Wyscout analysis: Αυτά μπορεί να περιμένει ο Παναθηναϊκός από τον Λοντίγκιν

Wyscout analysis: Αυτά μπορεί να περιμένει ο Παναθηναϊκός από τον Λοντίγκιν

Wyscout analysis: Αυτά μπορεί να περιμένει ο Παναθηναϊκός από τον Λοντίγκιν

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου σχολιάζει την μεταγραφή του Γιούρι Λοντίγκιν στον Παναθηναϊκό και με την βοήθεια του Wyscout σκιαγραφεί το αγωνιστικό προφίλ του έμπειρου κίπερ.

Ο Γιούρι Λοντίγκιν αποτελεί την πρώτη φετινή μεταγραφή του Παναθηναϊκού. Ο Ρώσος γκολκίπερ έλαμψε τους τελευταίους 18 μήνες με την φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα, θύμισε σε όλους ότι αποτελεί έναν πραγματικά πολύ καλό τερματοφύλακα και η παρουσία του στους Ζωσιμάδες(με όλο τον σεβασμό προς την ομάδα των Ιωαννίνων) ήταν ένα ποδοσφαιρικό παράδοξο. Όσοι είστε μόνιμοι θαμώνες τούτης της γωνιάς αλλά και στα τελευταία live chats θα θύμαστε πως αρκετές φορές είχα εκφράσει την απορία μου για το αν οι μεγάλες ομάδες της SL1 είχαν αντιληφθεί αυτό που βρίσκονταν μπροστά στα μάτια τους, θεωρώντας τον 32χρονο άσο έναν εξαιρετικό αντικαταστάτη του Σωκράτη Διούδη.

Τελικά η... απάντηση δόθηκε και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο, καθώς ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες την τελευταία διετία στην Ελλάδα θα συνεχίσει με το τριφύλλι στο μέρος της καρδιάς(έχοντας απορρίψει με τον τρόπο του την ΑΕΚ και τον Άρη), συνθέτοντας ένα εξαιρετικό δίδυμο με τον Αλμπέρτο Μπρινιόλι.

Με την βοήθεια της κορυφαίας πλατφόρμας ανάλυσης ποδοσφαίρου, Wyscout, θα προσπαθήσουμε να... φωτίσουμε λίγο περισσότερο τα χαρακτηριστικά, τα δυνατά σημεία του Λοντίγκιν.

Αξιοπιστία κάτω από τα δοκάρια, σταθερότητα στις εξόδους

Για κάθε τερματοφύλακα υπάρχει ο εύκολος τρόπος να πεις... ψέμματα με βάσει τις clean sheets. Τις φορές που η εστία του δεν παραβιάστηκε, δηλαδή. Ψέμματα είτε για καλό είτε για κακό. Για παράδειγμα μπορεί ένας άσος να μην δέχθηκε σε 10 παιχνίδια ούτε γκολ αλλά να μην έκανε και πάνω από 3-4 επεμβάσεις. Από την άλλη μπορεί κάποιος να μην είχε ούτε μία καθαρή εστία σε μια δεκάδα αγώνων και να έχει... κατεβάσει τα ρολά, όντας ο κορυφαίος της ομάδας του.

Για αυτό λοιπόν, υπάρχει ο δείκτης των XcGoals, ο οποίος μας δείχνει πόσα τέρματα θα ''έπρεπε'' να δεχθεί ένα τερματοφύλακας με βάση την ποιότητα της τελικής και την πορεία που είχε η μπάλα προς την εστία του. Ο Λοντίγκιν μέχρι και το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό για την 3η αγωνιστική των playoffs είχε δεχθεί 22 τέρματα και ενώ θα έπρεπε να έχει δεχθεί 26.2XcGoals, δηλαδή είχε σώσει την ομάδα του από... σίγουρα 4 τέρματα, μία επίδοση που μας επιβεβαιώνει την πολύ καλή σεζόν που έτρεξε φέτος στους Ζωσιμάδες.

φφφ

Δεν αναφερόμαστε στην συνέχεια του πρωταθλήματος και στα τελευταία παιχνίδια, στα οποία ο ΠΑΣ ήταν εντελώς αδιάφορος και έπαιζε απλά για να... βγάλει την υποχρέωση. Στην τελευταία του πενταετία στο ρωσικό πρωτάθλημα, πάντως, δεν είχε θετικό συντελεστή, έχοντας δεχθεί 52 τέρματα σε 48.62XcGoals. Όσον αφορά στις εξόδους του, ο Παναθηναϊκός δεν έχει να... φοβάται κάτι, καθώς ο έμπειρος άσος έχει δείξει καλά στοιχεία και σε αυτό το κομμάτι.

Καλύπτει το σημαντικό κουτάκι του build up

Όπως το περσινό έτσι και το φετινό καλοκαίρι, προτεραιότητα του τεχνικού επιτελείου ήταν η μεταγραφή του τερματοφύλακα να καλύπτει το σημαντικό κουτάκι του build up. Δηλαδή να μπορεί ο άσος να παίζει την μπάλα με τα πόδια όχι απλά με ασφάλεια αλλά με τρόπο τέτοιο, ώστε να βοηθά το σύνολο να αναπτυχθεί και να σπάει τις πρώτες πιέσεις.

Ο Λοντίγκιν εκτός από το 63.3% στις μακρινές μεταβιβάσεις και το 97.3% στις κοντινές είναι ένας κίπερ που όταν πιέσει και έχει την μπάλα στα πόδια δεν θα κοιτάξει απλά να απομακρύνει αλλά να βρει αμαρκάριστο συμπαίκτη. Τις περισσότερες φορές τα καταφέρνει αρκεί η μπάλα να είναι στο καλό του δεξί και όχι στο αριστερό, όπου δεν έχει τις ίδιες καλές επαφές.

Ακολουθούν παραδείγματα:

lod

d

ff


Εμπειρία, προσωπικότητα, καλός χαρακτήρας

Ξέχωρα από το αγωνιστικό κομμάτι, υπάρχει πάντα, σε κάθε μεταγραφή και το πνευματικό. Όσα συνοδεύουν τον κάθε παίκτη από τον πρότερο ποδοσφαιρικό του βίο. Ο Λοντίγκιν βρίσκεται σε ιδανική ηλικία για έναν πορτιέρε (32), έχει παραστάσεις από το υψηλό επίπεδο, καθώς έχει μετρήσει 164 παιχνίδια με την φανέλα της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και 11 με εκείνη της Εθνικής Ρωσίας.

Στην τροπαιοθήκη του θα συναντήσει κανείς δύο πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα και ένα Σούπερ Καπ Ρωσίας. Οπότε γνωρίζει από πρώτο χέρι την πίεση του πρωταθλητισμού.

Από κει και πέρα, όσον τον έχουν συναναστραφεί στην εν Ελλάδι παρουσία του κάνουν λόγο για έναν άριστο χαρακτήρα, για έναν τέλειο επαγγελματία.

Ο κύκλος του Διούδη έκλεισε πολύ πριν τον Λοντίγκιν

Από κει και πέρα, ο ερχομός του Λοντίγκιν στο Κορωπί απλά... σφράγισε αυτό που ήταν δεδομένο εδώ και καιρό. Την ολοκλήρωση του κύκλου της παρουσίας του Σωκράτη Διούδη στον Παναθηναϊκό. Η άποψη μου για τον Έλληνα πορτιέρε είναι καταγεγραμμένη. Αρκετές φορές. Από την άλλη, όμως, όσο καλός και αν είναι ένας ποδοσφαιριστής υπάρχουν στιγμές που φέρνουν το πλήρωμα του χρόνου.

φφφ

Δίκαια ή άδικα, μικρή σημασία έχει. Το πιο σωστό τόσο για τον σύλλογο όσο και για τον παίκτη είναι αυτό που θα συμβεί, αυτό που έχει αρχίσει βασικά να συμβαίνει τούτο το καλοκαίρι. Θα φέρει μία πρόταση από ευρωπαϊκή ομάδα(του αξίζει πέρα για πέρα το βήμα σε ένα καλό πρωτάθλημα), θα αποτελέσει παρελθόν και το ''τριφύλλι'' θα φέρει στην θέση του έναν ισάξιο κίπερ. Που τον βρήκε ήδη, δηλαδή, στο πρόσωπο του Λοντίγκιν.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.