ΑΕΚ: Τα δύο συνεχόμενα γκολ του Ρότα, οι αμυντικές του αδυναμίες και ο Μισελέν

ΑΕΚ: Τα δύο συνεχόμενα γκολ του Ρότα, οι αμυντικές του αδυναμίες και ο Μισελέν

Κώστας Τόπας
ΑΕΚ: Τα δύο συνεχόμενα γκολ του Ρότα, οι αμυντικές του αδυναμίες και ο Μισελέν

bet365

Ο Λάζαρος Ρότα ήταν αυτός ο οποίος σκόραρε το δεύτερο τέρμα της ΑΕΚ στους «Ζωσιμάδες» κι απέδειξε ότι αν δουλέψει τις αμυντικές του αδυναμίες, ενδεχομένως να εξελιχθεί σε μία αξιόπιστη λύση για το δεξί άκρο της «κιτρινόμαυρης» άμυνας.

Η ΑΕΚ από τα πρώτα κιόλας 24ωρα της προθεσμίας για τους ελεύθερους τον περασμένο Σεπτέμβρη, κινήθηκε κι απέκτησε τον Λάζαρο Ρότα. Μία μεταγραφή η οποία αρχικά έγινε για να δώσει βάθος στο δεξί άκρο της άμυνας, καθώς πριν τον 24χρονο Έλληνα διεθνή μπακ, η Ένωση είχε προχωρήσει στην απόκτηση του Κλεμάν Μισελέν. Οι δύο ποδοσφαιριστές πάντως μοιράζονται έως τώρα τη θέση στο δεξί άκρο της άμυνας, με τον Γάλλο να έχει ένα ματς περισσότερο από τον Ρότα. Ο τελευταίος πάντως έχει κερδίσει φανέλα βασικού στα τελευταία παιχνίδια της ΑΕΚ και πρόσφατα πέτυχε το δεύτερο του γκολ με τα «κιτρινόμαυρα».

Το πολυσυζητημένο ντεμπούτο

Ο Λάζαρος Ρότα μπορεί να αποκτήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη, ωστόσο το ντεμπούτο του με τον Δικέφαλο στο στήθος το έκανε ένα μήνα αργότερα και συγκεκριμένα στις 17 Οκτωβρίου με αντίπαλο τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ. Εκεί όπου κατέγραψε και το πρώτο του 90λεπτο για να ακολουθήσει στη συνέχεια το δεύτερο του συνεχόμενο παιχνίδι με την Ένωση κόντρα στον Βόλο. Επειτα ήρθε το ματς με τον Άρη στις 31 του Οκτώβρη κι έτσι ο 24χρονος μπακ άρχισε να βρίσκει ρυθμό. Ωστόσο, σε εκείνο το παιχνίδι ο πρώην προπονητής της Ένωσης, Αργύρης Γιαννίκης, αντικατέστησε τον Λάζαρο Ρότα στο 26’ και ο λόγος ήταν ότι είχε ήδη πάρει μια κίτρινη κάρτα και κινδύνευε με αποβολή σε περίπτωση που δεχόταν δεύτερη.

«Μετά το σκληρό μαρκάρισμα, είπε ο τέταρτος νομίζω, δεν ξέρω ποιος το είπε, στον προπονητή ότι αν κάνω άλλο ένα μαρκάρισμα, θα φάω κόκκινη... Προστάτεψε την ομάδα, λογικό ήταν να με βγάλει. Και το καταλαβαίνω και δεν μπορώ να είμαι χαρούμενος. Στενοχωρήθηκα που βγήκα γιατί είχε έρθει να με δει για πρώτη φορά η μητέρα μου... Νευρίασα με τον εαυτό μου, ήθελα να βοηθήσω τους συμπαίκτες μου», είχε πει χαρακτηριστικά ο νεαρός μπακ των «κιτρινόμαυρων».

Για πρώτη φορά στην καριέρα του βρήκε δίχτυα σε δύο σερί ματς

Η θέση στο δεξί άκρο της άμυνας δεν ήταν ποτέ εξασφαλισμένη ούτε από τον Ρότα ούτε κι από τον Μισελέν. Κανείς δεν πήρε «τη φανέλα σπίτι του». Οι δύο ποδοσφαιριστές ήταν στις επιλογές των προπονητών τους για το βασικό σχήμα, ανάλογα τις απαιτήσεις του κάθε αγώνα. Ο Λάζαρος Ρότα (1.80μ.) μπορεί να αγωνιστεί ως φουλ μπακ μιας και μπορεί να τρέξει όλη την δεξιά πτέρυγα και να απειλήσει με τις σέντρες του. Κάτι που δεν διαθέτει σε μεγάλο βαθμό ο Μισελέν, ο οποίος φημίζεται κυρίως για τις αμυντικές του τοποθετήσεις και όχι τόσο για τη συνεισφορά του στο επιθετικό κομμάτι μιας και δεν είναι τόσο «aggressive» μπακ. Βέβαια, ο Γάλλος δεξιός οπισθοφύλακας μετράει δύο ασίστ, σε αντίθεση με τον συνομήλικό του Ρότα, ο οποίος έχει μόλις μία σε 22 εμφανίσεις.

Με τον Άρη, ο Ρότα πανηγύρισε και το παρθενικό του γκολ με την φανέλα της ΑΕΚ με ασύλληπτη οβίδα. Αυτό ήταν το πρώτο γκολ που σημείωσε μετά από 890 ημέρες και πιο συγκεκριμένα μετά τις 2 Νοεμβρίου του 2019, όταν και είχε σκοράρει στο τότε 2-2 της Ζέμπλιν που αγωνίζονταν με την Βιόν Ζλάτε Μοράβτσε. Μία αγωνιστική αργότερα, βρήκε ξανά δίχτυα. Ο Τσούμπερ είδε την κίνηση του Ρότα, ο ακραίος αμυντικός απέφυγε τον Πίρσμαν με υπέροχη προσποίηση και με ωραίο σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Για πρώτη φορά στην καριέρα του, ο Ρότα βρήκε δίχτυα σε δύο συνεχόμενα παιχνίδια που αγωνίστηκε.

Βέβαια, στα ανασταλτικά του καθήκοντα με τον ΠΑΣ ο νεαρός Έλληνας μπακ ήταν επιρρεπής, καθώς τα έβρισκε συνεχώς σκούρα απέναντι στον Περέα, ο οποίος έκανε σχεδόν ό,τι ήθελε από την πτέρυγα του Ρότα. Στο 24' ο 22χρονος μεσοεπιθετικός του ΠΑΣ , ξέφυγε από τον Μήτογλου, ντρίμπλαρε με «ποδιά» τον Ρότα, σέντραρε στο πίσω δοκάρι και ο Σάλιακας βρήκε δίχτυα, αλλά το γκολ δεν μέτρησε καθώς μέσω VAR ο Κολομβιανός υποδείχθηκε στην αρχή της φάσης σε θέση οφσάιντ.

Το ίδιο έργο συνεχίστηκε και στο δεύτερο ημίχρονο. Ενδεικτικό ότι στο γκολ με το οποίο μείωσε στο σκορ ο ΠΑΣ, ο Ρότα ήταν ξανά ο αρνητικός πρωταγωνιστής της Ένωσης. Ο Σάλιακας από τα δεξιά έβγαλε μια συρτή σέντρα την οποία... κοίταξε όλη η κιτρινόμαυρη αμυντική γραμμή και ο Περέα στο δεύτερο δοκάρι στην πλάτη του Ρότα με πλασέ στην κίνηση βρήκε δίχτυα βάζοντας τους Ηπειρώτες ξανά στο ματς. Σαφέστατα, ο νεαρός μπακ της Ένωσης έχει αρκετά πράγματα να διορθώσει στις αμυντικές του τοποθετήσεις και τα μαρκαρίσματα, προκειμένου να θεωρηθεί μια αξιόπιστη λύση για το δεξί άκρο της άμυνας της ΑΕΚ.

Τι παίρνει η ΑΕΚ από Ρότα και Μισελέν

αε

Σύμφωνα με την κορυφαία στατιστική υπηρεσία, το Wyscout, ο Λάζαρος Ρότα στα 22 του παιχνίδια έως τώρα έχει 67,5% ποσοστό επιτυχίας στις συνολικές του ενέργειες, 63,1% στις κερδισμένες μονομαχίες, 48,6% στις εναέριες μονομαχίες, 59,4% επιτυχία στα τάκλιν. Στο επιθετικό κομμάτι ο 24χρονος Έλληνας διεθνής μπακ μετράει 26.2% σουτ στον στόχο (0.44), 33% στις σέντρες, 64,8% στις ντρίμπλες και 49,6% στις επιθετικές μονομαχίες.

Από την άλλη ο Μισελέν, έχοντας ίδια ματς με τον Ρότα, έχει 62,1% στις συνολικές του ενέργειες, 54,4% επιτυχία στις μονομαχίες, 54,6% στις εναέριες μονομαχίες και 50,7% στα τάκλιν. Οσον αφορά την συνεισφορά του στο επιθετικό κομμάτι, ο Γάλλος μπακ έχει 28,9% επιτυχία στα σουτ, 36,5% ποσοστό στις σέντρες του, και 51,2% στις ντρίμπλες, μετρώντας μάλιστα και 50,5% ποσοστό επιτυχίας στις επιθετικές μονομαχίες.

Στα πρώτα παιχνίδια της ΑΕΚ στην διαδικασία των Play Off, με Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος επέλεξε τον Κλεμάν Μισελέν για το δεξί άκρο της άμυνας στην ΑΕΚ. Ωστόσο, στα τρία τελευταία με Ολυμπιακό, Άρη και ΠΑΣ Γιάννινα ο 48χρονος Έλληνας προπονητής έχει δώσει φανέλα βασικού στον Λάζαρο Ρότα, ο οποίος όπως φαίνεται βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση κι έχει βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό την ομάδα του έως τώρα, έχοντας πάντα περιθώρια βελτίωσης.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα