Παναθηναϊκός: Μια ήττα που μπορεί να του «στραβώσει» όλη τη σεζόν

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός: Μια ήττα που μπορεί να του «στραβώσει» όλη τη σεζόν

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το σθένος του Αστέρα και την ήττα του Παναθηναϊκού που μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο κοστοβόρα απ΄ότι φαίνεται.

Αυτή η ήττα από τον Αστέρα δεν είναι σαν τις… άλλες για τον Παναθηναϊκό. Δεν είναι σαν κι’ αυτή από το Βόλο, όπου βρέθηκε να παίζει με δέκα παίκτες από αμφισβητούμενη αποβολή (πάλι) του Φακούντο Σάντσες και «πάρτι» ενός παίκτη (Φαν Φέερτ) που χόρευε μόνος του μια ολόκληρη άμυνα. Είναι μια ήττα που ενδέχεται να «γκρεμίσει» ό,τι έχτιζαν οι Πράσινοι έως σήμερα. Ηττα πάλι χωρίς γκολ, ήττα εντός έδρας, ήττα με δυο καθαρές ευκαιρίες. Αμφότερες στο τέλος: μια στο 90’ (Σάντσες, απόκρουση Χριστόπουλου πριν από το πλασέ του ευρισκόμενου σε θέση οφσάιντ Αϊτόρ) κι άλλη μια στο 90’+4’ από την έξοχη πάσα του Σάντσες στον αμαρκάριστο Λούντκβιστ που σούταρε… χιλιόμετρα άουτ.

Θα χρειαστούν τεράστια ψυχικά αποθέματα για να την ξεπεράσει ο Παναθηναϊκός. Θα χρειαστεί συσπείρωση, πείσμα, φρέσκες ιδέες και ενδεχομένως επαναπροσδιορισμός των εναλλακτικών σχεδίων του προπονητή. Διότι δεν το έχουμε… πάρει χαμπάρι, αλλά μετά τις δυο «πειστικές» εντός έδρας νίκες του επί ΠΑΣ Γιάννινα και (ελλιπούς) Αρη, ο Παναθηναϊκός δημιουργεί πολύ λιγότερο: είτε νικά (0-1 τον Ιωνικό με το ομορφότερο εφετινό γκολ του), είτε φέρνει ισοπαλία (Ολυμπιακός με ανούσια κυριαρχία), είτε χάνει (Βόλος, Αστέρας).

Επτά ήττες σε 19 ματς, πρόβλημα στη δημιουργία

Ο Καρλίτος παραμένει αναξιοποίητος, οι αντίπαλοι έχουν «διαβάσει» πλέον το τρικ με τον εκάστοτε μπακ που παίζει ως χαφ ανάλογα με τη ροή του αγώνα και παρά τη σταθερά ικανοποιητική απόδοση του Βιγιαφάνιες, τη συνδρομή του Σένκεφελντ και τη βελτιωμένη έκδοση των Αϊτόρ – Παλάσιος, ο Παναθηναϊκός… παραμένει στα ίδια. Προβληματικός δημιουργικά, σταθερός αμυντικά πλην της εξαίρεσης του αγώνα με το Βόλο.

Επτά ήττες σε 19 ματς είναι τεράστιος αριθμός! Ναι, η βελτίωση στις ποδοσφαιρικές αρχές και στον τρόπο παιχνιδιού είναι εμφανείς και πανθομολογούμενες συγκριτικά με την περυσινή περίοδο. Όπως και η βελτίωση αρκετών παικτών (Βιγιαφάνιες, Χουάνκαρ, Καρλίτος, Αϊτόρ). Όμως βαθμολογικά η συγκομιδή του Παναθηναϊκού, της ομάδας που δεν δέχθηκε γκολ από τον Ολυμπιακό σε δύο ματς, είναι φτωχή! Πολύ φτωχή! Διότι, όπως συνέβη και σήμερα, έχει χάσει πάμπολλα ματς στα οποία είναι καλύτερος ή ισάξιος με τον αντίπαλό του και έχει κερδίσει μόνο ένα αντιστρόφως: το παιχνίδι στη Νεάπολη, όπου στο πρώτο 25λεπτο «σφύριζαν» οι κεφαλιές των παικτών του Ιωνικού γύρω από τα δοκάρια του Μπρινιόλι και στο β’ μέρος το… δοκάρι έσωσε τους Πράσινους από την ισοφάριση.

Αντί να κοιτάζει ΠΑΟΚ - ΑΕΚ, κοιτάζει ΠΑΣ, ΟΦΗ, Αρη...

Είναι μια αποτυχία η σημερινή που βάζει σε επικίνδυνες ατραπούς τον Παναθηναϊκό ακόμα και για την είσοδο στα play offs, ενώ οι Πράσινοι κάλλιστα θα μπορούσαν να έχουν διασφαλίσει αυτή τη θέση και να έχουν ως στόχο τη μείωση της διαφοράς από ΠΑΟΚ – ΑΕΚ και το όσο το δυνατόν καλύτερο πλασάρισμα στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος με τα δέκα ντέρμπι. Τον βάζει σε επικίνδυνο δρόμο όχι μόνο διότι πέντε ομάδες (Παναθηναϊκός, Αστέρας, ΠΑΣ Γιάννινα, ΟΦΗ, Αρης) διεκδικούν τρεις θέσεις, αλλά και διότι το πρόγραμμά του μόνο «βατό» δεν το λες!

Από τα επτά ματς που απομένουν μέχρι τη λήξη της regular season έχει πέντε εκτός έδρας, όπου έχει νικήσει μόνο τη Λαμία σε ουδέτερο έδαφος με γκολ στο 87’ και στο 89’ και τον Ιωνικό με χίλια ζόρια: ΟΦΗ, ΠΑΟΚ, Παναιτωλικό, Ατρόμητο στην αυλαία και τον Απόλλωνα στο εξ’ αναβολής παιχνίδι. Τι έχει στη Λεωφόρο: Μόνο δυο αγώνες, έναν «εύκολο» (να το δούμε…) εναντίον της Λαμίας και το ντέρμπι με την ΑΕΚ!

Οι λόγοι του «διπλού» από τον γεμάτο αυτοπεποίθηση Αστέρα

H σημερινή ήττα προφανώς προέκυψε από το «παιδικό» λάθος του κατά τα λοιπά πολύ καλού Σάντσες που είχε τέσσερις τελικές προσπάθειες στο β’ ημίχρονο (θετικός ήταν ο Κώτσιρας που αντικαταστάθηκε λόγω τραυματισμού στην ανάπαυλα), όμως εδράζεται βασικά σε τέσσερις λόγους:

  • Α) στην αδυναμία του Παναθηναϊκού να δημιουργήσει φάσεις από τον κεντρικό άξονα εν τη απουσία του Λούκας Βιγιαφάνιες λόγω τιμωρίας για πρώτη φορά μετά από εννιά παιχνίδια. Είναι εύκολο να πει κάποιος «γιατί τον δήλωσε ο Παναθηναϊκός στο συγκεκριμένο ματς», όμως προφανώς θεωρητικά ήταν πιο βατό από τα επόμενα παιχνίδια: ΟΦΗ εκτός, ΠΑΟΚ στην Τούμπα. O Mαουρίσιο δεν πρόσφερε τίποτα δημιουργικά, ο Αστέρας πίεσε σωστά με τους χαφ του τον Ρουμπέν Πέρεθ, έμεινε μόνο ο Αλεξανδρόπουλος να προκαλεί ρήγματα με τις κάθετες κινήσεις του. Μέγα λάθος του Γιοβάνοβιτς η αντικατάστασή του στο συγκεκριμένο ματς (έπρεπε να αλλάξει τον Μαουρίσιο όταν θέλησε να ρίξει στο ρινγκ τον Βιτάλ και να παίξει με 4-4-2).
  • Β) Στην εξουδετέρωση του Χουάνκαρ. Ισως πρόκειται για το μοναδικό παιχνίδι στο οποίο ο αντίπαλος καταφέρνει (με Ρεγκίς και τον πολύ σταθερό Καρμόνα) να απενεργοποιήσει τον Ισπανό αριστερό μπακ και κατά συνέπεια να σμπαραλιάσει όλη την αριστερή πτέρυγα του Τριφυλλιού. Ο,τι καλό δημιούργησε ο Παναθηναϊκός από τις πτέρυγες, το κατάφερε από δεξιά. Με Κώτσιρα και εναλλάξ Παλάσιος-Αϊτόρ στο πρώτο ημίχρονο, με Σάντσες και εναλλάξ πάλι τους δυο εξτρέμ του στο β’ μέρος: σε πολύ λιγότερες περιπτώσεις βέβαια… Κι όλα αυτά, παρά τη θετική παρουσία του Τασουλή που είχε δυο – τρία καθοριστικά κοψίματα. Κουράστηκε διότι δεν είχε την πρέπουσα στήριξη από τον Τιλίκα, γι’ αυτό και ο κόουτς Ράσταβατς ήθελε να ρίξει από το 70’ το ματς τον Αλβαρες…
  • Γ) Στην πίστη του Αστέρα και στην αξιοσημείωτη αντοχή του στην πίεση του Παναθηναϊκού. «Είχαμε πει πως αν μείνουμε συγκεντρωμένοι θα έχουμε την ευκαιρία μας, είχαμε πίστη στο πλάνο ματς» είπε μετά τη λήξη του ματς ο Ράσταβατς και είχε δίκιο. Αυτός ήταν ίσως ο πιο καθοριστικός παράγοντας του αγώνα. Ούτε ο σταθερός Τσιφτσής, ούτε οι αμυντικοί του υπέπεσαν σε κάποιο τεράστιο λάθος, παρά την κατοχή της μπάλας και την πίεση από τον Παναθηναϊκό, κυρίως στο α’ ημίχρονο.
  • Δ) Στα λάθη του Γιοβάνοβιτς στο β’ μέρος (αλλαγή Αλεξανδρόπουλου, αλλαγή Παλάσιος, αργοπορημένη είσοδος Ιωαννίδη για 4-4-2) και στην ελάχιστη βοήθεια του Παναθηναϊκού από τις τρεις αλλαγές του. Βιτάλ, Λούντκβιστ και Ιωαννίδης πρόσφεραν όλοι μαζί λιγότερα απ΄όσα πρόσφερε μόνος του για την ομάδα του ο 35χρονος Μπαράλες που κέρδισε τρία πολύτιμα φάουλ ενόσω η ομάδα του πιεζόταν με δέκα παίκτες και σκόραρε από την άσπρη βούλα στο 84’ λες και σούταρε με κλειστά μάτια στην παιδική χαρά της γειτονιάς του στην Τρίπολη.

Το πρόβλημα με τις αλλαγές δεν είναι σημερινό: ελάχιστες φορές ο Παναθηναϊκός έχει πάρει καθοριστικά καλή απόδοση – ή έστω συμβολή – από τους εκάστοτε αναπληρωματικούς του, γι’ αυτό και «φωνάζει» η ανάγκη για ενίσχυση στη μεσαία γραμμή και στις πτέρυγες (εφόσον ο Χατζηγιοβάνης ουσιαστικά έχει κάνει… unfollow τον Παναθηναϊκό αν κρίνουμε από τους διαδοχικούς αποκελεισμούς του από την 20άδα). Οσο για φορ; Ναι, ασφαλώς θα χρειαζόταν ένας καλύτερος σκόρερ από τον Καρλίτος, περισσότερο όμως χρειάζεται να βρει ο Παναθηναϊκός περισσότερους τρόπους απειλής με το 4-3-3 που θεωρητικά του παρέχει καλύτερη ισορροπία αμυντικά και ως προς τον «έλεγχο» των αγώνων. Για τις (μη) μεταγραφές θα τα πούμε αναλυτικά σε αυριανό σημείωμα...

Y.Γ 1. Ο Τάσος Σιδηρόπουλος έχει αδικήσει στο παρελθόν τον Παναθηναϊκό, όχι όμως και σήμερα. Σωστή η αποβολή του Μουνάφο, σωστό το πέναλτι με διόρθωση από τον VAR Μανούχο, σωστό και το οφσάιντ του Αϊτόρ στο 90’ (ευθύνη του βοηθού, διόρθωση πάλι από τον VAR). Αν έχουν φτάσει οι φίλοι του Παναθηναϊκού να έχουν παράπονα από διαιτησίες σαν τη σημερινή, σε ματς στα οποία το Τριφύλλι παίζει εντός έδρας με παίκτη παραπάνω για 24 λεπτά, ο ρέφερι δεν κάνει καθοριστικά λάθη και κρατάει καθυστερήσεις οκτώ λεπτών λόγω αλλαγών και μικροτραυματισμών, τότε στραβά αρμενίζουν.

Υ.Γ. 2: Ο Αστέρας είχε σε εξαιρετική μέρα και τον πολύ σταθερό Τσιφτσή και τους αμυντικούς του (πλην του Τασουλή), όμως αυτός που ξεχώρισε ήταν ο εκπληκτικός Γιάννης Χριστόπουλος, προϊόν της Ακαδημίας του. Δεν έκανε ούτε… μισό σφάλμα, απέτρεψε δις το 1-0 στο α’ μέρος (κοψίματα σε σουτ του Παλάσιος και σε φαρμακερή σέντρα – σουτ του Αλεξανδρόπουλου), απέτρεψε και την ισοφάριση με την προβολή του στο 90’ στο σουτ του Σάντσες. Μόλις 21 ετών, 8η συμμετοχή σήμερα, έχει ηττηθεί σ' έναν και μοναδικό αγώνα, από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, με το πέναλτι του Κούρτιτς στο 90’ που είχε «σβήσει» τη δική του ισοφάριση. Πλέον είναι ο βασικός στόπερ του Ράσταβατς και εναλλάσσονται Ατιένθα – Καστάνιο ως παρτενέρ του…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...