Πέντε στοιχεία από το Παναθηναϊκός-Βόλος

Πέντε στοιχεία από το Παναθηναϊκός-Βόλος

Πέντε στοιχεία από το Παναθηναϊκός-Βόλος

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για όσα ξεχώρισε από την φιλική αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Βόλο.

Πρώτο φιλικό για τον Παναθηναϊκό επί ελληνικού εδάφους, με το «τριφύλλι» να αναδεικνύεται ισόπαλο 0-0 με τον Βόλο σε μία αναμέτρηση όπου ξεχωρίσαμε πέντε «πράγματα», για τα οποία θα μιλήσουμε παρακάτω, αφού πρώτα ανοίξουμε μια απαραίτητη παρένθεση.

Για την καθυστέρηση στην υλοποίηση του μεταγραφικού σχεδιασμού, τα λάθη, τις παραλείψεις, τις αιτίες και το... αυτογκόλ που έχουν προκαλέσει στο «πράσινο στρατόπεδο» ενόψει Σλάβια Πράγας, τα είπαμε αναλυτικότατα το Σάββατο. Είναι πλέον δεδομένο πως το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν θα έχει παίκτη ενδεκάδας έτοιμο στις 4 Αυγούστου και πιθανότατα ούτε και στον επαναληπτικό της Λεωφόρου, όπως είναι δεδομένα τα τεράστια κενά στο δημιουργικό κομμάτι. Ο σύλλογος όπως έστρωσε θα κοιμηθεί, απέτυχε να ενισχυθεί ενόψει των δύο πολύ κρίσιμων αναμετρήσεων. Αναφέραμε το αυτονόητο και συνεχίζουμε στα του χθεσινού παιχνιδιού.

Το κάκιστο πρώτο ημίχρονο

Είναι εύκολο και ταυτόχρονα βιαστικό να πεις «ο Παναθηναϊκός δεν έκανε ούτε φάση στο πρώτο ημίχρονο γιατί του λείπουν οι παίκτες στη δημιουργία» αλλά από το 46' μέχρι το 70' οι «πράσινοι» έφτιαξαν πέντε πολύ καλές στιγμές και στην ανάπαυλα δεν... αποκτήθηκε ούτε κεντρικός μέσος αλλά ούτε εξτρέμ και φορ.

Ο Τσέριν άλλαξε τον Καρλίτος και το 4-2-3-1 έγινε 4-3-3. Αυτό που έλειψε από το σύνολο από το 1' μέχρι το 45' ήταν, όπως πολύ εύστοχα δήλωσε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, η διάθεση, η ενέργεια, η συγκέντρωση. Παρατηρούσες μία ομάδα που είτε δεν μπορούσε είτε δεν ήθελε να κάνει τα βασικά.

Και αν μη τι άλλο στα φιλικά της Αυστρίας, οι «πράσινοι» έκαναν πολλά περισσότερα από τα βασικά. Ο Βόλος περίμενε στο μισό γήπεδο και όταν οι χώροι μειώνονται ασφυκτικά, κάθε κοντρόλ, κάθε πάσα, κάθε επαφή είναι πάρα πολύ σημαντική. Εύκολα λάθη, πολλά πουλήματα, πρόχειρες και βιαστικές επιλογές σε ένα ημίχρονο όπου οι περισσότεροι παίκτες είχαν από μέτρια έως κακή αγωνιστική εικόνα. Ενδεικτικό των λαθών σε ατομικό και τακτικό κομμάτι, οι 3-4 πολύ καλές ευκαιρίες που δημιούργησε η ομάδα του Βόλου στο φινάλε του ημιχρόνου.

Το ντεμπούτο του Μάγκνουσον

Πρώτη φορά βασικός ο Χόρντουρ Μάγκνουσον στο πλευρό του Μπαρτ Σένκεφελντ. Ο Ισλανδός στόπερ ήταν σχεδόν άριστος με την μπάλα στα πόδια, «βλέπει» το γήπεδο όπως ένας δημιουργικός μέσος(εξάλλου μέχρι την εφηβεία του ήταν ''δεκάρι'') αλλά ακόμη, όπως είναι λογικό, δεν έχει αποκτήσει καλό επίπεδο «χημείας» με τον Ολλανδό παρτενέρ του. Αυτό θα χρειαστεί αγωνιστικό χρόνο και παιχνίδια. Δεν είναι ακόμη 100% έτοιμος, μην ξεχνάμε πως ενσωματώθηκε στη προετοιμασία της ομάδας στις 9 Ιουλίου. Ούτε ένα εικοσαήμερο.

Το πολύ καλό 25λεπτο με πρωταγωνιστή τον Τσέριν

Το καλό διάστημα του Παναθηναϊκού ήταν από το 46' μέχρι το 70'. Τα επίπεδα της διάθεσης, της ενέργειας, της συγκέντρωσης και των σωστών αποφάσεων ανέβηκαν, η είσοδος του Τσέριν αντί του Καρλίτος έφερε ισορροπία στη μεσαία γραμμή, περισσότερη ένταση και οι επιλογές του Σλοβένου μέσου με την μπάλα στα πόδια ήταν εξαιρετικές. Ο 23χρονος άσος ήταν ένας από τους λίγους που ξεχώρισαν στο χθεσινό παιχνίδι του «τριφυλλιού». Είχε καλή συνεργασία με τους Χουάνκαρ-Γκάνεα, «άπλωσε» ωραία το παιχνίδι σε κάποιες περιπτώσεις, απείλησε με σουτ εκτός περιοχής και ανέβασε επίπεδο την ομάδα του.

fff

Το 4-2-3-1 μοιάζει περισσότερο σαν μια διάταξη... αναγκαστική για να παίρνει χρόνο συμμετοχής και ο Καρλίτος παρά μια σκέψη για τα παιχνίδια με την Σλάβια. Αν έπρεπε κάπου να... ποντάρουμε τα λεφτά μας, είναι σε συνταγή της επιτυχίας από την περσινή σεζόν. Στο 4-3-3, με πίεση ψηλά, προσπάθεια για άμεση επανάκτηση της κατοχής και έλεγχο του παιχνιδιού μέσα από την κυκλοφορία.

Φάσεις που ο σέντερ φορ του Παναθηναϊκού πρέπει να τις κάνει γκολ

Στο καλό του διάστημα ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε και θα έπρεπε να σκοράρει. Αυτή είναι όμως η διαφορά του να διαθέτεις έναν σέντερ φορ από το πάνω ράφι που την μισή ευκαιρία θα την κάνει γκολ. Μπορεί στο μέλλον να γίνει ένας τέτοιος ο Φώτης Ιωαννίδης(αν δουλέψει στις αδυναμίες του ή αν δουλευτούν οι αδυναμίες του από το κλαμπ) αλλά αυτή την στιγμή δεν είναι.

Είτε η κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής, είτε το πλασέ πάλι από κοντινή απόσταση, είτε ακόμη και η κεφαλιά που έφυγε άουτ μετά από στατική φάση, είναι ευκαιρίες που ο σέντερ φορ του Παναθηναϊκού πρέπει, είναι υποχρεωμένος να τις «γράφει». Όσο καλά και αν παίζει με την πλάτη, είναι ξεκάθαρο πως σε αυτό το επίπεδο δεν φτάνει. Και δεν μιλάμε για την εξαίρεση στον κανόνα των «τελειωμάτων» του 22χρονου φορ, σύμφωνα με όσα είδαμε και στη προετοιμασία της Αυστρίας φέτος ή σε εκείνη της Ολλανδίας πέρσι.

Σε εξαιρετική κατάσταση ο Μπρινιόλι

Για το φινάλε αφήσαμε τον Αλμπέρτο Μπρινιόλι. Ο Ιταλός κίπερ είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Στα φιλικά κατέγραψε μερικές σπουδαίες επεμβάσεις και ήταν ο κύριος λόγος που ο Παναθηναϊκός δεν δέχθηκε γκολ στο χθεσινό δεκάλεπτο των ευκαιριών του Βόλου. Ειδική η επέμβαση που κάνει στο 44' στην προσπάθεια του Φερνάντες είναι κορυφαίου επιπέδου και η αγωνιστική του κατάσταση εμπνέει σιγουριά και εμπιστοσύνη ενόψει των προκριματικών του Conference League.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.