Ολυμπιακός: Βελτιωμένος αμυντικά, επιπόλαιος στην επίθεση

Ολυμπιακός: Βελτιωμένος αμυντικά, επιπόλαιος στην επίθεση

Ολυμπιακός: Βελτιωμένος αμυντικά, επιπόλαιος στην επίθεση

bet365

Οι Ερυθρόλευκοι είχαν πολύ καλύτερο πρόσημο αμυντικά με την Κρακόβια, όμως από τη μέση και μπροστά η εικόνα τους θα μπορούσε να ήταν καλύτερη. Γράφει ο Δημήτρης Τομαράς.

Σε αυτό το χρονικό σημείο που βρίσκεται ο Ολυμπιακός θα πρέπει όσοι βλέπουν τα φιλικά του να σκεφτούν πως παραμένει υπό καθεστώς δοκιμών προσώπων και σχημάτων. Ότι αυτό που βλέπετε στον αγωνιστικό χώρο είναι ακόμα σε... πειραματικό στάδιο και έχει αρκετούς παίκτες που τσεκάρονται και δεν είναι δεδομένο πως θα μείνουν τη νέα σεζόν όπως οι Κούτρης και Ανδρούτσος. Με αλλαγές διατάξεων, προσώπων αλλά και επιλογές όπως ο Κανέ δεξί μπακ ή ο Ντιμπί Κεϊτά αριστερό μπακ που δεν θα δούμε σε κανονικές αγωνιστικές συνθήκες.

Παρόλα αυτά κάποια συμπεράσματα βγαίνουν. Από το φιλικό παιχνίδι με την Κρακόβια βγαίνει αβίαστα η διαπίστωση για πιο καλή εικόνα στα μετόπισθεν. Αμυντικά ο Ολυμπιακός είχε πολύ καλύτερη εικόνα σε σχέση με τους προηγούμενους φιλικούς αγώνες και απειλήθηκε από λίγο έως ελάχιστα, παρότι για ακόμα μία αναμέτρηση είχε διαφοροποιήσεις σε πρόσωπα και στο κέντρο της άμυνας και στα άκρα και πάντα συγκριτικά με τα δύο ημίχρονα. Μάλιστα υπήρχαν και πρόσωπα που μπήκαν πιο... φορτσάτα στο ματς όπως ο Μανωλάς, ο οποίος είχε πιο θετική εικόνα συγκριτικά με το προηγούμενο φιλικό που είχε παίξει.

ΜΑΝΩΛΑΣ

Θέλει ακόμα καλύτερη δημιουργία και ήταν επιπόλαιος επιθετικά, κυρίως σε τελικές

Το άλλο σκέλος δεν αφορά φυσικά την άμυνα. Αφορά τη δημιουργία και το κομμάτι από το κέντρο έως την επίθεση και το πώς ο Ολυμπιακός μπορεί να... σπάει πιο εύκολα ομάδες που είτε κλείνονται φουλ, είτε δεν παίζουν ανοιχτά γενικότερα.

Με την Κρακόβια ο Ολυμπιακός είχε φάσεις, είχε χαμένο πέναλτι, είχε και δοκάρι. Παρόλα αυτά το κομμάτι της δημιουργίας του θέλει ακόμα... δουλειά αλλά και βελτίωση, όπως και ορισμένες τελικές του ματς ήταν επιπόλαιες. Ο Μασούρας για παράδειγμα θα μπορούσε να είχε κάνει πολύ καλύτερο πλασέ στο χαμένο τετ α τετ του ενώ ο Βαλμπουενά απώλεσε το πέναλτι που κέρδισε ο Χασάν.

Τώρα από πλευράς προσώπων υπάρχουν χαφ που δείχνουν θετική διάθεση. Ένα δυνατό αγωνιστικό mood, κάτι που ισχύει για τους Κούντε και Μαντί Καμαρά. Υπάρχουν νέα πρόσωπα που διακρίνονται όπως ο Άβιλα ή... παλιά πρόσωπα που γύρισαν και έχουν θετικό πρόσημο ή τουλάχιστον έχουν αφήσει πιο καλές εντυπώσεις από άλλους όπως ο Κούτρης.

Το 4-4-2 δεν θα είναι για την Ευρώπη, οπότε η διάταξη για τη Μακάμπι θα είναι ή 4-2-3-1 ή 4-3-3

Μέσα στους σχηματισμούς που έχει δοκιμάσει σε αυτά τα τρία πρώτα φιλικά ο Πορτογάλος προπονητής είναι και το 4-4-2. Ένα σχήμα που δεν προορίζεται όμως για την Ευρώπη. Για τους αγώνες με τη Μακάμπι Χάϊφα το σύστημα θα είναι ή 4-2-3-1 ή 4-3-3.

Το 4-4-2 γενικότερα στην εποχή Μαρτίνς στον Ολυμπιακό δεν έχει... περπατήσει όπως θα το ήθελε και ο ίδιος ο Πορτογάλος. Ωστόσο είναι ένα σύστημα που θα το έχει και για του χρόνου.

Τώρα από εκεί και πέρα σε αυτό το χρονικό διάστημα οι λεγόμενοι ως βασικοί βλέπουμε πως δεν παίρνουν τόσο χρόνο. Και αυτό για να μπορέσει να δει το τεχνικό επιτελείο το εάν μπορούν να... χωρέσουν ή όχι στο ρόστερ της νέας χρονιάς παίκτες όπως οι Ραντζέλοβιτς, Κούτρης, Ανδρούτσος, Φαντινγκά και ούτω το καθεξής.

Και επειδή αναφέραμε τον Φαντινγκά. Είναι εμφανές μέσα από τα φιλικά πως ο Μαρτίνς έχει κατά νου συγκεκριμένες θέσεις πια: τον Αγκιμπού Καμαρά τον προτιμά οκτάρι και τον Φαντινγκά τον θέλει εξτρέμ. Τον Καρβάλιο ιδανικά θα τον ήθελε δεκάρι, ωστόσο ο Πορτογάλος είναι σε λογική Βαλμπουενά υπό την έννοια πως ψάχνοντας να βρει χώρους κινείται και στα άκρα και γενικά αλλάζει τοποθετήσεις στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Ολυμπιακός εξάλλου έχει άλλα φιλικά μπροστά του με τη Σλάβια Πράγας να ακολουθεί. Με τη Σλάβια την Τετάρτη, στο οποίο αναμένεται και το ντεμπούτο του Ζιγκερνάγκελ είναι ένα δυνατό φιλικό και ενδεχομένως το πιο δυνατό απ' όλα. Τα μέτωπα εδώ λοιπόν είναι δύο. Το πρώτο έχει να κάνει με την ανάγκη βελτίωσης από παιχνίδι σε παιχνίδι σε κομβικούς τομείς και το δεύτερο με το... ξεκαθάρισμα του ρόστερ μέσα από αυτή τη διαδικασία των φιλικών.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τομαράς
Δημήτρης Τομαράς

Ο Δημήτρης Τομαράς είναι γέννημα - θρέμμα Μαρουσιώτης όμως τον... διεκδικούν και άλλες πόλεις. Δημοσιογραφεί εδώ και 20 και πλέον χρόνια και στην οικογένεια του Gazzetta βρίσκεται από την πρώτη ημέρα. Από αυτήν εδώ τη φιλόξενη γωνιά θα συζητάμε κυρίως για Ολυμπιακό αλλά θα καταπιανόμαστε και με αρκετά ακόμα θέματα.