Γιαν Εμβιλά: Ο άρχοντας της πάσας

Γιαν Εμβιλά: Ο άρχοντας της πάσας

Γιαν Εμβιλά: Ο άρχοντας της πάσας

bet365

Ο Γιαν Εμβιλά ήταν εφέτος ο πιο σταθερός χαφ του Ολυμπιακού και κάποιες από τις μπαλιές του προκάλεσαν θαυμασμό στα παιχνίδια της Super League Interwetten.

Ένας από τους λόγους που σε αρκετά εφετινά παιχνίδια δεν είχε καλή απόδοση ο Ολυμπιακός ήταν η απόδοση της μεσαίας του γραμμής, η οποία σε προηγούμενα χρόνια ήταν η δύναμη πυρός του. Ο Μαντί Καμαρά δεν είχε καμία σχέση με τον παίκτη που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια, ο Ανδρέας Μπουχαλάκης το πάλεψε χωρίς να είναι κι αυτός στα καλύτερά του, ο Πιέρ Κούντε πήρε ελάχιστες ευκαιρίες, ενώ ο μοναδικός που μπορεί να πει κανείς ότι διασώθηκε είναι ο Γιαν Εμβιλά.

Χρησιμοποιήθηκε στα 29 από 32 παιχνίδια της Super League Interwetten, έβαλε το γκολ της νίκης εναντίον της ΑΕΚ και η απόδοσή του στάθηκε πολλές φορές ικανή να κρατήσει όρθιο τον Ολυμπιακό σε παιχνίδια που η υπόλοιπη ομάδα δεν πατούσε καλά στο γήπεδο. Αν ρίξει κανείς μια ματιά στις επιδόσεις του μέσω Wyscout, θα δει ότι στο πρωτάθλημα είχε 2285 ενέργειες, με ποσοστό 78,8% σε επιτυχημένες. Εκτός από το γκολ επί της Ένωσης έδωσε τρεις ασίστ, είχε 123 κοψίματα και 231 ανακτήσεις μπάλας. Είχε ποσοστό 66,7% σε εναέριες μονομαχίες και 60,1% επιτυχία στις μονομαχίες που ενεπλάκη.

Το στοιχείο ωστόσο που κάνει τον Γάλλο να διακρίνεται είναι η πάσα του. Σε όλο το πρωτάθλημα είναι ο τρίτος με τις περισσότερες, έχοντας δώσει 1787 (88%), πίσω από Βέλεθ (1797) και Ρουμπέν Πέρεθ (2089). Ο χαφ των «ερυθρόλευκων» είναι όμως ο πρώτος σε πάσες στο επιθετικό τρίτο με 371 και 14,58 ανά παιχνίδια. Είναι ο πρώτος σε προωθητικές πάσες με 344, με 12,6 ανά παιχνίδι. Κάποιες μάλιστα από αυτές τις μπαλιές του 32χρονου μέσου είναι σεμιναριακού επιπέδου και πραγματικά μόνο θαυμασμό προκαλούν. Η πιο πρόσφατη, αυτή του 88' στην Τούμπα, στο 1-2 που κλείδωσε τον τίτλο, όταν με τη μία πέταξε τη μπάλα μπροστά με αποδέκτη τον Αραμπί. Στον δεύτερο ημιτελικό κόντρα στον ΠΑΟΚ, η πρώτη σπουδαία ευκαιρία του Ολυμπιακού, με τον Μασούρα, προήλθε από την υπέροχη μπαλιά του Εμβιλά.

Ειδικά δε οι μπαλιές του στο εντός έδρας 1-1 εναντίον της ΑΕΚ, στα play offs, ήταν το κάτι άλλο. Στο 52' αυτή στον Καρβάλιο, στο 55' εκείνη στον Μασούρα και στο 57' στον Λαλά. Ο Εμβιλά σε μια μεσαία γραμμή που ταλαιπώρησε και... βασάνισε το μυαλό του Μαρτίνς ήταν ο αναντικατάστατος. Μπορούμε να πούμε ότι απ' αυτόν ξεκινούσε η ενδεκάδα. Στη δεύτερη χρονιά του στο Λιμάνι κατέκτησε δεύτερο διαδοχικό πρωτάθλημα, ενώ το συμβόλαιό του εκπνέει το καλοκαίρι του 2023. Με τα «ερυθρόλευκα» έχει κάνει 92 συμμετοχές, με απολογισμό τέσσερα γκολ και έξι ασίστ σε 12.650 λεπτά. Το όνομά του σαφέστατα μπαίνει στις καλύτερες μεταγραφές των τελευταίων ετών.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα