Wyscout analysis: Μαθήματα επιθετικού τρανζίσιον και κυνισμός από τον Παναθηναϊκό

Wyscout analysis: Μαθήματα επιθετικού τρανζίσιον και κυνισμός από τον Παναθηναϊκό

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Wyscout analysis: Μαθήματα επιθετικού τρανζίσιον και κυνισμός από τον Παναθηναϊκό

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τις εξαιρετικές μεταβάσεις του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, το σχέδιο του προπονητή που καρποφόρησε, την σούπερ αποτελεσματικότητα και τις ποιοτικές ατομικές ενέργειες που έκαναν την διαφορά.

Ένα ημίωρο... φωτιά ήταν αρκετό για τον Παναθηναϊκό, ώστε να γράψει ο φωτεινός πίνακας της Λεωφόρου το 3-0 επί της ΑΕΚ, σε ένα διάστημα όπου το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς λειτούργησε υποδειγματικά στο δημιουργικό κομμάτι, έχοντας ως μεγάλο όπλο, ως πολιορκητικό κριό το επιθετικό τρανζίσιον, την άμεση μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση. Σήμερα με την βοήθεια του Wyscout θα επιχειρήσουμε να φωτίσουμε το σχέδιο του προπονητή, τις αδυναμίες της Ένωσης που είχαν εντοπίσει και διαβάσει στο Τριφύλλι και τα κομμάτια που έκαναν διαφορά σε τακτικό επίπεδο.

Το σχέδιο που έκανε την διαφορά

Η ΑΕΚ είναι η κορυφαία ομάδα στον τομέα της έντασης της πίεσης, επιτρέποντας σύμφωνα με τον δείκτη PPDA μόλις 7.23 ενέργειες στον αντίπαλο πριν παίξει επιθετική άμυνα ενώ με τον Αργύρη Γιαννίκη στον πάγκο είναι ξεκάθαρη η κατεύθυνση από τον προπονητή για πίεση στο αμυντικό τρίτο κατά το χτίσιμο των επιθέσεων.

Ο Παναθηναϊκός έπρεπε να βρει έναν αποτελεσματικό τρόπο για να ξεπερνά την πρώτη γράμμη άμυνας και να εκμεταλλεύεται τους χώρους. Αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε με δημιουργία υπεαριθμιών στον άξονα και γρήγορες συρτές μεταβιβάσεις, είτε με άμεσες και ψηλές μεταβιβάσεις ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη γραμμή άμυνας. Για να μπορούσε να λειτουργήσει το δεύτερο πλάνο, το συστατικό της επιτυχίας ήταν η καλή πρώτη πάσα και η αποτελεσματικότητα στο 1vs1 ώστε να κρατηθεί η κατοχή και να ξεδιπλωθεί η επίθεση.

σπ

sszz

Στη φάση του 3-0, η ΑΕΚ πιέζει ψηλά, βάζει δύσκολα στον Παναθηναϊκό αλλά ο Διούδης επιλέγει σωστά να στείλει την μπάλα στον χώρο, εκεί όπου ο Παλάσιος διεκδίκησε και κέρδισε τον Χατζισαφί. Η μπάλα έφτασε στον Σάντσες, από εκεί στον Αλεξανδρόπουλο και άμεσα στα αριστερά, εκεί όπου ήταν το μεγάλο πρόβλημα της Ένωσης, καθώς οι επιστροφές του Λιβάι Γκαρσία ήταν κάκιστες, με αποτέλεσμα Αϊτόρ και Χουάνκαρ να έχουν χρόνο και χώρο για να δράσουν. O Aϊτόρ πήρε τα διαθέσιμα μέτρα, σέντραρε σαν σε προπόνηση και ο Ιωαννίδης σκόραρε.

ssss

Η ίδια συνθήκη δημιουργήθηκε και στην φάση του 1-0, όταν ο Παναθηναϊκός έσπασε την πίεση ψηλά(αυτή την φορά με τον Ρούμπεν ανάμεσα από τα στόπερ να φτιάχνει ένα 3vs2 και τον Σένκεφελντ να βρίσκει χώρο στον άξονα) η κίνηση του Αϊτόρ μέσα τράβηξε τον Χατζισαφί και δημιούργησε αρκετά μεγάλο διάστημα για να επιτεθεί στον χώρο ο Χουάνκαρ, καθώς και πάλι ο Λιβάι Γκαρσία είναι εκτός θέσης. Το Τριφύλλι φτάνει έξω από την περιοχή του αντιπάλου ενώ μέχρι εκείνο το σημείο δεν μπορεί να δημιουργήσει καλές προϋποθέσεις, από το πλάγιο ο Αλεξανδρόπουλος κάνει την... μπούκα και κάπως έτσι έρχεται το πέναλτι.

κμν

Γκολ με πέντε πάσες, γκολ με μία πάσα!

Ο Παναθηναϊκός του Ιβάν είναι ένα σύνολο που του αρέσει να κυριαρχεί μέσα από την κατοχή της μπάλας και την άμεση πίεση αλλά είναι και ένα σύνολο που όταν του δοθεί η ευκαιρία θα σε... σκοτώσει στο ανοιχτό γήπεδο, στο επιθετικό τρανζίσιον. Μπορεί ακόμη οι Πράσινοι να μην έχουν φτάσει σε υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας στο να σπάνε τις καλά οργανωμένες άμυνες, αλλά οι μεταβάσεις του είναι πολύ καλές και για όποιον παρακολουθεί την ομάδα από το ξεκίνημα της σεζόν, είναι εύκολο να το εντοπίσει.

Στο αθηναϊκό ντἐρμπι, λοιπόν:

  • Το 2-0 από τον Σεμπάστιαν Παλάσιος έρχεται μέσα από μία και μόνο πάσα. Το υπέροχο κλέψιμο του Σάντσες στα δεξιά έφερε την άμεση πάσα στον χώρο προς τον Αργεντινό εξτρέμ, ο οποίος έκανε γρήγορη κίνηση, πέρασε σαν σταματημένο τον Τζαβέλλα(εκεί η σωστή συμπεριφορά του αμυνομένου είναι να πάρει λίγα βήματα πίσω για να καθυστερήσει τον αντίπαλο και όχι να βγει λανθασμένα πάνω στην μπάλα με ταχύτητα και να εκτεθεί) πάτησε στην περιοχή και σκόραρε, με τον Βράνιες να καθυστερεί να βγει πάνω του για να αποτρέψει την εκτέλεση. H AEK είναι μια κακή ομάδα στο αμυντικό τρανζίσιον και η στόχευση των παικτών του Γιοβάνοβιτς ήταν ξεκάθαρα αυτή.

ameso

  • Πάμε τώρα και στο 3-0. Ο Παναθηναϊκός επανακτά την κατοχή στην δική του περιοχή, ο Διούδης όπως αναφέραμε και πιο πάνω παίζει με βαθιά μπαλιά στον διαθέσιμο χώρο και το Τριφύλλι με πέντε μόλις πάσες πετυχαίνει και το τρίτο γκολ. Διούδης-Παλάσιος-Σάντσες-Αλεξανδρόπουλος-Αϊτόρ και ο Ιωαννίδης με τέλεια τοποθέτηση του σώματος του, απλά χαϊδεύει την μπάλα για το τρίτο γκολ.

Σε ένα παιχνίδι με ανταγωνιστικό αντίπαλο, ο Παναθηναϊκός απέδειξε(και δεν ήταν η πρώτη φορά) πως είναι μία ομάδα που μπορεί να παίξει εξαιρετικά στο επιθετικό τρανζίσιον. Από την στιγμή, όμως, που στο ελληνικό πρωτάθλημα αυτές οι συνθήκες απέναντι στους μικρούς έρχονται μόνο όταν ανοίξει το σκορ, είναι λογικό και επόμενο να ψάχνει με υπομονή και αρκετά μεγάλη κατοχή της μπάλας, τις ευκαιρίες και τις στιγμές του για να σκοράρει. Όποιος φέτος τον έπαιξε ανοιχτά είτε μετά το 1-0 είτε στο 0-0, αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα και αυτό είναι κάτι που πιστώνεται 100% στη δουλειά του προπονητή, ο οποίος από την πρώτη ημέρα ποντάρει στις μεταβάσεις.

Με 1.11xGoals, σκόραρε 3 φορές

Στο εξαιρετικό τέταρτο από το 15' μέχρι και το 30' όπου σκόραρε τρεις φορές, ο Παναθηναϊκός δημιούργησε τελικές ίσες με 1.11xGoals. Οι εκτελέσεις για γκολ και μια κεφαλιά του Σάντσες από καλή θέση. Το Τριφύλλι έδειξε το κυνικό του πρόσωπο, σκοράροντας σχεδόν δύο γκολ περισσότερα από αυτά που θα ᾽᾽ έπρεπε᾽᾽ και αξιοποίησε στο έπακρο, στον απόλυτο βαθμό τις καλές του στιγμές.

χχχ

Ο Σωτήρης, η σέντρα του Αϊτόρ, το πλασέ του Ιωαννίδη

Κανένα πλάνο, κανένα σχέδιο ενός προπονητή δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν υπάρξουν οι σωστές επιλογές από τους ποδοσφαιριστές πάνω στο χορτάρι. Αν για παράδειγμα ο Διούδης στη φάση του 3-0 δεν σημαδέψει σωστά τον Παλάσιος, δεν υπάρχει φάση. Αν ο Αϊτόρ δεν βγάλει την τέλεια σέντρα στον Ιωαννίδη, δεν υπάρχει το γκολ. Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, κόντρα στην ΑΕΚ είδε τους παίκτες του να έχουν αρκετές ποιοτικές και κομβικές στιγμές που έκαναν την διαφορά στην αναμέτρηση.

σσχ

  • Το απρόβλεπτο του Αλεξανδρόπουλου που αποφάσισε να... τρυπήσει μόνος του την άμυνα της Ένωσης, οδήγησε τον Ρότα στο λάθος μαρκάρισμα και το πέναλτι. Ο Έλληνας μέσος ήταν εξαιρετικός αλλά θα πρέπει να δουλέψει και να τον δουλέψουν περισσότερο σε συγκεκριμένα κομμάτια του παιχνιδιού.
  • Το φοβερό τάκλιν του Σάντσες στο 2-0, η ντρίμπλα του Παλάσιος στον Τζαβέλλα. Εξαιρετικές ενέργειες, ποιοτικές ενέργειες, αμυντικά και επιθετικά.
  • Η φοβερή σέντρα του Αϊτόρ στο 3-0, το άγγιγμα της μπάλας από τον Ιωαννίδη, ο οποίος σκόραρε ένα γκολ και θα έπρεπε να έχει βάλει τουλάχιστον ακόμη ένα, καθώς ήταν τεράστιες οι ευκαιρίες του απέναντι από τον Τσιντώτα.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.