Τα 10 «περίπατο», το φετινό από τις 21/11, ο ιστορικός αντίπαλος του Ολυμπιακού και η προοπτική για τους άλλους «3»

Τα 10 «περίπατο», το φετινό από τις 21/11, ο ιστορικός αντίπαλος του Ολυμπιακού και η προοπτική για τους άλλους «3»

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta για τον Ολυμπιακό και τους αντιπάλους του.

Ο Ολυμπιακός εδώ και 26 χρόνια παίρνει όλα (τέλος πάντων, σχεδόν όλα) τα πρωταθλήματα στην Ελλάδα. Γνωστά αυτά.

Απλά, υπήρχαν κι εποχές που έπαιρνε τα πρωταθλήματα κι είχε πραγματικό ανταγωνισμό, από καλές ομάδες του ΠΑΟ και της ΑΕΚ. Έτσι, το 2005 κερδίζοντας τον Ηρακλή 1-0 στο Καυταντζόγλειο είχε πάρει τον τίτλο την τελευταία αγωνιστική, στον πόντο από τον ΠΑΟ…Το 2003 το είχε πάρει στην ισοβαθμία με τον ΠΑΟ, χάρη στο 3-0 της Ριζούπολης την προτελευταία αγωνιστική…Το 2002 το είχε πάρει στην ισοβαθμία με την ΑΕΚ, κερδίζοντας την επίσης προτελευταία αγωνιστική 4-3 στο ΟΑΚΑ…Ακόμη και το 2008 το είχε πάρει με διαφορά δύο πόντων από την ΑΕΚ, χάρη σε μία νίκη του 2-1 επί της Λάρισας στο Καυταντζόγλειο με ένα γκολ του Μήτρογλου στις καθυστερήσεις…

Εδώ και χρόνια, όμως, τα πρωταθλήματα τα παίρνει από εύκολα έως αυτό που λέμε «περίπατο». Και τα 10 πρωταθλήματα επί ηγεσίας Μαρινάκη στον Ολυμπιακό είναι με μεγάλες έως και τεράστιες διαφορές από το δεύτερο της βαθμολογίας.

  • Φέτος είναι +19 από ΠΑΟΚ και ΠΑΟ
  • Πέρυσι ήταν +26 από ΠΑΟΚ
  • Πρόπερσι ήταν +18 από ΠΑΟΚ
  • Το 2017 ήταν +6 από ΠΑΟΚ
  • Το 2016 ήταν +18 από την ΑΕΚ
  • Το 2015 ήταν +12 από τον ΠΑΟ
  • Το 2014 ήταν +17 από τον ΠΑΟΚ
  • Το 2013 ήταν +15 από τον ΠΑΟΚ
  • Το 2012 ήταν +7 από τον ΠΑΟ
  • Και το 2011 ήταν +13 από τον ΠΑΟ

Ουσιαστικά διεκδίκηση τίτλου υπήρξε μόνο το 2012, όσο ο Λέτο κρατούσε όρθιο τον ΠΑΟ. Τότε, σε πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών, ο ΠΑΟ την 22η ήταν στο +2 κι ο Ολυμπιακός την 23η στο +1. Ε, αυτό ήταν. Με ένα φίνις του Ολυμπιακού όλα τελείωσαν. Παρεμπιπτόντως, ακόμη κι εκείνο το +6 από τον ΠΑΟΚ το 2017 ήταν εντελώς πλασματικό, αφού ο Ολυμπιακός ήταν στο +15 την 20η αγωνιστική (επί 30 αγωνιστικών τότε) κι απλά χαλάρωσε στο τέλος.

Φιέστα Ολυμπιακού

Για να κατανοήσουμε δε την αντίθεση: αυτές τις λίγες, τις τέσσερις, φορές που στα 26 χρόνια έχασε ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα, ας θυμηθούμε ότι ο ΠΑΟ το πήρε το 2004 με δύο πόντους διαφορά από τον Ολυμπιακό και το 2010 με έξι πόντους από τον Ολυμπιακό. Η δε ΑΕΚ το 2018 το πήρε με +6 από τον ΠΑΟΚ (λόγω μηδενισμού του όμως…) κι ο ΠΑΟΚ το πήρε το 2019 με +5 από τον Ολυμπιακό. Κοινώς, ο Ολυμπιακός το παίρνει και δη συνεχώς με μεγάλες διαφορές, ενώ οι άλλοι, τις σπάνιες που το παίρνουν, το παίρνουν, με τις μικρότερες διαφορές.

Τέλος πάντων: Για να πάμε και στα…φρέσκα κουλούρια: φέτος ο Ολυμπιακός ήταν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας από την 6η έως την 36η αγωνιστική συνεχώς! Την 15η κιόλας ήταν +11 από τη δεύτερη ΑΕΚ. Την 25η ήταν +15 από τον ΠΑΟΚ. Και τώρα έφτασε στο +19, μόνο και μόνο γιατί έκανε τρεις σερί νίκες στα πλέι οφς, στα οποία είναι γενικά πίσω από τον ΠΑΟ!

Η διαφορά ήταν τόσο μεγάλη που σε ένα σύνολο 36 αγωνιστικών, το πράγμα είχε ενδιαφέρον, βάσει της βαθμολογίας, μέχρι το πρώτο τέταρτο της σεζόν! Ακριβώς στην 9η αγωνιστική, ο Ολυμπιακός ήταν στο +3 από την ΑΕΚ και στο +4 από τον ΠΑΟΚ. Όπως αποδείχθηκε, τον τίτλο ο Ολυμπιακός τον «έδειξε» από την επόμενη, την 10η αγωνιστική, όταν πήγε και κέρδισε 3-2 την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, ο δε ΠΑΟΚ πήγε κι έχασε στο Περιστέρι. Ήταν Κυριακή 21 Νοέμβρη και τότε επί της ουσίας κρίθηκε η υπόθεση τίτλος.

Η ΑΕΚ στη συνέχεια έκανε μία προσπάθεια, αλλά κατέρρευσε χάνοντας τρία σερί ματς στο ΟΑΚΑ από ΟΦΗ, Παναιτωλικό και Βόλο! Ο δε ΠΑΟΚ μετά τον Ατρόμητο έχασε «καπάκι» κι από Άρη και Ιωνικό και «τελείωσε» γρήγορα. Όσο κι αν πράγματι έκανε μία καλή πορεία κάποια στιγμή, ήταν πολύ πίσω. Άλλωστε, ακόμη κι όταν ο Ολυμπιακός είχε απώλειες το Γενάρη λόγω Κόπα Άφρικα, με το που χρειάστηκε ο ΠΑΟΚ να παίξει το τελευταίο χαρτί του και δη μέσα στην Τούμπα, δεν κατάφερε τίποτα το καλύτερο από ένα 1-1 με τους «ερυθρόλευκους», που βρήκαν το δάσκαλο τους μόνο από τον ΠΑΟ στα πλέι οφς, χάνοντας 0-1 στη Λεωφόρο και 1-2 στο Καραϊσκάκη.

Παρεμπιπτόντως, ιστορικά ο ΠΑΟ αποτελεί πάντα τον μεγάλο αντίπαλο του Ολυμπιακού, έστω κι αν ο ΠΑΟΚ εδώ και χρόνια είναι το Νο 2 στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα λέει ότι όσο ο ΠΑΟΚ είναι το Νο 2 ο Ολυμπιακός λίγο θα φοβάται μην χάσει τα πρωτεία. Αν όμως γίνει Νο 2 ο ΠΑΟ, σε μία σταθερή βάση κι όχι π.χ. μόνο φέτος, μπορεί να σημαίνει κάτι άλλο και για τον Ολυμπιακό. Αυτός είναι ο αιώνιος αντίπαλος…

Όπως κι αν έχει, η ουσία είναι ότι ο Ολυμπιακός πήρε και φέτος καθαρά, άξια κι εύκολα το πρωτάθλημα, κατά βάση από τις 21.11 (!!!) και πλέον αναμένουμε με ενδιαφέρον τη νέα σεζόν, στην οποία η μεν ΑΕΚ θα έχει μπει στο καινούργιο της γήπεδο μετά από υπομονή…ατελείωτων ετών, ο δε ΠΑΟ θα προέρχεται από την καλύτερη του σεζόν μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια κι ο ΠΑΟΚ θα έχει μία ψυχολογία από την παρουσία του στα προημιτελικά του Κόνφερενς λιγκ και του τελικού του Κυπέλλου. Λογικά δε και οι δύο ομάδες θα έχουν τους ίδιους προπονητές και άρα μία βάση για να δουλέψουν.

Φιέστα Ολυμπιακού

Στην ΑΕΚ τα έχουν βάψει μαύρα, καθώς είναι οι μόνοι που δεν κατάφεραν φέτος τίποτα, αλλά λογικά απέτυχαν αφού πήγαν κόντρα στο ποδόσφαιρο αλλάζοντας συνεχώς προπονητές και παίκτες, αλλά ο αποκλεισμός από την Ευρώπη μπορεί να αποδειχθεί ευλογία για το σύλλογο! Κατ΄ αρχάς, ήθελε πολύ η ΑΕΝ να γνώριζε έναν αποκλεισμό το καλοκαίρι στο Κόνφερενς Λιγκ και να έκαιγε τον Αλμέιδα από τον Αύγουστο, όπως είχε καεί πέρυσι ο Μιλόγεβιτς με τον αποκλεισμό από τη Βέλεζ;…Επιπλέον, εάν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά και οι Ολυμπιακός, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ μπουν σε ομίλους κάποιων ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αυτοί θα έχουν συνεχώς μεσοβδόμαδα ευρωπαϊκά παιχνίδια, η δε ΑΕΚ την άνεση να προετοιμάζεται κάθε φορά μόνο για το παιχνίδι της Κυριακής για το πρωτάθλημα, κάτι που σίγουρα αποτελεί αβαντάζ…

Βεβαίως η ΑΕΚ θα χάσει οικονομικά, όχι από εισιτήρια και διαρκείας αφού το νέο γήπεδο τουλάχιστον την πρώτη σεζόν θα είναι λογικά γεμάτο. Θα χάσει από τα έσοδα της Ευρώπης και από τη βαθμολογία της στην ΟΥΕΦΑ. Όμως, έτσι όπως τα έχουν κάνει στην ΑΕΚ τόσα χρόνια, η φετινή εξέλιξη δεν είναι έκπληξη. Άλλωστε, πρόπερσι ήταν 3η, πέρυσι ήταν 4η, γιατί να μην είναι φέτος 5η

Αντιθέτως, μία καλή κουβέντα αξίζει ο Άρης, που επιστρέφοντας στην Α΄ Εθνική το καλοκαίρι του 2018 αποτελεί εδώ και μία τετραετία σταθερά μία ομάδα στις θέσεις 3 έως 5 στη βαθμολογία του πρωταθλήματος: 5ος το 2019, 5ος και το 2020, 3ος το 2021 και 4ος το 2022, αν και ας περιμένουμε και την τελευταία αγωνιστική, γιατί μπορεί να πάει και 3ος η, και 2ος! Του λείπει μία παρουσία στους ομίλους της Ευρώπης, αφού κάθε καλοκαίρι την πατάει. Όμως, αν μη τι άλλο τώρα θα είναι πιο έμπειρος και για εκεί.

Για να ξαναγυρίσω και να τελειώσω με τον Ολυμπιακό: με ΠΑΟΚ και ΠΑΟ να κρατάνε τους ίδιους προπονητές και την ΑΕΚ να μπαίνει σε καινούργιο γήπεδο, οι «ερυθρόλευκοι» πρέπει να κάνουν καλή δουλειά το καλοκαίρι. Και σε επίπεδο μεταγραφικό και σε επίπεδο καλής προετοιμασίας-διότι πέρυσι δεν έγινε καλή δουλειά σε κανένα από τα δύο επίπεδα. Αν φυσικά θέλουν επιστροφή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και να συνεχίσουν να κυριαρχούν στο πρωτάθλημα.

Άσχετο: Εν τέλει, ο ΠΑΣ μόνο εναντίον του Ολυμπιακού έπαιξε «μέχρι τέλους», και στα τέσσερα μεταξύ τους παιχνίδια (1-2 ήττα στο 84’, 2-3 ήττα στο 98’, 1-1 και 0-2 ήττα με το δεύτερο γκολ στο 88’). Από τον ΠΑΟΚ έφαγε τεσσάρα μέσα στα Γιάννινα, από τον ΠΑΟ έχασε δύο φορές με κάτω τα χέρια στη Λεωφόρο (0-2 και 0-4) κι από την ΑΕΚ τα έχασε και τα τέσσερα (τα δε δύο στο ΟΑΚΑ, 0-2 και 0-3).

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.