Τα ντέρμπι του Γενάρη κι ο Ολυμπιακός των «χιλίων» προβλημάτων

Τα ντέρμπι του Γενάρη κι ο Ολυμπιακός των «χιλίων» προβλημάτων

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta πέντε πράγματα ενόψει του αποψινού ντέρμπι στη Λεωφόρο.

Πρώτο ντέρμπι του 2022 λοιπόν, αυτό των αιώνιων αντιπάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου, του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό, απόψε στη Λεωφόρο.

Με τον Ολυμπιακό να έχει γενικά καλά αποτελέσματα στον πρώτο μήνα κάθε χρόνου όταν παίζει ένα ντέρμπι. Ειδικά αυτά τα χρόνια που είναι με τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο. Πέρυσι ήταν το αποκορύφωμα, καθώς μέσα στο Γενάρη κέρδισε στο Καραϊσκάκη 3-0 την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ κι έφερε ισοπαλία 1-1 στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ! Αλλά και πρόπερσι, Γενάρη του 2020, ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει 1-0 τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη κι είχε φέρει 0-0 με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Κοινώς, η ομάδα του Μαρτίνς στα ντέρμπι που δίνει κάθε χρόνο στον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς έχει νίκες (τρία στα τρία) εντός έδρας και ισοπαλίες (δύο στα δύο) εκτός έδρας!

Αυτή τη φορά βέβαια υπάρχουν, ας τις πούμε έτσι, ειδικές συνθήκες που δημιουργούν μεγάλες δυσκολίες στον Ολυμπιακό. Το νορμάλ σε ένα παιχνίδι τέτοια εποχή είναι να λείπει π.χ. από τον Ολυμπιακό ένας τραυματίας (Μπουχαλάκης) κι από τον Παναθηναϊκό ένας τιμωρημένος (Σάντσες). Εδώ, όμως, έχουμε τον Ολυμπιακό να είναι και με τους μείον πέντε παίκτες από τη συμμετοχή τους στο Κόπα Άφρικα (Σισέ, Αγκιμπού, Ονιεκουρού, Ροντρίγκες, Κούντε)-από τους πέντε οι τρεις θα ήταν στην ενδεκάδα σήμερα…Επιπλέον έχουμε τον Ολυμπιακό να προέρχεται από μία καταιγίδα κορονοϊού την περασμένη εβδομάδα, με ουκ ολίγους βασικούς παίκτες του να έχουν πληγεί και ο προπονητής να μην ξέρει πώς θα παρουσιαστούν απόψε-αν τελικά αποφασίσει να τους βάλει…

Δεν είναι τυχαίο που για πρώτη φορά μετά από πέντε ολόκληρους μήνες ο Μαρτίνς δοκίμασε στις προπονήσεις ακόμη και σχήμα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς (3-4-3). Το έκανε πολύ απλά γιατί στόπερ έχει αρκετούς (έστω κι αν υπάρχει κι εδώ πρόβλημα, με τον Σωκράτη να έρχεται από θλάση και τον Μανωλά να έχει 35 λεπτά συμμετοχής τους τελευταίους 2,5 μήνες), ενώ στο κέντρο και την επίθεση τα προβλήματα του είναι τεράστια.

Η μόνη περίπτωση για να μπορέσει να φύγει ο Ολυμπιακός με το καλό αποτέλεσμα απόψε από τη Λεωφόρο είναι όλοι οι παίκτες του που θα χρησιμοποιηθούν να δώσουν κάτι παραπάνω-και να είναι όλοι πραγματικά έτοιμοι. Διότι κι ο Σουρλής κι ο Ανδρούτσος κι ο Καρμπόβνικ μπορεί να χρειαστεί να βοηθήσουν, ακόμη και ως βασικοί ένας-δύο από αυτούς. Σε τέτοια παιχνίδια, άλλωστε, σημασία δεν έχει ποιοι παίζουν, αλλά πώς παίζουν. Στο ντέρμπι του α΄ γύρου, στο Καραϊσκάκη, ο ΠΑΟ είχε έρθει χωρίς τους βασικούς του στόπερ και παίζοντας με τον Πούγγουρα και τον Σάρλια, κι είχε δώσει ντεμπούτο σε ένα ουσιαστικά άγνωστο γκολκίπερ (Μπρινιόλι). Και με αυτούς είχε κρατήσει το 0-0 απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που έπαιζε και με τους δύο βασικούς του σέντερ φορ, τον Ελ Αραμπί και τον Τικίνιο στην ενδεκάδα…

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός

Η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός δείχνει σε καλή κατάσταση, έχοντας κερδίσει στη Λεωφόρο και στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια του και δη με το ίδιο σκορ, 2-0! Μάλιστα, με τελευταίο αντίπαλο τον Άρη, μία πραγματικά δυνατή ομάδα. Και στο Βόλο που έχασε, όσο το παιχνίδι ήταν 11 εναντίον 11 είχε παίξει πραγματικά πάρα πολύ καλά και τον αδικούσε το 0-0. Έχει βρει ο Γιοβάνοβιτς ένα σχήμα που μοιάζει να αποδίδει, με τον Βέλεθ η, τον Αλεξανδρόπουλο εξάρι και με δύο εσωτερικά χαφ, τον Βιγιαφάνιες με τον Μαουρίσιο η, τον Λούντκβιστ, ενώ μπροστά οι Αϊτόρ και Παλάσιος είναι αρκετά επικίνδυνοι.

Διαβάζω, παρεμπιπτόντως, στα ρεπορτάζ την πιθανή ενδεκάδα του ΠΑΟ και κάτι δεν μου κάθεται καλά. Προβλέπεται παρουσία στην ενδεκάδα και του Καρλίτος και του Μαουρίτσιο και του Πέρεθ. Όμως, ο Καρλίτος έχει να παίξει ένα μήνα, από τις 19 Δεκέμβρη κι ο Μαουρίσιο με τον Πέρεθ από τις 23 Δεκέμβρη. Μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι θα βάλει ο Γιοβάνοβιτς μαζί τρεις παίκτες στην ενδεκάδα που έχουν να παίξουν όλο αυτό το διάστημα. Ίσως να βγαίνει αυτή η ενδεκάδα, για να αιφνιδιαστεί ο Μαρτίνς, δεν ξέρω.

Καταλαβαίνω ότι ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη από μία μεγάλη νίκη φέτος, αφού στα ντέρμπι δεν τα έχει πάει καλά: ήττα 1-3 από τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο, ήττα 0-1 από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και μοναδικό θετικό αποτέλεσμα το 0-0 στο Καραϊσκάκη με τον Ολυμπιακό. Θα ήταν ιδανικό για τους «πράσινους» να έκαναν την πρώτη φετινή νίκη τους σε ντέρμπι κόντρα στους «ερυθρόλευκους» μέσα στη Λεωφόρο.

Ο Ολυμπιακός, όμως, και με χίλια προβλήματα μπορεί να αποδειχθεί πολύ σκληρό καρύδι για να το σπάσει…

Άσχετο: έχετε πραγματικά καταλάβει τι συμβαίνει φέτος με τον ΠΑΟΚ; Σε 17 αγωνιστικές έχει πάρει 12 πέναλτι!!! Μεταξύ άλλων και οι δύο νίκες του σε ντέρμπι έχουν κι από ένα πέναλτι, το 2-0 με την ΑΕΚ και το 3-1 με τον ΠΑΟ. Γενικά δε από τις 11 νίκες του, οι οκτώ (!) είχαν από ένα έως δύο πέναλτι! Και αν συνεχιστεί αυτό το πράγμα, σημαίνει ότι θα τελειώσει τη σεζόν με πάνω από 25 πέναλτι!!! Γιατί όταν έχεις 12 πέναλτι σε 17 αγωνιστικές, γιατί να μην έχεις 25 πέναλτι στις 36 αγωνιστικές…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.