Μπορεί να «βγει» μεγάλο ντέρμπι

Μπορεί να «βγει» μεγάλο ντέρμπι

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Μπορεί να «βγει» μεγάλο ντέρμπι

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος συγκρίνει τα στοιχεία απόδοσης του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού πριν από την σύγκρουσή τους στην Λεωφόρο.

Φτάσαμε μπροστά από ένα εκ των αγώνων με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην “κανονική περίοδο” της Superleague 2022. Διότι μπορεί να πρόκειται για ένα ματς ανάμεσα σε δύο ομάδες που τις χωρίζουν 16 βαθμοί στο πρωτάθλημα, αλλά πρόκειται για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Κι όταν κανείς συγκρίνει την απόδοση αυτού του Ολυμπιακού, της δεδομένης στιγμής, με αυτόν τον Παναθηναϊκό, της ίδιας στιγμής, οδηγείται στην εκτίμηση ότι οι πιθανότητες να αποδειχθεί “μπρα ντε φερ” αυτό το ντέρμπι είναι μεγαλύτερες από αυτές που δείχνει η βαθμολογική διαφορά τους. Διότι ναι, από την μια πλευρά βρίσκεται μια ομάδα 6μήνου και από την άλλη μια ομάδα σχεδόν 4ετίας, αλλά υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες παράμετροι που οδηγούν στην εκτίμηση ότι στη μια βραδιά μπορούν να συμβούν τα πάντα.

Η ειδική φύση του αγώνα, που διεξάγεται πάνω στο πικ του τελευταίου κύματος της πανδημίας και δημιουργεί άδειες κερκίδες και ένα σωρό αμφιβολίες σχετικά με την παρουσία όλων των ποδοσφαιριστών το κάνει ακόμη πιο απρόβλεπτο. Η προβληματική κατάσταση που μας έδειξαν ως τελευταία εντύπωση ο Ολυμπιακός στη Ριζούπολη απέναντι στον Απόλλωνα και ο Παναθηναϊκός στον Βόλο δεν σε αφήνει να δεις καθαρά ποια είναι η ομάδα που έχει καλύτερη δυναμική στην έναρξη του ντέρμπι. Έχει μεγάλο ρίσκο να προεκτιμήσει κανείς ποια ομάδα θα δούμε στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση στην δεδομένη στιγμή. Με “το πιστόλι στον κρόταφο” όμως θα έκανα την εκτίμηση ότι ο Παναθηναϊκός είναι αυτός που θα πάρει τον πρώτο λόγο στο πρώτο διάστημα του ντέρμπι. Όχι μόνο επειδή παίζει στην έδρα του και επειδή θα έχει και 1000 φίλους του στην κερκίδα, αλλά επειδή έχει καλύτερο ρυθμό, δεδομένου ότι ο Ολυμπιακός έμεινε χωρίς παιχνίδι το περασμένο Σαββατοκύριακο, και έχει λιγότερες απουσίες συγκριτικά με τον αντίπαλό του.

Η σύγκριση της απόδοσης των δύο ομάδων στο πρωτάθλημα δείχνει ότι ο Παναθηναϊκός έχει πιο επιθετική στάση στο τερέν κατά την φάση της άμυνας. Δηλαδή είναι μια ομάδα που επανακτά την κατοχή της μπάλας στο αντίπαλο μισό περίπου δύο φορές παραπάνω συγκριτικά με τον Ολυμπιακό επειδή αμύνεται ψηλά συχνότερα από όσο η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς. Αυτό, που το είχε δοκιμάσει στο πρώτο ημίχρονο και στο Καραϊσκάκη, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς περιμένω ότι θα το ζητήσει πάλι από τους ποδοσφαιριστές του. Συνεπώς μια από τις ερωτήσεις του παιχνιδιού είναι σχετική με την αντίδραση του Ολυμπιακού σε αυτή την κατάσταση παιχνιδιού.

Στην μεγάλη εικόνα ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που σκοράρει λιγότερο από τον Ολυμπιακό, δημιουργεί λιγότερες κλασικές ευκαιρίες από τον Ολυμπιακό, σουτάρει λιγότερο, δέχεται πιο εύκολα γκολ και επιτρέπει μεγαλύτερες ευκαιρίες στον αντίπαλό του συγκριτικά με αυτές που επιτρέπουν οι ποδοσφαιριστές του Μαρτίνς. Όμως, ο Παναθηναϊκός κάνει κατά μέσο όρο περισσότερες επιθετικές ενέργειες από τον Ολυμπιακό, πολύ περισσότερες ντρίμπλες (32 -22 κατά μέσο όρο ανά ματς) και έχει το ίδιο καλή, και μάλιστα ελαφρώς καλύτερη, απόδοση στις αμυντικές και τις επιθετικές μονομαχίες. Αυτή η ανάλυση δημιουργεί την αίσθηση ότι αν ο Παναθηναϊκός επιτεθεί, πάει σε μονομαχίες με ή χωρίς την μπάλα και βάλει μεγάλη ένταση στο παιχνίδι του, στη μια βραδιά μπορεί να προβληματίσει τον Ολυμπιακό.

Την ίδια ώρα βεβαίως ο Μαρτίνς έχει λόγους για να πάει με μεγάλη εμπιστοσύνη στην ομάδα του στην Λεωφόρο. Επιπλέον όλων των παραπάνω επισημάνσεων, ο Ολυμπιακός κάνει λιγότερα αμυντικά λάθη από τον αντίπαλό του, κάνει περισσότερες αμυντικές ενέργειες και με μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας, χάνει σπανιότερα την μπάλα στο δικό του μισό του τερέν συγκριτικά με τον Παναθηναϊκό. Με απλά λόγια, ο Μαρτίνς μπορεί να τεκμηριώσει μέσα από την ανάλυση των δεδομένων την εκτίμηση ότι αν η ομάδα του μπει και παραμείνει συγκεντρωμένη στο πλάνο της και διαχειριστεί καλά τα συναισθήματά της, δεν θα χρειαστεί να υπερβεί τον εαυτό της για να επικρατήσει.

Είναι ντέρμπι. Και σε αυτό το επίπεδο συχνά τα ματς κρίνονται σε μια ή δύο στιγμές, όποια και αν είναι η στρατηγική και οι τακτικές των προπονητών. Αυτό το κείμενο δεν έχει το νόημα της πρόγνωσης για το αποτέλεσμα· το έγραψα κυρίως για να μεταφέρω την κύρια αίσθηση στην οποία οδηγεί η ανάλυση των στοιχείων της ποιότητας της απόδοσης των δύο ομάδων στην Superleague μέχρι εδώ: αν λάβεις υπόψη ότι ο ένας προπονητής δουλεύει 6 μήνες και ο άλλος 42 μήνες, σου δημιουργείται η αίσθηση ότι με τον Γιοβάνοβιτς ο Παναθηναϊκός έχει καλύψει αρκετό έδαφος στην απόσταση που είχε από τον Ολυμπιακό μέχρι το περασμένο καλοκαίρι. Γι’ αυτό έχουμε λόγους να περιμένουμε να δούμε έναν Παναθηναϊκό που θα είναι πιο απειλητικός από όσο ήταν στο ντέρμπι του πρώτου γύρου. Και επειδή και ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος σήμερα συγκριτικά με την κατάστασή του τον περασμένο Οκτώβριο, στις προδιαγραφές αυτό θα είναι ένα ντέρμπι που θα μας προσφέρει περισσότερα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.