Νάραϊ: Άρχισε το ποδόσφαιρο λόγω μίας γειτόνισσας και έδωσε μαθήματα ήθους και ευπρέπειας στους ρατσιστές (vids)

Νάραϊ: Άρχισε το ποδόσφαιρο λόγω μίας γειτόνισσας και έδωσε μαθήματα ήθους και ευπρέπειας στους ρατσιστές (vids)

Νάραϊ: Άρχισε το ποδόσφαιρο λόγω μίας γειτόνισσας και έδωσε μαθήματα ήθους και ευπρέπειας στους ρατσιστές (vids)

bet365

Ο 27χρονος Γερμανός εξτρέμ που αναμένεται να συνεχίσει στον ΠΑΟΚ ξεκίνησε την μπάλα με αφορμή μία ατάκα για σφήκες, «έμαθε» τα μυστικά της (και) από τον Κλοπ, μιλά άπταιστα τη διάλεκτο Κοτοκόλι και μέχρι το 2016 λογίζονταν περισσότερο ως μπακ.

Κάτοικος Θεσσαλονίκης αναμένεται να γίνει σύντομα Κάλεντ Νάραϊ, καθώς ο ΠΑΟΚ και η Φορτούνα Ντίσελντορφ φαίνεται πως βρήκαν τη «χρυσή τομή» για την μετακίνηση του 27χρονου εξτρέμ στο «Δικέφαλο του Βορρά». Ο Γερμανός ακραίος ακολουθείται από πολύ καλές συστάσεις και προέρχεται από την πιο «παραγωγική» του σεζόν, ενώ και ως άνθρωπος έχει πολλά να μας «πει» κυρίως από τον τρόπο που διαχειρίστηκε ορισμένους ανεγκέφαλους ρατσιστές.

Ας δούμε λοιπόν τον 10λογο του.

1) Γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1994 στην πόλη Νιούβιντ, που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Ρηνανίας. Ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τους 70.000 κατοίκους και οι γονείς του που κατάγονται από το Τόγκο πήγαν εκεί για μία καλύτερη ζωή, πριν κάνουν παιδιά. Εργάστηκαν σκληρά και έτσι εκείνος και τα αδέρφια του μεγάλωσαν ασφαλή.

2) Το μεγαλύτερο μέρος της φαμίλιας του μένει στο Σοκοντέ, που είναι μία εκ των μεγαλύτερων πόλεων του Τόγκο. Μάλιστα όταν ήταν μικρός στο σπίτι του στη Γερμανία μιλούσαν την τοπική διάλεκτο Κοτοκόλι, που είναι μία εκ των 42 που υπάρχουν στη χώρα της Αφρικής, την οποία έχει επισκεφθεί ορισμένες φορές για να βρεθεί κοντά στους συγγενείς και τις «ρίζες» του.

3) Το πώς ξεκίνησε το ποδόσφαιρο είναι ο... ορισμός της τύχης. Οταν η οικογένεια έμενε στο Λεβερκούζεν εκείνος έπαιζε μπάλα στο δρόμο μαζί με φίλους του και μία γειτόνισσα παρατήρησε πως διαθέτει ταλέντο, προφανώς όπως φάνηκε μετά επειδή έτρεχε συνεχώς. Πήρε λοιπόν το θάρρος και πήγε τους δικούς του για να τους μιλήσει. Τι τους είπε; «Πώς έχω πολλές σφήκες στον κ@#$@ μου και κινούμαι συνέχεια και για αυτό πρέπει να με γράψουν σε μία ομάδα», ανέφερε ο ίδιος γελώντας αρκετά χρόνια μετά για το συγκεκριμένο περιστατικό και την αφορμή το πώς βρέθηκε σε κάποιον σύλλογο. Οι γονείς του συμφώνησαν και έτσι ο ήρωας της ιστορίας μας βρέθηκε πιτσιρικάς στην τοπική Μπέργκφριντ Λεβερκούζεν.

4) Αυτόματα το... νερό μπήκε στο αυλάκι. Το 2010 πήγε στην ακαδημία της Λεβερκούζεν και στις «ασπιρίνες» έγινε επαγγελματίας. Ναι μεν έπαιζε στη δεύτερη ομάδα τους όμως συχνά-πυκνά ανέβαινε στην πρώτη και λίγο αργότερα ακολούθησε η Ντόρτμουντ. Στη Βεστφαλία έκανε άλματα, συμμετείχε σε καλοκαιρινές προετοιμασίες των «μεγάλων» και εξελίχθηκε σημαντικά ελέω... Γιούργκεν Κλοπ για τον οποίο «έγραψε» σε ανύποπτη στιγμή στα social media. «Τιμή μου να δουλεύω μαζί του». Το 2015/16 μετακινήθηκε ως δανεικός στη δεύτερη κατηγορία και την Πάντερμπορν όπου σταδιακά άρχισε να «χτίζει» το όνομά του και, ως ένα βαθμό, πήρε «πράγματα» και από τον Στέφαν Εφενμπεργκ που είχε, έστω και για λίγο, για προπονητή. Ετσι λοιπόν ο... μικρός μεγάλωσε, ενώ σημαντικό ρόλο στο πώς αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο και τη ζωή έπαιξε η συνεργασία του με τον Ραλφ Μίνγκε. Πρόκειται για τον «θρύλο» του ποδοσφαίρου της παλαιάς Ανατολικής Γερμανίας που για μία και πλέον δεκαετία ήταν στη Ντιναμό Δρέσδης και τον οποίο είχε προπονητή στους «μικρούς» της Λεβερκούζεν.

5) Επόμενος σταθμός του ήταν η Γκρόιτερ Φιρτ, εκ νέου της δεύτερης κατηγορίας. Βρισκόμασταν στα 2016 και ο 22χρονος Νάραι θεωρούνταν και εύλογα ένας παίκτης με «πολύ» potenτial, αλλά με μία σημαντική διαφορά σε σχέση με το «τώρα». Εκείνο τον καιρό λογίζονταν περισσότερο ως μπακ-χαφ σε τριάδα ή ακόμη και ακραίος οπισθοφύλακας σε τετράδα, παρά ως εξτρέμ. Την πρώτη του εκεί σεζόν την έβγαλε στην άμυνα (δεξιά αλλά και αριστερά) και μόλις από τα μισά της δεύτερης άρχισε να καθιερώνεται ως μεσοεπιθετικός ή ακόμη και φορ. Ετσι διέθετε πια και την «ταμπέλα» του πολυθεσίτη και ο επόμενος σταθμός του ήταν το Αμβούργο.

6) Λιμάνι έπιασε το 2018 και η πρώτη του χρονιά ήταν εξαιρετική (32 ματς/7 γκολ/4 ασίστ), αλλά το club απώλεσε στις λεπτομέρειες την άνοδο/επιστροφή του στη Μπουντεσλίγκα. Το επόμενο καλοκαίρι όμως όλα άλλαξαν. Ο Ντίτερ Χέκινγκ που ανέλαβε την ηνία δεν τον υπολόγιζε για «πολύ» βασικό και οι περισσότερες εμφανίσεις του στο αρχικό σχήμα ήταν ως μπακ, όπου κάλυπτε ότι κενά προέκυπταν. Το Αμβούργο δεν ανέβηκε ξανά (εκ νέου 4ο), εκείνος έβλεπε τις «μετοχές» του να πέφτουν και επειδή η ιστορία... επαναλήφθηκε αργότερα, μόλις έληξε η σεζόν 2020/21 ζήτησε να μείνει ελεύθερος, αίτημα που έγινε αποδεκτό.

7) Ετσι ως free agent υπέγραψε στη Φορτούνα Ντίσελντορφ και πλέον προέρχεται από την καλύτερη χρονιά της καριέρας του. Ok, βοήθησε σε ορισμένες περιπτώσεις που χρειάστηκε στην άμυνα, αλλά ως επί το πλείστον έβγαλε τη σεζόν στο «φτερό» (εκεί που είναι η κατά τεκμήριο καλύτερή του θέση) και την ολοκλήρωσε με οκτώ γκολ και 15 ασίστ (!) σε 30 εμφανίσεις του. Εκ των κορυφαίων όλης της κατηγορίας, έδειχνε πια ώριμος από ποτέ και ο ΠΑΟΚ του έδωσε τη δυνατότητα για το «άλμα» που αναζητούσε.

8) Ο Νάραϊ όμως εκτός από τα της μπάλας ξέρει καλά και πώς να διαχειρίζεται τους ανεγκέφαλους που μολύνουν με ρατσισμό τα γήπεδα και την κοινωνίας μας. Στην προκειμένη περίπτωσή μάλιστα τους ίδιους τους φιλάθλους που μόλις έναν χρόνο πριν τον στήριζαν και τον αποθέωναν. Κοιτάξτε να δείτε τι εννοούμε. Ο 28χρονος δέχθηκε ρατσιστική επίθεση τον περασμένο Οκτώβριο από τους οπαδούς της πρώην ομάδας του, του Αμβούργου, στο εκτός έδρας παιχνίδι της Φορτούνα Ντίσελντορφ. Το περιστατικό μάλιστα απασχόλησε έντονα τη διοργανώτρια αρχή και είχε ως συνέπεια η γερμανική ομοσπονδία να επιβάλλει αυστηρό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ στο Αμβούργο για τη συμπεριφορά της εν λόγω μερίδας ανεγκέφαλων, η οποία χρησιμοποιούσε ρατσιστικές εκφράσεις και του πετούσε ποτήρια μπύρας όταν πήγαινε στο κόρνερ.

Μέχρι και οι ποδοσφαιρστές των γηπεδούχων (ξέχωρα φυσικά από τους συμπαίκτες του) τον στήριξαν δημόσια, όπως και το Αμβούργο που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Την επομένη ο Νάραϊ έδειξε χαρακτήρα και φρόντισε να στείλει ένα «αιχμηρό» μήνυμα μέσω των social media. Συγκεκριμένα έγραψε τότε: «Ευχαριστώ όλους τους φίλους του Αμβούργου που με καλωσόρισαν θερμά χθες το βράδυ. Ομως στους ''φιλάθλους'' που μου επιτέθηκαν ρατσιστικά κατά τη διάρκεια του αγώνα και μου πέταξαν μπύρες εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου να έχουν ταχεία ανάρρωση». Η στάση του κέρδισε το σεβασμό όλων και αποθεώθηκε από τον γερμανικό Τύπο.

9) Συνολικά στην καριέρα του έχει αγωνιστεί σε 186 αγώνες της δεύτερης κατηγορίας και μετρά 28 γκολ και 32 ασίστ. Εξ' αυτών όμως σε λιγότερα από τα μισά ξεκίνησε ως δεξιός εξτρέμ που είναι η (περισσότερο) κλασική του θέση και πιο συγκεκριμένα σε 76, όπου σημείωσε 16 τέρματα και έδωσε 13 τελικές πάσες. Πάντως για την ιστορία πολλοί θυμούνται ακόμη ένα ανεπίσημο γκολ του και πιο συγκεκριμένα εκείνο κόντρα στον Μάνουερ Νόιερ και την Μπάγερν Μονάχου, σε φιλικό του Αμβούργου με τους Βαυαρούς που έγινε στις 15 Αυγούστου του 2018. Τότε άνοιξε το σκορ για την ομάδα του που ηττήθηκε τελικά 4-1.Σε επίπεδο Εθνικών δεν έχει αγωνιστεί κάπου, παρότι το Τόγκο του έχει απευθύνει πρόσκληση να παίξει με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα. Μάλιστα στο Μουντιάλ του 2006 που έγινε στη Γερμανία και είχε προκριθεί, παρακολούθησε ως θεατής τα τότε παιχνίδια του.

10) Εχει μία κόρη που λατρεύει και περνά τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο του μαζί της σε κάποιον παιδότοπο που του αρέσει πολύ να πηγαίνει. Το «παρατσούκλι» του είναι «Reggie», βλέπει ταινίες ενώ έχει και... λίγη καλή «τρέλα» για το FIFA. Μάλιστα πριν από χρόνια φωτογραφήθηκε με την πρώτη του καρτέλα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα