ΑΕΚ: Οι προπονητές του Μελισσανίδη από τη χρονιά της επιστροφής

ΑΕΚ: Οι προπονητές του Μελισσανίδη από τη χρονιά της επιστροφής

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Οι προπονητές του Μελισσανίδη από τη χρονιά της επιστροφής

bet365

Το Gazzetta γράφει για τους 11 μόνιμους προπονητές που πέρασαν από τον πάγκο της ΑΕΚ από τη χρονιά της επιστροφής μέχρι σήμερα με διοικητικό ηγέτη τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Η ώρα της απόφασης για τον νέο προπονητή της ΑΕΚ πλησιάζει καθώς πλέον μετράμε αντίστροφα για την επιλογή του Δημήτρη Μελισσανίδη από την τελική λίστα. Μια πολύ σημαντική απόφαση καθώς ο εκλεκτός θα είναι εκείνος που θα οδηγήσει την Ένωση στην εποχή της OPAP Arena. Και αυτή τη φορά η ΑΕΚ δεν θα πρέπει να κάνει λάθος, κάτι που αναγνωρίζουν όλοι εντός κλαμπ.

Είναι γεγονός ότι οι αποτυχίες στο θέμα της επιλογής του προπονητή τα προηγούμενα χρόνια ήταν μεγάλες. Με εξαίρεση τη δεύτερη θητεία του Μανόλο Χιμένεθ, ο οποίος έμεινε ενάμιση χρόνο και οδήγησε την ΑΕΚ στην κατάκτηση του τίτλου, κανείς προπονητής δεν μπόρεσε να πιάσει στους κιτρινόμαυρους. Άλλοτε με δική του ευθύνη, άλλοτε με υπαιτιότητα του συλλόγου. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα του προπονητή είναι αυτό που «καίει» την Ένωση εδώ και χρόνια.

Συνολικά 11 διαφορετικά πρόσωπα πέρασαν ως μόνιμοι από τη χρονιά της επιστροφής (2015) μέχρι σήμερα από τον κιτρινόμαυρο πάγκο με τον Δημήτρη Μελισσανίδη ως διοικητικό ηγέτη. Ο Χιμένεθ μάλιστα είχε άλλες δύο παρουσίες μετά την πρωταθληματική σεζόν, κάτι που ανεβάζει ακόμα περισσότερο τον αριθμό των αλλαγών. Εδώ και σχεδόν δύο μήνες ο Αργύρης Γιαννίκης έχει αποτελέσει παρελθόν, ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος έχει αναλάβει τον ρόλο του υπηρεσιακού ως το τέλος της σεζόν για να πετύχει η Ένωση τον μίνιμουμ στόχο της Ευρώπης και άπαντες περιμένουν την οριστική επιλογή στο κεφαλαιώδες θέμα του νέου τεχνικού.

Η μετάβαση από τον Δέλλα στον Πογέτ λίγο μετά την επιστροφή

Ο Πογέτ

Έχοντας οδηγήσει την ΑΕΚ από τη Γ' Εθνική στην πρώτη κατηγορία, ο Τραϊανός Δέλλας ολοκληρώνει την πρώτη του δουλειά στην προπονητική του καριέρα αποχωρώντας από την Ένωση τον Οκτώβριο του 2015. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης στράφηκε στο εξωτερικό για τον αντικαταστάτη του επιλέγοντας τον Γκουστάβο Πογέτ. Ο Ουρουγουανός προπονητής ταίριαξε με τα χνώτα των κιτρινόμαυρων, έδωσε μια δική του ταυτότητα στην ομάδα, έσπασε το «αήττητο» του Ολυμπιακού, αλλά αποχώρησε αιφνιδιαστικά τον Απρίλιο του 2016. Το γεγονός ότι δεν τα έβρισκαν με τον διοικητικό ηγέτη της ΑΕΚ για την επόμενη σεζόν και έπειτα από κάποιες δηλώσεις του Πογέτ στον Τύπο έφεραν την απομάκρυνσή του παραμονές του ημιτελικού Κυπέλλου με τον Ατρόμητο, αποχωρώντας από την ΑΕΚ με 18 νίκες, πέντε ισοπαλίες και πέντε ήττες σε 28 παιχνίδια.

Ο Κετσπάγια που έφυγε γρήγορα και ο Μοράις που δεν έπιασε

Ο Μοράις

Το καλοκαίρι του 2016 και έπειτα από το «ναυάγιο» με τον Φιλίπ Μοντανιέ, στον πάγκο της ΑΕΚ επιλέγεται ένα δικό της παιδί, ο Τιμούρ Κετσπάγια. Η ΑΕΚ παίζει μετά από χρόνια ξανά στην Ευρώπη, αλλά αποκλείεται στον καλοκαιρινό προκριματικό από τη Σεντ Ετιέν. Ο Κετσπάγια μένει μόνο για πέντε αγωνιστικές στην τεχνική ηγεσία της Ένωσης. Μετά την ήττα με 3-0 από τον Ολυμπιακό είχε ουσιαστικά ληφθεί η απόφαση, αλλά ανακοινώθηκε έπειτα από το νικηφόρο 1-2 με την ΑΕΛ. Αντικαταστάτης του ένας πολλά υποσχόμενος Πορτογάλος, ο πρώην συνεργάτης του Ζοσέ Μουρίνιο, ονόματι Ζοσέ Μοράις. Ο κρότος της αποτυχίας του όμως τεράστιος. Καθοδήγησε την ΑΕΚ σε 14 παιχνίδια έχοντας τον πολύ φτωχό απολογισμό των τριών νικών, οκτώ ισοπαλιών και τριών ηττών. Ο Μελισσανίδης τον στήριξε όσο γινόταν, αλλά από κάποια στιγμή και έπειτα ήταν εμφανές πως δεν πήγαινε άλλο.

Η επιτυχημένη επιστροφή Χιμένεθ και η κατάκτηση του τίτλου

Ο Χιμένεθ

Εκεί αποφασίζεται η επιστροφή ενός γνώριμου ανθρώπου στην ομάδα. Του Μανόλο Χιμένεθ, ο οποίος το 2010-2011 είχε βρεθεί ξανά στον πάγκο της ΑΕΚ. Και με τον Ανδαλουσιανό κόουτς η Ένωση γράφει ιστορία. Ανέλαβε τον Γενάρη του 2017 για να σουλουπώσει το κιτρινόμαυρο σύνολο και όχι μόνο το πέτυχε, αλλά το έβγαλε και στα προκριματικά του Champions League. Εκεί αποκλείστηκε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά στη συνέχεια αποκλείοντας την Κλαμπ Μπριζ έφτασε στους ομίλους του Europa League προχωρώντας ως τους 32 της διοργάνωσης. Στο τέλος της σεζόν ο Χιμένεθ μαζί με την ομάδα του που αρνούνταν να χάσει κατέκτησε τον τίτλο ύστερα από 24 χρόνια βγάζοντας τους οπαδούς της ΑΕΚ στους δρόμους της Νέας Φιλαδέλφειας. Το νταμπλ μπορεί να μην ήρθε, ωστόσο ο Χιμένεθ αναμφισβήτητα είτε λόγω συγκυριών, είτε όχι, αποτέλεσε την πιο επιτυχημένη επιλογή προπονητή με 47 νίκες, 21 ισοπαλίες και 11 ήττες σε 79 παιχνίδια.

Το τέλος του Χιμένεθ, ο Ουζουνίδης και το Champions League

Ο Ουζουνίδης

Το γεγονός ότι επιθυμούσε να επιστρέψει στην πατρίδα του για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους έφερε όμως το διαζύγιο των δύο πλευρών. Το καλοκαίρι του 2018 και ενόψει της συμμετοχής της ΑΕΚ στους προκριματικούς του Champions League, αλλά και στην πρόκληση της διατήρησης των σκήπτρων της πρωταθλήτριας, ο Μελισσανίδης στρέφεται σε μια ελληνική επιλογή για τον πάγκο. Αυτή αφορά τον Μαρίνο Ουζουνίδη. Ο Έλληνας προπονητής σημειώνει μια μεγάλη επιτυχία στο ξεκίνημά του ως προπονητής της ΑΕΚ καθώς βάζει την ομάδα με τις προκρίσεις επί των Σέλτικ και Βίντι στους ομίλους του Champions League. Στην πορεία, ωστόσο, ίσως και περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε, αμφισβητείται και τελικά τον Φεβρουάριο του 2019, με την ΑΕΚ βέβαια εκτός διεκδίκησης πρωταθλήματος πλέον, υποβάλλει την παραίτησή του, η οποία γίνεται δεκτή. Ο Έλληνας τεχνικός σε 34 παιχνίδια συνολικά και με μεγάλο δείκτη δυσκολίας στην Ευρώπη σημείωσε 18 νίκες, επτά ισοπαλίες και εννιά ήττες.

Η στροφή ξανά σε Χιμένεθ και η ατυχέστατη επιλογή Καρντόσο

Ο Καρντόσο

Λίγες μέρες αργότερα ο Χιμένεθ επιστρέφει στην ΑΕΚ για την 3η του θητεία στον πάγκο της Ένωσης. Ο Σεβιγιάνος κόουτς καταφέρνει να σφίξει την ΑΕΚ αμυντικά και να την κάνει λίγο περισσότερο αποτελεσματική. Χάνει ξανά στον τελικό Κυπέλλου από τον ΠΑΟΚ, αλλά όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει το έργο του και θα χτίσει την ομάδα της επόμενης σεζόν. Τελικά, η απόφαση του Δημήτρη Μελισσανίδη είναι διαφορετική.

Το τρίτο πέρασμα του Χιμένεθ από τον πάγκο της ΑΕΚ ολοκληρώνεται σε 16 παιχνίδια με 10 νίκες, δύο ισοπαλίες και τέσσερις ήττες και ανακοινώνεται η πρόσληψη του Μιγκέλ Καρντόσο, ο οποίος αναλαμβάνει το καλοκαίρι του 2019 έχοντας ως στόχο να παρουσιάσει την ΑΕΚ ελκυστική στο μάτι παίζοντας επιθετικό ποδόσφαιρο. Τα αποτελέσματα και η εικόνα όμως φτάνουν σε αποκαρδιωτικά επίπεδα από το ξεκίνημα. Πρόκριση με τα χίλια ζόρια απέναντι στην Κραϊόβα και ήττα που σήμαινε αποκλεισμό στο Europa League από την Τράμπζονσπορ σε συνδυασμό με τα όσα ακούγονταν για τη δουλειά του είχαν βάλει τον Καρντόσο στα δύσκολα από την αρχή. Η εντός έδρας ήττα από την Ξάνθη στην πρεμιέρα αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι με τον Πορτογάλο να αποχωρεί μετά από τέσσερα ματς στον πάγκο.

Η μονιμοποίηση Κωστένογλου και η νέα αλλαγή πλεύσης με Καρέρα

Ο Καρέρα

Ο Μελίσσανίδης προχωράει σε ανακατατάξεις, αλλάζοντας και τον Νίκο Λυμπερόπουλο στη θέση του τεχνικού διευθυντή και επιλέγοντας τον Ίλια Ίβιτς. Ο Νίκος Κωστένογλου που είχε πάρει αρχικά τον ρόλο του υπηρεσιακού προπονητή μονιμοποιήθηκε, καθώς και οι παίκτες ήταν θετικοί προς αυτό και το ξεκίνημα είναι άκρως ικανοποιητικό. Όλα αυτά μέχρι τον Νοέμβριο, όμως, όταν και η ΑΕΚ μένει ουσιαστικά εκτός τροχιάς τίτλου για μια ακόμα φορά πολύ νωρίς μέσα στη σεζόν.

Η Ένωση βγαίνει σε αναζήτηση προπονητή και τον Δεκέμβριο του 2019 επιλέγει τον Μάσιμο Καρέρα για τον πάγκο αντικαθιστώντας τον Κωστένογλου ο οποίος στο τρίτο πέρασμά του από την ΑΕΚ αποχωρεί με επτά νίκες, τρεις ισοπαλίες και τρεις ήττες σε 13 παιχνίδια. Ο Καρέρα σιγά σιγά φροντίζει να βάλει σε ένα καλούπι την ΑΕΚ, αλλά πέφτει πάνω στη διακοπή του κορονοϊού που παγώνει το έργο του. Το καλοκαίρι του 2020, έχοντας αφήσει καλό δείγμα, συμφωνεί να συνεχίσει στην ομάδα όπως προέβλεπε το συμβόλαιό του, αλλά με τη νέα σεζόν τα πράγματα δεν εξελίσσονται το ίδιο. Ο Ιταλός τεχνικός κάπου έχασε τον έλεγχο μετά την πρόκριση επί της Βόλφσμπουργκ στους ομίλους του Europa League και αποχώρησε από τον πάγκο μετά από ένα χρόνο, τον Δεκέμβριο του 2020, μετρώντας 27 νίκες, 12 ισοπαλίες και 11 ήττες σε 50 ματς.

Η τρίτη επιστροφή Χιμένεθ και η συνεργασία με Μιλόγεβιτς που δεν κράτησε

Ο Μιλόγεβιτς

Με την ΑΕΚ να αποτυγχάνει για μια ακόμη φορά μένοντας εκτός κούρσας τίτλου, ο Μελισσανίδης αποφασίζει για την 3η επιστροφή του Χιμένεθ στον πάγκο, στην 4η θητεία του στην ομάδα, θεωρώντας πως μόνο αυτός μπορεί να... σώσει το καράβι. Με τον Ίλια Ίβιτς να έχει αποχωρήσει, ο Παναγιώτης Κονέ επιλέγεται στη θέση του τεχνικού διευθυντή, ενώ στην πορεία προστίθεται και ο Γιάννης Παπαδημητρίου ο οποίος στο τέλος της σεζόν αναλαμβάνει να τρέξει μαζί του τον αγωνιστικό σχεδιασμό ως εκτελεστικός διευθυντής. Ο Χιμένεθ στην αρχή σφίγγει την άμυνα που αποτελούσε την αχίλλειο πτέρνα της ΑΕΚ, αλλά στη συνέχεια... χάνει την μπάλα. Καταφέρνει να βγάλει την ΑΕΚ στην Ευρώπη, όμως διαγράφει το χειρότερό του πέρασμα από την ΑΕΚ με 12 νίκες, έξι ισοπαλίες και 12 ήττες σε 30 παιχνίδια.

Όπως αναμενόταν, τον Μάιο του 2021 ο Χιμένεθ αποτελεί παρελθόν και ο διάδοχός του είναι ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς. Ο στόχος έπειτα από τις πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να αποδειχθεί ο προπονητής που θα οδηγήσει την ομάδα στην εποχή της «OPAP Arena». Ο αποκλεισμός από τη Βέλεζ στα προκριματικά του Conference League το καλοκαίρι ήταν ένα σοκ. Στη συνέχεια ο Μιλόγεβιτς με την έναρξη του πρωταθλήματος προσπάθησε να το σώσει, αλλά στην πραγματικότητα η ΑΕΚ δεν ήταν «ψημένη» με την επιλογή αυτή, ενώ και ο Σέρβος τεχνικός είχε αντιληφθεί ότι δεν απολάμβανε τη στήριξη με συνέπεια οι δύο πλευρές να λύσουν τη συνεργασία τους συναινετικά τον Οκτώβριο με τον Μιλόγεβιτς να αποχωρεί από τον πάγκο μόλις μετά από επτά παιχνίδια με απολογισμό τριών νικών, μιας ισοπαλίας και τριών ηττών.

Η αποτυχία στο πρόσωπο του Γιαννίκη και η πιο κρίσιμη απόφαση για τον επόμενο

Ο Γιαννίκης

Μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες από το τέλος με τον Μιλόγεβιτς, η ΑΕΚ είχε δώσει τα χέρια με τον Αργύρη Γιαννίκη ανακοινώνοντας και την πρόσληψή του. Η επιλογή του Ελληνογερμανού κόουτς είχε περάσει από το μυαλό του Μελισσανίδη και των ανθρώπων της ΑΕΚ και στο πρόσφατο παρελθόν, ωστόσο δεν είχαν διαμορφωθεί οι συνθήκες για να προχωρήσει η υπόθεσή του. Η ΑΕΚ αποφάσισε να πάρει το ρίσκο με τον πρώην προπονητή του ΠΑΣ Γιάννινα στην προσπάθειά της να βγάλει ένα προπονητή, όμως η αλήθεια είναι πως μετά τον μήνα του... μέλιτος η εικόνα της ΑΕΚ άρχιζε να προβληματίζει. Τον Δεκέμβριο και παρότι η ΑΕΚ για άλλη μια σεζόν είχε μείνει πολύ νωρίς εκτός διεκδίκησης τίτλου ο Μελισσανίδης στήριξε τον Γιαννίκη ενεργοποιώντας την οψιόν του συμβολαίου του για δύο χρόνια. Παρά τη στήριξη όμως οι εμφανίσεις της ΑΕΚ γίνονταν όλο και πιο προβληματικές, με ταπεινωτικές εντός έδρας ήττες και την Ένωση να παλεύει για την ευρωπαϊκή της έξοδο. Η ολοκλήρωση της συνεργασίας με τον Γιαννίκη 4,5 μήνες μετά τον ερχομό του στην ΑΕΚ ήταν αναπόφευκτη με αρνητικό απολογισμό 11 νικών, τεσσάρων ισοπαλιών και οκτώ ηττών σε 23 ματς.

Ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος ανέλαβε τον δύσκολο ρόλο να οδηγήσει την ομάδα στα play offs με στόχο την εξασφάλιση της μίνιμουμ υποχρέωσης, δηλαδή του ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Πλέον η ΑΕΚ και ο Δημήτρης Μελισσανίδης βρίσκονται ενόψει της πιο κρίσιμης απόφασης για τον προπονητή που θα αναλάβει την Ένωση μετά το τέλος της σεζόν και θα αποτελέσει εκείνον που θα βάλει την ομάδα στην «OPAP Arena». Ματίας Αλμέιδα, Ιβάν Λέκο και ακόμα ένας φαίνεται πως είναι οι τρεις επιλογές που έχει μπροστά του ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ πριν την οριστική του απόφαση για την επόμενη μέρα.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα