Ο Παναθηναϊκός του ντέρμπι ήταν ο χειρότερος φέτος στη Λεωφόρο

Ο Παναθηναϊκός του ντέρμπι ήταν ο χειρότερος φέτος στη Λεωφόρο

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Ο Παναθηναϊκός του ντέρμπι ήταν ο χειρότερος φέτος στη Λεωφόρο

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout γράφει για την εικόνα του «τριφυλλιού» στο παιχνίδι με την ΑΕΚ και τους λόγους που το «τριφύλλι» δεν μπόρεσε να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από την ισοπαλία.

Κατά γενική ομολογία ο φετινός Παναθηναϊκός είναι μία ομάδα που στο γήπεδό της, παρουσιάζει καλύτερο και πιο αποτελεσματικό πρόσωπο σε σχέση με τα εκτός έδρας παιχνίδια. Στη πρεμιέρα του μίνι πρωταθλήματος, το «τριφύλλι» έκανε την χειρότερή του εμφάνιση φέτος στο «Απόστολος Νικολαϊδης». Σίγουρα η ισοπαλία κόντρα στην ΑΕΚ δεν αποτελεί επιτυχία αλλά με βάση τα όσα έκανε μέσα στον αγωνιστικό χώρο το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο βαθμός που μπήκε στο σακούλι δεν μπορεί να προκαλεί απογοήτευση.

Με την βοήθεια του Wyscout πάμε να δούμε μερικές πτυχές με ενδιαφέρον και στην συνέχεια να μιλήσουμε για τους λόγους που προκάλεσαν αυτά τα προβλήματα στην αγωνιστική εικόνα της ομάδας.

  • Ο Παναθηναϊκός κατέγραψε την χειρότερη δημιουργική του εντός έδρας επίδοση στο πρωτάθλημα. Ο δείκτης των xGoals έμεινε πάρα πολύ χαμηλά, μόλις στο 0.36. Με εξαίρεση το γκολ του Αϊτόρ στο 4' και το σουτ του Παλάσιος στο 83' οι «πράσινοι» δεν κατάφεραν να απειλήσουν ουσιαστικά την «Ένωση». Ο μέσος όρος του συλλόγου την φετινή αγωνιστική περίοδο είναι 1.5xGoals ανά παιχνίδι.
  • Το «τριφύλλι» έκανε την χειρότερη επίδοση στη Λεωφόρο στις απώλειες κατοχής ψηλά και μία από τις χειρότερες στη μεσαία γραμμή. Οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς «πούλησαν» την μπάλα 21 φορές στο 1/3 και 45 στο 2/3 του αγωνιστικού χώρου αρκετά περισσότερες από τον μέσο όρο τους των παιχνιδιών.
  • Στο διάστημα από το 16'-30' ο Παναθηναϊκός περιορίστηκε σε κατοχή μπάλας μόλις στο 34%, κάτι που επίσης έγινε για πρώτη φορά φέτος στο γήπεδό του ενώ στο 46'-60' είχε μόλις 43%, επίσης χαμηλή επίδοση που δείχνει το πρόβλημα στην κυκλοφορία που υπήρξε σε αυτό το σημείο του αγώνα.

dsdd

Από κει και πέρα, αν δει κανείς με μια πιο ψύχραιμη ματιά την εικόνα του παιχνίδια, μεταξύ άλλων μπορεί να καταλήξει στα εξής:

  1. Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα στο να «χτίσει» τις επιθέσεις του, καθώς η πίεση της ΑΕΚ ήταν σε πολύ καλό επίπεδο και ειδικά η αντίδραση της δεύτερης γραμμής στις περιπτώσεις που οι «πράσινοι» περνούσαν την μπάλα προς το κέντρο, είτε με συρτή πάσα είτε με ψηλή μπαλιά. Οι παίκτες του Οφρυδόπουλου κέρδισαν τις περισσότερες μονομαχίες, είχαν άριστη τακτική συμπεριφορά και στο αμυντικό transition με 2 και 3 παίκτες να πέφτουν πάνω στην μπάλα ενώ από την άλλη το «τριφύλλι» δεν μπορούσε να δημιουργήσει συχνά τους σωστούς μηχανισμούς για να κρατήσει την κατοχή και όταν το έκανε οι επιλογές των παικτών ήταν κάκιστες, πρόχειρες και βιαστικές, με συνέπεια τις ελάχιστες «επισκέψεις» στο επιθετικό τρίτο.
  2. Ο Ρούμπεν Πέρεθ έκανε ένα από τα χειρότερά του παιχνίδια με την φανέλα του Παναθηναϊκού. Έντεκα λάθος πάσες, 7 απώλειες κατοχής στο μισό γήπεδο της ομάδας του και γενικά μία εικόνα μακριά από τα συνηθισμένα του. Ο Ισπανός που συνεισφέρει πάρα πολλά στο κομμάτι του build up, ήταν κακός.
  3. Οι επιλογές του Διούδη με την μπάλα στα πόδια δεν ήταν οι ιδανικότερες και δεν βοήθησε όσο το είχε κάνει στο 3-0 της κανονικής διάρκειας όπου σημάδευε σωστά τους συμπαίκτες του. Έλειψε και ο Ιωαννίδης που είναι καλός στο παιχνίδι με πλάτη αλλά η μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με το 3-0, ήταν οι αμυντικές αντιδράσεις, η αποτελεσματικότητα του αντιπάλου.

Παράλληλα, στη φάση που η ΑΕΚ κερδίζει το πέναλτι μπορεί η μεγάλη ευθύνη να ανήκει στον πορτιέρε των «πρασίνων» που βγαίνει λανθασμένα και ανατρέπει τον Αραούχο αλλά είναι εντελώς λάθος η αντίδραση ολόκληρης της αριστερής πλευράς του Παναθηναϊκού που αναγκάζει τον Σάρλια να βγει σε θέση μπακ και να δημιουργηθούν οι χώροι στην πλάτη.

sssx

Ο Αϊτόρ δεν υπάρχει πουθενά στο πλάνο της άμεσης επίθεσης της «Ένωσης» καθώς δεν έχει επιστρέψει έγκαιρα. Περπατάει. Ο Χουάνκαρ επίσης λάθος ακολουθεί προς τα μέσα τον Αργεντινό φορ του «δικεφάλου». Ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ο Άμραμπατ είναι εντελώς μόνος του στα δεξιά, ο Τσούμπερ θα του «σπάσει» την μπάλα και ο Μαροκινός εξτρέμ θα βρει μια πάσα προπόνησης. Εντελώς μόνος του, χωρίς καμία πίεση θα δημιουργήσει την συνθήκη για να το κερδισμένο πέναλτι της ομάδας του.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.