ΑΕΚ: Λάθος κίνηση σε ουσία και νοοτροπία!

ΑΕΚ: Λάθος κίνηση σε ουσία και νοοτροπία!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
ΑΕΚ: Λάθος κίνηση σε ουσία και νοοτροπία!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης εστιάζει στην επόμενη μέρα του ματς στην Τούμπα (σε γελοιότητες και μη), στέκεται στην αλλαγή του Γέβτιτς με τον Λε Ταλέκ από τον Γιαννίκη και έχει υστερόγραφα.

Η πρώτη αναμέτρηση για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας ανήκει στην Ιστορία, πέρασε εκεί και τέλος, όμως τα συμπεράσματα και όσα προκύπτουν από αυτή πρέπει να απασχολούν εμάς και την εκάστοτε ομάδα για μέρες. Ειδικά αν παρουσιάζουν δεδομένα στα οποία οφείλουμε να εστιάσουμε και να επενδύσουμε για να αλλάξουν, να διορθωθούν και να καλυτερεύσουν την καθημερινότητα και το άμεσο μέλλον της ομάδας. Στην περίπτωσή μας της ΑΕΚ... Προσωπικά θα σταθώ στο πιο σημαντικό που μου προέκυψε από το ματς στην Τούμπα!

Σημείωνα στο blog μου μετά το ματς της Ένωσης στην Θεσσαλονίκη ότι ο Αργύρης Γιαννίκης τα πήγε καλά σε επίπεδο προετοιμασίας, τακτικής προσέγγισης και αγωνιστικής φιλοσοφίας. Εκεί σταμάτησα να γράφω τα καλά... Διότι αν και πολλά εκεί σταματάνε όλα... Παρακάτω θα εστιάσω στο ΜΕΓΑΛΟ λάθος του! Η ΑΕΚ όντως ήταν ανώτερη του ΠΑΟΚ της και οι γελοιότητες των αντιπάλων (πρωταγωνιστών ή ανθρώπων των media) σχετικά με το πώς έπαιξε η Ένωση για να μειώσουν την εικόνα της απλά επιβεβαιώνει ότι η σχέση τους με το ποδόσφαιρο είναι ανάλογη της δικής μου με το μπάντμιντον...

Σε ένα ματς που δεν δημιουργείς (ενώ είσαι γηπεδούχος σε διπλά ματς και ψάχνεις για γκολ) μισή έστω καθαρή φάση για γκολ, αλλάζεις με το ζόρι τέταρτη πάσα και πας μονότονα από τα άκρα και... γιομίζεις (μέχρι να βρεις δοκάρι γιατί συμπαίκτη ΠΟΤΕ) δεν εστιάζεις αν ο αντίπαλος έπαιξε σα μικρή ομάδα. Αλλά στα της καμπούρας σου και στο γεγονός ότι το χορτάρι εσύ έδειξες ΟΛΕΣ τις αδυναμίες μιας μικρής ομάδας να δημιουργήσει και να αναπτυχθεί σωστά... Δύσκολο να το καταλάβει κάποιος βέβαια που δύναται να αξιοποιεί το 0,0001% του μυαλού του!

Στην ΑΕΚ ευτυχώς θα εστιάσουν στο δικό τους παιχνίδι και θα πρέπει να βρουν και να απαντήσουν στο πρόβλημα να δημιουργείς προϋποθέσεις για γκολ με άριστη συνεργασία και ανάπτυξη με σωστή δομή (η φάση του 7ου λεπτού που δεν ήταν καν εκδήλωση αντεπίθεσης, επεξήγηση για άμπαλους) αλλά να μην τα καταφέρνεις. Ούτε με τον Τσούμπερ σε εκείνο το σημείο που επέλεξε να σπάσει την μπάλα στον Γκαρσία, ούτε στο 18ο λεπτό (που ήταν εκδήλωση αντεπίθεσης) δεν τα κατάφερε να προλάβει ο διεθνής Ελβετός στην έξοδο τον εξαιρετικό και κορυφαίο του ΠΑΟΚ Πασχαλάκη. Αλλά ούτε με τον Γέβτιτς στο 34ο λεπτό, στη φάση του αγώνα όλου, όπου επίσης έγινε με κανονική πίεση ψηλά, κλέψιμο, σωστή επιθετική λειτουργία και ανάπτυξη και όχι στην κόντρα!

Λάθος αλλαγή, λάθος μήνυμα, λάθος νοοτροπία!

ge

Υπήρχαν και οι στιγμές στο δεύτερο 45λεπτο με το ακυρωθέν γκολ ως οφσάιντ (ας το πιστέψουμε ότι ήταν ντε) του Τσούμπερ με την εξαιρετική διαγώνια μεγάλη μπάλα του Γέβτιτς που δεν είναι αντεπίθεση, ανικανότητα αντίδρασης είναι της άμυνας του αντίπαλου, αλλά και το τετ α τετ με τον ίδιο που τον κέρδισε ο Πασχαλάκης με το ένα χέρι που επίσης δεν συνιστά κόντρα επίθεση, αλλά εξαιρετική κάθετη μεταβίβαση (πάλι του Γέβτιτς) σε ένα χώρο που η μπάλα φεύγει η πάσα πίσω απ' τη σέντρα και η κίνηση του Τσούμπερ κάνει τη διαφορά σε μια ακόμη αργή αμυντική αντίδραση του αντιπάλου!

Αν μη τι άλλο όταν ο αντίπαλός σου στην έδρα σου έχει τέσσερις πεντακάθαρες ευκαιρίες για γκολ (και ένα ακυρωθέν) κι εσύ ως στιγμή σου αναφέρεις μια σέντρα σουτ που κάπως κατέληξε στο δοκάρι (και μεγαλη στιγμή ένα σουτ του Αουγκούστο μέσα απ' την περιοχή που βρήκε στον Μήτογλου), δεν γίνεται να μη μπορείς να καταλάβεις ότι γλίτωσες. Από ήττα με καθαρό σκορ πρόκρισης (αφού το 50% να έμπαιναν θα είχαμε 0-2) παίρνεις 0-0 και λογικά το χαίρεσαι (όπως προκύπτει απ' τα λεγόμενα παικτών και γραφόμενα συνεργατών του club στα media γενικά) και το πανηγυρίζεις.

Στην ΑΕΚ όμως λογικά δεν μπορούν να πανηγυρίζουν και εκτός από το αγωνιστικό και συγκεκριμένα το τελείωμα των φάσεων, θα πρέπει να δουν και να προσέξουν το θέμα της αλλαγής Γέβτιτς (στο τέλος του αγώνα βέβαια, στο 83ο λεπτό) με Λε Ταλέκ από τον Αργύρη Γιαννίκη. Διότι είναι λανθασμένη κίνηση και σε αγωνιστικό επίπεδο και σε νοοτροπία και μήνυμα που στέλνει σε ομάδα και αντίπαλο. Η Ένωση ήταν καλύτερη, είχε επιβληθεί, δεν επέτρεπε στον ΠΑΟΚ να πάρει καν μέτρα και σημαντική κατοχή (όπως είχε ο Παναθηναϊκός κοντά 70% στο ΟΑΚΑ), αλλά με αυτήν την αλλαγή στέρησε πράγματα στην ομάδα.

Το μήνυμα στο 0-0 με αλλαγή του Γέβτιτς με τον Μάνταλο και όχι τον Λε Ταλέκ θα ήταν διαφορετικό σε ομάδα και αντίπαλο. Η ΑΕΚ έπρεπε να κερδίσει στην Τούμπα και να το ψάξει πιο πειστικά στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα. Ο Έλληνας προπονητής όμως μάλλον αγχωμένος από όσα είχαν προηγηθεί (με ΟΦΗ και Παναιτωλικό) το φοβήθηκε! Όμως η ομάδα και περισσότερο η νοοτροπία της για να αλλάξει δεν το έχει ανάγκη αυτό, αλλά αντιθέτως έψαχνε ένα pushάρ την κατάλληλη στιγμή για να πάρει το ματς.

Ήταν μια λάθος κίνηση σε ουσία, αφού με την είσοδο του φρέσκου Μάνταλου μπορεί από το 83' έως το 94' να σου δημιουργούσε μια ακόμη στιγμή απειλής και να έβρισκες ένα γκολ, αλλά και σε επίπεδο νοοτροπίας. Απόλυτα λάθος μήνυμα... Σε τέτοια ματς και με τέτοιες κινήσεις αλλάζεις αυτό που υπάρχει σαν πρόβλημα, τη νοοτροπία όλης της ομάδας...

Υγ: Δεν χρειάζεται ούτε στο τοίχο των αποδυτηρίων οι δηλώσεις του Λουτσέσκου, ούτε τα κείμενα γελοιότητας που ακολούθησαν, ούτε τίποτα... Να τελειώσουμε τις φάσεις που σε ΚΑΝΕΝΑ από τα δυο ματς με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα δεν τα καταφέραμε και ας παίξαμε σε αυτό του Κυπέλλου δίχως τους ποδοσφαιριστές που συνιστούν τη μισή (και πάνω σε απόδοση) ομάδα. Αυτό που θα γινόταν αν ερχόταν να παίξει ο ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ στο πρωτάθλημα αλλά είχε κρούσματα και δεν μπόρεσε γύρισε και το βίωσε η ΑΕΚ. Τώρα το μόνο που απαιτείται (και) με τις επιστροφές σε επίπεδο προσώπων είναι να γίνει το αυτονόητο: να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες και να μη ξοδέψουν τα τετ α τετ που δημιουργούν... Ποδόσφαιρο και ουσία αυτό θα χρειαστούν οι «κιτρινόμαυροι». Διάθεση, επιθυμία και πάθος μια χαρά είχαν και στην Τούμπα!

Υγ2: Στο ματς με τον ΠΑΟΚ φάνηκε εξίσου το ίδιο με τον Παναιτωλικό και τον ΟΦΗ το πρόβλημα με τον χαφ που θα πάρει και θα κουβαλήσει την μπάλα να βγούμε ακόμη πιο γρήγορα στην επίθεση, πιο άμεσα. Καλός, τρεχαλατζής (που λέγαν και οι παλιοί) ο Σιμόες, τίμιος και να μείνει για τον πάγκο, αλλά δεν το 'χει να προωθήσει, δεν το 'χε ποτέ... Το ίδιο και ο Σιμάνσκι που έχει τα up σε ματς και τα down του. Εκεί που με την Λαμία σου δείχνει ότι έχει και το παιχνίδι προς τα μπρος, με τον ΠΑΟΚ σε εκνευρίζει γιατί τα κάνει μέτρια όλα όσα αφορούν την προώθηση της μπάλας, αλλά γενικά κατάπιε τους χαφ του ΠΑΟΚ με το τρέξιμο και τη δύναμή του. Πρέπει να βρεθεί ο παίκτης που δεν θα κλέψει μόνο (ή θα κόψει) αλλά θα βγάλει και άμεσα την ομάδα στην επίθεση...

Υγ3: Το 0-0 είναι ένα ευχάριστο αποτέλεσμα για τον ΠΑΟΚ κι ας ήρθε με μέτρια έως κακή εμφάνιση για την ομάδα της Τούμπας. Η ΑΕΚ ήταν καλύτερη, ανώτερη κατά γενική ομολογία, αλλά τι να το κάνει; Δεν κέρδισε και δεν πήρε κεφάλι στην πρόκριση. Το 1-1 είναι πολύ διαφορετικό από το 0-0... Η ομάδα του Γιαννίκη έχει τώρα την πίεση και την υποχρέωση... Αυτό είναι το μόνο σίγουρο! Μάλιστα επειδή οι δυο ομάδες τα 'χουν κάνει μαντάρα στο πρωτάθλημα (ειδικά η αυτοκτονική ΑΕΚ) και τους έχει ξεφύγει έναν κακός Ολυμπιακός το μεταξύ τους ματς συνιστά πρόωρο τελικό και θα προκαλέσει και ένα ταυτόχρονα πρόωρο τέλος σεζόν. Όποιος χάσει... χάνεται για φέτος κοινώς!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...