Ολυμπιακός: Το απίστευτο που συμβαίνει με τα ντέρμπι στο Καραϊσκάκη εδώ και τέσσερα χρόνια!

Ολυμπιακός: Το απίστευτο που συμβαίνει με τα ντέρμπι στο Καραϊσκάκη εδώ και τέσσερα χρόνια!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο Gazzetta το απίθανο που συμβαίνει στα ντέρμπι του Ολυμπιακού στο σπίτι του, προσπαθώντας να βρει εξήγηση.

Κάποια στιγμή μέσα στη σεζόν μου είχε πει ένας φίλος στον Ολυμπιακό πριν από ένα ντέρμπι, «χωρίς κόσμο παίζουμε, θα κερδίσουμε»!

Ο Ολυμπιακός όντως κέρδισε, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν είχα δώσει και ιδιαίτερη βάση σε αυτό που μου είχε ειπωθεί, μεταξύ σοβαρού και αστείου-η, όπως κατάλαβα εγώ, «μεταξύ σοβαρού και αστείου». Άρχισα, όμως, να το…επεξεργάζομαι καλύτερα τώρα που ο Ολυμπιακός έδωσε τρία συνεχόμενα ντέρμπι μέσα στο Καραϊσκάκη κι όχι μόνο δεν κέρδισε κανένα (1-1 με ΑΕΚ, 1-1 με ΠΑΟΚ και 1-2 από ΠΑΟ), αλλά και μέσα από αυτή τη διαδικασία πρώτον έσπασε ένα φοβερό σερί νικών που είχε με την ΑΕΚ, δεύτερον αποκλείστηκε στο Κύπελλο από τον ΠΑΟΚ και τρίτον γνώρισε την πρώτη εντός έδρας ήττα του από ελληνική ομάδα μετά από ακριβώς δύο ολόκληρα χρόνια και συνάμα αυτή ήταν κι η πρώτη από τον ΠΑΟ ύστερα από οκτώ χρόνια.

Καταγράφοντας λοιπόν όλα τα ντέρμπι που έχει δώσει ο Ολυμπιακός σε αυτή την τετραετία με τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο, έκανα εν τέλει μία πολύ εύκολη διαπίστωση: ο Ολυμπιακός όταν έπαιξε χωρίς κόσμο κέρδισε όλα τα ντέρμπι, ενώ όταν έπαιξε με τον κόσμο του στην εξέδρα είχε τεράστια ζόρια!!!

Δείτε τα κι εσείς με χρονική σειρά:

Με κόσμο…

2018-19

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 0-1, Ολυμπιακός-ΠΑΟ 1-1, Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1

2019-20

Ολυμπιακός-ΑΕΚ 2-0, Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-1

Χωρίς κόσμο

2019-20

Ολυμπιακός-ΠΑΟ 1-0, Ολυμπιακός-ΠΑΟ 3-0, Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 2-0 (Κ), Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 0-1, Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-0

2020-21

Ολυμπιακός-ΠΑΟ 1-0, Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-0, Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 3-0, Ολυμπιακός-ΠΑΟ 3-1, Ολυμπιακός-ΑΕΚ 2-0, Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-0

2021-22

Με κόσμο

Ολυμπιακός-ΠΑΟ 0-0

Χωρίς κόσμο

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 2-1

Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-0

Με κόσμο

Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-1, Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-1 (Κ), Ολυμπιακός-ΠΑΟ 1-2

καραϊσκάκης

Σούμα: Σε 13 ντέρμπι χωρίς κόσμο ο Ολυμπιακός έχει 12 νίκες και μία ήττα!!! Σε εννιά ντέρμπι με κόσμο ο Ολυμπιακός έχει δύο νίκες, δύο ήττες και πέντε ισοπαλίες!!!

Υποσημειώσεις.

Πρώτη: σχεδόν όλα τα ντέρμπι χωρίς κόσμο δεν είχαν θεατές λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Υπήρχαν, όμως, και δύο ντέρμπι (το φετινό 2-1 επί του ΠΑΟΚ και το 1-0 επί του ΠΑΟ το 2019-20) που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών λόγω τιμωρίας.

Δεύτερη: το φετινό 1-0 επί της ΑΕΚ έγινε με την παρουσία μόλις 400 θεατών, λόγω της σχετικής απαγόρευσης που ίσχυε τότε από την κυβέρνηση.

Το ερώτημα είναι πλέον πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτό το φαινόμενο που πραγματικά προκαλεί την απορία.

Μία εξήγηση μπορεί να είναι ότι πρόκειται για απλή συγκυρία. Ότι έτυχε και συνέβη. Μάλλον όχι όμως πειστική εξήγηση, καθότι είναι υπερβολικά πολλά τα ματς για να θεωρήσουμε ως σύμπτωση την σχετική διαπίστωση.

Πιο αποδεκτή εξήγηση έχει να κάνει με το ότι τα περισσότερα (13 από τα συνολικά 22) ντέρμπι χωρίς κόσμο έγιναν στην καλή διετία του Ολυμπιακού, δηλαδή πέρυσι και πρόπερσι, κι όχι στη φετινή σεζόν και στην πρώτη του Μαρτίνς που η ομάδα δεν πήρε το πρωτάθλημα. Οπότε έχει λογική να έχει τις πολλές νίκες στην καλύτερη του διετία. Απολύτως πειστική δεν είναι ούτε αυτή η εξήγηση, υπό την έννοια ότι και στη φετινή σεζόν είδαμε δύο νίκες σε ντέρμπι χωρίς κόσμο και καμία νίκη σε τέσσερα ντέρμπι με κόσμο.

Μία άλλη εξήγηση έχει να κάνει με το ενδεχόμενο η ομάδα να νιώθει μία μεγαλύτερη πίεση από την παρουσία του κόσμου στο γήπεδο, να αγχώνεται από την ανάγκη να κερδίσει για να ευχαριστήσει τους οπαδούς του Ολυμπιακού κι αυτό της γίνεται εν τέλει μπούμερανγκ. Είναι μία θεωρία, αλλά ούτε αυτήν μπορείς να την χαρακτηρίσεις επαρκή εξήγηση.

Διότι, εκτός των άλλων, ο κόσμος του Ολυμπιακού πάντα την στηρίζει την ομάδα. Κι ακόμη και φέτος που ο κόσμος δεν είδε και το καλύτερο ποδόσφαιρο στο Καραϊσκάκη, ο Ολυμπιακός ήταν και πάλι πρώτος στον πίνακα των εισιτηρίων, όπως βλέπουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της Λίγκας: Ολυμπιακός 166.338 εισιτήρια (μέσος όρος 11.881), ΑΕΚ 148.530 (μ.ο. 10.609), Άρης 103.930 (μ.ο. 6.114), ΠΑΟ 99.836 (μ.ο. 5.873) και ΠΑΟΚ 73.067 (μ.ο. 5.621).

Για να καταλάβουμε: την Τετάρτη το Ολυμπιακός-ΠΑΟ είχε 16.085 εισιτήρια και το ΠΑΟΚ-Άρης 6.932…Τις προάλλες το Ολυμπιακός-ΑΕΚ είχε 17.015 και το ΑΕΚ-ΠΑΟ 15.519. Το δε Ολυμπιακός-Άρης 10.834 και το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 8.075….

καραϊσκάκης

Υπάρχει δε και μία άλλη παράμετρος: στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, δεν συμβαίνει το ίδιο με αυτό που γίνεται στα ντέρμπι της Ελλάδας! Άρα, είναι πραγματικά δύσκολο να επικεντρωθούμε σε μία και δη ασφαλή εξήγηση του φαινομένου στα ντέρμπι.

Εκεί, στην Ευρώπη, ο Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκη έχει χωρίς κόσμο τρεις νίκες (PSV 4-2, Μαρσέιγ 1-0, Ομόνοια 2-0), μία ισοπαλία (Γουλβς 1-1) και τρεις ήττες (1-3 από Άρσεναλ, 0-2 από Πόρτο, 0-1 από Σίτι). Αντίθετα, με τον κόσμο του στην εξέδρα έχει 12 νίκες (με Λουκέρνη 4-0, Μπέρνλι 3-1, Ντούντελανζ 5-1, Μίλαν 3-1, Πλίζεν 4-0, Μπασάκ 2-0, Κράσνονταρ 4-0, Ερυθρό Αστέρα 1-0, Νέφτσι 1-0, Σλόβαν 3-0, Άντβερπ 2-1, Φενέρμπαχτσε 1-0), τέσσερις ισοπαλίες (0-0 με Μπέτις, 2-2 με Ντινάμο Κιέβου, 2-2 με Τότεναμ, 1-1 με Λούντογκορετς) και τέσσερις ήττες (από Μπάγερν 2-3, Άρσεναλ 0-1, Άιντραχτ 1-2, Αταλάντα 0-3). Ξεκάθαρα δηλαδή φέρνει καλύτερα αποτελέσματα στα εντός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια του, όταν έχει δίπλα τον κόσμο του, όπως είναι και το λογικό.

Κι εδώ βέβαια υπάρχουν υποσημειώσεις. Πρώτη ότι δεν είναι τόσο ισορροπημένα τα ευρωπαϊκά παιχνίδια με κόσμο και χωρίς κόσμο, καθότι χωρίς κόσμο είναι εφτά και με κόσμο τριπλάσια, 20, κι έτσι δεν μπορεί να γίνουν απολύτως ασφαλείς διαπιστώσεις. Και δεύτερη ότι ειδικά φέτος τα εισιτήρια στα ευρωπαϊκά παιχνίδια ήταν από αρκετά έως πολύ λιγότερα από των άλλων ετών, λόγω των περιορισμών από τον κορονοϊό. Υπήρξε ένα μίνιμουμ 7.300 εισιτήρια και ένα μάξιμουμ 23.000.

Όπως κι αν έχει, νομίζω ότι ενόψει και της αποψινής γιορτής του Ολυμπιακού για την κατάκτηση και του φετινού πρωταθλήματος, με το Καραϊσκάκη να αναμένεται κατάμεστο, αυτό που πρέπει να κάνει η ομάδα είναι πολύ απλά να κερδίσει τον ΠΑΟΚ. Και να ξεκινήσει από σήμερα κιόλας να αντιστρέφει την κατάσταση με τα εντός έδρας ντέρμπι. Δεν μπορεί αυτός ο Ολυμπιακός που παίρνει κάθε χρόνο το πρωτάθλημα με 15 και 20 και 25 βαθμούς διαφορά να έχει τέτοια αποτελέσματα στα ντέρμπι μέσα στο σπίτι του μπροστά στον κόσμο του.

Είναι απλό: Όσο πιο γρήγορα αρχίσει και το «γυρνάει» αυτό, τόσο καλύτερα ενόψει και της νέας σεζόν.

Άσχετο: Ας κάνουμε λίγη υπομονή για τον σχεδιασμό του Ολυμπιακού ενόψει της νέας σεζόν. Πολλά ακούγονται, φαίνεται ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, αλλά είναι δύσκολες αποφάσεις και ας περιμένουμε να γίνουν οριστικές, που πάντως είναι και το πιθανότερο, νομίζω…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.