Ντομαγκόι Βίντα: Ενας πλακατζής δευτεραθλητής κόσμου που εκφράζεται με καντάδα!

Ντομαγκόι Βίντα: Ενας πλακατζής δευτεραθλητής κόσμου που εκφράζεται με καντάδα!

Ντομαγκόι Βίντα: Ενας πλακατζής δευτεραθλητής κόσμου που εκφράζεται με καντάδα!

bet365

Ο Ντομαγκόι Βίντα που ενδέχεται να συνεχίσει στην ΑΕΚ εκτός από μεγάλη και πετυχημένη καριέρα ως ποδοσφαιριστής δείχνει και ένας άκρως εκδηλωτικός άνθρωπος, απλός, που δεν ξεχνά την καταγωγή του και δεν μπαίνει σε «καλούπια».

Στην «πραγματικότητά» μας έχει πλέον μπει ο Ντομαγκόι Βίντα, καθώς η ΑΕΚ προχωρά/τρέχει την περίπτωση του διεθνή Κροάτη κεντρικού αμυντικού. Ο οποίος «κουβαλά» στην πλάτη του μία «τεράστια» καριέρα, ενώ και ως χαρακτήρας παρουσιάζεται ιδιαίτερα ξεχωριστός.

Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν μέσω 10 πραγμάτων που πρέπει να ξέρουμε για εκείνον, αφού προβάλει (πολύ) πιθανό να μας απασχολήσει κατά τη διάρκεια της επόμενης σεζόν ως παίκτης των «κιτρινόμαυρων».

1) Γεννήθηκε στις 29 Απριλίου του 1989 στην ευρύτερη περιοχή του Οσιγιεκ και ο πατέρας του Ρούντικα Βίντα έπαιζε για χρόνια ποδόσφαιρο στην τοπική και ομώνυμη ομάδα. Ετσι δεν ήταν «δύσκολο» για εκείνον να «κολλήσει» το... μικρόβιο της μπάλας και σε ηλικία επτά ετών βρέθηκε σε μία ακαδημία. Αμέσως ξεχώρισε και έτσι στα 13 του βάδισε στα... οικογενειακά χνάρια και πήγε στα τμήματα υποδομής της Οσιγιεκ, μέχρι που το 2006, πριν κλείσει τα 18, έγινε επαγγελματίας, ενώ αγωνίζονταν τόσο στο κέντρο της άμυνας όσο και στο δεξί άκρο.

Στο γήπεδο Γκράντσκι έμεινε ακόμη τέσσερις σεζόν όπου «έχτισε» το όνομά του ενώ ήδη είχε καθιερωθεί στην U21 της πατρίδας του. Το 2009 μάλιστα πήρε το βραβείο «Uvijek vjerni» που δίνεται, σε ελεύθερη μετάφραση, στη «μεγαλύτερη ελπίδα του κροατικού ποδοσφαίρου», δηλαδή το κορυφαίο, τη δεδομένη χρονική στιγμή, project. Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ τον ήθελε διακαώς, όμως η Λεβερκούζεν τον απέκτησε έναντι περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, σε ένα deal που οριστικοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2010. Τον Μάιο του ίδιου χρόνου ντεμπουτάρισε και στους «μεγάλους» της «Χρβάτσκα», σε ένα φιλικό με την Ουαλία, και πλέον ήταν ένα «hot» όνομα, εντός και εκτός συνόρων.

2) Στο «Μπάι Αρίνα» όμως έμεινε λίγο, μόλις μία χρονιά. Σα να μην κόλλησε και η Ντιναμό που τον «ζαχάρωνε» από όταν έπαιζε στην Κροατία δεν έχασε την ευκαιρία. Εκανε την πρότασή της, έγινε αποδεκτή και το 2011 επαναπατρίσθηκε για χάρη της. Στο Ζάγκρεμπ βρήκε τα πατήματά του, «μοίραζε» τον χρόνο συμμετοχής του μεταξύ των στόπερ και του δεξιού άκρου, έγινε «μόνιμος» στο αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα, έπαιξε στο Champions League και ήταν πια ένας αμυντικός πρώτης γραμμής. Υπό αυτές τις συνθήκες η πρόταση ύψους έξι και κάτι εκατομμυρίων ευρώ που κατέθεσε η Ντιναμό Κιέβου για χάρη του στις αρχές του 2013 ήταν μάλλον... λογική και ο Βίντα έφτασε στην Ουκρανία, όπου και ξεδίπλωσε το μεγάλο του ταλέντο.

3) Στο Ολιμπίσκι πέρασε ίσως τα καλύτερα, ποδοσφαιρικά του έστω, χρόνια. Με δικό του γκολ κόντρα στην Ντνίπρο η Ντιναμό πήρε το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από έξι σεζόν (2015), ενώ ο Ολεγκ Μπλαχίν ήταν εκείνος που τον καθιέρωσε στα στόπερ και έκτοτε ελάχιστες φορές και μόνο κατά συνθήκη πέρασε ακραίος οπισθοφύλακας. Στο Κίεβο ένιωθε σαν το σπίτι του και με τις εμφανίσεις του ανταπέδωσε την εμπιστοσύνη που του έδειξαν.
...

4) Από εκεί έφυγε τον Γενάρη του 2018, με προορισμό την Τουρκία και την Μπεσίκτας. Περνούσε καλά στην Ουκρανία, κάτι που φάνηκε και στο ότι δεν αποχώρησε κατά τη διάρκεια της «Επανάστασης του 2014», όπως λέγεται πια, και της έκρυθμης κατάστασης που επικρατούσε τότε στη χώρα, λόγω των μαζικών διαδηλώσεων από τον απλό κόσμο που ήθελε ένα καλύτερο «αύριο». «Οι συγγενείς μου ανησυχούσαν, αλλά η τηλεόραση έδειχνε τα πράγματα πιο δραματικά από ότι ήταν. Είχα πάει και εγώ στην πλατεία Ανεξαρτησίας (σ.σ. Maidan) που ήταν το κέντρο των διαδηλώσεων. Υπήρχε πάρα πολύς κόσμος, κρίμα που η Ουκρανία πέρασε όλα αυτά», σχολίασε μετά από καιρό για τα όσα συνέβησαν τότε. Εκείνο που ίσως δεν θα ήθελε να γίνι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Κίεβο ήταν το περιστατικό της 4ης Νοεμβρίου του 2016, όταν μετά από έλεγχο που του έγινε διαπιστώθηκε πως οδηγούσε με παραπάνω από το επιτρεπτό όριο αλκοόλ στο αίμα του. Δεν «κρύφθηκε» ή ζήτησε ιδιαίτερη μεταχείριση, αλλά παραδέχθηκε το λάθος του, πλήρωσε το πρόστιμο που του επιβλήθηκε ενώ του πήραν το δίπλωμα για αρκετούς μήνες. Για την ιστορία πάντως 36 ώρες μετά το συμβάν ήταν βασικός σε αγώνα της Ντιναμό για το πρωτάθλημα όπου η ομάδα του κέρδισε και ήταν εκ των κορυφαίων του γηπέδου.

5) Επόμενος σταθμός του είπαμε πως ήταν η Κωνσταντινούπολη και στην Τουρκία προσέθεσε περαιτέρω πολύ καλές εμφανίσεις στο λογαριασμό του, πήρε τίτλους και πλέον αποχώρησε πρόσφατα μετά από μία εκεί «γεμάτη» τετραετία. Μάλιστα το 2018/19 συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία ενδεκάδα της λίγκα, ενώ κατά διαστήματα πολλές ομάδες «χτύπησαν» την πόρτα της Μπεσίκτας με σκοπό να τον αποκτήσουν και έφτασαν να δίνουν ακόμη και περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ για χάρη του (τα δημοσιεύματα της εποχής συμπεριλαμβάνουν σε αυτές σχεδόν όλες τις Premier League), όμως οι «μαύροι αετοί» δεν θέλησαν να τον παραχωρήσουν και τις απέρριψαν όλες.

6) Ετσι λοιπόν στο παλμαρέ του μετρά πέντε πρωταθλήματα (από δύο Κροατίας, Ουκρανίας και ένα Τουρκίας), τέσσερα Κύπελλα (δύο Ουκρανίας και από ένα Κροατίας, Τουρκίας), ενώ και έχει αγωνιστεί σε 84 ματς του Champions League και του Europa League. Με την Εθνική του έχει παίξει 94 φορές με εύλογη κορωνίδα όλης της παρουσίας του στο αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα να είναι το Μουντιάλ του 2018, όπου ήταν εκ των κορυφαίων της παικτών στην ξέφρενη πορεία της μέχρι τον τελικό, όπου και έχασε από τη Γαλλία. Ευρύτερα έχει συμμετάσχει σε δύο τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου και ισάριθμα EURO. Συνδέεται μάλιστα φιλικά με τον Σίμε Βρσάλικο, που πρόσφατα αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό και με τον οποίο είναι για χρόνια συμπαίκτες στην Εθνική τους.


7) Αναζητώντας στοιχεία για εκείνον θα δούμε, για να το πούμε απλά, πως πρόκειται για έναν τύπο ... έξω καρδιά που του αρέσουν πολύ οι πλάκες. Παράλληλα δεν κρύβει τα αισθήματά του και παρουσιάζεται ιδιαίτερα εκδηλωτικός, κυρίως σε ότι έχει σχέση με τους φιλάθλους. Π.χ. όταν η αποστολή της Εθνικής Κροατίας επέστρεψε στη βάση της μετά του Μουντιάλ του 2018, της επιφυλάχθηκε και φυσιολογικά υποδοχή ηρώων. Ο Βίντα λοιπόν έκλεψε την παράσταση και... κατέστρεψε κάθε σχέδιο των αρχών να διατηρήσουν, όσο ήταν δυνατόν, ανοικτό το δρόμο ώστε να περάσει το πούλμαν με τους παίκτες. Τι έκανε; Το σταμάτησε και έδινε τον ρυθμό στο πλήθος που παραληρούσε. Οταν μάλιστα ανέβηκε μετά στην οροφή του ήταν τόσο «χύμα» που παραλίγο να πέσει και ο Ντάνιελ Σούμπασιτς, νυν γκολκίπερ της Χάιντουκ, τον συγκράτησε και δεν βρέθηκε στο οδόστρωμα με κίνδυνο να χτυπήσει σοβαρά!
...

8) Ισως για αυτό είναι ιδιαίτερα αγαπητός από όλους. Οι κάτοικοι της πόλης Ντόνζι Μίχολιατς που κατάγεται – σκάρτων 10.000 ψυχών – έκαναν γιορτή προς τιμήν του λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του από το Μουντιάλ του 2018 και εκείνος πήγε πάνω σε άλογο και γνώρισε την αποθέωση! Ολοι είχαν να πουν έναν καλό λόγο για τον Βίντα, μικροί και μεγάλοι. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές αναρτήσεις οργανισμών της πόλης με φανέλες του υπογεγραμμένες από εκείνον, ενώ διατηρεί και μία φάρμα που συνεχώς μεγαλώνει και την επεκτείνει με εκατοντάδες ζώα.Δεν κρύβει πως κάποια στιγμή στο μέλλον θέλει να ζήσει μόνιμα εκεί, απλά και ήρεμα.

Μία τοπική ιστοσελίδα έγραψε για εκείνον. «Φανταστείτε μια περίπτωση, στην οποία είστε ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο και ως τέτοιος αγωνίζεστε με την Εθνική σας ομάδα. Πηγαίνετε στο Παγκόσμιο Κύπελλο και παίζετε στον τελικό. Οταν γυρίσετε σας περιμένουν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου για να σας υποδεχτούν και οι εορτασμοί κρατούν για μέρες. Γιορτάζετε, πίνετε, τραγουδάτε με όλο τον κόσμο, διότι μια τέτοια επιτυχία απαιτεί να το πανηγυρίσετε. Εξάλλου, συγκαταλέγεστε στους είκοσι καλύτερους παίκτες του κόσμου. Λίγες μέρες μετά κι αφού όλα έχουν ηρεμήσει, εσείς τι κάνετε; Απολαμβάνετε τους καρπούς της επιτυχίας σας; Καυχιέστε για τα ακριβά σας αυτοκίνητα; Βγαίνετε σε νυχτερινά κέντρα; Τίποτα από αυτά! Επιστρέφετε για να ταΐσετε τα γουρούνια σας στο χωριό σας. Ναι, αυτός είναι ο Ντομαγκόι Βίντα. Ο σπουδαίος θρύλος του κροατικού ποδοσφαίρου, ο άνθρωπος που θα θυμόμαστε για χρόνια, ο πολεμιστής μέσα στο γήπεδο, είναι απλά από τη Σλαβονία και δεν την ξεχνάει ποτέ. Οπως δεν ξεχνάει και τους παιδικούς του φίλους». Ισως η πλέον «φωτογραφική» περιγραφή για εκείνον.

9) Πάντως ορισμένες πλάκες του έχουν παρεξηγηθεί και κάποιες τις «πλήρωσε», μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά. Μία εξ' αυτών μάλιστα κόστισε 100.000 ευρώ! Οταν ήταν στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ και βρίσκονταν στο πούλμαν με την αποστολή της για έναν αγώνα Κυπέλλου, άνοιξε μέσα σε αυτό μία μπύρα, όχι για να την πιει αλλά για να βρέξει τους γύρω του! Ομως ο τότε τεχνικός της Αντε Τσάτσιτς – κατά σύμπτωση είναι και τώρα στην ομάδα – έγινε έξαλλος και τα ρεπορτάζ της εποχής αναφέρουν πως θέλησε να τον κατεβάσει από το λεωφορείο και παράλληλα του επιβλήθηκε το παραπάνω πρόστιμο-μαμούθ. Ισως η πιο ακριβή μπύρα όλων των εποχών.

Σε μία άλλη περίπτωση στο Μουντιάλ της Ρωσίας μετά τη νίκη των Κροατών επί των «οικοδεσποτών» ανέβασε ένα βίντεο στα social όπου εκεί χρησιμοποιήθηκε μία έκφραση που οι Ρώσοι θεωρούν προσβλητική για εκείνους και από την πλευρά τους έδωσαν μεγάλες διαστάσεις στο θέμα. Μάλιστα οι φίλαθλοί τον αποδοκίμασαν στο επόμενο ματς της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου που εμφανίστηκε και γίνονταν στη χώρα τους. «Δεν με νοιάζει αν φωνάζουν εναντίον μου. Δεν έκανα κάτι κακό. Δεν γνώριζα για ποιο λόγο χρησιμοποιείται αυτή η φράση και φυσικά δεν είχα σκοπό να προσβάλω τον λαό της Ρωσίας. Εχω φίλους από όλο τον κόσμο», σχολίασε λίγες ημέρες μετά, μη μπορώντας να αντιληφθεί γιατί το ζήτημα είχε πάρει διαστάσεις και θέλοντας παράλληλα να το «κλείσει». Οταν ήταν μικρός και έπαιζε ακόμη στην Οσιγιεκ μπλέχτηκε σε έναν δημόσιο καβγά και συνελήφθη από την αστυνομία. Ποιος πιτσιρικάς άλλωστε δεν έχει τσακωθεί; Το αίμα βράζει.

Δείχνει ως ένας άνθρωπος που απολαμβάνει την κάθε στιγμή, με την καλή έννοια, αν και ταυτόχρονα λογίζεται ως μία προσωπικότητα στη χώρα του. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από περίπου τρία χρόνια η Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς, τότε πρόεδρος της Κροατίας, επισκέφθηκε την Τουρκία και στο δείπνο που ακολούθησε ο Βίντα που έπαιζε στην Μπεσίκτας ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων να παραστούν. Η παρακάτω φωτογραφία είναι από πρόσφατες διακοπές του όπου δεκάδες παιδιά περιμένουν υπομονετικά να τους υπογράψει αυτόγραφα και εκείνος δεν τους χαλάει το χατίρι. Πρόκειται για «κεφάλαιο» της χώρας.
..

10) Είναι ιδιαίτερα θρήσκος και στο αριστερό του χέρι έχει ένα τατουάζ με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β΄ που έφυγε από τη ζωή του 2005 και το 2014 ανακηρύχθηκε Αγιος της Καθολικής Εκκλησίας. Το 2017 παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Ιβάνα Γκούγκιτς, πρώην Μις Κροατία, με την οποία συνδέονταν από χρόνια και έχουν μαζί έναν πανέμορφο γιο, τον Ντέιβιντ, που γεννήθηκε το 2015. Ετσι το ζευγάρι ήταν μία οικογένεια και πριν ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας.

Παρότι θεωρούνταν πως θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μεγάλη καριέρα στο μόντελινγκ ακολούθησε τον Βίντα στις χώρες που έπαιζε και αφοσιώθηκε στην ανατροφή του μικρού τους παιδιού, ενώ πριν από μερικά χρόνια έδειξαν από κοινού το κοινωνικό τους πρόσωπο. Η σύζυγός του μολύνθηκε τότε από ένα μικρόβιο και για αρκετές ημέρες νοσηλεύτηκε σε κλινική. Τελικά ξεπέρασε το πρόβλημα που την ταλαιπώρησε, όμως δεν ξέχασε πως εκεί είδε ανθρώπους που ήταν μόνοι τους, κυρίως ηλικιωμένους, που δεν είχαν τη δυνατότητα ούτε να νοικιάσουν μία τηλεόραση για συντροφιά. Μόλις λοιπόν πήρε εξιτήριο προμήθευσε το νοσοκομείο που ήταν με δεκάδες συσκευές ώστε να είναι διαθέσιμες για όλους.

...
Παραπάνω θα αντιληφθήκατε πως ο Βίντα δεν «κολλάει» σε ... καθωσπρεπισμούς αλλά πρόκειται για έναν παρορμητικό άνθρωπο. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τα όσα ανάρτησε το 2018 η σύντροφός του στα social media, όπου αποτύπωσε τον απίθανο τρόπο που θέλησε να της εκφράσει πόσο πολύ την αγαπά. Τι έκανε; Ηταν καλοκαίρι, εκείνος είχε μερικές ημέρες ρεπό και «σκαρφίστηκε» μία έκπληξη που εμείς στην Ελλάδα τη λέμε καντάδα. Πήγε λοιπόν με όργανα κάτω από το σπίτι της και άρχισε να της τραγουδά, ενώ η ώρα ήταν πολύ... περασμένη. Πάνω στην ωραία του τρέλα έβγαλε και την μπλούζα του και παρότι σήκωσε τη γειτονιά στο πόδι, κανείς δεν τον κατηγόρησε αφού μεταξύ άλλων ζήτησε και συγνώμη για την αναστάτωση.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα