Η αμυντική υπεροχή του Παναθηναϊκού απέναντι στην επιθετική αποτελεσματικότητα της ΑΕΚ

Η αμυντική υπεροχή του Παναθηναϊκού απέναντι στην επιθετική αποτελεσματικότητα της ΑΕΚ

Η αμυντική υπεροχή του Παναθηναϊκού απέναντι στην επιθετική αποτελεσματικότητα της ΑΕΚ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος συγκρίνει τα στοιχεία της απόδοσης ΑΕΚ και Παναθηναϊκού στα playoffs ενόψει του κυριακάτικου ντέρμπι στο ΟΑΚΑ.

Όταν κανείς κοιτάζει τον βαθμολογικό πίνακα σκέφτεται ότι αυτό το ματς μοιάζει με τελευταία ευκαιρία για την ΑΕΚ στην προσπάθεια που κάνει για να σώσει μια καταστροφική σεζόν και να παίξει στο Conference League της επόμενης περιόδου. Η πρώτη ανάγνωση της κατάστασης δημιουργεί την αίσθηση ότι καίγεται μόνο η ΑΕΚ. Όταν όμως κανείς κοιτάξει το πρόγραμμα που περιμένει τον Παναθηναϊκό, με δύο ντέρμπι σε Καραϊσκάκη και Τούμπα στην διάρκεια των τελευταίων τριών αγωνιστικών των playoffs αντιλαμβάνεται το μέγεθος της σημασίας που έχει και για την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς αυτό το παιχνίδι. Με άλλα λόγια, μας περιμένει ένα πολλά υποσχόμενο ντέρμπι την Κυριακή στο ΟΑΚΑ.

Η σύγκριση των στοιχείων απόδοσης των δύο ομάδων στα playoffs δίνει την υπεροχή στον Παναθηναϊκό, και αυτό οφείλεται κυρίως στην πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ τους στο κομμάτι της αμυντικής λειτουργίας.

σύγκριση

Η σύγκριση μέσα από το Comparisonator, μια διεθνή πλατφόρμα ανάλυσης και σύγκρισης της απόδοσης παικτών και ομάδων, δείχνει ότι η ΑΕΚ σκοράρει περισσότερο, κάνει περισσότερες τακτικές επιθετικές ενέργειες, δημιουργεί μεγαλύτερο αριθμό ευκαιριών και περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες συγκριτικά με τον Παναθηναϊκό. Αντίστοιχη είναι η μεταξύ τους διαφορά στα στοιχεία απόδοσης στις αμυντικές παραμέτρους του παιχνιδιού: ο Παναθηναϊκός δέχεται λιγότερα γκολ και επιτρέπει λιγότερες κλασσικές ευκαιρίες στον αντίπαλό του. Και αυτό δεν συμβαίνει επειδή ο Παναθηναϊκός κάνει περισσότερες ή πιο πολλές επιτυχημένες αμυντικές τακτικές ενέργειες. Συμβαίνει κυρίως επειδή ο Παναθηναϊκός είναι πολύ πιο προσεκτικός όταν έχει την κατοχή της μπάλας στο δικό του μισό, και έχει λιγότερες απώλειες κατοχής στο δικό του μισό που οδηγούν σε ευκαιρία του αντιπάλου. Και επειδή οι αμυντικοί του έχουν καλύτερες επιδόσεις στα ματς συγκριτικά με αυτούς της ΑΕΚ.

Στο passing game ο Παναθηναϊκός υπερτερεί σε “ποσότητα”, αλλά η ΑΕΚ έχει καλύτερα ποιοτικά στοιχεία - δηλαδή υπερτερεί σε ποσότητα και ακρίβεια στις πάσες στο επιθετικό τρίτο του τερέν, στις σέντρες και στις πάσες - κλειδιά. Στις μονομαχίες η ΑΕΚ αποδίδει καλύτερα στις αμυντικές μονομαχίες, και ο Παναθηναϊκός καλύτερα στις επιθετικές.

Η εικόνα του αντίστοιχου αγώνα για την κανονική περίοδο στο ΟΑΚΑ, η προηγούμενη συνάντησή τους στα playoffs, και η απόδοση που είχαν στο τελευταίο τους παιχνίδι στα playoffs, είναι καλές υποσχέσεις ποιότητας θεάματος για το ντέρμπι της Κυριακής. Τα ένστικτα της ΑΕΚ για να επιβιώσει στην διεκδίκηση του ευρωπαϊκού εισιτηρίου και ο χαρακτήρας που έχει δημιουργήσει ο Παναθηναϊκός στα playoffs δημιουργούν την αίσθηση ότι αυτό το ματς θα είναι ένα δυναντό μπρα ντε φερ. Θεωρητικά, το ένστικτο επιβίωσης της ΑΕΚ μπορεί να καλύψει το έλλειμα που έχει σε αγωνιστική νοοτροπία, σε μια πτυχή στην οποία ο Παναθηναϊκός υπερτερεί. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς υπερτερεί και στο τακτικό κομμάτι, διότι δουλεύει εδώ και περίπου 10 μήνες με τον ίδιο προπονητή, σε αντίθεση με την ΑΕΚ που έχει αλλάξει στο ίδιο διάστημα τρεις. Για να καλύψει αυτή την αδυναμία της, η ΑΕΚ θα πρέπει να εμφανίσει πρόοδο σε αυτό το κομμάτι, δηλαδή να παρουσιάσει πρόσωπο παρόμοιο αυτού που είχε εμφανίσει στο αντίστοιχο παιχνίδι της Λεωφόρου ή στο πρώτο ημίχρονο του τελευταίου αγώνα της, απέναντι στον ΠΑΟΚ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.