Μαρτίνς: Αποχαιρετώντας τον προπονητή που απολύθηκε

Μαρτίνς: Αποχαιρετώντας τον προπονητή που απολύθηκε

Χρήστος Κιούσης Χρήστος Κιούσης
Μαρτίνς: Αποχαιρετώντας τον προπονητή που απολύθηκε

bet365

Σε μια απόλυση προπονητή δεν έχουν σημασία μόνο αυτός που φεύγει κι αυτός που έρχεται αλλά και ο χρόνος, ο προγραμματισμός της απόφασης. Και αυτό προϋποθέτει ευθύνη. Γράφει ο Χρήστος Κιούσης.

«Η καρέκλα του προπονητή είναι ηλεκτρική» κατά το ελαφρώς μακάβριο ποδοσφαιρικό κλισέ και είναι μια φράση που έχω ακούσει να την ξεστομίζουν για ένα εύρος ομάδων, από την Μπαρτσελόνα έως τη Δόξα Κατωκοπιάς που εσχάτως μπήκε στη ζωή μας ως bullet point βιογραφικού. Σε κάθε περίπτωση είναι άξιο να ασχοληθεί κανείς με τη στιγμή της απόλυσης, της παραίτησης και της «παραίτησης» κάθε προπονητή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Με πιο πρόσφατη περίπτωση αυτή του Πέδρο Μαρτίνς θα ήθελα να αναφερθώ στη στιγμή της απόφασης. Ο Πορτογάλος τεχνικός αμφισβητείται ανοικτά μήνες τώρα ακόμα και από ερυθρόλευκους κύκλους και οπαδούς. Υπήρχαν αιτιάσεις για εμμονές υπέρ ή εναντίον ποδοσφαιριστών, για κακή διαχείριση κατά τη διάρκεια των αγώνων, για άσχημα αποτελέσματα ακόμα κι εντός έδρας από ομάδες χαμηλότερου μπάτζετ, σε κάποιες περιπτώσεις χαμηλότερης αντικειμενικά αγωνιστικής αξίας. Στο τέλος της σεζόν βέβαια ήρθε το πρωτάθλημα και σκέπασε έστω και προσωρινά την γκρίνια. Τη σκέπασε όμως, δεν τη θεράπευσε.

Κάπου εδώ ξεκινούν και οι δικές μου απορίες. Αν η κατάκτηση του τίτλου του Πρωταθλητή Ελλάδας ήταν η Επιτυχία, πού ακριβώς απέτυχε ο Πέδρο Μαρτίνς τέλη Ιουλίου μιας σεζόν που μόλις ξεκίνησε; Αν το ταβάνι του Ολυμπιακού είναι πολύ μεγαλύτερο και είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών, πόσο ασφαλής ή ριψοκίνδυνη είναι η αντικατάστασή του λίγες μόλις μέρες πριν την επόμενη ευρωπαϊκή υποχρέωση, από έναν τεχνικό που δεν έχει καμιά απολύτως επαφή με το ρόστερ;

Αντιλαμβάνομαι ότι οι παραπάνω αφελείς ερωτήσεις μου μπορούν εύκολα να απαντηθούν από το ελληνικό μοντέλο διοίκησης ΠΑΕ, τον υπέροχο κόσμο και τους δημοσιογράφους της ομάδας, που πρέπει να προστατεύουν το καλό κλίμα του Συλλόγου. Το ελληνικό ποδοσφαιρικό πολίτευμα είναι Προεδρική Αλάθητη Θυροκρατία στις περισσότερες των περιπτώσεων κι αυτό δεν αλλάζει εύκολα.

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν πιστεύω ότι ο Πέδρο Μαρτίνς μπορούσε να γυρίσει το περσινό κλίμα παραμένοντας στον ερυθρόλευκο πάγκο, αντιθέτως θα ήταν καλύτερα για όλους αν με δόξα και τιμή αποχαιρετιζόντουσαν οι δύο πλευρές με τα κονφετί της φιέστας τίτλου στα μαλλιά. Γενναίες αποφάσεις που κάποιος πρέπει να παίρνει.

Όλα έπειτα θα ήταν πιο ορθολογικά στο χτίσιμο της σεζόν 2022-23 και στην πληθώρα υποψηφίων για πρόσληψη και στην αποδέσμευση παικτών και στη στελέχωση του αγωνιστικού τμήματος από το τεχνικό staff μέχρι τον τελευταίο φερέλπιδα ποδοσφαιριστή.

Κάπου στους τίτλους του ερυθρόλευκου ρεπορτάζ διάβασα ότι επισκέφτηκε το Ρέντη αντιπροσωπεία οργανωμένων φιλάθλων του Ολυμπιακού για να εκφράσουν την άποψή τους στον κύριο Μαρτίνς. Δεν κατάλαβα αν ήθελαν του γνωστοποιήσουν τη δυσαρέσκειά τους ή να τον ευχαριστήσουν προ της βέβαιης λύσης συνεργασίας του με την ΠΑΕ, πάντως σε έναν επαγγελματία με συμβόλαιο που δικαιούται αποζημίωση, τέτοιες επισκέψεις είναι μάλλον περιττές. Εξάλλου ακόμα κι αν ήθελαν να τον στηρίξουν, μάλλον η απόφαση ειλημμένη ήταν. Εκτός αν η επίσκεψη έγινε για να έχουν οι παρευρισκόμενοι παίκτες ένα παράδειγμα προς αποφυγή.

Σε κάθε περίπτωση ο Πορτογάλος δεν είναι ο πρώτος ούτε θαρρώ ο τελευταίος κόουτς που απολύεται στη χώρα μας ως Πρωταθλητής κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο ποδόσφαιρο. Πιθανώς ο αντικαταστάτης του αποδειχθεί προπονητικό λαβράκι αλλά το πιθανώς δεν είναι μια ανασφαλής λέξη, όταν σχετίζεται με έναν σύλλογο του μεγέθους του Ολυμπιακού; Και κάτι τελευταίο. Αν ο Πέδρο Μαρτίνς απολύθηκε λόγω ενός ιδιαίτερα κοστοβόρου αποκλεισμού για τον Ολυμπιακό, που πάντως μέσω Conference League θα έχει μια ευρωπαϊκή ευκαιρία, ο Ραζβάν Λουτσέσκου του εντελώς αποκλεισμένου ΠΑΟΚ παρουσίασε μια ομάδα με καλύτερη εικόνα στο γήπεδο; Ή απλά συγκρίνουμε με βάση το εύρος του σκορ;

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Χρήστος Κιούσης
Χρήστος Κιούσης

Ο Χρήστος Κιούσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά ζει κι εργάζεται στην Θεσσαλονίκη από το 1997. Σπούδασε Κινηματογράφο και Τηλεόραση στη Σχολή Σταυράκου και digital marketing. Mιλάει Αγγλικά κάθε μέρα, Γερμανικά όποτε τα θυμηθεί και Ιταλικά στις διακοπές κυρίως αν χρειαστεί να παραγγείλει φαγητό στην Ιταλία. Εργάζεται σε τηλεοπτικές παραγωγές από το 1994. Συμπαρουσιάζει τη σατιρική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» στον ΑΝΤ1 και το "Βινύλιο" στο ίδιο κανάλι.

Είναι φίλαθλος από μικρός και πατέρας τριών υπέροχων παιδιών. Έχει παίξει μπάσκετ ως νέος με επιεικώς μέτριες επιδόσεις και τένις ως μεσήλικας με ακόμα πιο φτωχά αποτελέσματα. Του αρέσουν το γράψιμο, οι συνεντεύξεις, το ραδιόφωνο, η παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου και τα ταξίδια κι ελπίζει μια μέρα, να μπορέσει να τα συνδυάσει όλα επαγγελματικά.