Αρης: Η πολιτική του δείχνει και τη λογική του

Αρης: Η πολιτική του δείχνει και τη λογική του

Αρης: Η πολιτική του δείχνει και τη λογική του

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τη διαχείριση των σεναρίων πώλησης ποδοσφαιριστών από την πλευρά του Άρη η οποία δείχνει και τις προθέσεις του.

Ως θιασώτης της αγωνιστικής προσφοράς του Αμπουμπακάρ Καμαρά κι έχοντας καταγράψει την πληθώρα των στοιχείων που προσέδωσε στο παιχνίδι του Άρη (πλην του γκολ), με καθαρά αγωνιστικά κριτήρια, προφανώς δεν προσυπογράφω το ενδεχόμενο πώλησης του αλλά μικρή σημασία έχει το δικό μου «θέλω» όσο οι ανάγκες μιας αθλητικής ανώνυμης εταιρίας. Ο Μαυριτανός έχει τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά που οφείλει να διαθέτει ένας σύγχρονος ποδοσφαιριστής της μεσοεπιθετικής γραμμής αλλά δεν θα μπορούσε να μεταλλάξει τον εαυτό του και να γίνει σέντερ φορ. Γι’ αυτόν τον λόγο επικρίθηκε στο διάστημα της αγωνιστικής περιόδου αλλά η πραγματική αξία του αναδείχθηκε μέσα από το στατιστικό στοιχείο το οποίο υπαγόρευσε ότι δίχως αυτόν, η παραγωγή της ομάδας του στην επίθεση ήταν… μηδέν από μηδέν, μηδέν.

Ένα δεύτερο στοιχείο που δεν έχει και πρέπει να αποκτήσει είναι η συγκέντρωση και η έξυπνη διαχείριση των mind games στα οποία τον υπέβαλαν αρκετοί (άμεσοι) αντίπαλοί του καθώς διαπίστωσαν ότι είναι σαν το φυτίλι που χρειάζεται τη σπίθα για να πάρει φωτιά. Βέβαια, μετά το τσουχτερό πρόστιμο που «έφαγε» έπειτα από την αποβολή του στη Λεωφόρο (στα Playoffs) έδειξε ωριμότητα, δεν ξαναπήρε κάρτα σε αγώνες υψηλής έντασης κι εν τέλει έδειξε ότι όταν θέλει, έχει τον τρόπο.

Εδώ και τουλάχιστον δέκα ημέρες το όνομα του Μαυριτανού φιγουράρει στις πρώτες σελίδες της επικαιρότητας λόγω του έντονου ενδιαφέροντος του Ολυμπιακού με τη σημείωση ότι αυτόν ζήτησε ο Πέδρο Μαρτίνς. Και η απαίτηση του Πορτογάλου είναι λογική καθώς κανείς άλλος – εκ των παικτών της μεσοεπιθετικής γραμμής των Πειραιωτών – δεν έχει τόσο ανεπτυγμένα καλά στοιχεία (πλην του Μασούρα) και η δε σκέψη ότι θα ταιριάξει με τον Ελ Αραμπί, προσωπικά μου φαίνεται, ποδοσφαιρικά ρεαλιστική.

Ο Άρης δεν έχει απορρίψει την πώλησή του γιατί οι απορρίψεις αγορών και πωλήσεων είναι αντίθετες στη λογική του Θόδωρου Καρυπίδη. Η άποψη του ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ Άρης είναι ξεκάθαρη και χιλιοειπωμένη. Είναι υπέρ των αγορών και των πωλήσεων αρκεί να γίνονται στη «σωστή τιμή». Για παράδειγμα, την τελευταία μέρα των μεταγραφών του Γενάρη κατέθεσε πρόταση 400.000 ευρώ για την αγορά του Φαν Βέερτ κι εκείνη η τηλεφωνική συνομιλία κράτησε μερικά δευτερόλεπτα όταν άκουσε τριπλάσια απαίτηση.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον Καμαρά. Όταν ολοκληρώθηκε η συμφωνία με τη Φούλαμ, οι Βρετανοί έγραψαν ότι «έκλεισε» στο ποσό των 3.5 εκατομμυρίων ευρώ ενώ δεν έγινε γνωστός ο τρόπος καταβολής των χρημάτων, απλά επισημάνθηκε ότι οι καταβολές εκτείνονται σε βάθος τριετίας με αφετηρία τα μέσα του 2022. Σε οποιοδήποτε ποσό από 4.5 εκατ. ευρώ και πάνω, ο Άρης θα βγάλει κέρδος καθώς στη χειρότερη περίπτωση θα καλύψει το συμβόλαιο που πλήρωσε πέρυσι.

Σε κάθε πώληση σημασία έχει και το timing

Φεύγοντας από την περίπτωση του Αμπουμπακάρ Καμαρά, στις τάσεις φυγής που εξέφρασε ο Μπαντού Ντιαγέ, ακολουθείται η ίδια τακτική. Ο Σενεγαλέζος διατύπωσε πάσης φύσεως παράπονα στη διάρκεια της σεζόν και οι προβληματισμοί του γιγαντώθηκαν όταν έχασε τη θέση του στο αρχικό σχήμα ή μετατοπίστηκε στην κορυφή της επίθεσης για να υπηρετήσει τον ρόλο του παρτενέρ του Μαυριτανού. Παρότι δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, προσωπικά, συνεχίζω να πιστεύω ότι είναι χρησιμότατος παίκτης με τρομερή ικανότητα στο transition παιχνίδι αλλά μειονέκτημα στην εκτέλεση. Ο Ντιαγέ εξέφρασε την πρόθεση αποχώρησης και του σημειώθηκε ότι υποχρεούται να φέρει πρόταση κι εφόσον ικανοποιήσει την ΠΑΕ, θα του δοθεί η ελευθέρας του. Το ίδιο θα ισχύσει με οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή θελήσει να φύγει, ενώ δεν έχει αποκλειστεί η παραχώρηση και του Ματέο Γκαρσία. Βέβαια πέρα από την ορθότητα μιας πώλησης, εξίσου μεγάλη σημασία έχει και το timing αυτής.

Ο Μπαντού Ντιαγέ

Η διάθεση του Άρη να συζητήσει κάθε πρόταση πώλησης συνδυάζεται με το γεγονός ότι από τους 12 παίκτες των οποίων τα συμβόλαια λήγουν, πρόταση ανανέωσης κατέθεσε μόνο στον Χαβιέρ Ματίγια και μάλιστα με τον Ισπανό υπάρχει διαφωνία. Αυτά τα δύο στοιχεία «ακουμπούν» πάνω στην πρόθεση αποδέσμευσης των Ντένις, Λούμορ, Ιζέτ Χαΐροβιτς και δείχνουν ξεκάθαρα ότι θέλει να εφαρμόσει το σχέδιο το οποίο ουσιαστικά προανήγγειλε από τα τέλη του περασμένου Γενάρη, με την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψει το CAS. Αυτό το «ομάδα από την αρχή» προφανώς εμπεριέχει ρίσκο γιατί απαιτεί διψήφιο αριθμό μεταγραφών κι ενώ η ευρωπαϊκή πρεμιέρα του Άρη απέχει μόλις έξι εβδομάδες από τώρα και σε λιγότερο από δέκα ημέρες προγραμματίστηκε η πρώτη προπόνηση.

Φαίνεται όμως ότι είναι ο… υπέρτιτλος της αγωνιστικής ιστορίας που θέλουν να γράψουν οι «κίτρινοι» ενόψει της επόμενης σεζόν. Γιατί δεν έβαλαν κανένα όριο σε πωλήσεις (βέβαια αυτό θα φανεί όταν έρθουν οι προτάσεις), δεν προχώρησαν σε ανανεώσεις συμβολαίων είτε γιατί άκουσαν υπέρογκες απαιτήσεις είτε γιατί οι περισσότεροι από τους παίκτες έκαναν από κακή έως μέτρια χρονιά και (ορθώς) θέλουν να ξεφορτωθεί παίκτες οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα αγωνιστικά κριτήριά του.

Εφαρμόζει το σχέδιο «ομάδα από την αρχή»

Βασική προϋπόθεση εφαρμογής του σχεδίου είναι η απόφαση του CAS και λογικά εντός 24ώρου θα την ξέρουμε. Εκτός κι αν δοθεί παράταση μικρότερη των 20 ημερών όπου εκεί θα συνεχιστεί το μαρτύριο της σταγόνας. Στο καλό σενάριο, αυτό της αθωωτικής απόφασης ή διατήρησης της ποινής με αναστολή, αυτομάτως θα εκτοξευτεί ο βαθμός δυσκολίας της δουλειάς του Χερμάν Μπούργος. Γιατί οι συμφωνίες θα πρέπει να κλείσουν τρομερά σύντομα και οι δε παίκτες να είναι (τουλάχιστον) στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας το οποίο θα γίνει στο διάστημα 27/6 – 7/7. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Άρης θα ρισκάρει αρκετά τον στόχο της ευρωπαϊκής διάκρισης, αν φυσικά γίνουν πωλήσεις και αλλοιωθεί το τωρινό ρόστερ.

Αυτή τη στιγμή, ως βάση, ο Άρης έχει…

-Καθώς δεν υπολογίζεται ο Ντένις, είναι οι Κουέστα, Σιαμπάνης στη θέση του τερματοφύλακα.

-Τους MVP κεντρικούς αμυντικούς (Φαμπιάνο, Μπράμπετς), τον δεξιό μπακ Σαλέμ Εμπακατά ο οποίος μπορεί να αντέξει το επίπεδο του πρώτου προκριματικού γύρου του Conference League και στην αριστερή πλευρά τον Μάρβιν Πίρσμαν στην αριστερή πλευρά με την προϋπόθεση ενεργοποίησης της συμφωνίας αλλά και τον Λούμορ.

-Τους Λούκας Σάσα, Ντουκουρέ και Μπαντού Ντιαγέ στον άξονα της μεσαίας γραμμής.

-Ματέο Γκαρσία, Μαντσίνι, Χουάν Ιτούρμπε στα επιθετικά άκρα (ο Χαΐροβιτς δεν υπολογίζεται) και τους Αμπουμπακάρ Καμαρά, Λουίς Πάλμα στην κορυφή της επίθεσης.

Δηλαδή, έχει τους οκτώ από τους έντεκα ποδοσφαιριστές που άρχισαν στο παιχνίδι της χρονιάς απέναντι στην ΑΕΚ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.