Πόση κριτική αξίζουν φέτος οι Big 5;

Πόση κριτική αξίζουν φέτος οι Big 5;

bet365

Λίγο πριν τελειώσει η σεζόν, ο Αντώνης Σαούλης προσπαθεί ν' αναλύσει τους στόχους που τέθηκαν το καλοκαίρι, ποιοι άλλαξαν μέσα στη χρονιά και ποιοι τελικά θα επιτευχθούν από το Big 5.

Τελικά πόση κριτική αξίζει ο Ολυμπιακός; Ο ΠΑΟΚ; Η ΑΕΚ; Ο Παναθηναϊκός και ο Αρης; Από τα ΜΜΕ, από τους φιλάθλους από τους ίδιους τους ανθρώπους των ομάδων; Η σεζόν μπήκε στην τελική της ευθεία μετά και την διακοπή για τα παράθυρα των εθνικών ομάδων και για κάποιες ΠΑΕ, στόχοι έχουν επιτευχθεί για άλλες έχουν χαθεί και φυσικά υπάρχουν μπροστά μας τίτλοι και ευρωπαϊκά εισιτήρια ανοιχτά.

Πριν αναλύσω τα περί κριτικής και πόση αξίζουν οι Big 5 προσπάθησα να βάλω σε μια σειρά τους στόχους που πιθανότατα έβαλαν το καλοκαίρι για την σεζόν 2021/22. Αυτή είναι μια 100% προσωπική εκτίμηση. Τις προτεραιότητες που (μάλλον) έθεσαν στην αρχή της σεζόν οι πέντε ΠΑΕ σε ό,τι έχει να κάνει με τους στόχους του. Σε ένα ιδανικό περιβάλλον (Football Manager) οι 14 ΠΑΕ θα επικοινωνήσουν ειλικρινά στους φιλάθλους τους, τους στόχους της κάθε σεζόν ώστε να μπορούν να κριθούν με βάση αυτούς και όχι με βάση τα όσα νομίζει ο καθένας. Αλλά αυτή είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα.

Οι προσωπικές μου εκτιμήσεις για τους στόχους που τέθηκαν από τις ΠΑΕ το καλοκαίρι

Ο Ολυμπιακός

  • Πρωτάθλημα
  • Ευρώπη
  • Κύπελλο

Σε κάθε σεζόν ο Ολυμπιακός μπαίνει για να κατακτήσει το πρωτάθλημα και τα τελευταία χρόνια έδωσε περισσότερη βάση στην Ευρώπη. Οπότε γι' αυτό έβαλα την συγκεκριμένη σειρά.

Ο ΠΑΟΚ

  • Ευρώπη
  • Κύπελλο
  • Πρωτάθλημα

Ηταν μία σεζόν μετάβασης για τον Δικέφαλο του Βορρά. Δεν θυμάμαι ποτέ την διοίκηση φέτος να μιλάει για πρωτάθλημα, αντίθετα άκουσα αρκετούς να λένε για Ευρώπη. Δεύτερο έβαλα το Κύπελλο ως έναν τιτλο ακόμα και φυσικά τρίτο το πρωτάθλημα (ως τίτλο)

Η ΑΕΚ

  • Ευρώπη
  • Πρωτάθλημα
  • Κύπελλο

Ηταν σημαντικός στόχος να μπει σε ευρωπαϊκό όμιλο η ΑΕΚ και στη συνέχεια με βάση τις μεταγραφές που έκανε να καλύψει το gap που είχε από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό και τρίτο στη σειρά το Κύπελλο.

Ο Παναθηναϊκός

  • Ευρώπη (έξοδος)
  • Κύπελλο
  • Πρωτάθλημα

Οι «πράσινοι» προφανώς δεν θα μπορούσαν να διεκδικήσουν πρωτάθλημα, οπότε οι στόχοι θα ήταν επιστροφή στην Ευρώπη, τίτλος μέσω του Κυπέλλου.

Ο Αρης

  • Κύπελλο
  • Ευρώπη (καλύτερη πορεία κι έξοδος)
  • Πρωτάθλημα

Μετά την περσινή σεζόν η επιστροφή στους τίτλους μέσω του Κυπέλλου θα ήταν βασικός στόχος και στη συνέχεια η Ευρώπη (και πορεία αλλά και ευρωπαϊκό εισιτήριο).

Που πέτυχε και που απέτυχε ο Ολυμπιακός;

Προφανώς στο συγκεκριμένο ερώτημα δεν φτάνει μια παράγραφος για καμία ομάδα. Σε μια ολοκληρωμένη κριτική πρέπει να βάλεις στην εξίσωση πολλούς παράγοντες «Χ». Συνθήκες, μεταγραφές, προηγούμενες σεζόν, τραυματισμούς, ανταγωνισμό, ποιότητα ποδοσφαίρου κτλ.

Για τους στόχους του Ολυμπιακού λοιπόν θα δούμε πως μπήκε ως φαβορί στο πρωτάθλημα και από Δεκέμβρη μήνα ουσιαστικά το κατέκτησε. Ο Ολυμπιακός θα πάρει το 47ο πρωτάθλημα και το τρίτο σερί. «Ναι, αλλά από ποδόσφαιρο; Από θέαμα;». Νομίζω, χωρίς να γνωρίζω, πως ούτε ο Μαρτίνς ειναι ικανοποιήμενος από την εικόνα της ομάδας του στη μεγαλύτερη διάρκεια της σεζόν, ούτε η διοίκηση, ούτε ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Με τις περισσότερες μεταγραφές να αποδεικνύονται αποτυχημένες, ο Ολυμπιακός πετυχαίνει τον πρώτο και σημαντικότερο του στόχο. Ακόμα και στις μεταγραφές, οι «ερυθρόλευκοι» ουσιαστικά... παραδέχτηκαν με τις διορθωτικές τους κινήσεις (Γκάρι Ροντρίγκες, Καρβάλιο, Μανωλάς) πως τα πράγματα δεν πήγαν καλά το καλοκαίρι.

Στην Ευρώπη, ο Ολυμπιακός δεν τα πήγε καλά δεν τα πήγε κι άσχημα. Ηταν αποτυχία ότι αποκλείστηκε από την Λουντογκόρετς (άλλα κάποια στιγμή και με τόσους προκριματικούς αγώνες που δίνουν πλέον οι ελληνικές ομάδες θα συνέβαινε κι αυτό), ήταν επιτυχία η δεύτερη θέση στον όμιλο του Europa League και με βάση την φετινή του εικόνα, ο Ολυμπιακός πήρε όσα άξιζε στο τέλος. Οι 8.000 βαθμοί χαρακτηρίζονται οριακά θετικοί.
Οσο για το Κύπελλο; Εδώ ο συγκεκριμένος στόχος ακόμα κρίνεται. Προφανώς οι ημιτελικοί με τον ΠΑΟΚ και το αποτέλεσμα αυτών θα αυξήσουν ή θα μειώσουν την κριτική όσο οδεύουμε προς το τέλος της χρονιάς.

Πόση κριτική αξίζει ο Ολυμπιακός; Ειναι μια υποκειμενική ερώτηση. Μεγάλη στις επιλογές του καλοκαιριού, μικρή στην επίτευξη των στόχων. Οσο για το ποδόσφαιρο που παρουσιάζει; Προφανώς με τις λάθος προσθήκες το καλοκαίρι, τις απώλειες (Φορτούνης, Σεμέδο) και με παίκτες που παίζουν στο κόκκινο τρεις σερί σεζόν εν μέσω πανδημίας δεν μπορεί ο Ολυμπιακός να δείξει τα όσα έδειξε (κυρίως πρόπερσι). Η κριτική στον Ολυμπιακό στα δικά μου μάτια θα πρέπει να περιμένει έως τον Αυγουστο. Για το αν θα έχουν διορθωθεί οι ανορθογραφίες στο ρόστερ και το πώς θα είναι ο νέος Ολυμπιακός για τη σεζόν 2022/23.

Που πέτυχε και που απέτυχε ο ΠΑΟΚ;

Πριν βγάλουμε μαζί το εύκολο συμπέρασμα (ότι η σεζόν του ΠΑΟΚ είναι πετυχημένη) απλά να σας θυμίσω ότι τον Δεκέμβριο οι οπαδοί του ΠΑΟΚ μπήκαν στην Τούμπα στο ματς με τον Αρη και διέκοψαν (προσωρινά εν τέλει) το ντέρμπι μετά και την τρίτη σερί ήττα στο πρωτάθλημα. Βεβαίως οι ίδιοι τώρα ταξιδεύουν για την Μασσαλία μιας και ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στα προημιτελικά του Conference League.

Ο Δικέφαλος του Βορρά λοιπόν απέτυχε το καλοκαίρι να στηρίξει ποσοτικά και ποιοτικά το ρόστερ που είχε. Κι αυτό του βγήκε στο πρώτο μισό της σεζόν, στο διάστημα δηλαδή που ο Λουτσέσκου προσπαθούσε να επαναφέρει τα θέλω του και την νοοτροπία του στον οργανισμό του ΠΑΟΚ. Εχοντας μπει ο Απρίλης ο ΠΑΟΚ έχει κλειδώσει την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα (στα δικά μου μάτια επιτυχία) είναι σε προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργανώσης και στα ημιτελικά του Κυπέλλου.

Μέσα και στις τρεις διοργανώσεις. Μπορεί για τους οπαδούς ή για τους φιλάθλους αν η σεζόν κλείσει χωρίς τρόπαιο (πολύ πιθανό) η σεζόν να είναι αποτυχημένη. Προσωπικά ο ΠΑΟΚ φέτος είναι πετυχημένος. Επέστρεψε στα στάνταρ που είχε φτιάξει με τον Λουτσέσκου και είναι στο χέρι του να χτίσει το καλοκαίρι πάνω στις νέες βάσεις.

Πόση κριτική αξίζει ο ΠΑΟΚ; Αρκετή για τις επιλογές του καλοκαιριού, ελάχιστη για την αγωνιστική διαχείριση μέσα στη σεζόν. Και προφανώς ο Δικέφαλος του Βορρά δεν άλλαξε επειδή υπήρξε το ντου των οπαδών στην Τούμπα...

Που πέτυχε και που απέτυχε η ΑΕΚ;

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια σημαντική επένδυση και ένας δικαιολογημένος ενθουσιασμός το καλοκαίρι, εντούτοις η ΑΕΚ βρέθηκε από νωρίς με την πλάτη στον τοίχο (γρήγορος αποκλεισμός από την Ευρώπη), με αλλαγή προπονητή, εκτός διεκδίκησης πρωταθλήματος από ένα σημείο και μετά κι εκτός Κυπέλλου.

Το συμπέρασμα ότι πήγαν πολλά λάθος στην ΑΕΚ δε νομίζω να ειναι μόνο δικό μου, αλλά (λογικά) υπάρχει και στην διοίκηση της «Ενωσης». Η (δίκαιη) κριτική έχει γίνει στον σύλλογο εδώ και μήνες μιας και απέτυχε και στους τρεις στόχους που είχε θέσει. Είναι επίσης ένα εύκολο συμπέρασμα (όπως και για τον ΠΑΟΚ) και πλέον έχει μείνει ως στόχος η έξοδος στην Ευρώπη. Η εξασφάλιση δηλαδή ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Για να είναι 100% σίγουρη θα πρέπει να τερματίσει 3η.

Πόση κριτική αξίζει η ΑΕΚ; Μεγάλη, αλλά όπως έγραψα αυτή έχει γίνει ήδη από όλους στον οργανισμό της Ενωσης. Το θέμα με την Ενωση είναι πως από νωρίς και πριν αρχίσει καν η επόμενη σεζόν θα κρίνεται γι' αυτήν από τις επιλογές της.

Που πέτυχε και που απέτυχε ο Παναθηναϊκός;

Είναι η μοναδική ομάδα από τις πέντε που δεν μπορώ (ακόμα) να δώσω απαντήσεις. Είναι μέσα στους δύο βασικούς του στόχους. Να βγει στην Ευρώπη ξανά μετά από πέντε χρόνια και να διεκδικήσει το Κύπελλο.

Βεβαίως ότι έχουμε μπει στον Απρίλιο και ο Παναθηναϊκός είναι ακόμα μέσα σε όσα είχε θέσει το καλοκαίρι είναι επιτυχία, γιατί τις προηγούμενες σεζόν τέτοιες μέρες υπήρχαν γκρίνιες για το γεγονός πως χάθηκε μία ακόμη χρονια για το «τριφύλλι».

Ωστόσο κι εδώ θα έχω το ερώτημα. Αν αποτύχει τελικά ο Παναθηναϊκός στο τέλος της σεζόν πόση κριτική θα του αξίζει; Βελτιώθηκε ή όχι τελικά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές; Και χτίζει πάνω στον Γιοβάνοβιτς ή δοκιμάζει πάλι άλλο μοντέλο;

Που πέτυχε και που απέτυχε ο Αρης;

Τεράστια αποτυχία το Κύπελλο και ο αποκλεισμός (και με τον τρόπο που έγινε) από την Λαμία. Μία από τα ίδια και ο γρήγορος αποκλεισμός από την Ευρώπη. Ομως έβγαλε μια ολόκληρη σεζόν στο πρωτάθλημα έχοντας στην πλάτη του ένα τεράστιο βαρίδι που ονομαζόταν «-6». Οχι, μόνο δεν μπορούμε να το βγάλουμε από την εξίσωση αλλά είναι σημαντικός παράγοντας «Χ» για το πως έμπαινε σε κάθε ματς η ομάδα του Αρη.

Δεν μπορούμε να μην βάλουμε στην κριτική πως εδώ και δυο χρόνια ο Αρης έχει ανάγκη από επιθετικό κι εδώ και δύο σεζόν δεν βρίσκει έναν άνθρωπο να του λύσει το μεγάλο του πρόβλημα. Πρόβλημα που του στοίχισε την Ευρώπη το καλοκαίρι, το Κύπελλο με τη Λαμία (με τα σερί μηδέν) και ίσως να του στοιχίσει και την έξοδο στην Ευρώπη (μηδέν και με ΠΑΣ Γιάννινα).

Η χρονιά μπορεί να σωθεί με ευρωπαϊκό εισιτήριο. Εάν το χάσει κι αυτό ο Αρης θα μιλάμε για μία 100% αποτυχημένη χρόνια που πάντα όμως θα έχει το «what if». Το τι θα συνέβαινε εάν ο Αρης έμπαινε στην ίδια αφετηρία του πρωταθλήματος με τους άλλους 13 της Super League.

Πόση κριτική αξίζει στον Αρη; Μεγάλη αλλά είχε το ελαφρυντικό του -6 στο πρωτάθλημα (θυμίζω πως πήρε τους βαθμούς πίσω 2 αγωνιστικές πρι το τέλος της κανονικής διάρκειας). Αυτή η δικαιολογία δεν μπορεί να μπει στην εξίσωση του Κυπέλλου και της Ευρώπης αλλά στο σύνολο της σεζόν δεν μπορεί ν' αγνοηθεί.

Τελικά πόση κριτική αξίζουν οι Big 5

Με μια πιο ψύχραιμη ματιά και με ανάλυση όλων των δεδομένων (που προφανώς λόγω χώρου δεν μπήκαν όλα σε αυτό το κείμενο) βλέπουμε πως οι 3 από τις 5 ΠΑΕ είναι πετυχημένες φέτος (τούτη τη μέρα που γράφτηκε το άρθρο). Ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός είναι μέσα στους στόχους τους παρά το γεγονός ότι:

  • Στους «ερυθρόλευκους» υπάρχει γκρίνια για την εικόνα που παρουσιάζει η ομάδα
  • Στον Δικέφαλο του Βορρά μπήκαν οι οπαδοί μέσα στο γήπεδο τον Δεκέμβριο
  • Στο «τριφύλλι» υπήρχαν ψίθυροι για τα εκτός έδρας ματς και γκρινια μετά τις σερί γκέλες με ΟΦΗ-ΠΑΟΚ

Ναι η σεζόν της ΑΕΚ είναι αποτυχημένη βάση τους στόχους που είχε θέσει και του Αρη θα... σωθεί αν βγει Ευρώπη εκ νέου.

Η κανονικότητα δεν έχει έρθει ακόμα ούτε στο ποδόσφαιρο. Στο τέλος της σεζόν οι Βig 5 πρέπει να κοιτάξουν την ευκαιρία που μας έχει δοθεί στην Ευρώπη (με την άνοδο στο ranking και τις αλλαγές που θα έρθουν από τη σεζόν 2024/25) και με ψυχραιμία:

  1. Να θέσουν και να επικοινωνήσουν τους στόχους τους για τη νέα σεζόν
  2. Να διορθώσουν στα όσα σωστά τους γίνεται κριτική

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Αντώνης Σαούλης
Αντώνης Σαούλης