Ο Παναθηναϊκός πρέπει να παίξει με νοοτροπία ντέρμπι και κόντρα στη Λαμία

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να παίξει με νοοτροπία ντέρμπι και κόντρα στη Λαμία

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Ο Παναθηναϊκός πρέπει να παίξει με νοοτροπία ντέρμπι και κόντρα στη Λαμία

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τα «πρέπει» του Παναθηναϊκού στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου κόντρα στη Λαμία.

Δεν είναι εύκολη υπόθεση ο πρώτος ημιτελικός του Παναθηναϊκού κόντρα στη Λαμία, όπως γενικότερα δεν είναι απλή η πρόκριση στον τελικό και ας έχει την αίσθηση ο περισσότερος κόσμος πως το «τριφύλλι» θα έχει μια εύκολη αποστολή λόγω της εξαιρετικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα. Ναι, ο σύλλογος της Φθιώτιδας είναι ο προτελευταίος της βαθμολογίας, ναι είναι μία ομάδα με χαμηλή ποιοτική στάθμη αλλά πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις το να υποτιμήσεις τον αντίπαλο και να μην έχεις την σωστή νοοτροπία, μπορεί να σε οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια, αποτελεί ποδοσφαιρικό «έγκλημα». Η ομάδα του Τζανλούκα Φέστα δεν πρόκειται να παρουσιαστεί αδιάφορη, δεν υπάρχει ομάδα, δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής στον πλανήτη που να μην σκέφτεται, να μην επιθυμεί να παίξει σε έναν τελικό και ας δίνει παράλληλα την μάχη της παραμονής στη κατηγορία. Επίσης, η Λαμία δεν έχει παιχνίδι την Κυριακή για το πρωτάθλημα, οπότε δεν είναι αναγκασμένη να κάνει rotation, δίνοντας προτεραιότητα στη «μάχη» της επιβίωσης.

Ο Παναθηναϊκός την έχει «πατήσει» ήδη δύο φορές από την Λαμία στο Κύπελλο τα τελευταία χρόνια. Την σεζόν της «διάλυσης»(2017-2018) με το ντροπιαστικό 4-1 στο «παγοδρόμιο» του ΔΑΚ και το 1-0 στη Λεωφόρο και το 2018-2019 με τον Γιώργο Δώνη στον πάγκο και τον αποκλεισμό στα πέναλτι. Το... κακό θα έχει πιθανότητες να τριτώσει μόνο αν το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρουσιαστεί με κάκιστη νοοτροπία, σημάδια που μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει με τον Σέρβο τεχνικό στον πάγκο.

dddxxa

Για όλα τα παραπάνω, λοιπόν, σε πρώτη φάση οι «πράσινοι» θα πρέπει να πατήσουν το χορτάρι της Λεωφόρου με την ίδια νοοτροπία που το έκαναν στα ντέρμπι με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, με την ίδια θέληση, την ίδια δίψα και αυτοσυγκέντρωση για να πράξουν το καθήκον τους, το αυτονόητο, να πάρουν την πρόκριση για το παιχνίδι που δίνει το τρόπαιο και να εξασφαλίσουν την επιστροφή του συλλόγου στην διεκδίκηση ενός τίτλου μετά το 2014-2015. Είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού οι παίκτες που έχουν γευθεί την χαρά μίας κορυφής στη καριέρα τους, ως πρωταγωνιστές. Ο Πούγγουρας, ο Μαουρίσιο, ο Μακέντα, o Παλάσιος, ο Γκατσίνοβιτς και... that's all.

Ξέχωρα από την αξία ενός τίτλου και την ανάγκη του οργανισμού να νιώσει μετά από καιρό λίγη κανονικότητα, δεν πρέπει να λησμονούμε πως η κατάκτηση του Κυπέλλου δίνει ευρωπαϊκό εισιτήριο και «πετάει» εκτός τον τέταρτο της βαθμολογίας. Όπως έχουν διαμορφωθεί τα φετινά playoffs, όπου όλα θα κριθούν στη λεπτομέρεια της λεπτομέρειας, ο Παναθηναϊκός θα έχει την ευκαιρία να «φτιάξει» την χρονιά του μέσα σε ένα βράδυ, σε περίπτωση που κάτι «στραβώσει» στο πρωτάθλημα.

Με υπομονή, συγκέντρωση και ποιοτικές επιλογές για να... ξεκλειδώσει το πούλμαν

Είναι από τα παιχνίδια, αυτό το αυριανό, όπου θα μπορούσες να... ποντάρεις και το σπίτι σου, για την εικόνα του, για την ιδιοσυγκρασία του. Η Λαμία θα παραταχθεί για να παίξει μαζική άμυνα, να είναι τακτοποιημένη στα 2/3 ακόμη και στο ένα 1/3 του αγωνιστικού χώρου για να περιορίσει τους χώρους ανάπτυξης και δημιουργίας στον Παναθηναϊκό. Με απλά λόγια να παρατάξει ένα «πούλμαν» και από την δική της την πλευρά πολύ καλά θα πράξει, ψάχνοντας παράλληλα τις κόντρα επιθέσεις. Αν μπει να το παίξει το ματς ανοιχτά, θα πάθει ότι έπαθαν οι περισσότερες ομάδες στη Λεωφόρο. Θα δεχθεί 2-3 γκολ, δηλαδή.

Είναι μια αναμέτρηση για την ομάδα του Γιοβάνοβιτς με σημαντικό δείκτη δυσκολίας, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να πρέπει να «ανοίξεις» μια άμυνα με δέκα παίκτες πίσω από την μπάλα. Όπως είχε πει και ο Γκουαρδιόλα μετά τον πρώτο προημιτελικό κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης «στην προϊστορία, σήμερα και σε 100.000 χρόνια είναι πολύ δύσκολο να επιτεθείς με ένα τέτοιο σύστημα, γιατί δεν υπάρχουν χώροι».

φφχ

Όταν δεν υπάρχουν χώροι, πρέπει να τους δημιουργήσεις και για αν το κάνεις αυτό πρέπει, μεταξύ άλλων, να διαθέτεις τρία βασικά πράγματα. Η υπομονή, η συγκέντρωση και οι ποιοτικές επιλογές στα τελευταία δεκαέξι μέτρα είναι στοιχεία που θα πρέπει να παρουσιάσει το «τριφύλλι» για να κάνει εύκολη την ζωή του, να βρει ένα γκολ που θα του διώξει το άγχος και θα βάλει βάσεις πρόκρισης.

Σε ατομικό επίπεδο η λογική λέει πως θα επιστρέψει στην ενδεκάδα ο Χουάνκαρ στο αριστερό άκρο της άμυνας, ο Βιγιαφάνιες θα πάρει την θέση του Μαουρίσιο και από κει πέρα ίσως έφτασε η ώρα να επιστρέψει στο αρχικό σχήμα ο Καρλίτος, καθώς ο Ιωαννίδης «τρέχει» ένα σερί αγώνων, όπου δεν είναι αυτό που έχει ανάγκη η ομάδα, δεν κάνει την διαφορά και παραμένει ακίνδυνος. Εξάλλου σε παιχνίδια σαν το αυριανό, τα χαρακτηριστικά του «Τσάρλι» ταιριάζουν περισσότερο. Φυσικά, θα είναι μεγάλη υπόθεση για τον Παναθηναϊκό αν ο Ισπανός που ήταν θετικός κόντρα στον Ολυμπιακό, πάρει και πάλι τα «πάνω» του στο πιο κομβικό κομμάτι της χρονιάς, βρει τα ψυχολογικά του πατήματα και αρχίσει να έχει την επιδραστικότητα που είχε μέχρι τον Δεκέμβριο. Γιατί όπως και να το κάνουμε είναι άλλο πράγμα να παίζεις τα παιχνίδια της σεζόν με τον «κανονικό» Καρλίτος στη κορυφή και άλλο με τον Ιωαννίδη που αυτή την στιγμή ναι μεν διαθέτει σημαντική πρώτη ύλη αλλά όχι το ολοκληρωμένο «πακέτο» που έχει ανάγκη η ομάδα από τον βασικό της σέντερ φορ.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.