Ο πρώτος στόχος των νεαρών που φέρνει ο ΠΑΟΚ

Ο πρώτος στόχος των νεαρών που φέρνει ο ΠΑΟΚ

Ο πρώτος στόχος των νεαρών που φέρνει ο ΠΑΟΚ

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τις μεταγραφές του ΠΑΟΚ και επιμένει στους πιο νεαρούς από όσους κλείνουν ή συζητιούνται.

Υπάρχει κανείς που ακόμη δεν έχει αντιληφθεί ότι ο ΠΑΟΚ θέλει να ανανεώσει το ρόστερ του και σε πρόσωπα και σε ηλικίες; Επ’ αυτού έχουμε δηλώσεις, ρεπορτάζ με πολλά στοιχεία, αλλά και γεγονότα.

Έχουμε μία βασική εικόνα ανανέωσης, θα ήθελα όμως να διαχωρίσω τις περιπτώσεις και να ασχοληθώ με τους πιο μικρούς από τους νεοαποκτηθέντες. Όπως και να το κάνουμε άλλο ο 27χρονος Σοάρες με την προϋπηρεσία που έχει και είναι πιο δοκιμασμένος κι’ άλλο ο Νορβηγός Νάσμπερκγ που έχει παίξει μόνο στη Βαλερένγκα. Άλλο ο Κουαλιάτα με τη δεδομένη παρουσία στο αντρικό ποδόσφαιρο και άλλο ο Αντρέ Ρικάρντο που έρχεται από τη δεύτερη ομάδα της Φαμαλικάο, έχοντας μόλις 4 παρουσίες στην πρώτη κατηγορία. Αφήνουμε στην άκρη τους πιο δοκιμασμένους και μένουμε στους νεαρότερους για τους οποίους θα ευχηθούμε κάτι συγκεκριμένο.

Ήδη ανακοινώθηκε ο 23χρονος Ουρουγουανός Κουαλιάτα, αφού ο ΠΑΟΚ είχε φέρει 23χρονο Σοάρες, ενώ επικυρώθηκε και η απόκτηση μετά από δανεισμό του 25χρονου Σάστρε. Σε ρεπορταζιακό επίπεδο ο Δικέφαλος του Βορρά έχει κλείσει τον 22χρονο Αντρέ Ρικάρντο και έχει ως πρώτο στόχο για το τέρμα τον 23χρονο Κοτάρσκι. ( Τονίζω και πάλι τη βασική υποσημείωση. Είναι ξεκάθαρη η διαφορά του Κουαλιάτα με τα 75 ματς στο ανδρικό ποδόσφαιρο, σε σχέση με τον Αντρέ Ρικάρντο και τα 4 μόλις παιχνίδια στην πρώτη ομάδα της Φαμαλικάο).

Τα θυμίζω όλα για να εμπεδώσουμε την βασική κατεύθυνση του ΠΑΟΚ, για την οποία πρέπει να θυμόμαστε: Η ιδιοκτησία έχει εκπονήσει το πλάνο ανανέωσης, το οποίο έχει αποδεχθεί η τεχνική ηγεσία και το υλοποιεί η διοίκηση. Όλοι μαζί τρέχουν το πλάνο, με τον Ζοσέ Μπότο βεβαίως να έχει μία κύρια ευθύνη στην αναζήτηση παικτών και στις επιλογές που στο τέλος-τέλος βέβαια, πάντα εγκρίνονται και από όλους τους άλλους με τον τελευταίο λόγο να ανήκει φυσικά στον Ιβάν Σαββίδη. Δεν θα μπω (και) σήμερα στο βασικό θέμα που αφορά το αν ο ΠΑΟΚ με αυτή την μεταγραφική μεταστροφή μπορεί να διεκδικήσει μεγάλους στόχους. Φυσικά και έχω εκφράσει την αμφιβολία μου, αλλά επειδή αυτό το θέμα των στόχων είναι πολύ σύνθετο θα πρέπει να περιμένουμε. Στο κάτω-κάτω για τη νέα αγωνιστική περίοδο ή για τις επόμενες περιόδους (προσέξτε τη διαφορά γιατί είναι μεγάλη) θα περιμένουμε μία ξεκάθαρη τοποθέτηση από τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ ή κάποιον που επίσημα εκφράζει την ΠΑΕ σε κορυφαίο επίπεδο. Προσέξτε τη διαφορά: Άλλο... η αμέσως επόμενη αγωνιστική περίοδος και άλλο... οι επόμενες σεζόν. Ας δούμε πολύ προσεκτικά την διατύπωση και μετά θα σχολιάσουμε…

Η εγγύηση των νέων του ΠΑΟΚ

Άλλο θέμα θέλω να θίξω και σχετίζεται με αυτούς τους νεαρούς παίκτες 22-23 ετών που έρχονται στον ΠΑΟΚ και φαίνεται ότι θα καταλάβουν ένα σημαντικό ποσοστό του ρόστερ. Εύχομαι λοιπόν ο κάθε Κουαλιάτα και ο κάθε Κοτάρσκι ή ακόμη και ο Σοάρες με τον οποίο ήδη έχουμε… γνωριστεί στα γήπεδα, να τα καταφέρουν γρήγορα και να φθάσουν στον επίπεδο των 22χρονων που ο ίδιος ο ΠΑΟΚ έχει εκπαιδεύσει και έχει ανεβάσει από τις ακαδημίες του. Μακάρι ο κάθε Αντρέ Ρικάρντο να δείξει γρήγορα τόσο καλός όσο για παράδειγμα ο Λευτέρης ο Λύρατζης που παρεμπιπτόντως στην ετήσια ψηφοφορία του κόσμου για τον πολυτιμότερο της χρονιάς, είναι ήδη ο πρώτος στις προτιμήσεις! Εγώ διαφωνώ για το ότι ήταν ο πολυτιμότερος της σεζόν, αλλά η τάση και η προτίμηση-επιβράβευση, αποτυπώνουν την ικανοποίηση και την περηφάνια των ΠΑΟΚτσήδων από την τρομερή αγωνιστική του άνοδο, κάτι που ισχύει και για την τεχνική ηγεσία, αλλά και την ΠΑΕ.

Επιστρέφω όμως στο βασικό θέμα… Αφού ο ΠΑΟΚ έχει πάρει την απόφαση της μεγάλης ανανέωσης, πρέπει απλά να επισημάνουμε τι έχει δείξει το πρόσφατο παρελθόν. Εκεί όπου σε τεράστιο ποσοστό αποδείχθηκε πως οι νεαροί 19-20-22 ετών που έχουν τις συντριπτικά περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν, να «πιάσουν» και να παίξουν πιο γρήγορα και πιο αποδοτικά στην ανδρική ομάδα του Δικεφάλου, είναι οι παίκτες που ο ίδιος ο ΠΑΟΚ εκπαιδεύει στις ακαδημίες του και ανεβάζει στους μεγάλους. Ποτέ δεν γράφουμε στον αέρα, γι αυτό απλά θυμίζω ότι τα τελευταία χρόνια ο ΠΑΟΚ απέδειξε πόσο δυνατός είναι στην εκπαίδευση νεαρών και στις βάσεις που τους δίνει από την παρουσία του Τζόλη στην πρώτη ομάδα. Αυτό το θαύμα των 12 μηνών, γιατί τόσους χρειάστηκε ώστε από τον ΠΑΟΚ Β να παίξει στην Premier της Αγγλίας. Εξαιρετικός και πανέτοιμος για τους άνδρες ο Γιάννης Μιχαηλίδης. Στόπερ πολύ-πολύ υψηλού επιπέδου. Πολύ σταθερός και απίστευτα ώριμος ο Χάρης Τσιγγάρας που κάθε χρόνο δοκιμάζεται και αντέχει στα δύσκολα που έχει κάθε ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ. Ο Λύρατζης που κάθε μήνα ανεβάζει την αξία του κατά 10-20%. Ποδοσφαιρικά και χρηματιστηριακά. Μαζί και ο Κούτσιας! Γιατί, για να… βρεις και να φέρεις Κούτσια από το εξωτερικό, σε αυτή την ηλικία με αυτά τα προσόντα, δεν έχεις –σχεδόν- ΚΑΜΙΑ τύχη. Τα ίδια και για τον Κωνσταντέλια που θα παιδευτεί αλλά θα στρώσει το μυαλό του και θα τα καταφέρει, γιατί την δική του ποδοσφαιρική οξυδέρκεια δεν την έχει κανείς. Είναι τόσοι πολλοί… Και από κάτω έρχονται μερικές ακόμη μαγικές «φουρνιές».

Ενώ λοιπόν ο ΠΑΟΚ δικαιώθηκε σε απίστευτο βαθμό ανεβάζοντας αυτούς τους νεαρούς στην πρώτη ομάδα, όταν έφερε από το εξωτερικό τους… Νινούα, Περέιρα, Μπράντονιτς. Μιχόγεβιτς αλλά και παλιότερα παίκτες όπως οι Σάμπο, Ζάιρο, Τέρι Άντονις, μάλλον υπέφερε. Είναι πολλές οι αποτυχίες σε αυτές τις επιλογές. Μόνο ο Τσίμιροτ και λιγότερο ο Ζαμπά, επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες και τελικά απέδειξαν ότι οι νεαροί από το εξωτερικό έχουν πιο δύσκολο έργο προσαρμογής και καθιέρωσης.

Γι αυτό λοιπόν εύχομαι στους νεαρούς που ο ΠΑΟΚ φέρνει από το εξωτερικό, να έχουν την ίδια επιτυχία των νεαρών που ανεβαίνουν από την ακαδημία του και θεωρώ ότι αυτός είναι ο πρώτος στόχος. Μετέπειτα, ας παίξουν, ας διακριθούν για να δούμε και σε ποιο ποσοστό θα επιβεβαιωθεί ο στόχος της υπεραξίας που ξεκάθαρα θέλει να δώσει ο ΠΑΟΚ για να πετύχει και την μακροπρόθεσμη αυτάρκεια.

Κλείνοντας… Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το ποσοστό επιτυχίας αυτών των μεταγραφικών επιλογών στις μικρές ηλικίες, μια και ο άνθρωπος που τώρα ανέλαβε την ευθύνη είναι εξειδικευμένος σε αυτή την αγορά. Ο Ζοσέ Μπότο δεν είναι Ρέμπε, ειδικά σε αυτή την ιδιαίτερη γκάμα επιλογών και παικτών κάτω των 23. Ένα ακόμη μεγάλο πλεονέκτημα του Μπότο στην προσπάθεια να έχει καλό ποσοστό; Ο Ραζβάν Λουτσέσκου και η ομάδα που θα υποδεχθεί τους νέους με αυτή την ξεχωριστή νοοτροπία που θα τους βοηθήσει να προσαρμοστούν καλύτερα στις νέες συνθήκες. Γιατί στο τέλος-τέλος, ο Ρουμάνος θεωρείται «δύσκολος» με αυτές τις ηλικίες, αλλά εκ των πραγμάτων με τον Λουτσέσκου έκαναν την διαφορά ο Λύρατζης και ο Τσιγγάρας, ακόμη-ακόμη και ο Ντόουγκλας Αουγκούστο που ήρθε 22 και έπρεπε να φθάσει στα 25 ώστε με τον Λουτσέσκου να δείξει ότι έχει μεγάλες ποδοσφαιρικές ικανότητες. Και ο Μιχαηλίδης μέχρι να τραυματιστεί ήταν πολύ καλός.

Ακριβώς αυτό όμως θα είναι και το επόμενο blog. Πώς ο «δύσκολος» Λουτσέσκου αποδέχθηκε το νέο μοντέλο και τι μήνυμα στέλνει σε όλους εμάς που είμαστε επιφυλακτικοί…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.