Το πανευρωπαϊκό ρεκόρ του Κούρτιτς!

Το πανευρωπαϊκό ρεκόρ του Κούρτιτς!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο Gazzetta ένα πραγματικά εντυπωσιακό πανευρωπαϊκό φετινό ρεκόρ του άσου του ΠΑΟΚ. Καταλήγοντας στα... μεταγραφικά του Ολυμπιακού!

Το φετινό ελληνικό πρωτάθλημα μπορεί να μην είναι από τα πιο ενδιαφέροντα στην Ευρώπη. Η, από τα πιο θεαματικά. Έχει, όμως, «κάτι» από το οποίο προκύπτει πανευρωπαϊκό ρεκόρ στα φετινά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα! Ακόμη και σε αυτά που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, της λεγόμενης Βόρειας Ευρώπης.

Κι αυτό το «κάτι» δεν είναι άλλο από την πρωτιά του Κούρτιτς! Ο μέσος του ΠΑΟΚ είναι, βλέπετε, ο μοναδικός πρώτος σκόρερ στα 55 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, στα οποία έχει πετύχει τόσα γκολ από πέναλτι! Από τα 12 γκολ του 33χρονου Σλοβένου διεθνή χαφ, τα εφτά είναι από εύστοχες εκτελέσεις πέναλτι! Πρόκειται για πανευρωπαϊκό ρεκόρ!

Εφτά γκολ από πέναλτι δεν έχει πετύχει ουδείς άλλος πρώτος σκόρερ, σε οποιοδήποτε άλλο πρωτάθλημα.

Για την ακρίβεια ο σχετικός πίνακας έχει ως εξής:

Κούρτιτς (ΠΑΟΚ) 12 γκολ, τα 7 με πέναλτι

Μπεν Γεντέρ (Μονακό) 12 γκολ, τα 6 με πέναλτι

Ανιέρ (Πάιντε Εσθονίας) 26 γκολ, τα 6 με πέναλτι

Βλάχοβιτς (Φιορεντίνα) 17 γκολ, τα 5 με πέναλτι

Ντόνελι (Γκλεντόραν Β. Ιρλανδίας) 21 γκολ τα 5 με πέναλτι

Μιρτσέφσκι (Ακαντέμια Πάντεφ Σκοπίων) 16 γκολ, τα 5 με πέναλτι

Αντάμ (Πακς Ουγγαρίας) 15 γκολ, τα 4 με πέναλτι

Μπιλμπίγια (Ζρίνιτσα Βοσνίας) 17 γκολ, τα 4 με πέναλτι

Τρισόφσκι (ΑΕΚ Λάρνακας) 9 γκολ, τα 4 με πέναλτι

Σαντίκ (Δόξα, Κύπρου) 9 γκολ, τα 4 με πέναλτι

Κούρτιτς

Το πανευρωπαϊκό ρεκόρ του Κούρτιτς, όμως, δεν σταματάει εδώ. Όχι μόνο οι πρώτοι σκόρερ, αλλά και οποιοσδήποτε άλλος ποδοσφαιριστής στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα δεν έχει σημειώσει τόσα γκολ με πέναλτι όσα ο έμπειρος άσος του ΠΑΟΚ-που μάλιστα έχει χάσει κι ένα πέναλτι, ειδάλλως θα είχε οκτώ γκολ από την άσπρη βούλα!

Κανένας δεν έχει σε ολόκληρη την Ευρώπη πάνω από έξι εύστοχα πέναλτι!

Έχουν από έξι γκολ με πέναλτι οι Ζορζίνιο (Τσέλσι), Ζοάο Πέδρο (Τοντέλα Πορτογαλίας) κι Ανγκιέλσκι (Ράντομ Πολωνίας).

Κι από πέντε γκολ με πέναλτι έχουν οι Σολέρ (Βαλένθια), Μαέ (Φέρεντσβαρος), Τανάσε (Στεάουα) και Ντιαμπατέ (Γιρέσουνσπορ).

Να πάμε και πιο πέρα; Ακόμη κι από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που έχουν τελειώσει, στη Βόρεια Ευρώπη, ένας παίκτης υπάρχει με περισσότερα πέναλτι από τον Κούρτιτς! Είναι ένας Μπεκλαρισβίλι της Λεβάντια Ταλίν, που αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ στο πρωτάθλημα Εσθονίας με 24 γκολ, εκ των οποίων τα 12 από πέναλτι!

Πάντως, ακόμη κι αυτόν λογικά ο Κούρτιτς θα τον ξεπεράσει. Αφού έχει εφτά γκολ από πέναλτι σε 17 αγωνιστικές, γιατί να μην έχει στο τέλος της σεζόν 13-14 γκολ από πέναλτι σε 36 αγωνιστικές!

Παρεμπιπτόντως, στα Κύπελλα Ευρώπης ο Κούρτιτς ακόμη δεν έχει σκοράρει με τον ΠΑΟΚ ούτε μία φορά από πέναλτι. Εκεί μάλλον τα πέναλτι δίνονται με μεγαλύτερη δυσκολία απ΄ ότι στο ελληνικό πρωτάθλημα, παρότι μάλιστα ο Σλοβένος έχει εννιά τέτοια παιχνίδια στο Κόνφερενς Λιγκ κατά τη φετινή σεζόν.

Αυτό, βεβαίως, δεν μειώνει σε τίποτα τον Κούρτιτς, που είναι πραγματικά καλός παίκτης και σπεσιαλίστας και στις εκτελέσεις φάουλ, έχοντας άλλα τρία γκολ από αυτές! Και δεν κρύβω ότι μου αρέσει ο τρόπος που εκτελεί τα πέναλτι-γιατί κι αυτό θέλει μία μαεστρία. Ο Σλοβένος σουτάρει τα πέναλτι έχοντας ψηλά το κεφάλι και βλέποντας προς τα πού κινείται ο αντίπαλος γκολκίπερ. Σε αντίθεση με τους περισσότερους εκτελεστές (π.χ. Αραμπί, Βαλμπουενά, Φορτούνη του Ολυμπιακού), που εκτελούν και κοιτάνε μόνο την μπάλα, έχοντας αποφασίσει από πριν τη γωνία στην οποία θα στείλουν την μπάλα.

Κούρτιτς

Σε αυτή την περίπτωση, όμως, ο εκτελεστής επαφίεται αποκλειστικά στην ικανότητα του και στην τύχη: δηλαδή να την στείλει την μπάλα στη γωνία κι ο γκολκίπερ να πάει στην άλλη γωνία η, ακόμη κι αν πάει στη γωνία που πάει η μπάλα να μην μπορέσει να την βρει. Ενώ ο Κούρτιτς βλέπει πού θα πέσει ο γκολκίπερ κι εκτελεί στην άλλη γωνία.

Τώρα, για το πώς ο ΠΑΟΚ παίρνει τόσα πέναλτι κάθε χρόνο στο ελληνικό πρωτάθλημα, είναι μία άλλη συζήτηση και μία άλλη ιστορία. Τη λες και «πονεμένη». Όχι για τον ίδιο πάντως. Αυτό που ισχύει είναι ότι σε όσα ματς στο φετινό πρωτάθλημα δεν κέρδισε πέναλτι είχε πέντε ήττες (από Ολυμπιακό, Άρη, ΠΑΣ, Ιωνικό, Ατρόμητο) και τρεις νίκες!!! Και, ασφαλώς, και την ισοπαλία με την ΑΕΚ προχθές στο Κύπελλο.

Άσχετο: Έχουμε ακόμη δέκα ημέρες για τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου. Δέκα ημέρες μεταγραφών για τον Ολυμπιακό είναι πάρα πολλές. Πάρα πολλές για να γίνουν από μία (σιγά μην κάνει μόνο μία) έως και…πέντε κινήσεις!

Μην υποτιμάμε ένα δεδομένο, ότι το πρωτάθλημα έχει ακόμη 19 αγωνιστικές. Άρα, κάθε ομάδα θα παίξει για 57 βαθμούς. Κι είναι πάρα πολλοί 57 βαθμοί. Μπορεί να αλλάξουν ακόμη και θεαματικά τα δεδομένα. Μπορεί να το πάρει ο Ολυμπιακός με περίπατο, μπορεί η κατάσταση να συνεχιστεί ως έχει, αλλά και μπορεί να ανατραπεί η διαφορά. Το πόσο πολλοί δε είναι οι 57 βαθμοί που ακόμη έχουν να παιχτούν, φαίνεται πολύ απλά το ότι μέχρι τώρα ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός έχει μαζέψει 43…

Το Σαββατοκύριακο απλά θα συμπληρώσουμε το μισό της σεζόν, τις 18 από τις 36 αγωνιστικές. Έχει ακόμη πολλά ψωμιά…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.