Ολυμπιακός - Σαουδική Αραβία... συμμαχία

Ολυμπιακός - Σαουδική Αραβία... συμμαχία

Δημήτρης Σαμόλης
Ολυμπιακός - Σαουδική Αραβία... συμμαχία

bet365

Ο Ολυμπιακός γνωρίζει πώς να δημιουργεί σχέσεις με την ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και τώρα χτίζει δεσμούς με το Κράτος της Σαουδικής Αραβίας. Το Gazzetta αναλύει την αποκλειστική συνεργασία των «ερυθρόλευκων» με το Υπουργείο Αθλητισμού της αραβικής χώρας.

Ο Ολυμπιακός σύναψε συνεργασία με το Υπουργείο Αθλητισμού της Σαουδικής Αραβίας μέσω του προγράμματος «Saudi Scholarship for Developing Football Talents (SSDFT)» και το Gazzetta καταγράφει και αναλύει τη σημασία του deal.

Τι είναι το Saudi Scholarship for Developing Football Talent λοιπόν;

Στην προσπάθειά της να παράξει ικανούς ποδοσφαιριστές που θα μπορέσουν να κάνουν καριέρα και να συγκροτήσουν ανταγωνιστική εθνική ομάδα, η Σαουδική Αραβία δημιούργησε το 2019 το πρόγραμμα «Saudi Scholarship for Developing Football Talent» (SSDFT). Χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αθλητισμού της χώρας για την προώθηση της ανάπτυξης των καλύτερων ταλέντων της Σαουδικής Αραβίας. Με έδρα την Ισπανία, το πρόγραμμα στοχεύει να προετοιμάσει παιδιά ηλικίας 18-21 για τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και της επαγγελματικής ζωής, με την ελπίδα να δημιουργηθούν οι μελλοντικοί αστέρες του ποδοσφαίρου της χώρας.

Το πρόγραμμα διαθέτει τρεις βασικούς πυλώνες: Μαζική συμμετοχή, ανάπτυξη του ταλέντου και ελίτ απόδοση. Ο μακροπρόθεσμος στόχος του είναι να βελτιώσει το επίπεδο του ποδοσφαίρου της Σαουδικής Αραβίας στην παγκόσμια σκηνή, δημιουργώντας ισχυρή βάση νέων ταλέντων, εμπνέοντας μελλοντική μαζική συμμετοχή στο ποδόσφαιρο. Που φιλοξενούνται και προπονούνται οι επίλεκτοι Σαουδάραβες ποδοσφαιριστές. Στο υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο «Complex Esportiu Salou», στην Ταραγόνα, το οποίο φιλοξενεί 13 τεχνητούς, υβριδικούς και φυσικούς χλοοτάπητες, δύο γήπεδα με άμμο, ένα μίνι στάδιο και δύο γήπεδα ράγκμπι. Η ομάδα που συγκροτεί το πρόγραμμα έχει την ονομασία «Saudi Future Falcons» και ανά διαστήματα δίνει παιχνίδια με ακαδημίες ευρωπαϊκών ομάδων. Ευρωπαίοι προπονητές, αλλά και Σαουδάραβες συγκροτούν το προπονητικό επιτελείο, το οποίο καθοδηγεί τους τους νεαρούς που θέλουν να κάνουν ποδοσφαιρική καριέρα.

Η Σοσιεδάδ, η Βαλένθια και τώρα ο Ολυμπιακός

Η διοίκηση του προγράμματος αυτήν την τριετία έχει επιδιώξει και έχει πετύχει να συνεργαστεί με μια σειρά από ευρωπαϊκές ομάδες. Τί είδους συνεργασία; Τους στέλνει ποδοσφαιριστές που προέρχονται από τους «Saudi Future Falcons» και περνούν δοκιμαστικά. Σαφέστατα και δεν είναι ό,τι πιο εύκολο για εκείνους να μείνουν και να υπογράψουν συμβόλαιο, αλλά δεδομένα αποκτούν εμπειρίες, συναναστρέφονται με προσωπικότητες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αποκτούν παραστάσεις και προπονούνται υπό την καθοδήγηση ανθρώπων που έχουν διαγράψει σημαντική πορεία στον χώρο.

Για παράδειγμα, το 2020 συνάφθηκε συνεργασία με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Ο Υπουργός Αθλητισμού της Σαουδικής Αραβίας, Abdulaziz Bin Turki Al Faisal, είχε δηλώσει: «Αυτή η νέα συνεργασία είναι ένα σημάδι της επιτυχίας της ακαδημίας μας και μιας από τις πολλές ακόμα που θα έρθουν στο εγγύς μέλλον. Για αυτούς τους νέους παίκτες, η εμπειρία είναι το παν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δημιουργία σχέσεων με τους σωστούς συνεργάτες είναι ζωτικής σημασίας και γιατί είμαστε τόσο χαρούμενοι που επιβεβαιώνουμε τη συμφωνία με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, έναν σύλλογο που ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε στο Βασίλειο στο εγγύς μέλλον».

Ο Ολυμπιακός παρέχει στους Σαουδάραβες πρόσβαση στη μεθοδολογία του

Τον περασμένο Νοέμβριο έγινε το ίδιο με τη Βαλένθια. Ένα από τα κορυφαία ισπανικά κλαμπ είχε κάνε λόγο για συμφωνία με την οποία συνεχίζεται να ενισχύεται η διεθνή της παρουσία σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Το ίδιο έχει γίνει στο παρελθόν, μεταξύ άλλων με τη Ντίναμο Ζάγκρεμπ (Κροατία), την Κόπερ (Σλοβενία), τη Σλάβια Πράγας (Τσεχία), τη Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία), τη Los Angeles FC (ΗΠΑ). Το νέο... εκλεκτό μέλος του «Saudi Scholarship for Developing Football Talent» είναι ο Ολυμπιακός. Η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ υπέγραψε προ ημερών αποκλειστική συνεργασία με το Υπουργείο Αθλητισμού της Σαουδικής Αραβίας. Προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας παρουσία του γενικού διευθυντή του προγράμματος, Hisham Tashkandy, ο οποίος ανέφερε: «Είμαστε ευχαριστημένοι που υπογράψαμε συμφωνία με τον Ολυμπιακό, την πιο επιτυχημένη ελληνική ομάδα, η οποία εξελίσσεται σε μια από τις πιο σημαντικές ευρωπαϊκές ομάδες τα τελευταία χρόνια. Μέσα από αυτή τη συμφωνία, οι παίκτες του προγράμματός μας θα βρουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δοκιμαστικά με το ελληνικό κλαμπ. Επιπλέον, το SSDFT θα έχει πρόσβαση στη μεθοδολογία και στα προγράμματα ανάπτυξης του Ολυμπιακού». Ο Tashkandy, ο οποίος είναι και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Υπουργείου Αθλητισμού, είχε τη δυνατότητα να συναντήσει και τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη.

Στρατηγική σχέση σε ποδοσφαιρικό και όχι μόνο επίπεδο

Όπως θα έχετε ήδη διαβάσει, το εγχείρημα ξεκίνησε ήδη με την παρουσία Σαουδάραβων ποδοσφαιριστών στο προπονητικό κέντρο του Ρέντη και τη συμμετοχή τους στις προπονήσεις με τα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» σε αμιγώς αγωνιστικό επίπεδο σίγουρα θα έχουν λίγα να κερδίσουν από αυτή τη συνεργασία, αλλά εξωαγωνιστικά τα οφέλη μπορεί να είναι πολλαπλά, τα οποία σε αυτό το στάδιο δεν είναι δυνατόν να καταγραφούν, γιατί πιθανότατα ούτε οι ίδιοι οι άνθρωποι της ΠΑΕ δεν είναι σε θέση να τα γνωρίζουν. Με την κοινή λογική, όμως, σκεφτείτε πόσο σημαντικό μπορεί να αποδειχθεί για τους «ερυθρόλευκους» και για τον ίδιο τον Βαγγέλη Μαρινάκη σε βάθος χρόνου η συνεργασία με το Κράτος της Σαουδικής Αραβίας. Μια συμφωνία που δημιουργεί σχέσεις και πιθανότατα το εφαλτήριο για την περαιτέρω εμβάθυνση μιας στρατηγικής σχέσης συνεργασίας. Όπως άλλωστε ανέφερε και η ΠΑΕ: «Η συνεργασία αυτή έχει αποκλειστικό χαρακτήρα για την Ελλάδα και αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλους τομείς στο μέλλον». Δηλαδή όχι μόνο σε ποδοσφαιρικό επίπεδο.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα