνει”, αλλά συχνά επικρατεί και η λογική: δεν μπορείς να απαιτείς από κάποιον να χάνει διαρκώς λεφτά για να κάνεις το κέφι σου. Ειδικά μάλιστα όταν τον βλέπεις να προσπαθεί να δημιουργήσει υποδομές που θα αποτελούν εγγύηση “καλής ζωής” της αγαπημένης σου ομάδας, όπως είναι οι σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Είμαι βέβαιος, επειδή το εισπράττω μέσα από την επικοινωνία και την ψηφιακή συναναστροφή με τους ποδοσφαιρόφιλους, ότι ένα μέρος των φίλων του ΠΑΟΚ ακόμη ζει με την προσδοκία ότι ξαφνικά, πριν από το τέλος των μεταγραφών, “ο Ιβάν θα τα χώσει και θα πάρει μερικούς πιο έτοιμους και πιο μεγάλους ποδοσφαιριστές”. Γι’ αυτό και εικάζω ότι θα υπάρξει έντονη γκρίνια από μια μερίδα φίλων του ΠΑΟΚ στην περίπτωση που η εκκίνηση στο πρωτάθλημα δεν συναντήσει τις δικές του προσδοκίες - δηλαδή αν δεν ξεκινήσει ο ΠΑΟΚ με το “5 στα 5” στην Superleague 2023. Καθένας μπορεί να περιμένει και να προσδοκά ότι θέλει, αλλά ο ΠΑΟΚ και ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ έκαναν μια πολύ καθαρή εξήγηση αυτό το καλοκαίρι.

Ο Σαββίδης επιχειρεί αυτό που θα έπρεπε να είναι το αυτονόητο για κάθε ποδοσφαιρική εταιρεία στην Ελλάδα: να βάλει την ομάδα να ζει από τα έσοδά της και να δημιουργήσει μια στέρεη διαδικασία αύξησης των εσόδων ώστε να μπορεί η ομάδα να ζει με περισσότερα και έτσι να μεγαλώνει - αγωνιστικά και εταιρικά. Το όραμα είναι το πιο ταιριαστό για μια ελληνική ομάδα. Οι υπεύθυνοι υλοποίησης του έργου είναι καλοί, έμπειροι και “ακριβοί” επαγγελματίες. Αρκετοί από τους ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν έχουν στοιχεία για να “βγουν” και να μεγαλώσουν την υπεραξία τους. Αυτό που λείπει από την εξίσωση είναι η στήριξη της πλατιάς μάζας των φίλων του ΠΑΟΚ. Δίχως αυτή, δηλαδή δίχως καλό περιβάλλον, το σχέδιο δεν έχει τύχη.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.