Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 0-0: Η ανάλυση του ντέρμπι από το Wyscout

Newsroom
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 0-0: Η ανάλυση του ντέρμπι από το Wyscout

bet365

Η ανάλυση του Βασίλη Βοσνιάδη, σπουδαστή του Alfa Sports Analysis Diploma, με την βοήθεια του Wyscout.

Το βράδυ της Κυριακής Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρήθηκαν στο 209ο επίσημο ντέρμπι αιωνίων στο Απόστολος Νικολαΐδης, σε ένα παιχνίδι που δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας. Κερδισμένος της αναμέτρησης, βάση απόδοσης των δυο ομάδων, να είναι ο Ολυμπιακός. Τα 0.01 xGoals μαρτυρούν την πιο ακίνδυνη βραδιά του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα απέναντι στον Παναθηναϊκό. Για δεύτερο διαδοχικό παιχνίδι φέτος οι δυο ομάδες μένουν στο 0-0, με την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς να βάζει δύσκολα στον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Μπήκε δυνατά στο παιχνίδι πιέζοντας στα 3/3 και από το 1ο έως και το 15ο λεπτό είχε 66 κερδισμένες μονομαχίες έναντι 33 του Ολυμπιακού δείχνοντας από την αρχή την διάθεση να κυριαρχήσει στο ματς.

Eik
Παναθηναϊκός: Οργανωμένη Επίθεση


Ο Παναθηναϊκός επέλεξε το σχηματισμό 1-4-3-3 με τον παίχτη κλειδί να είναι ο Ρούμπεν Πέρεθ ως ο συνδετικός κρίκος άμυνας και κέντρου του Παναθηναϊκού με τις περισσότερες προωθητικές πάσες από οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή του Τριφυλλιού (33/40) και ποσοστό επιτυχίας 83%. Οι μπακ βρίσκονταν τοποθετημένοι στο κέντρο του γηπέδου με κύριο στόχο την συμμετοχή στο επιθετικό παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε από την δεξιά πλευρά 25 επιθέσεις έναντι 10 της αριστερής πλευράς. Πάρα το γεγονός ότι εκδήλωσε περισσότερες επιθέσεις από την δεξιά πλευρά, κατάφερε να γίνει πιο αποτελεσματικός από τα αριστερά. Ο δείκτης των xGoals της αριστερής πλευράς ήταν υψηλότερα 0.34, ενώ η δεξιά πλευρά είχε 0.10. Προσπάθησε σε μεγάλο βαθμό να μην σηκώσει ψηλά την μπάλα και αυτό το μαρτυρά το ποσοστό των μακρινών μεταβιβάσεων που κυμάνθηκε στο 7%.

Η μεγαλύτερη στιγμή ήρθε από την πλαγιοκόπηση και σέντρα του Χουάνκαρ στο 41ο λεπτο με την περιοχή του Ολυμπιακού να γεμίζει από 5 ποδοσφαιριστές του Τριφυλλιού κάτι που συμβαίνει συχνά φέτος στο Παναθηναϊκό με Μαουρίσιο και Βιγιαφάνιες να πατάνε συχνά περιοχή αυξάνοντας τις πιθανότητες ευκαιρίας για το Τριφύλλι.

e

Ο Παναθηναϊκός είχε ως πλάνο από την αρχή της αναμέτρησης να πιέσει ψηλά τον Ολυμπιακό μην δίνοντας περιθώρια στην τριάδα του Ολυμπιακού να φτιάξει παιχνίδι από το 1/3 του και αυτό μαρτυρούν οι αριθμοί μακρινών μεταβιβάσεων του Ολυμπιακού από το 1ο έως και το 15ο λεπτό όπου είχε 17 μεγάλες μεταβιβάσεις έναντι 8 του Παναθηναϊκού. Στα θετικά του Παναθηναϊκού δε μπορούμε να μην πιστώσουμε την σχεδόν μηδενική απειλή από το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο του πρωταθλητή Ολυμπιακό με 0.01 xGoals σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Το σωστά δομημένο pressing του Τριφυλλιού οδήγησε σε αρκετά λάθη του Ολυμπιακού στο πρώτο τρίτο (21 έναντι 9 του Παναθηναϊκού)

e
Παναθηναϊκός: Οργανωμένη Άμυνα

Πλεονέκτημα Παναθηναϊκού
Το αποτελεσματικό pressing στα 3/3 επέφερε πολλές κερδισμένες μπάλες για το Τριφύλλι δίνοντας την ευκαιρία να κάνει άμεσες επιθέσεις στο αμυντικό μισό του Ολυμπιακού.

Μειονέκτημα Παναθηναϊκού
Η δυσκολία μετουσίωσης της κατοχής σε τελική προσπάθεια από τους παίχτες του Παναθηναϊκού.

Ολυμπιακός: Οργανωμένη Επίθεση
Ολυμπιακός: Οργανωμένη Επίθεση

Η ομάδα του Πέδρο Μάρτινς επέλεξε να παραταχθεί σε σχηματισμό 1-3-4-2-1.

Ελλείψει πολλών βασικών ποδοσφαιριστών ο Πέδρο Μάρτινς επαναφέρει ξανά το σχηματισμό που παράταξε στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Νέφτσι Μπακού. Προσπάθησε να φέρει εσωτερικά τους εξτρέμ του κυρίως στις φάσεις μετάβασης καθώς πραγματοποίησε αρκετές μακρινές μεταβιβάσεις ειδικά στα πρώτα 15 λεπτά ώστε να απειλήσει σε μεγαλύτερο βαθμό τα καρέ του Παναθηναϊκού. Ο Καμαρά παρέμεινε πιο σταθερός στα καθήκοντα του κέντρου, δίχως τις συνηθισμένες του κινήσεις στις πλάγιες ζώνες ώστε να δημιουργήσει υπεραριθμίες, με μοναδική φορά την πλαγιοκόπηση στο 78ο λεπτό.

q

Οι επιθέσεις του Ολυμπιακού από την δεξιά μεριά ήταν διπλάσιες 13 έναντι 6 της αριστερής και αυτό έχει να κάνει με την αλλαγή του Καμπρόβνικ στη θέση του Λαλά, δίνοντας μεγαλύτερη επιθετικότητα. Επίσης το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός απείλησε κυρίως από δεξιά με 26 επιθέσεις έναντι 6 της αριστερής μεριάς του Ολυμπιακού ανάγκασε τον Ρέαμπτσιουκ να επικεντρωθεί κυρίως στα αμυντικά του καθήκοντα.

as
 (Εσωτερικά οι εξτρέμ σε φάση επιθετικής μετάβασης)

Ολυμπιακός: Οργανωμένη Άμυνα

Με την αλλαγή σχηματισμού και την παρουσία τριών κεντρικών αμυντικών ο Πέδρο Μάρτινς θέλησε να κλειδώσει σε μεγάλο βαθμό τα μετόπισθεν, σε σχηματισμό 1-5-4-1. Με άμυνα κυρίως στα 2/3 του γηπέδου έδωσε χώρο στον Παναθηναϊκό, δίνοντας διαδρόμους κυρίως στα πλάγια κανάλια για να μην βρει τις υπεραριθμίες στο κέντρο στη σχέση 3v2. Το πέτυχε σε μεγάλο βαθμό καθώς από το 1ο έως το 30ο λεπτό τα xGoals του Παναθηναϊκού ήταν 0.00. Η οπισθοχώρηση του Ολυμπιακού έγινε φανερή μετά το 75ο λεπτό καθώς ο δείκτης πίεσης PPDA έπεσε κατακόρυφα.

s

Η ανάλυση ήταν του Βασίλη Βοσνιάδη, σπουδαστή του Alfa Sports Analysis Diploma, με την χρήση των Data και των σχεδιαστικών εργαλείων του Wyscout.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα