Αυτό είναι ένα καλοκαίρι - ορόσημο για τον ΠΑΟΚ

Αυτό είναι ένα καλοκαίρι - ορόσημο για τον ΠΑΟΚ

Αυτό είναι ένα καλοκαίρι - ορόσημο για τον ΠΑΟΚ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την επιλογή του Ιβάν Σαββίδη για την αλλαγή του μοντέλου του ΠΑΟΚ και τον ρόλο των Μπότο και Λουτσέσκου στην υλοποίηση του νέου σχεδίου.

Αποκτά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το νέο σχέδιο που βάζει σε εφαρμογή αυτό το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ. Σε ένα καλοκαίρι που έπρεπε να αντιμετωπίσει την φυσική ανάγκη ανανέωσης, δεδομένου ότι αρκετοί ποδοσφαιριστές έφτασαν σε λήξη συμβολαίου και οι περισσότεροι από αυτούς είχαν μεγαλώσει πολύ, ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση ως μια ευκαιρία για να αλλάξει “επιχειρηματικό μοντέλο” στο ποδόσφαιρο. Αποφάσισε να επιδιώξει να ρίξει τον μέσο όρο ηλικίας, και αυτό να το κάνει με ποδοσφαιριστές που θα έχουν την προοπτική να μεγαλώσουν την υπεραξία τους και να αποκτήσουν μεγαλύτερη μεταπωλητική αξία. Ο ΠΑΟΚ θέλει να γίνει ένας σύλλογος που θα συνδυάζει τις καλές πορείες και την επίτευξη αγωνιστικών στόχων με την ανάδειξη και πώληση ποδοσφαιριστών. Όλο αυτό, που προφανώς βασίζεται σε πολύ υγιείς αρχές για την προοπτική μιας ποδοσφαιρικής εταιρείας, δεδομένου ότι δημιουργεί προοπτική οικονομικής ευημερίας, περιέχει μια σημαντική πρόκληση: ο νέος ΠΑΟΚ θα διαφέρει, και θα υπολείπεται σε προσωπικότητα και χαρακτήρα συγκριτικά με την προηγούμενη έκδοσή του, η οποία είχε πολλούς πρωταγωνιστές και προσωπικότητες ψημένες στον πρωταθλητισμό. Και αυτή η διαφορά θα είναι μια νέα συνθήκη για έναν πολύ φιλόδοξο προπονητή, ο οποίος ποντάρει πολλά στην προσωπικότητα, την εμπειρία και την νοοτροπία νικητή των ποδοσφαιριστών και της ομάδας του και γι’ αυτό επιδιώκει να δουλεύει με όσο το δυνατόν περισσότερους “έτοιμους” παίκτες.

Αυτό το σχέδιο ο Ιβάν Σαββίδης δεν το ανέθεσε σε κάποιους που δεν έχουν επίγνωση και εμπειρία. Το ανέθεσε στον Ζοσέ Μπότο, κάποιον που είναι εξοικειωμένος εδώ και πολλά χρόνια με την αναζήτησή ποδοσφαιριστών που έχουν προδιαγραφές για να ανεβάσουν την μεταπωλητική αξία τους, και στον Ραζβάν Λουτσέσκου, έναν πολύ “ακριβό” και πεπειραμένο προπονητή, ο οποίος στην διάρκεια της τελευταίας σεζόν έδειξε ότι μπορεί να καθοδηγήσει και νεαρούς ποδοσφαιριστές προκειμένου να “βγουν”, όπως τον Τσιγγάρα και τον Λύρατζη. Άρα πρόκειται για ένα σχέδιο με ρίσκα, το οποίο έχει ανατεθεί σε δύο επιλογές που δεν έχουν μεγάλο ρίσκο - δύο στελέχη με εμπειρία και αυτοπεποίθηση, αλλά και πιστοποιημένη αξία.

Το γεγονός βεβαίως παραμένει: ο ΠΑΟΚ αλλάζει πολύ, και σε αυτή την αλλαγή θα βασιστεί και σε ποδοσφαιριστές που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία. Το ζητούμενο, όπως καλά καταλάβαμε μέσα από τις περιγραφές που έχουν δώσει ο αθλητικός διευθυντής και ο προπονητής, είναι να δημιουργηθεί ένα μείγμα έμπειρων και νεαρών, τέτοιο που να δημιουργεί την προοπτική δημιουργίας μιας ισορροπημένης ομάδας. Και γι’ αυτό ο Λουτσέσκου βιάζεται να βεβαιωθεί ότι θα έχει σύντομα, δηλαδή από την έναρξη της προετοιμασίας, διαθέσιμο το μεγαλύτερο μέρος του νέου ρόστερ. Ο Ρουμάνος θέλει χρόνο για να βάλει τους νέους παίκτες στη νοοτροπία του και να τους μεταδώσει την νοοτροπία νικητή.

Με τα όσα λέει, ο αθλητικός διευθυντής φαίνεται να ανέλαβε την υλοποίηση του σχεδίου που υπέδειξε ο Σαββίδης επειδή το πιστεύει και όχι από συμβατική υποχρέωση. Οι πιθανότητες επιτυχίας του σχεδίου θα αυξηθούν εφόσον δουλέψει με την ίδια πίστη πάνω σε αυτό ο προπονητής. Αν το πιστεύει, ο Λουτσέσκου μπορεί να ανεχθεί τα λάθη που θα κάνουν οι ποδοσφαιριστές μέχρι να ωριμάσουν και να εξοικειωθούν με τις απαιτήσεις ενός συλλόγου με το μέγεθος και τη νοοτροπία του ΠΑΟΚ. Αν το πιστεύει, από αυτή την πίστη θα αντλήσει και την δύναμη για να επιμείνει στην περίοδο των δοκιμασιών. Αν δεν το πιστεύει και το κάνει μόνο επειδή σέβεται την επιλογή του Σαββίδη, αυτό το σχέδιο δεν θα έχει πολύ και καλό μέλλον με τον ίδιο στη θέση του project manager.

Το θετικό για τον ΠΑΟΚ είναι ότι κινείται σωστά στις δημόσιες σχέσεις, δηλαδή ότι βάζει στο νόημα τον κόσμο του και του παραθέτει τα νέα δεδομένα, καλώντας τον να στηρίξει αυτό το νέο εγχείρημα. Δίχως την μαζική στήριξη των φίλων του ΠΑΟΚ, αυτό το σχέδιο θα χάσει πιθανότητες επιτυχίας. Διότι για να πετύχει, αυτό το εγχείρημα χρειάζεται υπομονή και υποστήριξη. Και ο κόσμος στηρίζει μόνο όταν η ομάδα του απευθύνεται με ειλικρίνεια και του επικοινωνεί την αλήθεια.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.