Ο Κορμπεράν και η πρώτη εντύπωση

Ο Κορμπεράν και η πρώτη εντύπωση

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Ο Κορμπεράν και η πρώτη εντύπωση

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για την πρώτη «γνωριμία» με τον Κάρλος Κορμπεράν, την εμπειρία του και τη δύσκολη συγκυρία στον Ολυμπιακό.

Ο Κάρλος Κορμπεράν είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση προπονητή. Ένα από τα σημεία στα οποία στέκονται οι περισσότεροι, αναφέροντάς το ως ξεκάθαρο μειονέκτημα, είναι η έλλειψη εμπειρίας. Νομίζω ότι αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές. Αν και μόλις 39, ο Κορμπεράν ξεκίνησε να λειτουργεί ουσιαστικά ως τεχνικός από τα 23 του και, όντας ένας άνθρωπος που σκεφτόταν ως προπονητής από τον καιρό που ακόμα πάλευε να σταθεί ως ποδοσφαιριστής, ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή να «ρουφάει» εμπειρίες και να συνθέτει το παζλ του δικού του στιλ, της δικής του φιλοσοφίας. Στη Βιγιαρεάλ, για παράδειγμα, όπου έμεινε συνολικά για έξι χρόνια, τα τρία εκ των οποίων στο επιτελείο της πρώτης ομάδας, είχε τη δυνατότητα να δουλέψει με προσωπικότητες όπως ο Πιρές, ο Σένα και ο Ιμπαγάσα.

Ξενιτεύτηκε νωρίς, γνωρίζοντας έναν διαφορετικό ποδοσφαιρικό κόσμο στη Σαουδική Αραβία και έφτασε, ως βοηθός του Ραούλ Κανέδα, μέχρι τα ημιτελικά του Champions League Ασίας. Έπειτα, κάνοντας τα πρώτα βήματα ως πρώτος προπονητής «έσκαψε» στο «άσημο», για τους Ισπανούς, κυπριακό πρωτάθλημα και έφτασε στο Λιντς μέσω του φημισμένου αναπτυξιακού πρότζεκτ της Aspire. Ήταν ο Ιβάν Μπράβο, ο γενικός διευθυντής της Ακαδημίας που εντυπωσιάστηκε από τη δουλειά του, η οποία τον έκανε να ξεχωρίσει στην Κ-23 και να βρεθεί στο πλευρό του Μαρσέλο Μπιέλσα. Ταξίδεψε, μάλιστα, μαζί με τον πρόεδρο και τον αθλητικό διευθυντή στο Μπουένος Άιρες για τις πρώτες συζητήσεις μαζί του.

Δύο χρόνια πλάι στον Μπιέλσα είναι ένα ξεχωριστό σχολείο από μόνο του. Όπως λέει ο ίδιος ο Κορμπεράν, από τον Μαρσέλο μπορείς μόνο να μάθεις πράγματα. Όχι μόνο σε τακτικό επίπεδο, αλλά πάνω στη δουλειά την ίδια. Η εργασιομανία του και η ψύχωσή του με την ανάλυση, είναι δύο στοιχεία μάλλον μοναδικά στον πλανήτη. Όπως είχε πει ο Χιλιανός κοινωνιολόγος, Εουγκένιο Τιρόνι, ζει με την ψύχωση να πετύχει την τελειότητα. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τον Μαρσέλο Μπιέλσα και τις ιδέες του εδώ.

Ο Κορμπεράν δεν μπορούσε να μην εμπνευστεί. Είναι χαρακτηριστικό το ότι ήρθε στον Ολυμπιακό έχοντας προλάβει να μελετήσει διεξοδικά την ομάδα, αλλά και τους αντιπάλους της. Κι έπειτα ήρθε η εμπειρία της Χάντερσφιλντ, την οποία οδήγησε μια ανάσα από την άνοδο, στο πιο απαιτητικό πρωτάθλημα του πλανήτη: Την Championship. Με τις δικές του ιδέες, κερδίζοντας τους παίκτες και μετατρέποντας την πίεση του υποβιβασμού της πρώτης χρονιάς στο όραμα της Premier League τη δεύτερη. Ναι, είναι 39 ετών, αλλά έχει διαχειριστεί καταστάσεις αντιστρόφως ανάλογες με την ηλικία του, έχει βιώσει πίεση, έχει μελετήσει διαφορετικές κουλτούρες τόσο βιωματικά όσο και ακαδημαϊκά.

Κορμπεράν - Ολυμπιακός: Το ζήτημα του timing

Θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να αναλάμβανε ο Κορμπεράν τον Ολυμπιακό από την αρχή της σεζόν, να είχε τη δυνατότητα να κάνει προετοιμασία με την ομάδα, να διαμορφώσει το ρόστερ και να δουλέψει με βάση το όραμά του. Η μοίρα το έφερε έτσι ώστε να έρθει στη χώρα μας σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, μετά από ένα δύσκολο αποτέλεσμα και με ένα ρόστερ που «φωνάζει» ότι έχει ελλείψεις, με μονάδες που ενδεχομένως να μην μπορούν να κουμπώσουν στη φιλοσοφία του. Δεν μπορεί κανείς να περιμένει από τον Κορμπεράν να παίξει positional play και να παρουσιάσει ένα σύνολο με τους αυτοματισμούς που οραματίζεται. «Η αφομοίωση ενός στιλ δεν έχει να κάνει μόνο με τη μεθοδολογία. Το πιο σημαντικό είναι η επιρροή κάθε παίκτη, σε εξάρτηση με τη θέλησή του να εφαρμόσει το στιλ. Το να πείσεις τον ποδοσφαιριστή είναι το πιο σημαντικό», έλεγε ο Μαρσέλο Μπιέλσα.

Αυτό, ωστόσο, που έδειξε είναι πως καταλαβαίνει πλήρως πού βρίσκεται. Όχι μόνο όσον αφορά το μέγεθος του συλλόγου, αλλά και τη χρονική συγύρια. Είναι στο DNA του το ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας και η κατοχή -Ο μέντοράς του έλεγε πως αν μπορείς να κυριαρχήσεις στο παιχνίδι με τη μπάλα τότε έχεις 79% πιθανότητες να κερδίσεις ένα ποδοσφαιρικό ματς-, αλλά καταλαβαίνει πως σε αυτή τη φάση το ζητούμενο είναι η ισορροπία. Κατανοεί πλήρως πως αυτό που μπορεί να αλλάξει μέσα σε λίγα 24ωρα είναι το ψυχολογικό και το συναισθηματικό κομμάτι, είναι κάτι που συμβαίνει άλλωστε πολύ συχνά με την αλλαγή προπονητή. Ακόμα πιο συχνά, «ξεθυμαίνει» μετά τα πρώτα ματς και αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση. Καταλαβαίνει, επίσης, πως δεν υπάρχουν περιθώρια για τακτικές προσαρμογές, αν δεν βρεθεί πρώτα η σταθερότητα και οι βάσεις.

Σίγουρα τα ερωτηματικά είναι πολλά και προκύπτουν κυρίως από το timing, την πίεση για άμεσα αποτελέσματα και την προβληματική εικόνα που δείχνει μέχρι στιγμής ο Ολυμπιακός. Αν ξεκινήσει στραβά, τα ερωτηματικά θα αυξηθούν, γιατί ζούμε σε έναν ποδοσφαιρικό κόσμο που η υπομονή και η στήριξη είναι άγνωστες λέξεις. Ο Ολυμπιακός το έκανε με τον Μάρτινς. Ο Καρεμπέ δήλωσε πως θα το κάνει και μαζί του.

Ο Κορμπεράν είναι ένας άνθρωπος παθιασμένος με τη δουλειά, με μεγάλη ενέργεια και πίστη στο όραμά του. Αν και 39, έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό του κι αυτό είναι κάτι που γίνεται σαφές από την πρώτη επαφή μαζί του. Εκείνοι που τον έχουν παρατηρήσει από κοντά, λένε πως είναι πολύ ικανός στο man management, ωθεί τους ποδοσφαιριστές να γίνουν κοινωνοί του οράματός του και τους εμπνέει. Θιασώτης της περίφημης ρήσης του Όσκαρ Ουάιλντ ότι «δεν υπάρχει ποτέ δεύτερη ευκαιρία για να κάνεις μια καλή πρώτη εντύπωση», ο Κορμπεράν μοιάζει να έκανε καλή πρώτη εντύπωση. Πριν ακόμα τον γνωρίσει ο κόσμος και οι δημοσιογράφοι. Αν αυτή η «καλή πρώτη εντύπωση», ωστόσο, δεν αποτυπωθεί στο χορτάρι απέναντι στη Σλόβαν, ίσως να μην έχει και τόσο μεγάλο νόημα...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.