Ο Ολυμπιακός φέτος τα ντέρμπι τα κερδίζει μόνο όταν παίζει με εξτρέμ!

Ο Ολυμπιακός φέτος τα ντέρμπι τα κερδίζει μόνο όταν παίζει με εξτρέμ!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος προσεγγίζει στο blog του στο gazzetta με το δικό του τρόπο το αποψινό ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ.

Πολύ μεγαλύτερης σημασίας απ΄ ότι δείχνει το αποψινό ντέρμπι κόντρα στην ΑΕΚ για τον Ολυμπιακό. Θα είναι μεγάλη υπόθεση γι΄ αυτόν να καταφέρει να γυρίσει άμεσα στις νίκες, μετά το 1-1 με τον ΠΑΣ στα Γιάννινα.

Το μεγαλύτερο του όπλο ίσως κατά τη φετινή σεζόν στις εσωτερικές υποχρεώσεις του είναι η αξιοποίηση του παράγοντα έδρα-μετράει στο Καραϊσκάκη 13 σερί νίκες σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, μετά από εκείνη τη λευκή ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό στις 3 του περασμένου Οκτώβρη, ακριβώς δηλαδή πριν πέντε ολόκληρους μήνες.

Ασφαλώς και παίζει ρόλο κι η παράδοση, με τον Ολυμπιακό να έχει νικήσει την ΑΕΚ και στα έξι μεταξύ τους τελευταία παιχνίδια στον Πειραιά (!), με την ΑΕΚ μάλιστα να μην έχει καν σκοράρει στα πέντε από αυτά! Από την άλλη, ακριβώς αυτό το πράγμα είναι που μπορεί να φέρει και δεύτερες σκέψεις για την έκβαση του αγώνα! Μιλάμε για ντέρμπι, πόσες φορές συνεχόμενες μπορεί η ΑΕΚ να χάνει από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη; Ακόμη και μαθηματικά, είναι αδύνατο αυτό να συμβαίνει συνεχώς. Κάποια στιγμή, ενδεχομένως και μετά από μία καλή εμφάνιση των «ερυθρόλευκων», αναπόφευκτα θα σπάσει (φτου φτου φτου, όχι σήμερα!)…

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι και οι δύο ομάδες θα έχουν απουσίες, περισσότερες η ΑΕΚ, αλλά νομίζω η μία του Ολυμπιακού είναι πολύ κρίσιμη. Γιατί οι Τζαβέλλας και Σιμόες δεν έκαναν τη διαφορά στην ΑΕΚ (υπάρχει ο Βράνιες για τη θέση του πρώτου και πλέον ο Κριχόβιακ για τη θέση του δεύτερου), οι δε Ανσαριφάρντ και Γέφτιτς έρχονται μόνιμα πλέον από τον πάγκο. Όχι ότι δεν μπορεί να παίξουν ρόλο οι απουσίες σε επίπεδο βάθους 20άδας της ΑΕΚ. Απλά, ο Ροντρίγκες για τον Ολυμπιακό είναι παίκτης που εσχάτως έκανε τη διαφορά: είχε εκείνες τις στιγμές που κάνουν ένα κυνηγό να ξεχωρίζει-έκανε γκολ, έδινε ασίστ, κέρδιζε πέναλτι και κάρτες.

Η δε απουσία του πραγματικά άτυχου Γκάρι, που μέχρι και σκωληκοειδίτιδα έπαθε στον Ολυμπιακό, συνδυάζεται με δύο άλλα δεδομένα, που δυστυχώς για τον Ολυμπιακό κάνουν πιο επώδυνη την έλλειψη του.

Ο Μασουρας μονομαχεί με τον Χατζισαφί

Πρώτον, ότι ο έτερος βασικός ακραίος κυνηγός της ομάδας, ο Μασούρας, προέρχεται από αποχή από την δράση ακριβώς τριών εβδομάδων, λόγω κορονοϊού κι έχει κάνει όλες κι όλες δύο προπονήσεις.

Δεύτερον, οι άλλοι εξτρέμ, ο Ονιεκούρου κι ο Λόπες, έχουν απενεργοποιηθεί από τον Μαρτίνς κι έχουν να παίξουν ο δεύτερος από τις 17 του Φλεβάρη κι ο πρώτος από τις 24 του Φλεβάρη. Ο δε άλλος εξτρέμ, ο Βρουσάι, εδώ και δύο μήνες παίζει αποκλειστικά ως δεξί μπακ-κι όταν έπαιζε εξτρέμ, σπανιότατα τον έβαζε βασικό ο προπονητής.

Απομένουν ο Βαλμπουενά, που λογικά είναι ρίσκο να παίξει σε ντέρμπι από το πρώτο λεπτό, λόγω της αδυναμίας του να βοηθήσει ανασταλτικά, κι οι Αγκιμπού και Καρβάλιο, που δεν είναι εξτρέμ, αλλά περιστασιακά παίζουν κι από τα πλάγια, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Το ίδιο μπορεί κάποιος να πει και για τον Φορτούνη, που επιπλέον έχει να παίξει εννιά μήνες μπάλα, βγάζοντας δύο παιχνίδια του πριν από 35-40 ημέρες στον Ολυμπιακό Β στο Ρέντη.

Άρα, τι θα κάνει απόψε ο Πέδρο; Πιθανόν να βάλει τον Μασούρα από την αρχή στη μία πλευρά, κι όσο αντέξει, και τον Αγκιμπού η, τον Καρβάλιο από την άλλη.

Προσωπικά, πάντως, δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν ο Μαρτίνς ενεργοποιήσει απόψε τον Ονιεκούρου! Κυρίως σε επίπεδο αλλαγής, αλλά όχι απίθανο και αρχικής ενδεκάδας. Διότι, πολύ απλά είναι ο μοναδικός εκτός του Ροντρίγκες καθαρός εξτρέμ, που μπορεί να δώσει πλάτος στην ενδεκάδα.

Και δεν ξεχνάω ότι ο Ολυμπιακός φέτος κέρδισε τρία ντέρμπι παίζοντας με κλασικό εξτρέμ: τον ΠΑΟΚ 2-1 εντός έδρας με Ροντρίγκες-Ονιεκούρου (ανά ένα ημίχρονο), την ΑΕΚ 3-2 εκτός έδρας με Ονιεκούρου έως το 67ο λεπτό στην ενδεκάδα και το σκορ 2-1 και την ΑΕΚ 1-0 εντός έδρας με τον Ονιεκούρου να μπαίνει στο ημίχρονο αντί του Μαντί.

Αντιθέτως, στα τρία ντέρμπι που δεν κέρδισε ο Ολυμπιακός, είχε παίξει χωρίς καθαρό εξτρέμ:με τον ΠΑΟ 0-0 εντός έδρας, με τον ΠΑΟ 0-0 εκτός έδρας και με τον ΠΑΟΚ 1-1 εκτός έδρας…

Τον Λόπες δεν τον βάζω σε κατηγορία Ροντρίγκες-Ονιεκούρου: δεν παίζει στην γραμμή, συνεχώς κλίνει προς τα μέσα. Είναι εξτρέμ, όμως εντελώς άλλου στιλ. Κι αυτός, πάντως, ελλείψει άλλου, θα μπορούσε να είναι μία έκπληξη από πλευράς Μαρτίνς, αν και μία φορά που τον είχε ξεκινήσει βασικό σε ντέρμπι, με τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο, τον είχε αλλάξει από το ημίχρονο κιόλας.

Ο Βαλμπουενά στο ματςμε την ΑΕΚ

Κοιτάξτε, εγώ δεν λέω ότι για να κερδίσει ο Ολυμπιακός την ΑΕΚ πρέπει να παίξει ο Ονιεκούρου ντε και καλά. Κάνω, όμως, μία παρατήρηση που αφορά και τα έξι φετινά ντέρμπι του με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΠΑΟ. Και που επειδή είναι ενδιαφέρουσα, δεν μπορείς αν την αγνοήσεις.

Να υπενθυμίσω ότι στο τελευταίο αγώνα του με την ΑΕΚ, στο Καραϊσκάκη, ο Ολυμπιακός είχε ξεκινήσει με Εμβιλά, Μπουχαλάκη, Μαντί στα χαφ και μπροστά Μασούρα, Τικίνιο, Αγκιμπού. Δεν τράβηξε το πράγμα και στο β΄ ημίχρονο ο Μαρτίνς έκανε μία σειρά από αλλαγές: από την ανάπαυλα έβγαλε τον Μαντί κι έβαλε τον Ονιεκούρου, περνώντας στον άξονα τον Αγκιμπού. Στο 67’ έβαλε και τον Βαλμπουενά αντί του Μασούρα. Και στο 80’ πέρασε και τους Ελ Αραμπί, Καρβάλιο αντί των Τικίνιο, Μπουχαλάκη ρισκάροντας πολύ, καθώς έπαιξε με Εμβιλά, Αγκιμπού, Καρβάλιο στα χαφ και Ονιεκούρου, Αραμπί, Βαλμπουενά στην επίθεση. Αλλά του είχε βγει με εκείνο το γκολ του Εμβιλά από το κόρνερ του Βαλμπουενά και τον Ονιεκούρου στο 92΄να χάνει τετ α τετ με τον Τσιντώντα από ασίστ του Αραμπί. Όλες οι αλλαγές, δηλαδή, είχαν πρωταγωνιστήσει, καθώς κι ο Καρβάλιο είχε βοηθήσει.

Ας κρατήσουμε κι αυτή την παρατήρηση, φτάνοντας στην ΑΕΚ, η οποία φέτος μακριά από το ΟΑΚΑ έχει κάνει πραγματικά καλά παιχνίδια, ακόμη κι όταν έχει χάσει! Όπως από τον ΠΑΟΚ 0-2 κι από τον Ολυμπιακό 0-1. Και στο 1-1 με τον ΠΑΟ στα πλέι οφς ήταν πολύ καλή, όπως και στο 0-0 με τον ΠΑΟΚ για το Κύπελλο. Στο μοναδικό εκτός έδρας ντέρμπι που δεν έπαιξε ήταν το 0-3 από τον ΠΑΟ στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, όταν όμως τότε έχανε 0-2 στο 18’! Κι ίσως αυτός πρέπει να είναι κι ένας οδηγός για τον Ολυμπιακό.

O Βατσλίκ

Νομίζω ότι για την ΑΕΚ μακριά από το ΟΑΚΑ το κλειδί είναι να σκοράρει. Άμα καταφέρει και σκοράρει, γίνεται πολύ επικίνδυνη. Ούτως η, άλλως της ταιριάζει να παίζει εκτός έδρας, γιατί οι γρήγοροι Τσούμπερ, Γκαρσία, Άμραμπατ, Αραούχο βρίσκουν περισσότερους χώρους. Ας δούμε πώς όταν σκόραρε, έχασε μία μόνο φορά κι αυτή στο 95’ από τον Άρη 1-2 στο Χαριλάου…Έφερε ισοπαλία 1-1 στη Λεωφόρο και ισοφαρίστηκε 3-3 από τον ΟΦΗ με γκολ στο 92’…

Ας είμαστε ρεαλιστές: η ΑΕΚ δεν είναι τόσο κακή ομάδα όσο δείχνει η βαθμολογία της, το -22 από τον Ολυμπιακό. Φάνηκε αυτό κι από τα μεταξύ τους παιχνίδια, που κρίθηκαν στο γκολ, τόσο το 2-3, όσο και το 0-1…Είναι δε μία άλλη παράμετρος κι η επιστροφή του Στάνκοβιτς κάτω από τα δοκάρια της. Ο Τσιντώντας κάθε φορά που ερχόταν στο Καραϊσκάκη έτρωγε από ένα έως τρία γκολ. Ο έμπειρος πρώην τερματοφύλακας της Ζάλτσμπουργκ έρχεται για πρώτη φορά και σίγουρα θα κοιτάξει να δώσει το παραπάνω. Γενικά πιστεύω ότι κι αυτός κι ο Βατσλίκ μπορεί να είναι καθοριστικοί…

Εάν θέλετε την γνώμη μου, το αποψινό παιχνίδι είναι ματς στο οποίο ο Ολυμπιακός έχει την ανάγκη των οπαδών του, θα παίξει ρόλο η παρουσία του κόσμου και η στάση του, η βοήθεια που μπορεί να δώσει στην ομάδα. Αν υπάρχουν τρία παιχνίδια πρωταθλήματος μέσα σε μία σεζόν στα οποία ο Ολυμπιακός χρειάζεται τους φίλους του, ένα είναι το σημερινό, λέω εγώ.

Παρεμπιπτόντως, ασφαλώς κι ο Ολυμπιακός θέλει τη νίκη και μόνο τη νίκη σήμερα, για πάρα πολλούς, ευδιάκριτους και μη, λόγους. Αλλά ας έχουμε υπόψιν μας, ότι όταν θα ξεκινάει το β΄ ημίχρονο στο Καραϊσκάκη, ο ολυμπιακός θα ξέρει τι έχει κάνει ο ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο. Κι άλλο θα είναι να έχει κερδίσει τον ΠΑΟ κι άλλο να έχει χάσει η, να έχει φέρει ισοπαλία. Αυτό δεν σημαίνει ότι, στην τελευταία περίπτωση, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να βολευτεί π.χ. με μία ισοπαλία του με την ΑΕΚ. Σημαίνει όμως ότι μία ισοπαλία του δεν θα είναι καταστροφή, ενώ αν ρισκάρει υπερβολικά μία ήττα του μπορεί να είναι πραγματικά επώδυνη, ίσως και βαθμολογικά, σίγουρα όμως ψυχολογικά.

Ο Καμαρα

Κάτι τελευταίο: Ο Μαντί Καμαρά είχε σουτ στο δοκάρι φέτος και στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός 2-3 και στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-0! Ποιος ξέρει, μπορεί η τρίτη να είναι φαρμακερή για τον Αφρικάνο μέσο του Ολυμπιακού, που τα περισσότερα φγκολ στην καριέρα του τα έχει πετύχει μακράν εναντίον της ΑΕΚ, πέντε! Και τα πέντε σε πέντε νίκες του Ολυμπιακού, τρεις στο Καραϊσκάκη και δύο στο ΟΑΚΑ. Και τα τρία γκολ του στο Καραϊσκάκη είναι στο β΄ ημίχρονο!

Άσχετο: Χθες έγραφα εδώ ότι δεν υπάρχει καμία ουσιώδη εξέλιξη στον Ολυμπιακό με τον Καμπελά. Και λίγες ώρες μετά ένας πρώην παίκτης της Μονπελιέ, και πολύ φίλος του, έδινε συνέντευξη κι έλεγε ότι ο Καμπελά δεν πρόκειται αυτή την στιγμή να υπογράψει πουθενά, δεν πρόκειται να εκμεταλλευθεί το μεταγραφικό παράθυρο της 7ης Απρίλη.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.