Οι «ζυμώσεις» στις ακαδημίες της Super League

Οι «ζυμώσεις» στις ακαδημίες της Super League

bet365

Το gazzetta παρουσιάζει αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί στα τμήματα υποδομών των συλλόγων της Super League, λίγες εβδομάδες πριν τις καλοκαιρινές διακοπές

Πλησιάζουμε στην τελική ευθεία όπου οι ΠΑΕ της Super League θα λάβουν τις αποφάσεις τους σχετικά με το οργανόγραμμα των ακαδημιών τους στη νέα αγωνιστική περίοδο. Αυτή τη στιγμή κοινός παρονομαστής στις περισσότερες είναι η αβεβαιότητα, κάτι λογικό αν υπολογίσουμε το γεγονός ότι οι υποχρεώσεις των μεγάλων ομάδων δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, σε συνδυασμό με την παραδοσιακή ελληνική αβελτηρία, που αφήνει τα πάντα για την τελευταία στιγμή.
Το gazzetta σας παρουσιάζει την κατάσταση και τα δεδομένα που επικρατούν στις περισσότερες από τις ακαδημίες των συλλόγων της Super League

- ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Βέβαιη είναι η παραμονή του τεχνικού διευθυντή Βαγγέλη Σάμιου στον πάγκο της Κ19. Ο αρχιτέκτονας του θριάμβου θέλει να ζήσει με τα «παιδιά του» την εμπειρία της πρώτης συμμετοχής του Παναθηναϊκού στο Youth League. Από εκεί και πέρα, αναμένεται «ντόμινο» στα τμήματα μετά την αποχώρηση του Φώτη Παπαπαναγή από την Κ15. Ο Βαγγέλης Παπαδάκης χρεώνεται την αποτυχία της Κ17 (4η στο Νότιο Όμιλο) όμως δεν υπάρχουν σκέψεις απομάκρυνσης και μάλλον θα μετακινηθεί σε άλλο γκρουπ (πιθανώς την Κ15). Έτσι δεν αποκλείεται να μείνει άδεια η θέση ενός πολύ καλού τμήματος (γεννηθέντες 2006) που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στη διοργάνωση Super League Κ17 και για το οποίο έχουν πέσει διάφορες σκέψεις στο τραπέζι: πρόσληψη από την ελεύθερη αγορά προπονητή με ανάλογη εμπειρία ή λύση εκ των έσω;

- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Οι πάντες κρίνονται! Αυτό είναι το σύνθημα που έχει δώσει ο Ζοζέ Ανιγκό και που –εάν μπορούσε- θα το έγραφε σε μια τεράστια πινακίδα έξω από τις εγκαταστάσεις του Ρέντη! Στους «ερυθρόλευκους» συντελείται εδώ και αρκετό καιρό αξιολόγηση διαρκείας η οποία κορυφώνεται μέσα στο Μάιο και αναμένουμε άμεσα εξελίξεις, αφού είναι δεδομένο ότι ο Γάλλος προσανατολίζεται σε αρκετές αλλαγές. Η αξιολόγηση αφορά όλους τους τομείς: προπονητές, τμήμα scouting, ποδοσφαιριστές. Ο Ανιγκό ήταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με την εικόνα της Κ19 συνεπώς η θέση του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου μόνο εξασφαλισμένη δεν μπορεί να θεωρηθεί. Ο Τάσος Πάντος, πρωταθλητής Ελλάδας με την Κ15, θα ανταμειφθεί με παραμονή στο ίδιο ηλικιακό γκρουπ (2008). Ο Δημήτρης Μαυρογενίδης έχει προς το παρόν τη «σουπερ» φουρνιά των 2006, 2007 που «βγάζει μάτια». Λίγες αλλαγές αναμένονται στις μικρότερες ηλικίες. Στο Ρέντη (και όχι μόνο) «παίζει πολύ» το όνομα του Μάρκου Δήμου, πρώην ομοσπονδιακού Κ15, ο οποίος είναι ελεύθερος καθώς αποχώρησε από διευθυντής των ακαδημιών του Ερασιτέχνη Ατρόμητου.

- ΠΑΟΚ: Απόλυτα επιτυχημένη θεωρείται η σεζόν 2021/22 για το «Δικέφαλο του Βορρά». Μπορεί το πρωτάθλημα στην Κ19 θα έφυγε προς... Κορωπί μετά από τέσσερις διαδοχικές κατακτήσεις όμως ο Στέλιος Μαλεζάς το «πάλεψε», βελτίωσε την ομάδα και τους παίκτες κατά τη διάρκεια της σεζόν και διεκδίκησε τον τίτλο μέχρι το τέλος. Η Κ17 ήταν η καλύτερη ομάδα όλων των ηλικιακών κατηγοριών της Super League, συνεπώς ο Πέτρος Τσιαπακίδης δεν «κουνιέται», ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Δημήτρη Ορφανό που δημιούργησε τρομερό σύνολο στην Κ15, άσχετα αν έχασε τον τίτλο στα πέναλτι από τον Ολυμπιακό. Και για τις μικρότερες ηλικίες υπάρχει αίσθημα ικανοποίησης, αλλά και για το διοικητικό δίδυμο των Πουρλιοτόπουλου, Γεωργιάδη. Απομένει μια σημαντική εκκρεμότητα, όμως: τι θα γίνει με τη Β΄ ομάδα; Εάν φύγει ο Πάμπλο Γκαρσία, τότε θα υπάρξουν ανακατατάξεις, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι εισηγήσεις του αθλητικού διευθυντή, Ζοσέ Μπότο.

- ΑΕΚ: Με την επανασύσταση της Κ19, η Ένωση ψάχνει και προπονητή. Θα είναι ο Ηλίας Καλοπήτας που προϋπήρξε σε αυτό το πόστο; Θα είναι ο Ηλίας Κυριακίδης μετά από επιτυχημένο πέρασμα ως βοηθός στην Α΄ομαδα; Η ΠΑΕ έχει μιλήσει πάντως με τεχνικούς που έχουν εξαιρετικό βιογραφικό σε επίπεδο υποδομών. Εάν δεν βρεθεί κάποιος, τότε νομοτελειακά υποψήφιος εκτός από τον Καλοπήτα, θα είναι και ο Γενναίος Καραχάλιος, που οδήγησε την Κ17 στην πρώτη θέση του Νότιου Ομίλου, πάνω από Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και Ατρόμητο. Η νέα Κ19 της ΑΕΚ έχει την ιδιαιτερότητα ότι θα αποτελείται ως επί το πλείστον από παίκτες που ο Καραχάλιος ανέδειξε (2005), άρα ενδεχόμενη προαγωγή του, έχει λογική. Η ΑΕΚ αναζητά σίγουρα κάποιον και για την Κ15 αφού θεωρείται απίθανη η παραμονή του Θοδωρή Τριποτσέρη στο συγκεκριμένο πόστο. Στα υπόλοιπα γκρουπ οι Σχίζας και Αποστόλου έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά, άρα δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης. Όμως η ΑΕΚ δεν θα στελεχώσει εφέτος ομάδα Κ16 (Αποστόλου) λόγω έλλειψης παικτών, άρα αναμένεται «ντόμινο» μεταξύ των προπονητών.
Τέλος, όσον αφορά το θέμα του τεχνικού διευθυντή, ο Θόδωρος Ελευθεριάδης που έφυγε πρόσφατα από τον Ολυμπιακό έχει απασχολήσει την ΑΕΚ, όμως μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κάτι επίσημο παρά μόνο κάποιες διερευνητικές επαφές.

ΑΡΗΣ: Νηνεμία στο στρατόπεδο των «κίτρινων» που προέρχονται από εξαιρετική σεζόν σε όλα τα ηλικιακά γκρουπ. Αλλαγές δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα, με τον γενικό αρχηγό, Πάνο Αλεξιάδη να είναι ικανοποιημένος από όλους τους συνεργάτες του, όπως άλλωστε και ο μεγαλομέτοχος Θόδωρος Καρυπίδης. Ανακατατάξεις θα υπάρξουν μόνο εάν ο Κώστας Καζάνας της Κ17 αποδεχθεί κάποια από τις προτάσεις που του έχουν γίνει, απόρροια της εκπληκτικής πορείας της ομάδας του που έφτασε έως τον τελικό του Final Four.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Η οργάνωση είναι το παν κι αυτό πρεσβεύουν εδώ και χρόνια στην Αρκαδία. Έτσι, ο επικεφαλής των ακαδημιών Χρήστος Νικολάου έχει ήδη ολοκληρώσει το σχεδιασμό για τη νέα σεζόν, που δεν περιλαμβάνει αλλαγές. Άλλωστε ο Γιάννης Δουβίκας οδήγησε την Κ19 στη δεύτερη θέση, ενώ ικανοποίηση υπάρχει και για να υπόλοιπα στελέχη. Αναμένονται οι αξιολογήσεις των νεαρών (2003) από την πρώτη ομάδα, για να γνωρίζουν ποιοι παίκτες θα είναι διαθέσιμοι για την επόμενη Κ19.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: Όλοι περιμένουν το νέο τεχνικό διευθυντή των ακαδημιών! Η θέση έχει «χηρέψει» από τότε που ο Γιώργος Κορακάκης έγινε βοηθός του Κρίς Κόουλμαν και τώρα που οριστικοποιήθηκε η παραμονή του Ουαλού, οι Περιστεριώτες πρέπει να πάρουν μια απόφαση. Ο Γιώργος Σπανός θα επιλέξει τον εκλεκτό ο οποίος θα αποφασίσει για το οργανόγραμμα. Ωστόσο οι προπονητές της Κ19 (Πέτρος Κοντοβράκης) και της Κ17 (Κώστας Παρθενίου) χαίρουν της απόλυτης εμπιστοσύνης όλων στην ΠΑΕ και πολύ δύσκολα θα μετατοπιστούν. Μένει να δούμε ποιος θα αναλάβει την Κ15 μαζί με τον Σωτήρη Ρίζο.

ΙΩΝΙΚΟΣ: Τριγμούς προκάλεσε η πρόσφατη αποχώρηση του Γιώργου Καλύβα από τη θέση του τεχνικού διευθυντή των ακαδημιών, τις οποίες «τρέχει» πλέον μόνος του ο Πάνος Παπαναστασίου. Στα αγωνιστικά, όλοι κινούνται στον αστερισμό του προπονητή της Κ19 Γιώργου Γεωργουλόπουλου. Γι΄αυτό και έχουν ποντάρει πάρα πολλά στην επέκταση της συνεργασίας, καθώς ο πλέον εξειδικευμένος σε επίπεδο Youth προπονητής, μετέτρεψε τους Νικαιώτες σε μία άκρως ανταγωνιστική ομάδα. Εάν αποχωρήσει, τότε θα κινηθούν για κάποια άλλη λύση. Στα υπόλοιπα τμήματα, ειλημμένη είναι η απόφαση να κατεβάσουν οι Νικαιώτες ομάδα τόσο στην κατηγορία Κ17 όσο και (για πρώτη φορά) στην Κ15. Γίνονται αξιολογήσεις και scouting παικτών, ενώ δεν έχουν ακόμα παρθεί οριστικές αποφάσεις για τα τεχνικά επιτελεία των μικρότερων ηλικιών.

ΑΠΟΛΛΩΝ: Η πιο περίεργη περίπτωση απ΄όλες. Ο υποβιβασμός της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» δημιούργησε αλυσιδωτή αντίδραση με την ακαδημία και ειδικά με την Κ19 που ήταν η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα εάν θα γίνουν κάποια παιδιά επαγγελματίες από τους γεννηθέντες 2003 και 2004. Όσοι δεν γίνουν, πάντως, θα αναζητήσουν αλλού την τύχη τους καθώς κίνητρο είναι η συμμετοχή στην Κ19 της Super League και όχι βέβαια στην εντελώς υποβαθμισμένη αντίστοιχη διοργάνωση (Κ20) της Super League 2. Πάντως, ο Λευτέρης Βελέντζας και οι συνεργάτες του έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν τα τμήματα Κ15 (2008) και Κ17 (2006) στα αντίστοιχα πρωταθλήματα, καθώς η νομοθεσία παρέχει αυτή τη δυνατότητα. Μόνο το πρωτάθλημα Νέων «ακολουθεί» τις αντίστοιχες ομάδες Ανδρών, όπου άλλωστε υπάρχει και κοινό πρόγραμμα αγωνιστικών.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα