Ολυμπιακός: Οι ανατροπές 10ετιών, το κυνήγι της τύχης, αλλά και η παθητικότητα…

Ολυμπιακός: Οι ανατροπές 10ετιών, το κυνήγι της τύχης, αλλά και η παθητικότητα…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο Gazzetta μικρές και μεγάλες υπερβάσεις του Ολυμπιακού, αλλά και κάτι πολύ ενοχλητικό.

Πιθανότατα δεν έχει γίνει κατανοητό το μέγεθος της επιτυχίας του Ολυμπιακού την Τετάρτη στην Τούμπα, με την ανατροπή του εις βάρος του 0-1 και την τελική νίκη του με 2-1 μέσα στην Τούμπα επί του ΠΑΟΚ. Μιλάμε, όμως, για κάτι που είχε να γίνει 13 ολόκληρα χρόνια!

Ήταν Σεπτέμβριος του 2009, όταν ο Ολυμπιακός «γύρισε» για τελευταία φορά ντέρμπι για το πρωτάθλημα μακριά από το Καραϊσκάκη-και ήταν και τότε με τον ΠΑΟΚ! Με τη φοβερή σύμπτωση να είναι ότι οι Θεσσαλονικείς είχαν προηγηθεί και τότε στο 10ο λεπτό (με τον Βιεϊρίνια), όπως προηγήθηκαν τώρα στο 10ο λεπτό (!) με τον Τσόλακ. Απλά τότε είχε ισοφαρίσει ο Ντιόγο στο 40’ κι είχε δώσει τη νίκη (επίσης με 2-1) ο Αβραάμ στις καθυστερήσεις, ενώ τώρα η ανατροπή έγινε μέσα σε ένα δεκάλεπτο με τα γκολ των Λόπες και Ρέαμπτσιουκ από το 51΄έως το 62’. Μπορούμε να παρατηρήσουμε κι άλλη ομοιότητα: το νικητήριο γκολ του Ολυμπιακού ήρθε και τις δύο φορές από αμυντικό!

Είναι τεράστια η δυσκολία για μία ομάδα, ακόμη κι αν αυτή είναι ο Ολυμπιακός, για να κάνει διπλό σε ντέρμπι πρωταθλήματος, όταν μένει πίσω στο σκορ. Και το ότι ο Ολυμπιακός, η πιο ισχυρή ομάδα εδώ και 25 χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είχε να το κάνει 13 χρόνια, λέει πολλά. Με τον ΠΑΟΚ οι «ερυθρόλευκοι» το είχαν ξανακάνει το Γενάρη του 2007, όταν έχαναν 0-1 από γκολ στο 28’ και στο β΄ ημίχρονο έβαλαν τρία γκολ μέσα σε 13 λεπτά (!), από το 57’ έως το 73’ και καθάρισαν το τρίποντο (στις καθυστερήσεις απλά είχαν μειώσει οι γηπεδούχοι).

Ανατροπή με την ΑΕΚ ο Ολυμπιακός εκτός έδρας στο πρωτάθλημα έχει να κάνει 17 ολόκληρα χρόνια, από τον Οκτώβριο του 2005! Τότε, στο ΟΑΚΑ έχανε 0-1 στο ημίχρονο και κέρδισε στο τέλος 3-1 με δύο γκολ των Κύπριων Οκκά και Κωνσταντίνου μέσα σε ένα δίλεπτο (87-88)! Κι ανατροπή με τον Παναθηναϊκό εκτός έδρας έχει να κάνει 24 ολόκληρα χρόνια, από το Δεκέμβριο του 1998! Και τότε στο ΟΑΚΑ, ο ΠΑΟ είχε προηγηθεί 2-0, μείωσε με αυτογκόλ ο Ολυμπιακός λίγο πριν τη λήξη του α΄ ημιχρόνου και στο β΄ ημίχρονο κυριάρχησε με άλλα τρία γκολ διαμορφώνοντας το τελικό 4-2 υπέρ του!

Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν

Να προσέξουμε, για να αντιληφθούμε ακόμη πιο ξεκάθαρα το πόσο δύσκολο είναι να «γυρίζεις» ένα ντέρμπι πρωταθλήματος εκτός έδρας, ότι και τις δύο αυτές ανατροπές ο Ολυμπιακός κόντρα στις δύο άλλες ομάδες του πρώην ΠΟΚ, τις έκανε στο ΟΑΚΑ και όχι στις «φυσικές» έδρες των παραδοσιακών του αντιπάλων, στη Νέα Φιλαδέλφεια και στη Λεωφόρο…Επιπλέον ότι την ΑΕΚ την είχε ισοφαρίσει με πέναλτι και με τον ΠΑΟ έπαιζε από το 64’, με το σκορ 2-2, με παίκτη παραπάνω λόγω αποβολής του Μπασινά…

Απ΄ όποια πλευρά κι αν το πιάσεις, ο Ολυμπιακός έκανε την Τετάρτη στην Τούμπα κάτι πολύ πιο σπουδαίο απ΄ ότι φαίνεται: Πότε άλλοτε ελληνική ομάδα πανηγύρισε κατάκτηση πρωταθλήματος και μαθηματικά μέσα στο σπίτι ενός μεγάλου της αντίπαλου; Και χωρίς να έχει την παραμικρή εύνοια από τους αστάθμητους παράγοντες ενός αγώνα, μία φάση δηλαδή πέναλτι η, αποβολής.

Κι όλα αυτά με μία τόσο θεαματική ανατροπή του εις βάρος του σκορ, την στιγμή μάλιστα κατά την οποία ο Ολυμπιακός τον τελευταίο καιρό ήταν τόσο…δυσκοίλιος στο να σκοράρει στα β΄ ημίχρονα του! Τελευταία φορά το είχε κάνει μακριά από το Καραϊσκάκη στις 20 Φλεβάρη στο Βόλο, με το νικητήριο (1-0) γκολ του Βαλμπουενά, ενώ ακόμη και μέσα στο Καραϊσκάκη είχε το γκολ του Λόπες στο 97.12 στο 3-2 με τον ΠΑΣ και το γκολ του Αραμπί (2-1) με πέναλτι στο 85’ με τον Άρη.

Κοινώς, χρειάστηκε να κάνει πολλές υπερβάσεις η ομάδα του Μαρτίνς για να έρθει αυτό το διπλό. Να ξεπεράσει πράγματα που δεν μπορούσε να τα κάνει ο Ολυμπιακός τόσα χρόνια (13 με τον ΠΑΟΚ, 17 με την ΑΕΚ, 24 με τον ΠΑΟ)…Και να ξεπεράσει και τον κακό εαυτό της, που έβγαζε εδώ και καιρό μία εικόνα συγκεκριμένη: όταν αποτυγχάνει να κάνει γκολ στο α΄ ημίχρονο, είναι τελειωμένο, αρνητικά, το παιχνίδι, ειδικά μακριά από το Καραϊσκάκη…

Ο Ρόνι Λόπες

Σε επίπεδο αγωνιστικό η υπέρβαση που έκανε ο Ολυμπιακός στην Τούμπα ήταν πολύ απλά ότι ισοφαρίζοντας δεν έπαιξε για να κρατήσει το 1-1, αλλά βγήκε και μπροστά για να κάνει και δεύτερο γκολ. Δεν το κατάφερε ο Μαντί με την ωραία προσωπική ενέργεια του και το σουτ λίγο άουτ, δεν το κατάφερε ο Ροντρίγκες με το δυνατό σουτ από αρκετά καλή θέση που έδιωξε ο Πασχαλάκης, το κατάφερε με την τρίτη τελική, το γκολ του Ρέαμπτσιουκ.

Γιατί όταν κυνηγάς την τύχη σου, όταν μετά το 1-1 στο 51’, έχεις ευκαιρίες και στο 56’ και στο 59’ και στο 62’, κάποια στιγμή θα σου κάτσει το γκολ για να έρθει και το 2-1. Αν όμως γυρίζεις πίσω, είσαι παθητικός και παίζεις μόνο για να κρατήσεις το υπέρ σου σκορ, εκεί είναι θέμα τύχης να τα καταφέρεις, ειδικά όταν βρίσκεσαι σε μία κακή συγκυρία όπως ο Ολυμπιακός, που στα 10 τελευταία παιχνίδια του σε πρωτάθλημα, Ευρώπη και Κύπελλο έχει κρατήσει το μηδέν μόνο σε ένα ματς-κι εκείνο ήταν ματς που κι ο ίδιος δεν σκόραρε, στη λευκή ισοπαλία με τον ΠΑΟΚ για το Κύπελλο στην Τούμπα.

O Ρέαμπτσιουκ

Και, κακά τα ψέματα, ήταν πραγματικά ενοχλητικό αυτό που συνέβαινε φέτος σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, αλλά με ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια τον τελευταίο καιρό, με τον Ολυμπιακό να ανοίγει το σκορ στο α΄ ημίχρονο και στο τέλος να ισοφαρίζεται η, και να χάνει τα ματς στο β΄ ημίχρονο, με τους αντιπάλους του να του «γυρίζουν» τα παιχνίδια, με ισοπαλίες εντός κι εκτός έδρας και με ήττες εκτός έδρας.

Παρεμπιπτόντως, εξακολουθώ να θεωρώ ότι τα νέα παιδιά που θα παίξουν απόψε στο Χαριλάου θα τα δώσουν όλα και θα το παλέψουν πολύ το παιχνίδι με τον Άρη.

Άσχετο: Το έγραψε η Daily Mail μετά την (κατά κοινή ομολογία) διαιτητική σφαγή της Νότιγχαμ στο πιο κρίσιμο παιχνίδι της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, στην ήττα της 0-1 από την Μπούρνεμουθ εκτός έδρας, στο παιχνίδι στο οποίο η Φόρεστ έπαιζε την άνοδο της απευθείας στην Πρέμιερ Λιγκ από την Τσάμπιονσιπ:

«Ο ορισμός του Κωνσταντίνου Χατζηδάκη ως επόπτη στο καθοριστικό για την άνοδο (χωρίς VAR) παιχνίδι Μπούρνεμουθ-Νότιγχαμ δημιούργησε σχόλια στην κοινότητα των διαιτητών πριν το ματς. Με τις ανησυχίες να δικαιώνονται από τη συμμετοχή του σε μία σειρά αμφιλεγόμενων αποφάσεων, με κυριότερη την υπόδειξη οφσάιντ σε φάση που υπήρχε πέναλτι υπέρ της Νότιγχαμ στο 0-0. Η υπόθεση οδήγησε τον ιδιοκτήτη της Φόρεστ Ευάγγελο Μαρινάκη σε έντονη διαμαρτυρία. Ο Μαρινάκης έχει επίσης και τον Ολυμπιακό και το αίσθημα της αδικίας αυξήθηκε από το γεγονός ότι η οικογένεια του Χατζηδάκη είναι οπαδοί του Παναθηναϊκού, μεγαλύτερου αντίπαλου του Ολυμπιακού στην Ελλάδα».

Πέραν των…κουτσομπολιών, που κι αυτά βέβαια έχουν το ενδιαφέρον τους λόγω της ίντριγκας, το μεγάλο θέμα βέβαια είναι ότι με τις (βασιζόμενες σε πραγματικές διαιτητικές αδικίες) διαμαρτυρίες του Μαρινάκη λήφθηκε μία ιστορική απόφαση στην Αγγλία, για χρήση VAR στα μπαράζ ανόδου για πρώτη φορά…Με τη Νότιγχαμ να έχει μπροστά της τώρα τη μεγάλη πρόκληση να κοντράρει τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, ομάδα που την προηγούμενη διετία έπαιζε στην Πρέμιερ Λιγκ, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.