Τρία στοιχεία από το Παναθηναϊκός-Λεβερκούζεν

Τρία στοιχεία από το Παναθηναϊκός-Λεβερκούζεν

Τρία στοιχεία από το Παναθηναϊκός-Λεβερκούζεν

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για όσα ξεχώρισε από την φιλική αναμέτρηση του Παναθηναϊκού κόντρα στη Μπάγερ Λεβερκούζεν και την καθυστέρηση στην υλοποίηση του μεταγραφικού σχεδιασμού.

Η αυλαία των φιλικών του Παναθηναϊκού εδώ στην Αυστρία έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρουσίασε μία απόλυτα ανταγωνιστική εικόνα με αντίπαλο την Μπάγερ Λεβερκούζεν, μία πανίσχυρη ομάδα της Bundesliga που πέρσι τερμάτισε στη τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα και εξασφάλισε την παρουσία της στους ομίλους του Champions League.

Από την στιγμή που σε αυτά τα καλοκαιρινά ματς δεν έχει καμία σημασία το αποτέλεσμα, αυτομάτως αποκτά μεγάλη αξία το ποιόν έχεις απέναντί σου, όσον αφορά την εικόνα. Όταν, λοιπόν, παίζεις με έναν τόσο δυνατό συγκρότημα και καταφέρνεις να του βάλεις δύσκολα στα περισσότερα κομμάτια του παιχνιδιού, τότε ως ομάδα σίγουρα βρίσκεσαι στον σωστό δρόμο.

Υπενθυμίζουμε πως πέρσι τέτοια εποχή οι ''πράσινοι'' δεν μπορούσαν να κρατήσουν την μπάλα απέναντι στην AZ και δέχονταν δύο γκολ από την Φένλο ενώ φέτος είχαν τον έλεγχο των παιχνιδιών με Γουότφορντ και Λεβερκούζεν μέσα από την κατοχή και παράλληλα κράτησαν ανέπαφη την εστία τους, χωρίς να απειληθούν ιδιαίτερα, χωρίς να νιώσουν πίεση.

Σε όλα τα παραπάνω μοναδικό μελανό σημείο αποτελεί η έλλειψη επιλογών και ποιότητας στο παραγωγικό κομμάτι από τον άξονα, καθώς στο παζλ δεν προστέθηκαν ακόμη ούτε οι δημιουργικοί μέσοι ούτε ο βασικός σέντερ φορ, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να λειτουργεί εξαιρετικά ως ομάδα αλλά να μην διαθέτει την απαιτούμενη ποιότητα για να μπορεί να παράγει περισσότερες κλασσικές ευκαιρίες και να σκοράρει με πιο ικανοποιητική συχνότητα.

Πάμε τώρα να δούμε τρία επιμέρους στοιχεία που ξεχωρίσαμε από τον αγώνα με τις ''ασπιρίνες'' στο γήπεδο του Ζελ αμ Ζε.

Κυκλοφορία, μηχανισμοί, αυτοπεποίθηση

Ο Παναθηναϊκός βρήκε απέναντί του μία ομάδα που τον πίεζε στα όρια της περιοχής στο build up αλλά σχεδόν σε όλα τα ελεύθερα ο Μπρινιόλι έστησε την μπάλα και είχε δίπλα του Σένκεφελντ και Πούγγουρα για να ξεκινήσει η επίθεση της ομάδας από τους στόπερ και να περάσει είτε στον Ρούμπεν είτε στα πλάγια. Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς έχει κατακτήσει, πλέον, τους αυτοματισμούς, την αυτοπεποίθηση και την σιγουριά, ώστε να είναι σε θέση να ''χτίζει'' ορθολογικά ακόμη και όταν πιέζεται από μία ομάδα αυτού του επιπέδου.

Στη προπόνηση του Σαββάτου, για περίπου είκοσι λεπτά το... μενού είχε ιδιαίτερα σχετικά με ένα σενάριο πίεσης που περίμεναν στο προπονητικό επιτελείο της ομάδας και μέσα στο πρώτο τέταρτο παρατηρούσες στο χορτάρι, τα όσα γίνονταν στο προπονητικό του Βάλχζε, με την μπάλα να φεύγει από τα πόδια του Μπρινιόλι και να περνά στον αμαρκάριστο Γκάνεα που λόγω του rotation των θέσεων και των κινήσεων σε αυτή την φάση του παιχνιδιού, ήταν μόνος του.

Οι ''πράσινοι'', παράλληλα, κατέθεσαν μεγάλη συγκέντρωση και ηρεμία στη κυκλοφορία της μπάλας, δεν βιάζονταν όπως σε κάποιες περιπτώσεις με την Αλ Ντουχάιλ και το 55% κατοχής του ημιχρόνου μπορεί να μην δημιουργεί... πρωτοσέλιδα αλλά αποτελεί ένα σημάδι της συνέχειας της δουλειάς του προπονητή.

Το κομμάτι της πίεσης

Από παιχνίδι σε παιχνίδι ο Παναθηναϊκός δημιουργεί ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες ως προϊόν της πίεσης που ασκεί στον αντίπαλο και των εξαιρετικών του μεταβάσεων στο επιθετικό τρανζίσιον. Στη φετινή προετοιμασία ο Ιβάν δούλεψε αρκετά σε αυτό το κομμάτι, ως συνέχεια της περσινής σεζόν και οι ''πράσινοι'' δείχνουν ότι θα είναι ακόμη καλύτεροι σε ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της ταυτότητάς τους. Στο high και το counter press.

δδδ

Όταν απέναντι στους Γερμανούς υπήρχαν καταστάσεις όπου το ''τριφύλλι''... έπνιγε την ανάπτυξή τους, όταν η μπάλα επέστρεφε σε πράσινα πόδια στη μεσαία γραμμή άμεσα, όλα αυτά είναι πράγματα που αξίζει να σημειωθούν γιατί επαναλαμβάνουμε πως αντίπαλος δεν ήταν η... Λαμία, αλλά η Λεβερκούζεν και ο Παναθηναϊκός είχε πάρα πολλά χρόνια να αντιμετωπίσει τέτοιους αντιπάλους. Έστω και σε φιλικά.

Τα περάσματα του Μάγκνουσον ανάμεσα στις γραμμές

Ντεμπούτο, λοιπόν, για τον Χόρντουρ Μάγκνουσον που δεν χρειάστηκε παραπάνω από τριάντα λεπτά για να επιβεβαιώσει ή για την ακρίβεια να υπενθυμίσει ποιο είναι το μεγάλο του ποδοσφαιρικό ατού ως κεντρικός αμυντικός. Ο Ισλανδός στόπερ διαβάζει το παιχνίδι και βλέπει το γήπεδο στο build up με την οξυδέρκεια και την αντίληψη ενός δημιουργικού μέσου. Έχει περάσει την μπάλα 3-4 φορές κάθετα ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες περάσματος από το μεσαίο στο επιθετικό τρίτο.

ξξ

Είναι δεδομένο πως η ικανότητα του διεθνούς στόπερ με την μπάλα στα πόδια θα ανεβάσει επίπεδο την λειτουργία της ομάδας σε αυτό το κομμάτι, όμως, δεν πρέπει να... ξεχνάμε πως είναι ένας κεντρικός αμυντικός, οπότε δεν μπορεί να κρίνεται μόνο από αυτό. Απέναντι στους Γερμανούς ήταν καλός τακτικά, δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα. Από την στιγμή που πήρε χρόνο συμμετοχής χθες, λογικά θα προλάβει να είναι πανέτοιμος στο πλευρό του Μπαρτ Σένκεφελντ στις 4 Αυγούστου, στο πρώτο επίσημο ματς της σεζόν.

Υ.Γ1: Το ημερολόγιο δείχνει 18 Ιουλίου. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει αποκτήσει κανέναν δημιουργικό μέσο από τους δύο που ψάχνει, κανένα εξτρέμ από τους δύο που αναζητά και δεν έχει ντύσει στα πράσινα τον σέντερ φορ που τόσο έχει ανάγκη. Ολοκληρώθηκε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας και κανείς από τους παραπάνω δεν δούλεψε, δεν έγινε κομμάτι της ομάδας στο timing που θα ήταν το ιδανικό να συμβεί και ενώ στις 4 Αυγούστου ξεκινά η σεζόν στα προκριματικά του Conference League.

Σε αυτή την γωνιά μισούμε τα κρίνουμε τα πάντα από το αποτέλεσμα. Περνάει ο Παναθηναϊκός στα play off του Conference για αρχή; Λειτούργησε τέλεια ο σχεδιασμός. Δεν περνάει; ''Καραμούζα''. Το Τριφύλλι μπορεί να περάσει με τέσσερις νίκες στους ομίλους χωρίς να πάρει... μισό παίκτη; Ναι, θα μπορούσε να συμβεί και αυτό. Μπορεί να κάνει δύο ήττες και να αποκλειστεί με γεμάτο το ρόστερ; Ναι και αυτό μπορεί να γίνει. Ποδόσφαιρο είναι. Το ζητούμενο, όμως, είναι τι κάνει ο σύλλογος για να αυξήσει τις πιθανότητες επίτευξης του πρώτου μεγάλου στόχου της σεζόν, πως κινείται για να παρουσιάσει την καλύτερη δυνατή εικόνα.

Είναι αμαρτία από τον θεό να υπάρχει μία τόσο καλά δουλεμένη ομάδα και να καθυστερούν τόσο πολύ οι απαιτούμενες ενέσεις ποιότητας, με ευθύνη όλων. Όλοι έχουν την δική τους ευθύνη.

Αν ο οργανισμός δεν έχει διαγνώσει ούτε και τώρα το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει στον τρόπο που λειτουργεί σε αυτό το κομμάτι, δεν θα το κάνει ποτέ. Σημειώναμε πως ο σχεδιασμός της ομάδας εκτός από ευστοχία θα πρέπει φέτος να έχει και ταχύτητα, όπως και ότι ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε δύο μεγάλους... αντιπάλους, τον χρόνο και την ελλιπέστατη οργάνωσή του.

Δεν ήταν η... ανακάλυψη της Αμερικής, ούτε μία επισήμανση που αξίζει ποδοσφαιρικό βραβείο. Ήταν και είναι η καταγραφή της πραγματικότητας, μίας πραγματικότητας που οφείλει ο Παναθηναϊκός να αναγνωρίσει, να διορθώσει και να σταματήσει να πυροβολεί τα πόδια του.

Υ.Γ2: Μακριά από την Σλάβια Πράγας και όλοι οι υπόλοιποι καλοδεχούμενοι είναι...

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.