ΑΕΚ: Τί μπορεί να περιμένει από τον Γκατσίνοβιτς βάσει της εικόνας του στον Παναθηναϊκό

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Τί μπορεί να περιμένει από τον Γκατσίνοβιτς βάσει της εικόνας του στον Παναθηναϊκό

bet365

Ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς ετοιμάζεται να φορέσει και επίσημα τα κιτρινόμαυρα της ΑΕΚ και το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout παρουσιάζει όσα μπορεί να δώσει στον Ματίας Αλμέιδα με βάση τα όσα εμφάνισε στο δεύτερο μισό της σεζόν που μας πέρασε στον Παναθηναϊκό.

Την Τρίτη (28/6) η ΑΕΚ αναμένεται να ανακοινώσει την πρώτη της μεταγραφική προσθήκη για το φετινό καλοκαίρι με την απόκτηση του Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς. Ο 27χρονος Σέρβος μέσος από το βράδυ της Κυριακής βρίσκεται στην Αθήνα και μέσα στη μέρα ξεκίνησε να περνά τις απαραίτητες ιατρικές και εργομετρικές εξετάσεις για να ολοκληρώσει τη μετακίνησή του στους κιτρινόμαυρους από τη Χόφενχαϊμ.

Ο Γκατσίνοβιτς δεν είναι ένας άγνωστος παίκτης στο ελληνικό κοινό καθώς στο δεύτερο εξάμηνο της σεζόν που μας πέρασε τον είδαμε στον Παναθηναϊκό, αγωνιζόμενος με τη μορφή δανεισμού. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς κατάφερε να αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, τα οποία αναγνώρισε ο Ματίας Αλμέιδα, με τον 48χρονο Αργεντινό προπονητή να ανάβει το πράσινο φως για να τον φέρει στην ΑΕΚ.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα για τη φιλοσοφία και το πλάνο που θέλει να εφαρμόσει ο Αλμέιδα στην ΑΕΚ καθώς ακόμη δεν έχει λάβει χώρα η παρουσίασή του για να αναλύσει ο ίδιος τις σκέψεις του. Αν δηλαδή θέλει να εφαρμόσει περισσότερο ένα 4-3-3 ή ένα 4-2-3-1 ή ακόμα το 4-4-2. Αλλά όποιον σχηματισμό και αν επιλέγει ο Αργεντινός τεχνικός, ο Γκατσίνοβιτς φαίνεται πως έχει τη δυνατότητα να προσφέρει αρκεί φυσικά να «δέσει» σε έναν καλοκουρδισμένο μηχανισμό, καθώς είναι παίκτης που πρέπει να... κουμπώσει σε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία.

Το heatmap του Γκατσίνοβιτς

Πηγή Wyscout: Το heatmap του Γκατσίνοβιτς στον Παναθηναϊκό

Ο Γκατσίνοβιτς μπορεί να αποδεχθεί μια χρήσιμη προσθήκη στην ΑΕΚ αν αξιοποιηθεί σωστά στο δημιουργικό κομμάτι. Είναι ένας χαφ που διαθέτει στο παιχνίδι του την ντρίμπλα και παίζει κάθετα. Τη σεζόν που μας πέρασε στον Παναθηναϊκό σύμφωνα με το Wyscout επιχειρούσε μέσο όρο 4,15 ντρίμπλες ανά ματς, έχοντας ποσοστό επιτυχίας 44,7%, ενώ πάταγε περιοχή με 2,18 αγγίγματα της μπάλας μέσο όρο ανά παιχνίδι στα καρέ του αντιπάλου. Σε αυτό το σημείο βέβαια θα πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι τα τελειώματα των φάσεων δεν είναι το δυνατό του στοιχείο βρίσκοντας στόχο στο 23,1% των περιπτώσεων στις 1,42 τελικές που παρήγαγε ανά αγώνα. Καθόλου τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι στις 15 εμφανίσεις με τον Παναθηναϊκό δεν βρήκε τα αντίπαλα δίχτυα, αλλά έβγαλε όμως τρεις ασίστ.

Σε αυτό το κομμάτι, της ανάπτυξης δηλαδή, έχει τις ικανότητες να ανταποκριθεί και να βοηθήσει σημαντικά στο πλάνο του Αλμέιδα. Όπως προκύπτει από το Wyscout, ο 28χρονος Σέρβος χαφ με τους «πράσινους» είχε μέσο όρο ανά παιχνίδι 7,2 προωθητικές μπαλιές (με 53% ευστοχία), 2,4 πάσες στο τελευταίο τρίτο (με 77,3% επιτυχία), 2,29 πάσες στην περιοχή του αντιπάλου (με ευστοχία 33,3%) και 1,2 διαπεραστικές πάσες (με 27,3% επιτυχία). Επίσης σε κάθε αγώνα είχε μέσο όρο 1,53 προωθητικές ενέργειες.

Το ανασταλτικό του κομμάτι στην οργανωμένη άμυνα δεν είναι προφανώς στα συν του, κάτι απόλυτα λογικό καθώς μιλάμε κυρίως για δημιουργικό παίκτη, ωστόσο στον Παναθηναϊκό έδινε πράγματα στην πίεση ψηλά στην αντίπαλη άμυνα με τον Γιοβάνοβιτς να εκμεταλλεύεται την ταχύτητά του. Σύμφωνα με το Wyscout ο Σέρβος διεθνής χαφ με τον Παναθηναϊκό είχε μέσο όρο ανά αγώνα, 5 ανακτήσεις μπάλας, 2,62 κλεψίματα και 0,44 τάκλιν (με ποσοστό επιτυχίας 50%).

Έχει ενδιαφέρον λοιπόν ο τρόπος χρησιμοποίησης του Γκατσίνοβιτς από τον Αλμέιδα. Ο Σέρβος έχει αγωνιστεί στην καριέρα του ως ακραίος και ο Αργεντινός τεχνικός της ΑΕΚ θα μπορούσε να τον αξιοποιήσει όπως ο Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό όπου ο «Γκάτσι» έβγαινε στη δεξιά πτέρυγα συχνά. Κάτι που μπορεί να γίνει και στην ΑΕΚ με τον Λιβάι Γκαρσία να πατάει περισσότερο μέσα στην περιοχή του αντιπάλου και να δημιουργεί κινδύνους και τον Γκατσίνοβιτς να συνεργάζεται με το δεξί μπακ, είτε τον Μισελέν, είτε τον Ρότα. Όλα αυτά μένουν να φανούν φυσικά στο γήπεδο, όπου ο Αλμέιδα θα μας αποκαλύψει τι έχει στο μυαλό του και για τον Σέρβο χαφ.

@gazzetta.gr Η πρώτη μεταγραφή της ΑΕΚ στην εποχή της «Αγιάς Σοφιάς»! #gacinovic #aekfc #aek #superleague ♬ Disaster - KSLV Noh
@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα