Wyscout analysis: Η μεταμόρφωση του Παναθηναϊκού στο επιθετικό transition

Wyscout analysis: Η μεταμόρφωση του Παναθηναϊκού στο επιθετικό transition

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Wyscout analysis: Η μεταμόρφωση του Παναθηναϊκού στο επιθετικό transition

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout γράφει για την μεγαλύτερη έως τώρα επίδραση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Την αποτελεσματικότητα στο επιθετικό transition.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ανέλαβε το καλοκαίρι μία εντελώς αδούλευτη ομάδα, ειδικά στο δημιουργικό κομμάτι. Ο Σέρβος τεχνικός με σταθερά βήματα και με την προσθήκη κάποιων ποιοτικών ποδοσφαιριστών, προσπαθεί να δημιουργήσει έναν Παναθηναϊκό που θα νικά με το ποδόσφαιρό του, θα κυριαρχεί πάνω στο χορτάρι και θα είναι ανταγωνιστικός στο φετινό πρωτάθλημα, με στόχο να μπουν τα «θεμάλια» για μία ομάδα που θα μπορέσει του χρόνου να διεκδικήσει με αξιώσεις το πρωτάθλημα.

Η δουλειά του 60χρονου κόουτς στην αλλαγή αγωνιστικής νοοτροπίας έχει φανεί από τα καλοκαιρινά φιλικά, στα οποία οι «πράσινοι» έδειχναν σημάδια των «θέλω» του προπονητή, με καλή κυκλοφορία της μπάλας, άμεση εκμετάλλευση των διαθέσιμων χώρων και προσπάθεια για τάχιστη επανάκτηση της κατοχής, μεταξύ άλλων. Το αγωνιστικό μοντέλο του Ιβάν παρουσιάζει πρόοδο αλλά για να είναι απόλυτα επιτυχημένο θα πρέπει να συνδυαστεί με τα αποτελέσματα και την επίτευξη των φετινών στόχων. Πράγματα τα οποία θα μάθουμε στο τέλος της σεζόν.

vsx

Από κει και πέρα, το πρώτο δείγμα του φετινού Παναθηναϊκού «γεννά» κάποια ενδιαφέρονται στοιχεία για την δουλειά του προπονητή.

Στο σημερινό σημείωμα με την βοήθεια της κορυφαίας πλατφόρμας ανάλυσης ποδοσφαίρου, Wyscout, θα ασχοληθούμε με την μεταμόρφωση των «πρασίνων» στο επιθετικό τρανζίσιον και την αξιοποίηση του ανοιχτού γηπέδου. Έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς πέρσι ο Παναθηναϊκός ήταν μία από τις χειρότερες ομάδες του πρωταθλήματος σε αυτό το κομμάτι, ένα σύνολο ανήμπορο να βγει σωστά και αποτελεσματικά άμεσα στην επίθεση. Συγκεκριμένα, ο Παναθηναϊκός της σεζόν 2020/2021 είχε 2.5 αντεπιθέσεις ανά παιχνίδι και μόλις στο 26.8% από αυτές ολοκλήρωνε την προσπάθεια του με τελική!

Έχει σκοράρει ήδη 6 γκολ και ολοκληρώνει τις μισές αντεπιθέσεις

Πάμε να δούμε τι γίνεται φέτος, υπενθυμίζοντας πως από την πρώτη του ημέρα στον Παναθηναϊκό, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δουλεύει σαν να μην υπάρχει αύριο στο επιθετικό τρανζίσιον. Επιθετικό τρανζίσιον μπορεί να οριστεί η αντίδραση μίας ομάδας, όταν εκείνη ανακτά την κατοχή σε οποιοδήποτε τρίτο του αγωνιστικού χώρου. Αμυντικό, μεσαίο, επιθετικό. Οι «πράσινοι» παρουσιάζονται απόλυτα μεταμορφωμένοι σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού. Από τα 9 γκολ που έχουν πετύχει στις πρώτες αγωνιστικές, τα 6 είναι αποτέλεσμα, είναι «προϊόν» αυτής της διαδικασίας.

Το 2-0 και το 3-0 του Καρλίτος επί του Απόλλωνα Σμύρνης αλλά και το 1-0 του Ισπανού επί του Βόλου, το 2-0 του Ιωαννίδη, το 3-0 του Χατζηγιοβάνη και το 4-0 με το πέναλτι του Βιτάλ, είναι φάσεις που προέρχονται από επιθετικό τρανζίσιον.

Οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς έχουν μεγαλύτερο αριθμό κόντρα επιθέσεων ανά παιχνίδι. 3.5 μέσο όρο. Το σημαντικό βέβαια εκτός από την ποσότητα είναι και η ποιότητα. Από το περσινό 26.8%, ο Παναθηναϊκός έχει ανέβει στο 50% ολοκλήρωσης αντεπίθεσης με τελική προσπάθεια, δείγμα της δουλειάς που γίνεται τους τελευταίους μήνες.

Η ξεκάθαρη αλλαγή νοοτροπίας

Ο τρόπος που μια ομάδα διαχειρίζεται την κατάσταση του επιθετικού τρανζίσιον είναι αποτέλεσμα, κυρίως, δύο στοιχείων. Νοοτροπία και επαφές. Αν δεν υπάρχει η νοοτροπία της άμεσης μετάβασης και της ομαδικής λειτουργίας, δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική μετάβαση και δημιουργία αριθμητικής ισορροπίας ή υπεραριθμίας. Αν υπάρχει η νοοτροπία και δεν υπάρχουν οι σωστές επαφές, πάλι το ίδιο. Ο Παναθηναϊκός μέχρι στιγμής εκτός από την αλλαγή στο «τσιπάκι» που έχει πετύχει ο Γιοβάνοβιτς, βλέπει τους ποδοσφαιριστές του να έχουν τις ιδανικές επιλογές και να αξιοποιούν άριστα τους χώρους. Δεν είναι όσο απλό το «έχει χώρους και τους εκμεταλλεύεται», καθώς και πέρσι είχε χώρους αλλά ήταν εντελώς αδούλευτος για να τους εκμεταλλευθεί.

Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

qsx

tx

Στο παιχνίδι με τον Βόλο. Στην φάση του 2-0. Ο Χατζηγιοβάνης κλέβει στο μεσαίο τρίτο, ο Κότσιρας του πασάρει με την μία και ο Έλληνας εξτρέμ κάνει την κούρσα από δεξιά. Μπορεί η σέντρα του να μην είναι καλή, ωστόσο, ο Παναθηναϊκός έχει ανεβάσει ήδη τρεις ποδοσφαιριστές στο επιθετικό τρίτο. Τον Βιτάλ, τον Καρλίτος και τον Ιωαννίδη. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

asx

qz

Ξανά στο ματς με τον Βόλο. Η φάση του 3-0. Ο Καρλίτος στο 2/3 του γηπέδου ξεκινά την αντεπίθεση με σωστό κράτημα της μπάλας και ιδανικές επαφές. Και πάλι πολύ γρήγορα το «τριφύλλι» φεύγει με τον Βιτάλ στο ανοιχτό γήπεδο και έχει δημιουργήσει παιχνίδι 4 εναντίον 4, με την κλάση του Καρλίτος να κάνει την διαφορά με την σέντρα με το εξωτερικό.

xeds

p

Η μεγαλύτερη ευκαιρία του Παναθηναϊκού στην ήττα από τον Άρη ήρθε πάλι από το επιθετικό τρανζίσιον.Από το κλέψιμο του Αλεξανδρόπουλου στο αμυντικό τρίτο, το άνοιγμα του Βιγιαφάνιες και το ανέβασμα του Χατζηγιοβάνη, οι «πράσινοι» παίζουν 5vs5 με την άμυνα του Άρη και από την σέντρα του Χατζηγιοβάνη, ο Ιωαννίδης χάνει σπουδαία ευκαιρία για να σκοράρει. Άριστος συνδυασμός νοοτροπίας και επαφών.

qzx

az

Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, πάλι με τον Καρλίτος να έχει την σωστή επαφή και τον Βιτάλ να βγάζει εκτός τρεις αντιπάλους, ο Παναθηναϊκός δημιουργεί συνθήκη 4vs3 και ο Χουάνκαρ «φτιάχνει» τον συμπατριώτη του για το 2-0 στο φινάλε του ημιχρόνου.

Χρειάζεται άμεση βελτίωση απέναντι σε οργανωμένες άμυνες

Aπό κει και πέρα και επειδή προφανώς δεν είναι όλα... ρόδινα, ο Παναθηναϊκός στα δύο παιχνίδια που ηττήθηκε, δηλαδή σε Ζωσιμάδες και Βικελίδης, αντιμετώπισε πρόβλημα στο να διασπάσει καλά οργανωμένες άμυνες, δεν ήταν καθόλου αποτελεσματικός στις οργανωμένες επιθέσεις του απέναντι σε καλά «τακτοποιημένους» πάνω στο χορτάρι αντιπάλους. Το «τριφύλλι» στα Γιάννενα ολοκλήρωσε το ματς με 1 τελική προσπάθεια σε 36 οργανωμένες προσπάθειες! Εκείνη του Αϊτόρ στο 42'(0.26xGoals) μετά από σέντρα του Χουάνκαρ.

Στην Θεσσαλονίκη απέναντι στον Άρη, οι «πράσινοι» είχαν 28 επιθέσεις και ούτε μία τελική, δείγμα της έλλειψης επιλογών και σωστών αποφάσεων όταν δεν υπάρχουν χώροι προς αξιοποίηση. Αυτό το κομμάτι είναι και το πιο δύσκολο, καθώς για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να γίνει καλός θα πρέπει να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο την «χημεία», τους αυτοματισμούς, της συνεργασίας των παικτών του, στοιχεία που εκτός από σκληρή δουλειά, απαιτούν και χρόνο και ιδανικά θα πρέπει να δουλεύονται με όλα τα βασικά «εργαλεία» το καλοκαίρι και όχι κατά την διάρκεια της σεζόν.

qaz

Οι επιθέσεις του Παναθηναϊκού κόντρα στον Άρη

Tactics telestrator: Wyscout

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.