Ολυμπιακός: Η «κόμπρα» Αγκιμπού δεν έσκασε ουρανοκατέβατη

Δημήτρης Σαμόλης
Ολυμπιακός: Η «κόμπρα» Αγκιμπού δεν έσκασε ουρανοκατέβατη

bet365

Ο Αγκιμπού Καμαρά δεν ήρθε για κανέναν Ολυμπιακό Β', αποδεικνύεται παίκτης - κλειδί, τον οποίο οι «ερυθρόλευκοι» είχαν «σταμπάρει» πριν από τρία χρόνια, όταν ακόμα ήταν στην Αφρική.

Τον Ιανουάριο του 2017 ο Ολυμπιακός αγόρασε από την Αζαξιό τον Παπ Σισέ. Το καλοκαίρι του 2018 τον Μαντί Καμαρά από την ίδια ομάδα. Τον Ιανουάριο του 2019 αποκτήθηκε από τη Γκαζελέκ Αζαξιό ο Ουσεϊνού Μπα. Στη μεταγραφική περίοδο που ολοκληρώθηκε οι «ερυθρόλευκοι» κινήθηκαν και απέκτησαν ένα ακόμα... διαμάντι από την Αφρική, τον Αγκιμπού Καμαρά. Όλοι τους προερχόμενοι από τη γαλλική αγορά. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι πρωταθλητές Ελλάδας καταφέρνουν την τελευταία τετραετία να φέρνουν ποδοσφαιριστές αντί μερικών εκαντοντάδων χιλιάδων ευρώ, οι οποίοι λόγω της παρουσίας τους στο γήπεδο εκτοξεύουν την αξία τους και παράλληλα αποτελούν πια βασικές μονάδες του κλαμπ. Ο Αγκιμπού, λοιπόν, προστίθεται σε αυτή τη λίστα.

Τα γραφειοκρατικά λάθη της Λιλ έφεραν ελεύθερο τον 20χρονο μεσοεπιθετικό από τη Γουινέα, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της ενδεκάδας, έχοντας ήδη αγωνιστεί σε εννέα παιχνίδια, εκ των οποίων στα τελευταία πέντε ως βασικός, με απολογισμό δύο γκολ και μια ασίστ. Καμία Β' ομάδα για έναν ποδοσφαιριστή τόσο νεαρό, ο οποίος παίζει μυαλωμένα, έξυπνα, δουλεύει πρώτα για την ομάδα και ακολουθεί πιστά το πλάνο του προπονητή του. Αποκορύφωμα ήταν φυσικά η εμφάνιση που έκανε το βράδυ της Πέμπτης (30/9) στο «Σουκρού Σαράτσογλου». Έπαιξε εσωτερικός χαφ δίπλα στον συμπατριώτη του, συνεπώνυμο και... μέντορά του Μαντί Καμαρά και παρότι δεν τα έκανε όλα τέλεια, η συμπεριφορά του εντός των τεσσάρων γραμμών ήταν καταλυτική για να μπορέσει ο Ολυμπιακός να φτάσει στο θριαμβευτικό 3-0.

Παρακολουθούσε τις ενέργειες των Τούρκων, διάβαζε το παιχνίδι τους και την κατάλληλη στιγμή έπεφτε επάνω τους σαν... κόμπρα για να αποσπάσει τη μπάλα. Είτε θα έκανε φάουλ, είτε θα του έκαναν φάουλ όταν τοποθετούσε το σώμα με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίσει καλύτερη θέση από τον προσωπικό του αντίπαλο. Τον είδαμε σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις να πηδάει στον αέρα για να πιάσει κεφαλιά, γνωρίζοντας πως οι πιθανότητες για να το καταφέρει δεν είναι με το μέρος του. Το τσαγανό δεν λείπει από τον ύψους 1.70 διεθνή μέσο, η κορυφαία ενέργεια του οποίου ήταν στη φάση του 0-3, όταν προτού σκοράρει ο Μασούρας έκανε φοβερή ντρίμπλα στον Σάλαϊ. Θα μπορούσε να σκοράρει ο ίδιος τόσο σε εκείνο το σημείο, όσο και νωρίτερα, στο 58'. Σε αυτή τη φάση ναι μεν υποχρέωσε σε δύσκολη απόκρουση τον Αλτάι, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να δώσει στον αμαρκάριστο Ονιεκούρου. Είπαμε, δεν τα έκανε όλα τέλεια, αλλά το πρόσημο είναι θετικό και με το παραπάνω. Θα μπορούσε επίσης να περάσει καλύτερες κάθετες πάσες, όπως στο 32', στο 47' και στ 85' στον Τικίνιο και στο 44' στον Ονιεκούρου.

Ο τρόπος όμως που κινήθηκε στο 47' και στο 85', όταν απέφυγε με απίθανο τρόπο τους ποδοσφαιριστές της Φενέρμπαχτσε, είναι πραγματικά για σεμινάριο. Ο Αγκιμπού Καμαρά αποδεικνύει ότι πολύ εύκολα μπορεί να ντριμπλάρει και να φύγει στην κόντρα επίθεση. Είναι και ταχύτατος κι αν βελτιώσει το κάθετο παιχνίδι, τότε ο Ολυμπιακός μπορεί να περιμένει πολλά περισσότερα πράγματα από τον δαιμόνιο Αφρικανό. Παρεμπιπτόντως, η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ τον είχε σταμπάρει πριν από τρία χρόνια και η περίπτωσή του δεν έσκασε τώρα... ουρανοκατέβατη. Μόλις έγινε σαφές πως μπορεί να αποκτηθεί ελεύθερος από τη Λιλ, οι άνθρωποι του Ολυμπιακού, ο Φρανσουά Μοντέστο εν προκειμένω, επικοινώνησαν με τους Τούρκους που τον εκπροσωπούν, κινήθηκαν μεθοδικά και ολοκλήρωσαν τη μεταγραφή του. Δεν είναι ότι προτάθηκε στους «ερυθρόλευκους» και εξετάστηκε το ενδεχόμενο να αποκτηθεί. Ήταν ο ίδιος ο Ολυμπιακός που ψάχτηκε να βρει τρόπο να τον φέρει στην Ελλάδα.

Μπορεί να ακουστεί τραβηγμένο και ουτοπικό, αλλά εμένα η περίπτωση του Αγκιμπού μου φέρνει στο μυαλό την περίπτωση του Γιάγια Τουρέ. Ο οποίος είχε έρθει στον Ολυμπιακό ως ένας άγνωστος χαφ και μόλις ένα χρόνο μετά πήρε μεταγραφή, αφού το ελληνικό πρωτάθλημα δεν τον χωρούσε. Κι ο Καμαρά σε τέτοιο ποδοσφαιριστή μπορεί να εξελιχθεί, αρκεί φυσικά να έχει την υγεία του και να συνεχίσει να δουλεύει όπως τώρα.

Για να δούμε και τα στατιστικά που είχε ο Αγκιμπού στο παιχνίδι εναντίον της Φενέρμπαχτσε με βάση το wyscout: 63% επιτυχία στις συνολικές του ενέργειες, 100% στα σουτ στον στόχο, 81% στις πάσες, 100% στις ντρίμπλες, 59% στις μονομαχίες που ενεπλάκη, τρεις αποτυχημένες εναέριχες μονομαχίες, τέσσερις ανακτήσεις μπάλας.

@Photo credits: eurokinissi
 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα