Wyscout analysis: Τα δέκα δευτερόλεπτα, oι στατικές φάσεις και ο Κώτσιρας

Wyscout analysis: Τα δέκα δευτερόλεπτα, oι στατικές φάσεις και ο Κώτσιρας

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Wyscout analysis: Τα δέκα δευτερόλεπτα, oι στατικές φάσεις και ο Κώτσιρας

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για ακόμη ένα γκολ πιστοποίησης δουλειάς του Παναθηναϊκού, το δεύτερο γκολ στον ΠΑΟΚ από «στημένη» μπάλα και το καλύτερο παιχνίδι του Έλληνα μπακ με την φανέλα του «τριφυλλιού».

Ο Παναθηναϊκός με ποδοσφαιρική μαγκιά, ανωτερότητα ανά διαστήματα και κυνισμό στο τελευταίο εικοσάλεπτο νίκησε τον ΠΑΟΚ, έκανε ένα σημαντικό βήμα για την Ευρώπη και στο σημερινό σημείωμα με την βοήθεια του Wyscout θα επιχειρήσουμε να «φωτίσουμε» μερικά από τα επιμέρους στοιχεία του παιχνιδιού. Εξάλλου για την γενική εικόνα του αγώνα τα είπαμε, για το 50% των γκολ με συμμετοχή Παλάσιος και Αιτόρ επίσης, όπως και για την επιτυχημένη αποστολή του Σάρλια στο 5-4-1 του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Ένα κλασσικό γκολ του φετινού Παναθηναϊκού

Το πρώτο γκολ του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ έχει πλέον τον χαρακτήρα του «κλασσικού». Του σήματος κατατεθέν της φετινής ομάδας, της δουλειάς του προπονητή, του αγωνιστικού μοντέλου που θέλει μεταξύ άλλων να υπηρετεί το «τριφύλλι» με τον Σέρβο τεχνικό στον πάγκο. Από τις αρχές της χρονιάς είχε φανεί η μεταμόρφωση των «πρασίνων» στο επιθετικό τρανζίσιον. Σε νοοτροπία, κινήσεις και αποτελεσματικότητα. Μέσα στη σεζόν ο Παναθηναϊκός σκόραρε αρκετά γκολ εκμεταλλευόμενος τις εξαιρετικές άμεσες μεταβάσεις και το ίδιο έκανε και στο ματς της Κυριακής, όταν η στιγμιαία ανισορροπία του «δικεφάλου του βορρά» του επέτρεψε να το κάνει.

Ο Ζαμπά είναι εκτός θέσης και η στιγμή που ξεκλειδώνει τις εξαιρετικές προϋποθέσεις στο ανοιχτό γήπεδο είναι η πάσα με το κεφάλι του Μπαρτ Σένκεφελντ στον Σεμπάστιαν Παλάσιος. Ο Ολλανδός στόπερ παρότι η τροχιά της μπάλας δεν είναι και η πιο εύκολη και έχει και την πίεση του Άκπομ, βάζει έτσι το σώμα του, ώστε να παίξει γρήγορα με την μία στον Αργεντινό εξτρέμ που έχει τον Βιερίνια σε 1vs1 από δεξιά.

sddd

Άμεσα ο Παναθηναϊκός δημιουργεί την επικίνδυνη κατάσταση, με τον Γκατσίνοβιτς, τον Ιωαννίδη και τον Αϊτόρ να πατούν στην αντίπαλη περιοχή και την κίνηση του Κώτσιρα από δεξιά να μην επιτρέπει στον Βιερίνια να «βγει» και να κλείσει το οπτικό πεδίο στον Παλάσιος. Κάτι που θα έπρεπε να κάνει ο Κούρτιτς, με τον Σλοβένο να έχει παθητική συμπεριφορά και να επιτρέπει επί της ουσίας την εύκολα σέντρα στον Ελ Τούκου.

dddaz

H σέντρα του 30χρονου μεσοεπιθετικού είναι ιδανική. Ανάμεσα στον πορτιέρε και την τελευταία γραμμή της άμυνας. Ο Αϊτόρ κάνει αυτό που πρέπει να κάνει κάθε ακραίος εξτρέμ σε αυτή την φάση. «Κλείνει» προς τα μέσα, πηγαίνει στην μπάλα με ορμή και αυτοπεποίθηση και προλαβαίνοντας τον Σάστρε ανοίγει το σκορ.

dsdd

Aπό φάση άμυνας στα όρια του αμυντικού τρίτου, ο Παναθηναϊκός μέσα σε 10'' και πέντε επαφές τριών παικτών με την μπάλα, κατάφερε να σκοράρει και να επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά φέτος πως όταν βρίσκει χώρους είναι ικανός να «σκοτώσει» τον αντίπαλο με τις εξαιρετικές του μεταβάσεις.

Τον «ξαναπλήγωσε» από στατική φάση

Από κει και πέρα, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να βρει ξανά γκολ κόντρα στον ΠΑΟΚ από στατική φάση. Στη Τούμπα μετά από κομπίνα άνοιξε το σκορ με τον Σεμπάστιαν Παλάσιος που βρήκε «καθαρή» εκτέλεση μέσα από την περιοχή ενώ στο παιχνίδι της Λεωφόρου ήρθε το δεύτερο «χτύπημα» από τους «πράσινους» με το γκολ του Χουάνκαρ έπειτα από το κόρνερ του Αϊτόρ και την απομάκρυνση του Κούρτιτς.

Πάντα στη προετοιμασία των στημένων φάσεων η προετοιμασία μίας ομάδας δεν αφορά μοναχά το πως θα φέρει την μπάλα στην περιοχή, ποιες κινήσεις θα δημιουργήσουν χώρο και λάθος του αντιπάλου. Σημαντικό κομμάτι είναι και η δεύτερη μπάλα. Το «ριμπάουντ». Και οι «πράσινοι» όπως φαίνεται ξεκάθαρα και πριν την εκτέλεση του κόρνερ, είχαν ποντάρει αρκετά με τρεις ποδοσφαιριστές στα όρια της περιοχής, ώστε να εκμεταλλευθούν ένα διώξιμο. Χουάνκαρ, Γκατσίνοβιτς και Ρούμπεν. Η μπάλα πήρε την τέλεια τροχιά, ο Χουάνκαρ έπιασε το ιδανικό σουτ πάνω στην κίνηση αλλά αν δεν υπήρχε η επιλογή να βρίσκεται σε αυτό το σημείο του αγωνιστικού χώρου, δεν θα είχε εκμεταλλευθεί ποτέ τούτη την συνθήκη που δημιουργήθηκε και έγινε ακόμη πιο καλή, μετά την ελαφρώς καθυστερημένη κίνηση του Ζίβκοβιτς προς την μπάλα.

Juankar

Απροσπέλαστος ο Κώτσιρας

Η αλήθεια είναι πως δεν έχει καταφέρει να κάνει την διαφορά, έχασε την θέση του στην ενδεκάδα από τον Φακούντο Σάντσες για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά στην... επιστροφή του φαίνεται διαφορετικός και πολύ καλύτερος. Ο Γιάννης Κώτσιρας μετά την εξαιρετική εμφάνιση κόντρα στον Άρη, συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος και απέναντι στον ΠΑΟΚ, πραγματοποιώντας ένα άριστο παιχνίδι στο ανασταλτικό κομμάτι.

Ο Έλληνας μπακ «εξαφάνισε» τον Λέο Ζαμπά, έδωσε πολύτιμες λύσεις στις διαγώνιες καλύψεις εντός περιοχής και... διέλυσε κάθε μέσο όρο της στατικής κατηγορίας που αφορά την άμυνα. 9 κοψίματα αντί 5.15, 11 επανακτήσεις αντί 8.73 και μία εξαιρετική επίδοση στις 1vs1 μονομαχίες με 12/17, δείγμα της φοβερής δουλειάς που έκανε σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού.

ssza

Έχει μεγαλύτερη αξία αυτή η εικόνα, μιας και η ανασταλτική αποτελεσματικότητα δεν αποτελεί και το μεγαλύτερο προσόν του διεθνή άσου, ο οποίος κερδίζει την χαμένη του αυτοπεποίθηση και αυτό μπορεί να αποτελέσει το «καύσιμο», ώστε να βγάζει πράγματα και δημιουργικά, στο κομμάτι δηλαδή όπου τα προηγούμενα χρόνια έκανε διαφορά με την φανέλα του Αστέρα Τρίπολης.

ssxz

Οι αμυντικές μονομαχίες του Κώτσιρα στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.