Ο ΠΑΟΚ πέτυχε ή απέτυχε, πριν τον τελικό;

Ο ΠΑΟΚ πέτυχε ή απέτυχε, πριν τον τελικό;

Ο ΠΑΟΚ πέτυχε ή απέτυχε, πριν τον τελικό;

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου επιχειρεί να κάνει τον δικό του απολογισμό στη φετινή σεζόν του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ. Καταγράφει την πορεία σε σχέση με τους στόχους και βγάζει συμπεράσματα.

Η πολύ μεγάλη σεζόν 59 αγώνων τελείωσε για τον ΠΑΟΚ με άσχημο τρόπο. Ο Δικέφαλος του Βορρά προσπάθησε να το πάει μέχρι τέλους και να πρωταγωνιστήσει σε όλες τις διοργανώσεις, κάτι που ελάχιστες ομάδες πέτυχαν σε όλη την Ευρώπη, είναι όμως ξεκάθαρο ότι… δεν άντεξε και στο τέλος αποχαιρέτησε τον κόσμο του αφήνοντας μία πικρή γεύση.

Ξέρετε όμως ποια είναι η τελευταία εικόνα της χρονιάς για τον ΠΑΟΚ; Ήταν 20-25 αποκαμωμένοι παίκτες, οι οποίοι πήγαν στην κερκίδα των ΠΑΟΚτσήδων που ταξίδεψαν στο ΟΑΚΑ και εκεί χειροκροτήθηκαν. Κανείς δεν ήταν χαρούμενος. Απογοήτευση επικρατούσε, αλλά ο κόσμος (όσο αυστηρός και αν είναι) δεν μπορούσε παρά να αναγνωρίσει την προσπάθεια. Και στον τελικό, αλλά και σε όλη τη χρονιά.

Στο κάτω-κάτω, μετά από 59 ματς σε όλες τις διοργανώσεις (μόνο η Λίβερπουλ πρέπει να έχει παραπάνω) από αυτό το σύνολο που έκανε την υπέρβαση και «τρύπησε» το ταβάνι του, τι παράπονο να υπάρχει; Ο ΠΑΟΚ και το ρόστερ του θα έπρεπε να ήταν καλύτερο, οι παίκτες και ο προπονητής όμως μπορεί να κατηγορηθούν ότι δεν το «πάλεψαν»;

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

Η μεγάλη αλλά πολύ παράξενη χρονιά τελείωσε και στην προσπάθεια να γίνει απολογισμός, πρέπει να δούμε ποιοι ακριβώς ήταν οι στόχοι. Μόνο έτσι βγαίνει συμπέρασμα. Μέσα από τοποθετήσεις και από το ρεπορτάζ καταγράφουμε τους στόχους που είχε ο ΠΑΟΚ και… μετράμε.

1) Πρωταθλητισμός-κατάκτηση

Εξ ορισμού, εξ αρχής και με βάση τις καταγεγραμμένες τοποθετήσεις ιδιοκτήτη αλλά και προπονητή, ο ΠΑΟΚ φέτος επεδίωκε να διεκδικήσει, αλλά και να κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Όπως εγώ αντιλήφθηκα τα πράγματα παρακολουθώντας από το καλοκαίρι και όλες τις τοποθετήσεις του Λουτσέσκου (που προφανώς εξέφραζαν και την ιδιοκτησία) ο στόχος αυτός ήταν ο κορυφαίος. Τελικά, ο ΠΑΟΚ απέτυχε. Ορθά, κοφτά και ξεκάθαρα, χωρίς… «ναι μεν αλλά».

2) Ευρωπαϊκή πορεία

Ο ΠΑΟΚ είχε πολύ μεγάλη ανάγκη να κάνει καλή ευρωπαϊκή πορεία, πολύ καλύτερη από κάθε άλλη χρονιά. Η ανάγκη βασίζονταν στο γόητρο, στην ευρωπαϊκή του κατάταξη, αλλά και στα έσοδα που είναι απαραίτητα.

Στο τέλος, είναι βέβαιο ότι ο ΠΑΟΚ πέτυχε. Έφθασε ψηλά, έδωσε τα περισσότερα ματς στην ιστορία του και μάζεψε πολλά εκατομμύρια για τα ταμεία του.

3) Το κύπελλο

Αυτονόητο είναι ότι ο ΠΑΟΚ ήθελε να φθάσει εκ νέου στον τελικό του Κυπέλλου και να κατακτήσει το τρόπαιο. Η πορεία μέχρι τον τελικό ήταν εντυπωσιακή, εκεί όμως έχασε το τρόπαιο έστω και αν δεν δέχθηκε φάση σε αγώνα που κρίθηκε –κατά βάση- από διαιτητικές αποφάσεις.

(Όποιος πιστεύει ότι ο ΠΑΟΚ αδικήθηκε σε αυτόν τον αγώνα, δεν στέκει να χαρακτηρίζει ως αποτυχημένη την προσπάθεια της ομάδας στη διοργάνωση. Δεν έχει λογική κάτι τέτοιο).

4) Αυτάρκεια για τα ταμεία

Ο στόχος είναι γνωστός εξ αρχής και τέθηκε επίσημα και από τον Μπότο όταν παρουσιάστηκε. Ο ΠΑΟΚ πρέπει (κάθε χρονιά) να προσπαθεί πολύ ώστε να βγάζει όσα ξοδεύει. Όσο περισσότερα μπορεί, με στόχο να μην χρειάζεται κάθε χρόνο να καλύπτει ο ιδιοκτήτης ανοίγματα 10-20-30 εκατομμυρίων κάτι που δεν δείχνει υγεία. Τελικά: Τα έσοδα της ΠΑΕ από πωλήσεις και από την Ευρώπη ήταν άκρως ικανοποιητικά.

5) Αγωνιστικές βάσεις από τον Λουτσέσκου

Ο ΠΑΟΚ επανέφερε στην τεχνική ηγεσία τον πιο επιτυχημένο προπονητή της ιστορίας του, με στόχο να βάλει τις αγωνιστικές βάσεις ώστε σύντομα να δημιουργήσει μία νέα μεγάλη ομάδα που θα φτιάξει νέα σερί και θα κερδίζει τίτλους. Τελικά: Ο Ρουμάνος δυσκολεύτηκε πολύ, επέβαλε όμως τη φιλοσοφία του με το κυριαρχικό ποδόσφαιρο που πρέπει να παίζει ο ΠΑΟΚ, ενώ προσπάθησε πολύ να μεταδώσει τη νοοτροπία νικητή σε όλους τους παίκτες του. Πέτυχε πράγματα σε ένα ποσοστό, που θα τα αξιοποιήσει και τα επόμενα χρόνια.

6) Υπεραξία σε παίκτες

Ήταν, είναι και θα είναι στόχος για τον ΠΑΟΚ να βελτιώνει τους παίκτες του με στόχο να τους αξιοποιεί αγωνιστικά, αλλά και να τους δίνει υπεραξία στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Πολλά και εντυπωσιακά αποτελέσματα δεν είχαμε εδώ. Ο Λύρατζης «μεγάλωσε» σε όλα τα επίπεδα. Ο Ντόουγκλας έκανε την καλύτερη χρονιά του. Ο Τσιγγάρας έκανε (κι αυτός από τον Φθινόπωρο και μετά) μερικά ακόμη βήματα προόδου. Ο Μιχαηλίδης τα ίδια μέχρι να τραυματιστεί. Και άλλοι παίκτες έπαιξαν φέτος καλύτερα από ότι τα περασμένα χρόνια, υπεραξία όμως δόθηκε σε λίγους ποδοσφαιριστές του ρόστερ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Μετά από όλα τα παραπάνω, ήταν επιτυχημένη η χρονιά για τον ΠΑΟΚ; Δύσκολα μπορείς να υποστηρίξεις κάτι τέτοιο. Ήταν αποτυχημένη η σεζόν; Παρά τις δυσκολίες, ο ΠΑΟΚ κέρδισε αρκετά πράγματα (για το παρόν και το μέλλον) και δεν είναι εύκολο να μιλήσεις για αποτυχία.

Σε κάθε περίπτωση ήταν μία μεταβατική χρονιά, μία πολύ μεγάλη σεζόν όπου ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να κυνηγήσει όλους τους στόχους του, σε όλες τις διοργανώσεις μέχρι τέλους (πράγμα σπάνιο για ελληνική ομάδα) αλλά στο φινάλε δεν πανηγύρισε μεγάλες επιτυχίες.

Όπως και να έχει, ό τι και να υποστηρίξει κανείς γι αυτή την μεταβατική σεζόν, δεν γίνεται να την κρίνει με βάση τον τελικό κυπέλλου και το αποτέλεσμά του. Το έγραφα ΠΡΙΝ τον αγώνα: Ένα ματς που μπορεί να πάει… δοκάρι και έξω ή το αντίστροφο, δεν είναι δυνατόν να κρίνει μία σεζόν. Αλίμονο αν ο ΠΑΟΚ του 2021-2022 και των 59 αγώνων, κρίνεται από… τον Λαόθ και όσα είδε ή δεν είδε σε έναν αγώνα όπου ο ΠΑΟΚ έχασε ματς χωρίς να δεχθεί φάση! Ο ΠΑΟΚ πέτυχε ή δεν πέτυχε φέτος, ανεξάρτητα από το τι έκανε τη μία αυτή βραδιά του ΟΑΚΑ.

ΔΑΚΡΥΓΟΝΟ

* Για το τέλος άλλο ένα ντοκουμέντο της προσπάθειας των αστυνομικών δυνάμεων να επιβάλουν την τάξη το βράδυ του Σαββάτου! Δείτε τι έριχναν (όχι με τα χέρια βέβαια) προς τον κόσμο. Το συγκεκριμένο «σίδερο» βρήκε τον φίλαθλο στο χέρι και τον έκαψε. Αν τον έβρισκε στο κεφάλι;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.